Skocz do zawartości
IGNORED

Co gra pierwsze skrzypce ?

Rekomendowane odpowiedzi

Jest mnóstwo tematów o DAC , głośnikach  , wzmacniaczach , przewodach zasilających , stremer -ach  , ineterkonekt-ach 

Co drugi chwali to  , to  , to tamto  🙂

Po , co wydawać $ na głośniki skoro jest taka super ,, kość,, w DAC  ?

Co gra  ? Super kość w DAC  , czy głośnik ?

Może wzmacniacz , przewód zasilający lub interkonekt  ?

Czy pomieszczenie , materiał audio   ?

Na czym się skupić ?  Po ,  co super kość w DAC ,  która zmienia możliwości , walory głośnika ?

A , gdzie preferencje użytkownika ?

A , gdzie gatunek muzyki ?

Co gra  ?  

https://www.audiostereo.pl/topic/168297-co-gra-pierwsze-skrzypce/
3 godziny temu, max720 napisał:

est mnóstwo tematów o DAC , głośnikach  , wzmacniaczach , przewodach zasilających , stremer -ach  , ineterkonekt-ach 

Gra wszystko, ale po kolei. Jeżeli zaczyna się przygodę z audio i na początek mamy budżetowy system to tu można się spodziewać spektakularnych efektów praktycznie przy okazji każdej istotnej zmiany (kolumny, wzmacniacz, DAC). W zestawach bardziej zawansowanych takie zmiany są odczuwane ale bardziej subtelnie. Jeżeli grasz na kolumnach powiedzmy oczko niżej niż topowy głośnik producenta i przejście na model flagowy nie spowoduje że odczujesz gigartyną poprawę brzmienia. 

@max720 pozostaje Ci tylko po kolei zmieniacz wszystko, aż dojdziesz do wniosku, że już Ci tych zmian wystarczy 😀

U mnie skończyłem z przyczyn praktycznych poszukiwania kolumn i odtwarzaczy. Wzmacniacz bym sobie wymienił, bo wciąż coś mi w nim przeszkadza - mimo że obiektywnie jest całkiem dobry. Nerwica audiofilska 😁

4 godziny temu, max720 napisał:

Jest mnóstwo tematów o DAC , głośnikach  , wzmacniaczach , przewodach zasilających , stremer -ach  , ineterkonekt-ach 

Na czym się skupić ?  Po ,  co super kość w DAC ,  która zmienia możliwości , walory głośnika ?

Co gra  ?  

Kolumny 80% reszta 20%
Sprawdź sam
Podłącz np wzmacniacz za 500 zł do kolumn za 10 koła,a potem odwrotnie-wzmacniacz za 10 000 do "kolumn" za 500zł.
[oczywiście,mówimy o udanych modelach-cena w ogóle nie jest wyznacznikiem jakości]

Problem 'wzmacniacz-kolumna" nie istnieje przy kolumnach aktywnych.
To [dla mnie] najlepsze rozwiązanie.

Preferencje?
Wiadomo,że kupuje sie pod swoje preferencje,choc sa tacy,co kupuja to:
-co modne [bo koledzy mają]
-co drogie [jak drogie to na pewno dobre] lub [prestiz,jak przy zegarkach i autach za 2 mln-nie ma to nic wspólnego z audio]
-co w recenzjach [jak tak napisali,to na pewno prawda,nawet jeśli ja tego nie słyszę]
-co wyczyta na forum itd....

Reasumując
-Kolumny>reszta toru*
-posłuchanie,najlepiej u siebie w domu>parametry>wygląd>cena.{odsłuch zawsze najważniejszy,o reszte na forum kłóca sie od lat]

Każdy oczywiście może zrobić po swojemu.

Oczywiście,modne jest teraz twierdzenie "audio to układanka,KAŻDY element jest ważny"
To twierdzenie,czy raczej hipotezę lansuja zwłaszcza handlowscy/sprzedawcy/naganiacze.

Jej stosowanie w praktyce gwarantuje bowiem WIECZNĄ sprzedaż,wieczne poszukiwanie-a dla klienta-wieczne zakupy.
Bardzo przydatna handlowo zasada.😁

* Oczywiście,reszta toru musi byc dobra.Jesli jest kiepskie żródło dzwięku,to i sprzęt za $$ nie zagra dobrze.

45 minut temu, Gargan napisał:

@max720 pozostaje Ci tylko po kolei zmieniacz wszystko, aż dojdziesz do wniosku, że już Ci tych zmian wystarczy 😀

U mnie skończyłem z przyczyn praktycznych poszukiwania kolumn i odtwarzaczy. Wzmacniacz bym sobie wymienił, bo wciąż coś mi w nim przeszkadza - mimo że obiektywnie jest całkiem dobry. Nerwica audiofilska 😁

A jaki masz wzmacniacz?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

2 godziny temu, dlmtb napisał:

Gra wszystko

🙂

------

6 godzin temu, max720 napisał:

Co gra  ?  

Zrobiłem jakiś czas temu ankietę.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

2 minuty temu, szymon1977 napisał:

🙂

------

Zrobiłem jakiś czas temu ankietę.

własnie,podaj link,chcę zobaczyć.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Jakoś tak ? Nikt nie mówi gdzie TO będzie grać???

Najlepiej jak zacznie się od odpowiedniego pomieszczenia ( pokoju do sluchania ).

Akustyka to podstawa . Super sprzęt nie zagra byle gdzie .

Jak to co gra? Po tylu latach na forum nie wiesz, że grają kable? 🙂 

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

@Pseudodrummer Rotel A14 Mk2 (seria pierwsza) po aktualizacji softu do tego z obecnej wersji. 

To jest ten przypadek, że nie wiem co mi w nim przeszkadza. Chyba najbardziej zbyt dosadne wokale.

Creek cały czas szeleścił. Cyrus grał głównie środkiem. Marantz był trochę przytulony. Yamaha miała irytujący przełom średnich i wysokich tonów. Arcam jeden grało zbyt lekko i wpadał w chaos po pogłoszeniu. Drugi grał ciemno, a z Dirac jeszcze ciemniej. Stare JVC było piskiwe. Demon brzmiał zbyt lekko i bez basu. Unison wymiękł na moich kolumnach. Moon był bardzo neutralny, ale dziwnie budował scenę. Cambridge grał "rubasznie", jakbyś słuchał napitego Irlandczyka - zero zorganizowania, im głośniej tym gorzej ale bardziej zamaszyście. Większość z wymienionego i tak się popsuła, więc zmiana była po części wymuszona. 

Rotel jak na złość gra całkiem przyjemnie. Oszczędnie na wysokich tonach, ale czuć, że się nie dławi. Nie kompresuje. 

Niby wszystko OK. Nawet lekki szum w kolumnach mnie nie zniechęca. Głupio zrobiony wyświetlacz też nie. Po prostu chyba potrzebuję czegoś innego.

11 minut temu, bogus18 napisał:

Najlepiej jak zacznie się od odpowiedniego pomieszczenia ( pokoju do sluchania ).

Dokładnie 40 % z tego wszystkiego to akustyka mam drugi zestaw w domu z drewna ocieplonym wełna. Gra tam yamaha 201 oraz quadral ascent i jest całkiem sympatycznie. Trochę brakuje basu ale generalnie jestem zadowolony.

Edytowane przez zbigr7
3 minuty temu, bogus18 napisał:

hmmm...

akustyka jest oczywiście istotną składową układanki brzminia audio systemu, ale to raczej ostatni szlif...

Grają kable, wtyki, podstawki pod kable,oczywiście bezpieczniki. Proszę naprowadzić kolegę. 

Ps. Kolumny, i reszta toru nie ma znaczenia. 

Co gra  ?  

Trochę mało przecinków.

?👈

Moim zdaniem sercem systemu jest wzmacniacz to od niego zależy co z siebie wypluje. Drugim aspektem są oczywiście kolumny to płuca systemu jak będą dobrze zasilone to dadzą z siebie wszystko, przy słabym wzmaku będą popierdywac a nie grać. No i pomieszczenie żeby to wszystko się nie udusiło bądź rozlazło....uj wie gdzie. No i również ważne źródła w myśl teorii to co podasz to i masz. 

43 minuty temu, bogus18 napisał:

Tak,moim zdaniem,przed całym systemem audio jest akustyka.
Pół biedy,jesli mamy pokój do audio,który zamierzamy dostosować.

Ja mieszkam w bloku,i tu niestety mozliwości sa ograniczone-po prostu nie ma miejsca,aby coś zmienić.

Mam jednak to szczęście,że mam jakiś fotel,dywan,zasłony,szafki z CD i książkami i ta moja niedorobiona "akustyka" całkiem fajnie działa bez żadnych przeróbek.

38 minut temu, Gargan napisał:

@Pseudodrummer Rotel A14 Mk2 (seria pierwsza) po aktualizacji softu do tego z obecnej wersji. 

To jest ten przypadek, że nie wiem co mi w nim przeszkadza. Chyba najbardziej zbyt dosadne wokale.

Creek cały czas szeleścił. Cyrus grał głównie środkiem. Marantz był trochę przytulony. Yamaha miała irytujący przełom średnich i wysokich tonów. Arcam jeden grało zbyt lekko i wpadał w chaos po pogłoszeniu. Drugi grał ciemno, a z Dirac jeszcze ciemniej. Stare JVC było piskiwe. Demon brzmiał zbyt lekko i bez basu. Unison wymiękł na moich kolumnach. Moon był bardzo neutralny, ale dziwnie budował scenę. Cambridge grał "rubasznie", jakbyś słuchał napitego Irlandczyka - zero zorganizowania, im głośniej tym gorzej ale bardziej zamaszyście. Większość z wymienionego i tak się popsuła, więc zmiana była po części wymuszona. 

Rotel jak na złość gra całkiem przyjemnie. Oszczędnie na wysokich tonach, ale czuć, że się nie dławi. Nie kompresuje. 

Niby wszystko OK. Nawet lekki szum w kolumnach mnie nie zniechęca. Głupio zrobiony wyświetlacz też nie. Po prostu chyba potrzebuję czegoś innego.

No ja jestem w tej szczęśliwej sytuacji,że moje wzmacniacze (tranzystor,lampa i 2x klasa D) jakos fajnie współpracują z kolumnami.
A drobne niedostatki,jak mówisz"rubaszność,piskliwość itp" jestem w stanie skorygować 5 punktowym PEQ w RME DAC [świetna sprawa]
Choc u mnie takie wrażenia nie występują.
W kolumnach podłogowych za to frapowała mnie zbyt "natarczywa" średnica w niektórych nagraniach[która wystapowała na wszystkich wzmacniaczach,no może wz wyjątkiem lampy na ECL86] -presecik w RME zrobił swoje i na razie porzuciłem myśl o sprzedaży kolumn.

Rozumiem,że tą cała game wzmacniaczy sprawdzałes na różnych ZG?
Jakich,z ciekawości?

AKUSTYKA, powiedzialbym przyjazna żeby uściślić 😉

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

43 minuty temu, rafal735r napisał:

Trochę mało przecinków.

Dobrze, że zamiast przecinków nie nawstawiał ku.ew 🙂

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Najpierw akustyka. Potem źródło. Jak dobre źródło, to potem odpowiedni prąd w kolumny. I na końcu kolumny, które w końcu mogą pokazać swoje możliwości.

Wiem, że utarło się, na odwrót...

Edytowane przez MusicManiacX

@Pseudodrummer nie bardzo rozumiem po co miałbym sprawdzać różne wzmacniacze na różnych kolumnach, skoro mam jeden ulubiony zestaw głośnikowy i nie mam zamiaru go zmieniać?

Te wszystkie wzmacniacze były u mnie na przestrzeni wielu lat. Kolumny też się zmieniały. 

Jednak od bardzo dawna mam Opera Prima 2015. Jestem do nich przyzwyczajony i na nich grała większość z moich wzmacniaczy.

Pierwsze kolumny jakie miałem to były Tonsil ZGC 50-8-44, potem równie stare jednodrożne JVC nie pamiętam modelu, Tannoy Mercury MX1, Wharfedale Diamond 8.2, Behringer (nie pamiętam modelu), Dali Spektor 2, Dali Rubicon 2, Xavian Joy, Audiovector QR1, Focal Aria 905, Dynaudio Emit 20.

Najlepsze oczywiście były Tonsil. Powiedziałbym, że niepowtarzalne. Niestety w tamtym czasie nie miałem wzmacniacza, który mógłby z nich wyciągnąć maksimum możliwości. Chyba jedyne kolumny, które nigdy mnie nie zirytowały i nie wymagały żadnego specjalnego traktowania. Grały dobrze nawet na regale 5 centymetrów od ściany za nimi. Genialne kolumny 🙂

5 minut temu, Gargan napisał:

@Pseudodrummer nie bardzo rozumiem po co miałbym sprawdzać różne wzmacniacze na różnych kolumnach, skoro mam jeden ulubiony zestaw głośnikowy i nie mam zamiaru go zmieniać?

Te wszystkie wzmacniacze były u mnie na przestrzeni wielu lat. Kolumny też się zmieniały. 

Jednak od bardzo dawna mam Opera Prima 2015. Jestem do nich przyzwyczajony i na nich grała większość z moich wzmacniaczy.

Pierwsze kolumny jakie miałem to były Tonsil ZGC 50-8-44, potem równie stare jednodrożne JVC nie pamiętam modelu, Tannoy Mercury MX1, Wharfedale Diamond 8.2, Behringer (nie pamiętam modelu), Dali Spektor 2, Dali Rubicon 2, Xavian Joy, Audiovector QR1, Focal Aria 905, Dynaudio Emit 20.

Najlepsze oczywiście były Tonsil. Powiedziałbym, że niepowtarzalne. Niestety w tamtym czasie nie miałem wzmacniacza, który mógłby z nich wyciągnąć maksimum możliwości. Chyba jedyne kolumny, które nigdy mnie nie zirytowały i nie wymagały żadnego specjalnego traktowania. Grały dobrze nawet na regale 5 centymetrów od ściany za nimi. Genialne kolumny 🙂

Dziękuję za info!

43 minuty temu, MusicManiacX napisał:

Najpierw akustyka. Potem źródło. Jak dobre źródło, to potem odpowiedni prąd w kolumny. I na końcu kolumny, które w końcu mogą pokazać swoje możliwości.

Wiem, że utarło się, na odwrót...

Takie podejście ma sens przy bardzo dużym budżecie. 

Zazwyczaj jest dokładnie na odwrót ze względu na budżet. 

3 godziny temu, Zbi_Rek napisał:

hmmm...

akustyka jest oczywiście istotną składową układanki brzminia audio systemu, ale to raczej ostatni szlif...

Mam totalnie inne wrażenia? 

Kiedyś tam  pokój odsłuchów wymagał malowania i to trochę długo trwało ☹ A mnie się zachciało muzyki posłuchać ! więc do pustego pokoju ... wyniosłem kolumy system i Nie dało się słuchać. 

12 minut temu, Ajothe napisał:

Budżet i funkcjonalność. Ilu z nas może pozwolić sobie na przeznaczenie jednego całego pomieszczenia na salę odsłuchową? 

7 minut temu, Gargan napisał:

Proszę bardzo. Nie wstydzę się sprzętu, który miałem lub mam.

Tak samo ja!
A nie mam nic szczególnego.
Ważne,żebyśmy byli zadowoleni.
A reszta?
Reszta jest jak grosik w Żabce....
Nie ma k..... reszty😀

20 minut temu, Ajothe napisał:

Hmm chodzi o koszt akustyki? Bo ja tu ogromnych kosztów nie widzę. Wystarczy pomyśleć i poczytać o akustyce.

Zazwycxaj wyglada to tak, że jak już się uzbiera spoko systemik to się zaczyna rozglądać za tematem ustrojów akustycznych.

Tutaj niestety jest to bardzo trudne i wymaga o wiele większej wiedzy jak przy wyborze kolumn czy wzmacniacza.

Dlatego można też się wspomóc od biedy DSP. Natomiast to też wymaga czasu i wkładu własnego by DSP dostroić do swoich upodobań. 

Dla mnie bezwzględnie najważniejsze są kolumny. 

1 minutę temu, MusicManiacX napisał:

Hmm chodzi o koszt akustyki? Bo ja tu ogromnych kosztów nie widzę. Wystarczy pomyśleć i poczytać o akustyce.

Chętnie bym skorzystał z czyjejś pomocy 😉

• Pokaż nowe odpowiedzi