Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego (nie) kupować Wiim Ultra...

Rekomendowane odpowiedzi

18 minut temu, Ajothe napisał:

najlepsza jest malinka 😋

Nie dla wszystkich rozwiązania DIY są do zaakceptowania.

Wiim Ultra jest alternatywą dla tych ,których DIY nie interesuje .Sam jestem ciekaw ,jak wypadnie Wiim Ultra w roli transportu w porównaniu z Malinką .

26 minut temu, MacP napisał:

trudno widzieć wadę w pilocie Bluetooth którego można używać nawet w innym kącie

No dla mnie to wada, bo nie mogę wtedy go zaprogramować pod Harmony. 

?👈

2 minuty temu, J4Z napisał:

Ale pewnie droższe, moje kosztowało 50 zł.

Niby 120 zeta w przeliczeniu ale przysiągłbym (nie pamiętam ceny bo kupowałem 100 lat temu) że płaciłem wtedy ok 20€.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

33 minuty temu, MacP napisał:

Jak na swoją klasę cenową brzmienie jest naprawdę przyzwoite, co zresztą potwierdzają liczni recenzenci w sieci.

Kto? 😁

33 minuty temu, MacP napisał:

Ultra, słuchałem zarówno jako transportu po coaxialu

Nie wiem, ale u mnie to była patologia. Może rzeczywiście coś tam było włączone ale wątpię, bo przekopałem te menu w każdym aspekcie jak szukałem rozwiązania z falującym dźwiękiem dzięki temu EQ. 

W sumie trochę żałuję że już go odesłałem. Mogłem nagrać film z porównaniem. Myślę że nawet na firmie było by słychać tą różnicę w dźwięku tak duża była. 

Edytowane przez rafal735r

?👈

6 minut temu, baltfan napisał:

porównaniu z Malinką .

Wszystko zależy od konfiguracji malinki, jaki osprzęt 😁

Trzeba by było porównywać z Allo Signature. 

3 minuty temu, Ajothe napisał:

jaki osprzęt

Aktualnie ja mam akurat utopione sporo więcej niż Wiim kosztuje .Kabel cyfrowy mam w cenie prawie Wiim Ultra :),ba ,zasilacz też około połowy wartości :)

Nie będzie to łatwe starcie streamerów ,no może tylko wyświetlacz dostanie 1 punkt .

Edytowane przez baltfan
58 minut temu, MacP napisał:

Przykre

Dlaczego przykre? Każdy ma swoje zdanie, doświadczenia i sposób na to hobby. 

59 minut temu, MacP napisał:

co zresztą potwierdzają liczni recenzenci w sieci

Nie za mocny żart, jak na tak wczesną godzinę? xD

.

18 godzin temu, rafal735r napisał:

Ja tylko spojrzałem na tylna ścianę

A co takiego intrygującego jest na tej tylnej ściance?

Godzinę temu, il Dottore napisał:

Otake:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Używam identycznej. Bardzo dobra.

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Godzinę temu, Ajothe napisał:

Wszystko zależy od konfiguracji malinki, jaki osprzęt 😁

Trzeba by było porównywać z Allo Signature. 

Ja do digione Signature wróciłem trzeci raz. Niczym innym na USB nie mogę sobie dogodziċ. Może przyzwyczajenie...

2 godziny temu, il Dottore napisał:

Niby 120 zeta w przeliczeniu ale przysiągłbym (nie pamiętam ceny bo kupowałem 100 lat temu) że płaciłem wtedy ok 20€.

170zł bez promki. 

Ukryta Zawartość

Ale to jest wielkości normalnej klawiatury. U mnie, moje, pełni bardziej fikcję pilota i ma oddzielne guziki "muzyczne". A i ma baterię jak w starych niedotykowych telefonach. Długo trzyma, można ładować i wymienić jak się zużyje. :D

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez J4Z

.

6 godzin temu, rafal735r napisał:

Skoro ludzie mają z tym problemy to Wiim niech zmieni programistów skoro nie widzi zwykłych zasobów po DLNA. 

Zresztą nawet na stronie Wiim jest opisane że trzeba tylko włączyć serwer mediów czy jak to tam i powinno działać, ale jak widać nie działa. 

Nie kompromituj się.

Tu jest wyjaśnione dla laików.

Ukryta Zawartość

Jak nie potrafisz skonfigurować prostego zasobu przez sambe (SMB) i gdy jakieś ledy zakłócają najtańszy kabel hdmi to nie jest wina tego urządzeń urządzenia tylko użytkownika.

Ukryta Zawartość

6 godzin temu, MacP napisał:

Nie mógł być aż tak zły

Stąd podejrzenie o wadliwy egzemplarz, to nie jest wykluczone.

Mogłem nagrać film z porównaniem.

Z porównaniem do drugiego, identycznego egzemplarza? Jeżeli ten Twój Wiim jest wadliwy to takie porównania jak opisałeś wyżej będą bez sensu. Musisz najpierw przekonać się że Twój egzemplarz jest w stu procentach sprawny. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

1 godzinę temu, tmnich napisał:

zakłócają najtańszy kabel hdmi

Napisz do Wiim że dają najtańszy kabel. 

Godzinę temu, Lech36 napisał:

Stąd podejrzenie o wadliwy egzemplarz, to nie jest wykluczone.

Z porównaniem do drugiego, identycznego egzemplarza? Jeżeli ten Twój Wiim jest wadliwy to takie porównania jak opisałeś wyżej będą bez sensu. Musisz najpierw przekonać się że Twój egzemplarz jest w stu procentach sprawny. 

Porównanie do mojego dziada Onkyo jako transport. Czy mam kupić wszystkie Wiim w Polsce i przeprowadzić test? Bo ktoś z forum tak sobie wymyślił? 

Nie kompromituj się.

Tu jest wyjaśnione dla laików.

Ukryta Zawartość

Jak nie potrafisz skonfigurować prostego zasobu przez sambe (SMB) i gdy jakieś ledy zakłócają najtańszy kabel hdmi to nie jest wina tego urządzeń urządzenia tylko użytkownika.

Mamy obrońcę maryji. 

To teraz wyjaśnij jeszcze dlaczego gra tak źle po Coaxial i będziemy wszyscy szczęśliwi 😁

Ukryta Zawartość

Wszytko mam zrobione jak Wiim "karze" 

Wito76 to nie ten typek z góry z sąsiedniego forum co za wiim oddał by życie? 🙂

Temnich czy coś... 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez rafal735r

?👈

2 godziny temu, rafal735r napisał:

Porównanie do mojego dziada Onkyo jako transport. Czy mam kupić wszystkie Wiim w Polsce i przeprowadzić test? Bo ktoś z forum tak sobie wymyślił? 

Mamy obrońcę maryji. 

To teraz wyjaśnij jeszcze dlaczego gra tak źle po Coaxial i będziemy wszyscy szczęśliwi 😁

Ukryta Zawartość

Temnich czy coś... 

Wiim ma swoich wyznawców i obrońców rodem wywodzących się od krzyżowców ✝️😁 ...a Wito76 to i owszem to gość z sąsiedniego forum ale jest tam jeszcze większy "avengers" w kwestii Wiim który i na tym forum się udziela 😁

Ukryta Zawartość

"Piniondze to nie fszysko, ale fszysko bez piniendzy to h*j"

Ja byłem świadom że jak założę ten temat to będzie dym... Ale cóż... 

Swoją drogą ja na tym innym forum prędzej byłem zarejestrowany jak tutaj. Byłem jednym z pierwszych tam zarejestrowanych w 2007 roku gdzie pies z kulawa noga tam nie zaglądał. Popełnianiano tam jeden post dziennie. Kupowałem te gazetki dość licznie. Ale jak wpadła tam hołota Sansui i przekabacila administracje i moderacje to podziękowałem. 

Pewnie jak ktoś dobrze pokopie to znajdzie moje wpisy np nt Denon. 

Bo od tych gratów zaczynałem i mam do nich duży sentyment do dziś. 

Edytowane przez rafal735r

?👈

2 godziny temu, rafal735r napisał:

Mamy obrońcę maryji. 

Ukryta Zawartość

Temnich czy coś... 

Niekompetentny noname,

nie umiesz skonfigurować urządzenia,

nie umiesz skonfigurować smb,

frustracje za powyższe wylewasz tu, informując, że wszystko jest to wina WiiM.

wbij sobie w banie,  że ludzie mają wywalone na WiiM.

Ukryta Zawartość

24 minuty temu, tmnich napisał:

nie umiesz skonfigurować smb

Minuta w Google;

Ukryta Zawartość

Krótko, zwięźle i na temat 😀

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez NRK
Mamy obrońcę maryji. 
To teraz wyjaśnij jeszcze dlaczego gra tak źle po Coaxial i będziemy wszyscy szczęśliwi

Ukryta Zawartość

Wito76 to nie ten typek z góry z sąsiedniego forum co za wiim oddał by życie?
Temnich czy coś... 
No nie, w każdym Wiimowym wątku (aż dziwne że nie w tym) udziela się jeden typ, kilkaset postów - kiedyś go podliczyłem, na sąsiednim forum jest statystyka - napisał. Nie powiem, wiele merytorycznych i pomocnych, ale jak napiszesz coś złego o Wiim to leci litania fanatyczno, obronno, promocyjnych postów.
P. S.
A Maryja piszemy z dużej litery.

Ukryta Zawartość

Ogólnie to ciekawe zjawisko, często się chwali co się ma jakby to była walka o honor 😁

Taki czy inaczej tak sobie myślę, że ciężko jest zrobić za 1600zł streamer, który zagra marnie, a nawet gorzej od Onkyo 6130, który dla mnie był słaby (bez urazy!)

Może za dużo chcieli wsadzić w 1 pudełko i się przeliczyli. 

Edytowane przez Ajothe

No właśnie to jest chyba klucz. Za dużo ficzerów i żeby księgowemu się zgadzało to muszą być wszędzie kompromisy. Albo uniwersalne all in one za grosze albo oddzielne, dedykowane klocki do każdego zadania w cenie choćby tego all in one.
Tak jak z obiektywami do lustrzanki. Można mieć jeden uniwersalny spacer-zoom od szerokiego kąta po zbliżenia lub oddzielnie kilka obiektywów o różnych ogniskowych.

wbij sobie w banie,  że ludzie mają wywalone na WiiM.

Tak jak i ja na takie frustrata jak ty 😆

Godzinę temu, Ajothe napisał:

Taki czy inaczej tak sobie myślę, że ciężko jest zrobić za 1600zł streamer, który zagra marnie, a nawet gorzej od Onkyo 6130, który dla mnie był słaby (bez urazy!)

Dla mnie transport ma być przezroczysty. Jak coś gra z coax to ma dawać czysty sygnal. Do tego kupilem przed 6-cioma laty Onkyo. Głównie dlatego że miał coax i dobry zegar w sekcji cyfrowej. Taki sam jak stosowano np w topowym BD czy CD tej marki. I swoje zadanie spełnia do dziś, mimo że ma wolną apkę. Mimo że wolna to tak prosta że w sekundę wybierzesz co chcesz słuchać. Wystarczą dwa ruchy. Nie piętnaście. Ale ja nawet jej prawie nie używam. Pod ręką mam zwykły pilot IR. Chyba że chce coś z NASa włączyć. 

1 godzinę temu, NRK napisał:

Minuta w Google;

Ukryta Zawartość

Krótko, zwięźle i na temat 😀

Zapomniałeś się wylogować z konta tymnich... Czy jakoś tak 😁 Wklejales już wcześniej. 

Ukryta Zawartość

?👈

7 minut temu, rafal735r napisał:

Tak jak i ja na takie frustrata jak ty 😆

Jedynym frustratem jesteś ty, któremu nic nie wychodzi i o tym pisałem wcześniej.

Tak tania i banalna zabawka przerosła ciebie intelektualnie.

Czy mam kupić wszystkie Wiim w Polsce i przeprowadzić test? Bo ktoś z forum tak sobie wymyślił? 

Pisałem o próbie z drugim egzemplarzem która wykluczy wadliwość twojego egzemplarza, ale skoro uważasz że nie warto tego robić to nie rób. "Wszystkich" kupować nie musisz wystarczy wypożyczyć drugi egzemplarz albo wymienić posiadany na inny.   

W pierwszym poście napisałem że odesłałem go już. Jakbym miał porównać kolejny to do swego Onkyo, bo na tym mi zależy. 

?👈

W dniu 8.11.2024 o 13:18, rafal735r napisał:

Czy Wiim to taki katastrofalny transport? Gdy gra bez żadnej korekcji jest katastrofa

Czy w ten sposób rozpoczyna się jakaś kampania reklamowa tzw. ,,transportów''?

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Witam kolegów. Jestem od czwartku posiadaczem Wiim ultra. Przesiadłem się na niego z Rpi z hatowymi kartami muzycznymi różnego rodzaju. Od allo aż po khadasa. 

Wiim zaskoczył mnie pozytywnie aplikacja, łatwością obsługi i szybkością systemu. 

Nawet żona go ogarnia co w Malinie stanowiło problem- brak tidal connect. 

Wiim podłączony mam po lineaut do CA cxa80 i gra nawet fajnie porównywalnie do maliny, z tym, że bardziej czysto. Malina dawała taki lekki piasek w dźwięku.

Wiim gra delikatnie lekko cofnięta średnicą. 

Po podłączeniu do wzmaka przez coaxial nie zauważyłem żadnych problemów.

Myślę że egzemplarz założyciela tematu był uszkodzony. 

I mała informacja: kable dostarczone w zestawie rzeczywiście nie nadają się do niczego- chyba że jako sznurówki do gumofilców.

Nie mówię że Wiim jest super ale za 1600 zł daje radę. 

Edytowane przez Pirania76
14 minut temu, Pirania76 napisał:

Nawet żona go ogarnia co w Malinie stanowiło problem- brak tidal connect. 

W Moode Audio wystarczy wpisać parę linijek i masz Tidal Connect.

Poza tym dzięki za opinie, chyba faktycznie kolega miał coś zepsute. 

Niestety grałem na Volumio. W moode ten kod działał do wersji 7..  potem już nie bangla. 

Pozatym moode gra specyficznym dźwiękiem na ustawieniach dual mono.  Więc uważam, że do tego jak gra dany sprzęt przyczynia się w dużej mierze oprogramowanie systemu, a nie tylko kość.

Wiim, pisze software, ktory daje specyficzne granie  i tyle. 

2 godziny temu, Ajothe napisał:

W Moode Audio wystarczy wpisać parę linijek i masz Tidal Connect.

Poza tym dzięki za opinie, chyba faktycznie kolega miał coś zepsute. 

Może wezmę jeszcze jedna sztukę, bo dalej nie mogę uwierzyć co to wydalało z coaxiala. 

?👈

• Pokaż nowe odpowiedzi