Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego (nie) kupować Wiim Ultra...

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz, Raptor99 napisał:

Tak, kilkanadcie postow wyżej już o tym pisali, 🙂 

Nosz, nie doczytałem, wybaczcie 🙂

.............nie o to chodzi by złapać króliczka, ale by ciągle gonić go!

3 minuty temu, Devon napisał:

Nosz, nie doczytałem, wybaczcie 🙂

spoko, bardzo dobra cena za tą zabawkę. Niech kupują póki jest bo ostatnio to towar raczej deficytowy

Edytowane przez Raptor99
Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, Raptor99 napisał:

spoko, bardzo dobra cena za tą zabawkę.

Jak przemiana, jaka niezwykle "fachowa" opinia? A jeszcze parę dni temu kompletny laik.

Jak to forum i zakup podobnej, tylko nie wiedzieś czemu, kilka razy droższej "zabawki" szybko "kształci". 😁

7 minut temu, Nil napisał:

Jak przemiana, jaka niezwykle "fachowa" opinia? A jeszcze parę dni temu kompletny laik.

Jak to forum i zakup podobnej, tylko nie wiedzieś czemu, kilka razy droższej "zabawki" szybko "kształci". 😁

no i może go jeszcze zwróciłem bo wg Ciebie "odtwarzacze sieciowe" niczego nie wnoszą w całym systemie do dźwięku.  Dzięki za komentarz wnoszący "dużo" do tego wątku

Edytowane przez Raptor99
Gość

(Konto usunięte)

Co do sprzedaży Wiima Ultra na portalu  Amazona za 1360 zł - sprzedaje to bezpośrednio producent - Linkplay Technology, "nieźle" na ten moment "załatwił" innych sprzedawców. 🙂

6 godzin temu, Raptor99 napisał:

Bo ja TAK, i wiem jak znaczna różnica jest na korzyść ES A6 ME nawet w porównaniu do Denona 3910 ktory cennikowo był za 6400zł i posiadał: "High quality Burr Brown DSD1796 24-bits, 192-kHz Audio D/A converter (x4) for all channels Time alignment for DVD-Audio and SACD"

Jak widziałeś co gra, sam pewnie zresztą przełączałeś to taki test nie ma żadnej wartości dla nikogo poza ewentualnie testującym.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

7 godzin temu, MariuszZ. napisał:

Żaden mezalians. Gra aż miło. Zresztą niby czemu miałoby nie grać? Nie używam połączeń coaxialnych, źle skonfigurowanych DNSów czy oświetlenia led podłączonego do listwy ze sprzętem audio 😉 

Papier i lampa robi swoje, a wiim swoje. Można kpiarsko komentować, a można przyjechać i posłuchać by mieć pogląd realny, a nie wykreowany na własnych wimowych porażkach i wyobrażeniach jak to gra u innych. W innym środowisku i innych połączeniach. Zachęcam, rusz dupsko (przepraszam) poza własne 4 ściany, do kolegów, znajomych, doświadcz, oceń i wtedy się odnieś w konkretach. Do papieru, lampy i wiima na przykład.

Takie "Mmmmmm" to w takim poważnym, opiniotwórczym temacie "kupować czy nie", mimo że Twój jest, a może właśnie dlatego, nie przystoi 😉 

Pozdrawiam. M

Miałem i sztywne papiery i lampy i nie przemawia to zbyt do mnie. Można osiągnąć ciekawa pełna średnice i to na tyle jak dla mnie. Rozumiem że może się to podobać np do plumkania do sypialni. Swego czasu nachodziłem się po znajomych. Jakoś nie mam parcia jeździć po całym kraju żeby słuchać sprzętów, które że tak powiem grają zgodnie z przewidywaniami. 

?👈

15 godzin temu, Allmr napisał:

A jak wypada też świetnie na innych portalach, ma kilka suwaków do suwania i nibyroomcorrection z badziewnego mikrofonu telefonu, to wtedy już jest hajend.

Tu akurat w pełni  zgoda, ale nie trzeba tego w takiej formie używać, teraz wiele firm dodaje takie gadżety na wyposażenie swoich urządzeń. Mikrofon w telefonie nie musi być "badziewny" choć do hajendu pewnie mu daleko. Niemniej taka aplikacja to zawsze zachęta do tego żeby nie tylko opierać się na swoim słuchu, który może nas oszukiwać. Aplikacja z mikrofonem, jak rozpoznasz jej odchyłki może być bardzo pomocna w wykrywaniu różnych nieprawidłowości w akustyce i promieniowaniu ZG, ale trzeba ją najpierw zweryfikować w kwestii wiarygodności wyników jakie daje. Dotyczy to praktycznie wszystkich aplikacji. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

14 godzin temu, Tomek_waw napisał:

Ja nie rozumiem. 3/4 osób tutaj jest negatywnie nastawionych do tego urządzenia ( tzn. zabawki, cienizny, słabego chińskiego pudełeczka nic nie wartego ) a jak cena jest promocyjną to nagle każdy jakieś zastosowanie znajdzie 🙂 najwyżej w garażu w czwartym systemie będzie plumkać 

Mam podobne tu wrażenie. Tak jakby to coś zawstydzającego było.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

5 godzin temu, rafal735r napisał:

Można osiągnąć ciekawa pełna średnice i to na tyle jak dla mnie. Rozumiem że może się to podobać np do plumkania do sypialni

W sypialni to i budzik z radyjkiem da radę. Kojarzę, że masz Teaca AP (hypex) i BMNy na Excelu i to jest bardzo dobre połączenie z potencjałem na dźwięk z górnej półki. 

Mam wzmacniacz hypexa i kolumny na Excelach i przepaści żadnej przy słuchaniu papieru i lampy nie ma. Każdy zestaw ma plusy i minusy ale nie takie by którykolwiek dyskredytować. 

Oczywiście hypex czy Teac teoretycznie lepiej sprawdzi się w muzyce rockowej, a lampa SET w spokojnych wokalno instrumentalnych gatunkach muzycznych ze względów zastosowanych technologii ale można różnice niwelować na przykład w przypadku hypexa odpowiednim źródłem, które może "nasycić" czy ocieplić harmonicznymi średnicę czy górę , a lampy kolumnami z odpowiednim SR.

Przykładem są moje Heresy III w OZ. Upraszczając są szybkie więc dobrze wpisują się w technologię lampową z jej "ułomnościami". W efekcie muzyka rockowa brzmi na moim zestawie dobrze.

Wracając do Wiima. Trudno mi sobie wyobrazić by mógł cokolwiek popsuć jeżeli ogarnięte mamy wszystko pozostałe z akustyką pomieszczenia włącznie. 

U mnie, w szczególnych warunkach, Wiim sprawdzą się lepiej od Evera o czym pisałem i nawet pokazywałem. 

To czy ktoś wykorzysta go w garażu, sypialni, livingroomie czy innym miejscu jest tylko i wyłącznie sprawą ktosia.

Czy warto go kupić? Za 1300 w ostatniej ofercie uważam, że warto jeżeli ktoś ma limity budżetowe, nie potrzebuje gniazd XLR czy wejścia USB.

Osobiście widzę tylko ograniczenia funkcjonalne Wiima. Sonicznie niczego mu wg mojej oceny nie brakuje. 

16 minut temu, MariuszZ. napisał:

Przykładem są moje Heresy III w OZ. Upraszczając są szybkie więc dobrze wpisują się w technologię lampową z jej "ułomnościami". W efekcie muzyka rockowa brzmi na moim zestawie dobrze.

Ograniczeniem zawsze w tego typu kolumnach to ten sztywny glosnik, który ma bas jaki ma. Dla mnie w cięższym rocku albo w elektronice całkowicie nie daje rady z oczywistych względów. Trzeba po prostu lubić takie granie. 

?👈

Jeżeli nie masz nic przeciwko proponuję eksperyment. Zasugeruj jakiś elektroniczny utwór dostępny na Tidalu czy Amazonie, z którym wg Ciebie nie poradzi sobie moj zestaw. Sprawdzę czy faktycznie jest granica nie do przejścia i się odniosę. 

Nawet nagram fonem w dwóch wersjach, wimowskiej i everowskiej żeby za mocno z tematu nie wychodzić. Oczywiście upublicznię tutaj wstawiając linka do pobrania z dysku Google i ocenienia dla chętnych. 

Fajnie by było też posłuchać tego samego jak to brzmi u Ciebie na Teacu i BMNach ale to już tylko Twoja decyzja. Oczywiście nagranie telefonem ma ograniczenia ale z praktyki wiem, że słuchając w słuchawkach styl grania z jakimiś cechami charakterystycznymi można wychwycić. 

Teraz, MariuszZ. napisał:

Jeżeli nie masz nic przeciwko proponuję eksperyment. Zasugeruj jakiś elektroniczny utwór dostępny na Tidalu czy Amazonie, z którym wg Ciebie nie poradzi sobie moj zestaw. Sprawdzę czy faktycznie jest granica nie do przejścia i się odniosę. 

Ale co oznacza "nie poradzi". Obaj wiemy że sztywny glosnik ma problemy z zejsciem na basie i o to mi chodzi. 

dedal75, a czemu Wiim już do sprzedaży? Jednak nie taki dobry? 

?👈

3 godziny temu, Lech36 napisał:

Tu akurat w pełni  zgoda, ale nie trzeba tego w takiej formie używać, teraz wiele firm dodaje takie gadżety na wyposażenie swoich urządzeń. Mikrofon w telefonie nie musi być "badziewny" choć do hajendu pewnie mu daleko. Niemniej taka aplikacja to zawsze zachęta do tego żeby nie tylko opierać się na swoim słuchu, który może nas oszukiwać. Aplikacja z mikrofonem, jak rozpoznasz jej odchyłki może być bardzo pomocna w wykrywaniu różnych nieprawidłowości w akustyce i promieniowaniu ZG, ale trzeba ją najpierw zweryfikować w kwestii wiarygodności wyników jakie daje. Dotyczy to praktycznie wszystkich aplikacji. 

Pełna zgoda. Natomiast ad hoc o telefonach - wyniki są zawsze niepowtarzalne i co ważniejsze nie działają w pełnym paśmie, co bazowo czyni room correction bezużytecznym. Podobno jabłka radzą sobie z tym przyzwoicie, np. Burchardt ma wszystkie ustawienia oparte na IOS. Niestety nie mam takiego telefonu i nie zamierzam mieć. Ale jak dostanę przesyłkę z tym killerem to zrobię próbę na Androidzie i na pożyczonym IOS, sam jestem ciekawy rezultatu.

51 minut temu, rafal735r napisał:

Obaj wiemy że sztywny glosnik ma problemy z zejsciem na basie i o to mi chodzi. 

Jesteś pewny? Wg wszelkich nauk głośnik im sztywniejszy tym lepiej. Generalnie wszystkim producentom zależy żeby pracował wyłącznie w trybie tłokowym (piston mode). Niepożądane tryby to bending mode, break-up mode i pokrewne. 

Im sztywniejszy tym lepiej. Dosłownie 😉

Sztywny głośnik to mniejsze zniekształcenia. Jeżeli nie jest sztywny to generuje zniekształcenia.

Czasami odtwarzając konkretną częstotliwość słyszymy jej harmoniczne mające tyle wspólnego z sygnałem wejściowym ile zniekształceń nieliniowych wygeneruje głośnik.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) masz dokładnie opisane jakie tryby pracy przetworników są porządane, a jakie generują problemy oraz wszystko na temat "sztywności".

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Chyba chodzi ci o sama membrane, to fakt. A nie o glosnik jako całość, gdzie pracuje na sztywnym zawieszeniu. Żeby te głośniki miały same zalety były by szeroko stosowane wszędzie, ale nie są. Tak samo Scan, Seas, Morel... nie wiem czy w ogóle produkuje takie przetworniki. Mam rozumieć że nie wiedzą co robią. Takiego typu przetworniki są stosowane szeroko głównie w konstrukcjach estradowych. Nie wiem dlaczego, bo się w to nie zagłębiałem, zapewne na możliwość znoszenia dużych obciążeń. Ogólnie myślę że ta dyskusja nie wiele ma sensu teraz, bo nie wiem co będziesz chciał obecnie udowodnić stosując "profesjonalnie" nazewnictwo i regułki. 

Z mojej strony EOT. 

Edytowane przez rafal735r

?👈

Mam basowy głośnik na papierze, a w drugich kolumnach alu, czyli dużo sztywniejszy. Każdy gra inaczej, ale nie mógłbym wskazać który lepiej. Bez zbędnych wywodów - z mojego doświadczenia wynika, że "twarda" membrana wymaga dużo lepszego wzmacniacza.*

* nie mylić z mocniejszym.

Ale coś takiego 

sp-18_600fh.jpg.12a55700593c9488e7aab2135ed20c82.jpg

A to, to w ogóle inna bajka. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

2 godziny temu, rafal735r napisał:

Ale co oznacza "nie poradzi". Obaj wiemy że sztywny glosnik ma problemy z zejsciem na basie i o to mi chodzi. 

dedal75, a czemu Wiim już do sprzedaży? Jednak nie taki dobry? 

A gdzie napisałem że taki dobry , mam inny plan . 

Wrócę  do pc specjalnie pod audio.

A na marginesie to guzik ci do tego 🤔 .

Co do grania u ludzi. Ty myślisz że twój system gra rewelacyjnie ?

Myślę że dla ciebie tak , dla innych już nie koniecznie.

Więc dyskusje co komu gra A co nie powinno są co najmniej śmieszne. 

Tyle z mojej strony 🙂

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Nawet nie zaczynam dyskusji, bo widzę już jakieś pretensje z sufitu ch*j wie o co. 

Pozdr 

6 minut temu, dedal75 napisał:

Co do grania u ludzi. Ty myślisz że twój system gra rewelacyjnie ?

Nigdy tak nie napisałem, wręcz przeciwnie, więc nie wmawiaj mi swoich wynurzen "z dupy".

7 minut temu, dedal75 napisał:

Tyle z mojej strony 🙂

Cale szczęście, wstydu oszczędź, bo ciężko to się czyta. 

?👈

To na ch...j zaczepiasz?

Nie pisze w tym temacie bo ty wiesz najlepiej co jak i komu , zresztą nie tylko w tym. 

Więc daruj sobie te wstawki, miał bym ochotę z tobą gadać to bym cię podgadywal jak ty teraz .

Nara 

Ps nie napisales że granie masz super ?

Ja nie pisalem że wiim jest super .

Więc po co ta gadka

Edytowane przez dedal75

Normalnie zapytałem jak człowiek. 

Witaj w moich ignorowanych i polecamy leczyć się. Jeszcze może nie jest za późno. Frustrat, ja pier**le, szkoda gadać. 

?👈

Czy ktoś potrafi powiedzieć jaki jest "gain" (wzmocnienie) we/wy na wejściu liniowym?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

1 godzinę temu, dedal75 napisał:

Jasne ... 

Jeszcze napisz mi ze Niemcem jestem i możemy zakończyć. 

Kolejny dowód na to że nie warto z tobą merytorycznie rozmawiać. Ucieczka do osobistych wycieczek. Tylko na to cie stać? Nie musisz odpowiadać. Zrobiłeś sam sobie z igły widły. Twoja sprawa. 

Mam cie w ignorowanych, możesz się troic i dwoic do woli. 

?👈

28 minut temu, Lech36 napisał:

Czy ktoś potrafi powiedzieć jaki jest "gain" (wzmocnienie) we/wy na wejściu liniowym?

Brak.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

3 godziny temu, rafal735r napisał:

Normalnie zapytałem jak człowiek. 

Witaj w moich ignorowanych i polecamy leczyć się. Jeszcze może nie jest za późno. Frustrat, ja pier**le, szkoda gadać. 

Nic osobistego 🤷‍♂️

19 godzin temu, rafal735r napisał:

Z tego co pamiętam jak miałem Wiim to można było se ustawić - 10 +10

To jakaś wartość w decybelach czy jednostka nie mianowana?

• Pokaż nowe odpowiedzi