Skocz do zawartości
IGNORED

Co gra pierwsze skrzypce ?

Rekomendowane odpowiedzi

30 minut temu, Gargan napisał:

Jeśli Yamaha vs. Wiim była zbyt mało oczywista, to ten przypadek raczej usłyszymy, nawet jeśli jesteśmy głusi.

Hahaha, serio? W zakresie 20-20kHz, maksymalna odchyłka to 0,2dB, czyli jeszcze mniej niż w przypadku "mało oczywistym".

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

8 godzin temu, Zbi_Rek napisał:

to oczywiste

nie rozumiemy się i próbuję to wytłumaczyć

przypomnę, założenie określa sytuację czyli nie ma jeszcze toru audio i Ty uważasz, że najpierw adaptujesz akustycznie pomieszcze, dobierając post factum klamoty 

Cholera pisałem pierwej akustyka, itd itd. Nie pisałem, że jakaś droga adaptacja z pomiarami. Przede wszystkim pokój, który można przeznaczyć tylko dla siebie najlepiej prostokąt. Meble w narożnikach, dywanik, firanki, obrazy i inne różne tego typu. To cała moja adaptacja. Potem sprzęt. I na koniec dopieszczenie akustyki... Jak ktoś ma problem z pomieszczeniem to najlepiej chyba kupić ampli, który sam korekcję zrobi i będzie git...

Moim zdaniem nie ma tu nic bardziej do rozkminiania. Ale każdy ma swoje własne zdanie.

Edytowane przez MusicManiacX

Chcesz mieć dobrze wyprofilowane brzmienie to trzeba się pobawić suwaczkami 😀

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Łoo, ostatnio zakupiłem taką półeczke na książki na szafkę. Nie wyrzucę tej szafki przeca. Bo mógłbym i postawić tam kolumnę na normalnym stojaku. Adoptuję, to co mam ale z zachowaniem rozsądku o ile jeszcze go każdy chory na muzykę jeszcze ma. Bo łatwo go stracić 😁. A kolumny postawiłem na pumeksie. Gdzieś tu na forum wyczytałem, że ktoś go stosuje. Muszę powiedzieć że się sprawdza. Tanio wygląda jak wygląda ale mam kolumny wyżej i spełnia zadanie. Kolumna stabilna i odizolowana od szafki  . Zmiana w dźwięku na plus dla mnie.

Powiem wam że im mniej ustawień w sprzęcie tym dla mnie lepiej. Nie siedzę za suwakach cały czas tylko włączam direct i słucham.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MusicManiacX
Godzinę temu, MusicManiacX napisał:

Cholera pisałem pierwej akustyka, itd itd. Nie pisałem, że jakaś droga adaptacja z pomiarami. Przede wszystkim pokój, który można przeznaczyć tylko dla siebie najlepiej prostokąt. Meble w narożnikach, dywanik, firanki, obrazy i inne różne tego typu. To cała moja adaptacja. Potem sprzęt. I na koniec dopieszczenie akustyki... Jak ktoś ma problem z pomieszczeniem to najlepiej chyba kupić ampli, który sam korekcję zrobi i będzie git...

Moim zdaniem nie ma tu nic bardziej do rozkminiania. Ale każdy ma swoje własne zdanie.

no i wszystko jasne, po prostu urządzenie/umeblowanie pokoju teraz nazywa się adaptacją akustyczną 🤭🤣😎

@MusicManiacX pumeks jest twardy. Nie dość, że dyskusyjny pod względem tłumienia drgań, to jeszcze porowaty i rysuje lakier. Ja postawiłbym te kolumny na gąbkach. Są nawet specjalnie gąbki pod monitory studyjne. Wyglądają ładnie, są tanie i umożliwiają pochylenie kolumn do tyłu co akurat u Ciebie może się sprawdzić. 

P.s. Zajefajne są te twoje minitorki Cyrus'a. Masz je w komplecie z Cyrus One czy kupiłeś do czegoś innego? Swego czasu robiłem do nich podchody, ale nie mogłem się zebrać. Teraz to chyba już je wycofali ze sprzedaży, bo rzadko u kogoś widać.

8 godzin temu, szymon1977 napisał:

Hahaha, serio? W zakresie 20-20kHz, maksymalna odchyłka to 0,2dB, czyli jeszcze mniej niż w przypadku "mało oczywistym".

Pomiędzy obciążeniem 4Ω a 8Ω jest 1dB różnicy. Prawdopodobnie ten 1dB przeskakuje co 4Ω. W tym momencie, jeśli kolumny mają charakterystykę modułu impedancji wahającą się pomiędzy powiedzmy 3,5Ω a 16Ω to będziesz miał w wybranych fragmentach pasma podbicia i spadki rzędu jakiś +/-2dB spowodowane nie charakterystyką pracy przetworników tylko zachowaniem samego wzmacniacza. Będzie to słyszalne jakbyś jakiś filtr włączył.

Nie wiem jakie wykresy czytasz, ale chyba inne niż ja tu wrzucam.

P.s. Nie wiesz ile mam lat i co faktycznie słyszę. Odnoś swoje uwagi laryngologiczne wyłącznie do siebie.

Edytowane przez Gargan
  • Moderatorzy
29 minut temu, Gargan napisał:

W tym momencie, jeśli kolumny mają charakterystykę modułu impedancji wahającą się pomiędzy powiedzmy 3,5Ω a 16Ω to będziesz miał w wybranych fragmentach pasma podbicia i spadki rzędu jakiś +/-2dB spowodowane nie charakterystyką pracy przetworników tylko zachowaniem samego wzmacniacza. Będzie to słyszalne jakbyś jakiś filtr włączył

Zmierz kiedyś jak zmieniaja się zniekształcenia wraz ze zmianą impedancji - też można się zdziwić.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Duża część kolumn - tu przykład SF Sonetto - ma rezonans w okolicach podziału

a tu jest szczególnie wysoki - 30 Ohm i jakoś tego nie widać na charakterystyce.

Nie sądzę też, by odbijało się to na stabilnej pracy wzmacniaczy ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

22 minuty temu, Gargan napisał:

Pomiędzy obciążeniem 4Ω a 8Ω jest 1dB różnicy. Prawdopodobnie ten 1dB przeskakuje co 4Ω

Prawdopodobnie nie.

BTW impedancja jest parametrem kolumn a nie wzmacniacza. Więc jeśli kolumny A mają 8Ω ze spadkiem do 4Ω przy 1000Hz, to będzie słychać dołek -1dB na 1000Hz, a jeśli kolumny B mają 8Ω ze spadkiem do 4Ω przy 2000Hz, to będzie słychać dołek -1dB na 2000Hz. Trudno więc ten dołek -1dB uznać za cechę wzmacniacza, skoro jest pochodną spadku impedancji kolumn.

Wielokrotnie tutaj pisano, że wzmacniacz nie posiada swojego brzmienia, co pokazuje idealnie równe pasmo w zakresie 20-20kHz Różnica brzmienia po zmianie wzmacniacza, jest skutkiem parametrów kolumn a nie wzmacniacza. Technicznie gorszy wzmacniacz bardziej na spadek impedancji kolumn zareaguje, a technicznie lepszy mniej, ale sam spadek impedancji pozostanie techniczną wadą kolumn, a spadku o 1dB przy wspomnianych 1000Hz i 2000Hz na, wykresie wzmacniacza nie znajdziesz.

38 minut temu, Gargan napisał:

Nie wiesz ile mam lat i co faktycznie słyszę. Odnoś swoje uwagi laryngologiczne wyłącznie do siebie.

Założyłem, że jesteś Człowiekiem, sory.

-----

2 godziny temu, Zbi_Rek napisał:

no i wszystko jasne, po prostu urządzenie/umeblowanie pokoju teraz nazywa się adaptacją akustyczną 🤭🤣

Powiedziałbym "zagracenie".

-----

3 godziny temu, MusicManiacX napisał:

Jak ktoś ma problem z pomieszczeniem to najlepiej chyba kupić ampli, który sam korekcję zrobi i będzie git...

DSP zamiast akustyki? Ups... akustyka to walka z odbiciami, pogłosem, echem, a DSP nie ma na to żadnego wpływu. 

3 godziny temu, MusicManiacX napisał:

Adoptuję, to co mam ale z zachowaniem rozsądku o ile jeszcze go każdy chory na muzykę jeszcze ma.

Miłośnicy muzyki raczej nie wariują w kwestiach sprzętowych, to domena miłośników hifi.

17 minut temu, Seyv napisał:

Zmierz kiedyś jak zmieniaja się zniekształcenia wraz ze zmianą impedancji - też można się zdziwić.

Niektóre testy prasowe podają te wchłania. Faktycznie bywa zaskakujące. 

Wraz ze zmianą częstotliwości również zmieniają się zniekształcenia. 

Jest też różnica czy obciążenie statyczne czy dynamiczne. 

Temperatura również mocno psoci.

Ostatnio czytałem też o zniekształceniach narastających w czasie - coś tam związane z działaniem sprzężenia zwrotnego. Kiedy zrozumiem temat to będziemy dyskutować 🙂

Bardzo złożone sprawy 🙂 

19 minut temu, audioburak napisał:

Duża część kolumn - tu przykład SF Sonetto - ma rezonans w okolicach podziału

a tu jest szczególnie wysoki - 30 Ohm i jakoś tego nie widać na charakterystyce.

Nie sądzę też, by odbijało się to na stabilnej pracy wzmacniaczy ...

Ukryta Zawartość

I bardzo słusznie, bo pasmo przenoszenia kolumn zmierzono już po obciążeniu tymi kolumnami jakiegoś wzmacniacza, a na wykresie jakoś nie widać górki czy dołka nawet na +/-1dB w okolicach tego szpica na 30Ω - widać za to górki i dołki w okolicach gdzie impedancja kolumn jest bez sensacji.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

W tym sęk 😉 że wzmacniacze mierzy się na stałym obciążeniu, a nie jakimiś tam

przypadkowymi kolumnami. Jak mierzyłem swoje głośniki, to też pilnowałem U wy. 

Co ciekawe w okolicach rezonansu TEŻ było constans 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Co gra?

WIEDZA użytkownika, co z czym, gdzie i jak połączyć, by uzyskać optymalne wyniki. Bez tego, choćby się zebździł, nic dobrego nie uzyska. 

W innym przypadku- wiedza gostka, który będzie to robił na zamówienie leniwca, któremu nie chce się uczyć, a ma kasę, by wydać ją na porządnie grające audio.

W trzecim- kasa takiego, który na pałę będzie kupował po kolei coraz to nowe urządzenia, aż może kiedyś, ślepym trafem uda mu się osiągnąć wymarzony efekt, ale to bardzo nieefektywna droga.

47 minut temu, Seyv napisał:

Otóż to. Od zawsze twierdzę, że nie można jakiemuś przykładowemu wzmacniaczowi przypisywać konkretnych cech brzmieniowych- chyba, że w jakimś  teście porównuje się kilka wzmacniaczy podłączanych do konkretnych kolumn. I chodzi o to, jak który z nimi zagra.

Zestaw charakterystyk kolumn- wszystkich charakterystyk, kręci wzmacniaczem na swoją modlę, więc ten sam wzmacniacz z jednymi kolumnami może zabrzmieć całkiem inaczej, jak z innymi.

Testy na stałym obciążeniu rezystancyjnym, to jak test auta na hamowni- nie pokaże, jak się ono zachowa w ruchu, na drodze i przy różnym załadowaniu. 

Edytowane przez porlick
40 minut temu, audioburak napisał:

W tym sęk 😉 że wzmacniacze mierzy się na stałym obciążeniu, a nie jakimiś tam

Ale w podanym przez Ciebie przykładzie, na wykresie masz testowane kolumny podłączone do jakiegoś wzmacniacza, a nie sam wzmacniacz bez testowanych kolumn 🙂

48 minut temu, audioburak napisał:

mierzyłem swoje głośniki, to też pilnowałem U wy. 

Co ciekawe w okolicach rezonansu TEŻ było constans

"Swoje głośniki", czyli kolumny DIY własnej konstrukcji?

33 minuty temu, porlick napisał:

W trzecim- kasa takiego, który na pałę będzie kupował po kolei coraz to nowe urządzenia, aż może kiedyś, ślepym trafem uda mu się osiągnąć wymarzony efekt, ale to bardzo nieefektywna droga

I ta opcja jest najciekawsza i najbardziej emocjonującą. Co by to było gdybym za pierwszym razem kupił cały zestaw i był zadowolony?!! Nudyyyy Panie. A tak (zapewne każdy wie o co chodzi) kupujemy kolejny wzmacniacz,  kolumny, dac itp podłączamy z drżącymi łapami, zasiadamy w fotelu i już wiemy że jest lepiej i zaraz przyslowiowy banan na twarzy. To podniecenie trwa zazwyczaj jakiś czas generalnie im więcej wydamy kasy tym dłuzej a później no cóż szukamy dziury w całym. Audionerwoza musi trwać, jest nam to potrzebne jak powietrze którym oddychamy. Przecież jakby wszyscy byli zadowoleni to po co to forum i wieczne cudowne przepychanki. Generalnie fajne to hobby szkoda tylko że trochę w .... uj drogie.

Jedni słuchają różnic między lampami i mają frajdę, inni nie słyszą różnic między wzmacniaczami i smęcą o parametrach 😄

42 minuty temu, porlick napisał:

Otóż to. Od zawsze twierdzę, że nie można jakiemuś przykładowemu wzmacniaczowi przypisywać konkretnych cech brzmieniowych

Tak.

43 minuty temu, porlick napisał:

chyba, że w jakimś  teście porównuje się kilka wzmacniaczy podłączanych do konkretnych kolumn. I chodzi o to, jak który z nimi zagra

Ale tu już nie bardzo. Załóżmy, że kolumny mają spadek impedancji z 8Ω  do 4Ω przy 1000Hz. Jeden wzmacniacz zagra te 1000Hz ze spadkiem -1dB, drugi -2dB, trzeci bez spadku +/-0dB Ale dołek, który usłyszymy zawsze będzie pochodną dołka kolumn a nie wzmacniacza. Podłączymy inne kolumny bez spadku impedancji przy 1000Hz, to wszystkie trzy wzmacniacze zagrają bez spadku. Dlatego brzmienie koniec końców będzie cechą kolumn, tylko gorszy wzmacniacz tę cechę bardziej uwydatni.

Żeby to brzmienie uznać za cechę wzmacniacza, to ten dołek na 1000Hz musiałby występować z dowolnymi kolumnami. 

8 minut temu, audioburak napisał:

Ma się rozumieć ...

To faktycznie ciekawe.

To są pomiary przypadkowego zestawu głośnikowego z jakiejś małej manufaktury z końca świata. Zwróćcie uwagę na mocny pik impedancji na 4kHz. Tutaj pasmo przenoszenia jest płaskie jak stół jednak taki skok impedancji oznacza, że byle jaki wzmacniacz (lampowy najczęściej) zrobi śliczny dołek lub górkę w zależności jak reaguje na impedancję obciążenia. To jest przypadek, kiedy liniowość pasma przenoszenia zależy wprost od wzmacniacza.

Ukryta Zawartość

2015-05-12-TST-tannoy-revolution-xt6-m2.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

17 minut temu, Gargan napisał:

To są pomiary przypadkowego zestawu głośnikowego z jakiejś małej manufaktury z końca świata. Zwróćcie uwagę na mocny pik impedancji na 4kHz. Tutaj pasmo przenoszenia jest płaskie jak stół jednak taki skok impedancji oznacza, że byle jaki wzmacniacz (lampowy najczęściej) zrobi śliczny dołek lub górkę w zależności jak reaguje na impedancję obciążenia. To jest przypadek, kiedy liniowość pasma przenoszenia zależy wprost od wzmacniacza.

Nie, to jest przypadek, gdy kiepski z technicznego punktu widzenia wzmacniacz, na spadek skok impedancji kolumn, zareaguje zniekształcając ich brzmienie.

Edytowane przez szymon1977

Tannoy Revolution XT6

"To są pomiary przypadkowego zestawu głośnikowego z jakiejś małej manufaktury z końca świata."

Bez przesady, to jednak Tannoy, może nie highend, ale jednak ...

4 godziny temu, Zbi_Rek napisał:

no i wszystko jasne, po prostu urządzenie/umeblowanie pokoju teraz nazywa się adaptacją akustyczną 🤭🤣😎

Masz z tym jakiś problem? Adoptuje to co mam mądralo.

- 🤣🤣

- 😅

10 minut temu, Gargan napisał:

Wolę Wharfedale albo Acoustic Energy 🙂

Ależ oczywiście, masz prawo i nawet nie zaprotestuję 😉 Ale nazywanie firmy z ponad 100 letnim stażem "firmą z końca świata" to tak mało eleganckie imho 😉

14 godzin temu, bogus18 napisał:

Szkoda kasy na pòłśrodki ?czyli żąglerka klockami .Lepiej choć by zmienić ustawienie lub dołożyć np. dywan lub zasłony albo coś na ścianie powieść. 

A co ma piernik do witraka? (prawidlowe) Ustawienie kolumn o ile to podstawa podstaw to nigdy nie da tego samego co zmiana wzmacniacza czy zrodla. To sa kompletnie inne roznice/zmiany.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

4 godziny temu, Gargan napisał:

@MusicManiacX pumeks jest twardy. Nie dość, że dyskusyjny pod względem tłumienia drgań, to jeszcze porowaty i rysuje lakier. Ja postawiłbym te kolumny na gąbkach. Są nawet specjalnie gąbki pod monitory studyjne. Wyglądają ładnie, są tanie i umożliwiają pochylenie kolumn do tyłu co akurat u Ciebie może się sprawdzić. 

P.s. Zajefajne są te twoje minitorki Cyrus'a. Masz je w komplecie z Cyrus One czy kupiłeś do czegoś innego? Swego czasu robiłem do nich podchody, ale nie mogłem się zebrać. Teraz to chyba już je wycofali ze sprzedaży, bo rzadko u kogoś widać.

Kolumny mają jeszcze przyklejane org. gumowe stopki. Nie położyłbym bezpiśrednio. Kupiłem oddzielnie jak szukałem kolumn do pioneera. No podłączył mi je i się zakochałem 🤣 bo takie to małe, a tu zaskoczenie jak zaczęły grać. W sprzedaży są, tylko są mało rozpowszechnione na forach. A cyrus wiadomo robi dobre klamoty i można je wyhaczyć w dobrej cenie .

5 godzin temu, Zbi_Rek napisał:

Jesli efekt bedzie dobry to nie ma znaczenia jakimi elementami to osiagniemy. Czy kanapa i dywanem czy dwoma panelami. liczy sie efekt akustyczny.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

• Pokaż nowe odpowiedzi