Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego (nie) kupować Wiim Ultra...

Rekomendowane odpowiedzi

6 minut temu, ProjectPi napisał:

Zero detali. To wszystko, co potrafisz?

Takie pierdololo jak o Yeti. Wszyscy o nim słyszeli ale nikt nie widział, no ale wiadomo, że stopę ma dużą więc już można dzieci straszyć bo jak kopnie w dupę to zaboli 😉

Kupiliście co kupiliście a teraz na siłę wmawiacie sobie że macie cudo...

Jak interesuje Was jaka jest różnica jakości tego sygnału cyfrowego z Wiima a transportu wysokiej klasy to sobie idźcie do jakiegoś salonu na porównania i sami oceńcie.

Temat był wałkowany na tym forum wiele razy i zawsze tym samym się kończyło...

Kto będzie ciekawy sam sprawdzi i wyciągnie dla siebie odpowiednie wnioski a maruderzy zostaną maruderami 😉 

Nie nie wmawiam. Nie mam wygórowanych oczekiwań. Spodziewam się raczej zawodu, ale sprawdzę sobie przez weekend to zobaczę jak wypadnie.

Ponawiam prośbę o wyjaśnienie.

Jeżeli nie masz nic na poparcie swojej tezy, to po prosu napisz, że palnąłeś głupotę i tyle. Każdemu się zdarza. Ba..., są tu tacy co piszą tylko głupoty.

6 minut temu, muda44 napisał:

Kupiliście co kupiliście a teraz na siłę wmawiacie sobie że macie cudo...

Jak interesuje Was jaka jest różnica jakości tego sygnału cyfrowego z Wiima a transportu wysokiej klasy to sobie idźcie do jakiegoś salonu na porównania i sami oceńcie.

Temat był wałkowany na tym forum wiele razy i zawsze tym samym się kończyło...

Kto będzie ciekawy sam sprawdzi i wyciągnie dla siebie odpowiednie wnioski a maruderzy zostaną maruderami 😉 

Patrząc na twój poziom argumentacji, to ładowarki do rozebrania bym ci nie dal, a co dopiero sprzęt audio do przeróbki.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

3 minuty temu, Allmr napisał:

Nie nie wmawiam. Nie mam wygórowanych oczekiwań. Spodziewam się raczej zawodu, ale sprawdzę sobie przez weekend to zobaczę jak wypadnie.

Ponawiam prośbę o wyjaśnienie.

Jeżeli nie masz nic na poparcie swojej tezy, to po prosu napisz, że palnąłeś głupotę i tyle. Każdemu się zdarza. Ba..., są tu tacy co piszą tylko głupoty.

Jestem praktykiem od końca lat 80tych. Jak mnie coś interesuje to najpierw to osobiście sprawdzam, wtedy się wypowiadam.

Od około 2000r kiedy to pojawiły się nagrywarki stacjonarne CDR Audio, kupowałem takie nagrywarki ( różnej klasy i różne ceny ) i robiłem ze swoich płyt składanki. Jak się szybko okazało, jakość tych kopii zależała w dużej mierze od tego na czym płyta była odtwarzana. I tak w roli transportów cyfrowych testowałem przeróżne odtwarzacze CD i transporty CD. I tak przykładowo bajecznie w środku wyglądający Sony CDP-XA50ES i kopie z jego udziałem były niższej jakości niż taniego Marantz CD52. Ba, kopie cyfrowe z Accuphase DP-75 były gorsze od tych z modelu DP-55 🙂

Zagłębiając temat trafiałem na fora i blogi gdzie ludzie zastanawiali się dlaczego tak jest. Były też pomiary sygnału np oscyloskopem ale to też nie daje jednoznacznej odpowiedzi.  Sygnał cyfrowy jest w rzeczywistości sygnałem przesyłanym analogowo ( określone dane za pomocą sygnału elektrycznego ) a na ten analogowy sygnał, jego zniekształcenia ma wpływ wiele czynników. I dlatego są transporty cyfrowe za 2000 i za 100 000zł. Nie wszystkie są warte swojej ceny ale warto posłuchać w systemie takiego wiima i jakiś uznany transport w sklepie za około 10k. To jest ciekawe doświadczenie.

Nikt by nie produkował bo nikt by nie kupił drogiego transportu gdyby takie urządzonka za grosze wystarczyły.

19 minut temu, ProjectPi napisał:

Patrząc na twój poziom argumentacji, to ładowarki do rozebrania bym ci nie dal, a co dopiero sprzęt audio do przeróbki.

Ładowarki nie opłaca się naprawiać, tak to jest zrobione żeby kupić nową.

I tak za bardzo rozwinąłem ten temat a to wszystko było tu już wiele razy przerabiane, wystarczy poszukać.

Nie chcę wbijać kija w mrowisko, do mnie przyszedł Wiim, póki go nie potestuje nie będę się wypowiadał, ale z tą Kambodżą Audio to bym się tak nie rozpędzał. Słuchałem  SM6 i szału nie ma. CXN-a nie testowałem u siebie, ale mogę napisać że Wiim to ułamek jego ceny, teraz trzeba sobie zadać pytanie czy to ułamek jego możliwości? Mnie zależy żeby urządzenie spiąć z TV podpiąć suba, i obsłużyć jakiś portal streaming-owy. Sprawdzę czy korekcja akustyki coś da.  Ale kto co lubi. 

14 minut temu, muda44 napisał:

Ładowarki nie opłaca się naprawiać, tak to jest zrobione żeby kupić nową.

I tak za bardzo rozwinąłem ten temat a to wszystko było tu już wiele razy przerabiane, wystarczy poszukać.

Są ładowarki i ładowarki.

Nic nie rozwinąłes. Było pytanie o technikalia gdy mowa o porównywaniu wyjść cyfrowych i wnioskowaniu na tej podstawie. Ty w zamian dostarczyłes typowy, forumowy bełkot gdy nie ma się nic konkretnego do powiedzenia na dany temat.

Edytowane przez ProjectPi

34 minuty temu, muda44 napisał:

Mówisz że oceny transportów można dokonać w salonie sprzedaży 😉? Jedyna obiektywna metoda porównania sygnału cyfrowego to test różnicowy bardzo na forum nielubiany.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Teraz, ProjectPi napisał:

Są ładowarki i ładowarki.

Nic nie rozwinąłes. Było pytanie o technikalia gdy mowa o porównywaniu wyjść cyfrowych i wnioskowaniu na tej podstawie. Ty w zamian dostarczyłes typowy, forumowy bełkot gdy nie ma się nic konkretnego powiedzenia na temat.

Nikt jeszcze nie wymyślił jak zmierzyć jakość brzmienia. Nie ma takiego wzoru ani urządzenia.

Można zmierzyć pasmo, zniekształcenia, przebieg charakterystyki np impedancji kolumn ale pomiar już nie pokaże dlaczego kevlarowe membrany brzmią inaczej od polipropylenu...

Jak ktoś ma dobry słuch pozostaje odsłuch albo gdybanie forumowe...

2 minuty temu, Lech36 napisał:

Mówisz że oceny transportów można dokonać w salonie sprzedaży 😉? Jedyna obiektywna metoda porównania sygnału cyfrowego to test różnicowy bardzo na forum nielubiany.

Jak kogoś stać to wypożyczyć, wpiąć, posłuchać jednego i drugiego i samemu wnioski wyciągnąć.

Tylko tyle i aż tyle...

Ja zawsze jestem na nie i szukam co mnie przekona na tak 😉 

Nic sobie nie wmawiam, albo jest coś dobre albo nie.

11 minut temu, muda44 napisał:

Tak, reakcją na Ciebie, 8 lat tu jesteś a zadajesz podstawowe pytania...

Ty jesteś 18 lat i nie potrafisz odpowiedzieć na podstawowe pytanie?

Dla mnie streamery, czy transporty nie grają tak samo - słyszę różnicę. pewnie dlatego, że nie mam izolacji galwanicznej.
CXN wydawał dla mnie wyjątkowo nieprzyjemne dźwięki, nie wiem dlaczego uważasz go za taki supertruper.

Stwierdziłeś, że Jakość sygnału z transportu ma znaczenie a Wiim ma tą jakość na niskim poziomie, nie dyskutuje z tym, zaptałem jak to zmierzyć, sprawdzić. Niestety popłynąłeś z wyjaśnieniami.

17 minut temu, muda44 napisał:

Nikt by nie produkował bo nikt by nie kupił drogiego transportu gdyby takie urządzonka za grosze wystarczyły.

Myślisz że drogo kupuje się ze względu na jakość? Często drogo kupuje się bo brak jest możliwości technicznych oceny a liczy się głównie szpan. Testy różnicowe dla sygnałów cyfrowych były wielokrotnie robione w różnych firmach. Chyba nawet na forum robił je @przemak.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

14 minut temu, methan napisał:

Nie chcę wbijać kija w mrowisko, do mnie przyszedł Wiim, póki go nie potestuje nie będę się wypowiadał, ale z tą Kambodżą Audio to bym się tak nie rozpędzał. Słuchałem  SM6 i szału nie ma. CXN-a nie testowałem u siebie, ale mogę napisać że Wiim to ułamek jego ceny, teraz trzeba sobie zadać pytanie czy to ułamek jego możliwości? Mnie zależy żeby urządzenie spiąć z TV podpiąć suba, i obsłużyć jakiś portal streaming-owy. Sprawdzę czy korekcja akustyki coś da.  Ale kto co lubi. 

U mnie SM6 wyparł wiele urządzeń i dzielnie grał przez wiele lat w moim systemie, głównie jako DAC do transportu CD. Pisałem o tym na forum lata temu. Tylko żeby usłyszeć zalety takiego urządzenia, reszta musi być też na odpowiednim poziomie. Z tym że pliki z dysku z SM6 grają przeciętnie. 

I dzisiaj używany SM6 można mieć w cenie Wiima a jak ktoś z niego oczekuje poprawy rozwijając o DAC , zasilacze itp to wyjdzie niewiele taniej niż obecnie nowy CXN kosztuje 🙂 

Jak oczekujesz bardzo dobrej korekcji akustyki i świetnego all in one to Lyngdorf TDAI-1120

Nikt jeszcze nie wymyślił jak zmierzyć jakość brzmienia. Nie ma takiego wzoru ani urządzenia.

Można zmierzyć pasmo, zniekształcenia, przebieg charakterystyki np impedancji kolumn ale pomiar już nie pokaże dlaczego kevlarowe membrany brzmią inaczej od polipropylenu...

Znowu pitolety nie na temat. Miało być o jakości wyjść cyfrowych, nie o materiałach głośników.

Jak nie potrafisz się rzetelnie na temat wypowiedzieć, po prostu to przyznaj, będzie prościej.

25 minut temu, muda44 napisał:

Sygnał cyfrowy jest w rzeczywistości sygnałem przesyłanym analogowo

Zaraz,czegoś nie rozumiem.
Wyjasnij proszę.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Dlatego postanowiłeś "mierzyć" na ucho? Jakiej dokładności takiego pomiaru się spodziewasz i gdzie przykładasz ucho w czasie pomiaru na ucho transportu?

5 minut temu, Allmr napisał:

Ty jesteś 18 lat i nie potrafisz odpowiedzieć na podstawowe pytanie?

Dla mnie streamery, czy transporty nie grają tak samo - słyszę różnicę. pewnie dlatego, że nie mam izolacji galwanicznej.
CXN wydawał dla mnie wyjątkowo nieprzyjemne dźwięki, nie wiem dlaczego uważasz go za taki supertruper.

Stwierdziłeś, że Jakość sygnału z transportu ma znaczenie a Wiim ma tą jakość na niskim poziomie, nie dyskutuje z tym, zaptałem jak to zmierzyć, sprawdzić. Niestety popłynąłeś z wyjaśnieniami.

Odpisałem - " 

"

CXN jest bardzo dobry ale trzeba go połączyć w systemie adekwatnej klasy.

5 minut temu, Lech36 napisał:

Myślisz że drogo kupuje się ze względu na jakość? Często drogo kupuje się bo brak jest możliwości technicznych oceny a liczy się głównie szpan. Testy różnicowe dla sygnałów cyfrowych były wielokrotnie robione w różnych firmach. Chyba nawet na forum robił je @przemak.

Część kupuje dla szpanu ale jednak większość oczekuje wyższej jakości,  stać ich i kupują.

4 minuty temu, ProjectPi napisał:

Znowu pitolety nie na temat. Miało być o jakości wyjść cyfrowych, nie o materiałach głośników.

Jak nie potrafisz się rzetelnie na temat wypowiedzieć, po prostu to przyznaj, będzie prościej.

Nic z tego nie zrozumiałeś i niech tak zostanie...

4 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

Zaraz,czegoś nie rozumiem.
Wyjasnij proszę.

Co płynie kablem coaxialnym?

Zera i jedynki czy odpowiednio ukształtowany sygnał elektryczny?

2 minuty temu, muda44 napisał:

Odpisałem - " 

"

Jak zmierzyć jakość wyjść cyfrowych w transportach?
Czy tylko mierzenie "na słuch" wchodzi w rachubę?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

6 minut temu, Lech36 napisał:

Dlatego postanowiłeś "mierzyć" na ucho? Jakiej dokładności takiego pomiaru się spodziewasz i gdzie przykładasz ucho w czasie pomiaru na ucho transportu?

A jak to robi tysiące ludzi szukających dobrego sprzętu?

Albo inaczej, skrzypek szukający bdb skrzypiec jak mierzy różnice jakości między nimi?

stać ich i kupują.

Są też tacy których stać na zakup, ale myślą racjonalnie a takie myślenie nie powinno być podbudowane tekstami z forów internetowych, ale jak ktoś lubi wydawać kasę bez sensu to oczywiście tylko i wyłącznie jego sprawa.  

Teraz, muda44 napisał:

A jak to robi tysiące ludzi szukających dobrego sprzętu?

I myślisz że potem wszyscy są zadowoleni?

5 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Jak zmierzyć jakość wyjść cyfrowych w transportach?
Czy tylko mierzenie "na słuch" wchodzi w rachubę?

Nie ma takiego sprzętu.

Można sygnał zmierzyć nap oscyloskopem, kształt przebiegu ale i tak to nie jest jednoznaczne.

Przykład

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

albo lepiej tu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez muda44

Albo inaczej, skrzypek szukający bdb skrzypiec jak mierzy różnice jakości między nimi?

Skrzypce to instrument a na tym forum jest rozmowa o sprzęcie do odczytu rejestracji z nośników. To zupełnie inne zagadnienia.

7 minut temu, Lech36 napisał:

Są też tacy których stać na zakup, ale myślą racjonalnie a takie myślenie nie powinno być podbudowane tekstami z forów internetowych, ale jak ktoś lubi wydawać kasę bez sensu to oczywiście tylko i wyłącznie jego sprawa. 

Tych których stać na bardzo drogi sprzęt na fora raczej nie zaglądają. Stać ich, idą porównują i kupują...

Albo zamawiają komplet już na etapie projektowania domu.

Dla jednych to nie racjonalne a dla innych to normalne.

7 minut temu, Lech36 napisał:

I myślisz że potem wszyscy są zadowoleni?

Forumowi gdybacze nigdy nie są zadowoleni 🙂

2 minuty temu, Lech36 napisał:

Skrzypce to instrument a na tym forum jest rozmowa o sprzęcie do odczytu rejestracji z nośników. To zupełnie inne zagadnienia.

Na forach sa rozmowy jak te nagrane skrzypce czy inne instrumenty, muzykę jak najlepiej u siebie odtworzyć...

Z mojej strony EOT Panowie w tym temacie,

Pozdrawiam 🙂 

Edytowane przez muda44
3 minuty temu, muda44 napisał:

Tych których stać na bardzo drogi sprzęt na fora raczej nie zaglądają. Stać ich, idą porównują i kupują...

To nie prawda, zaglądają tutaj tacy co ich stać, ale wiedzą że kupno czegoś drogiego to głupota, drogie kupuje przeważnie dla szpanu, to widać nie tylko w branży audio.

24 minuty temu, muda44 napisał:

Nic z tego nie zrozumiałeś i niech tak zostanie...

Co tu trudnego do zrozumienia? Miały być konkrety, w zamian napisałeś jakieś pitu pitu.

9 minut temu, muda44 napisał:

Albo zamawiają komplet już na etapie projektowania domu.

Mam takiego kolegę kupił sprzęt za bardzo dużą kasę i nie wiem czy się z tego cieszy. Oficjalnie w rozmowach jest zadowolony, ale nie tryska entuzjazmem a to podejrzane.  

27 minut temu, muda44 napisał:

Odpisałem - " 

"

Rozumiem, czyi krótko mówiąc oceniłeś to na słuch. Swój słuch.

Gość

(Konto usunięte)
25 minut temu, muda44 napisał:

Z mojej strony EOT Panowie w tym temacie,

Pozdrawiam 🙂 

No i się nie dowiemy. Trudno, też pozdrawiam.

Wracając do tematu, dzisiaj przez cały dzień żadnej zawieszki nie miałem. Wszystko działa sprawnie i szybko. W międzyczasie była aktualizacja dla aplikacji Wiim Home, ale raczej to nie miało wpływu. Od dzisiaj za to jest też wysyłany nowe oprogramowanie dla Ultra. Jeżeli kogoś interesuje opis zmian to  jest taki:

5.2.637652 (In Progress)

Release date:

12 / 4 / 2024

What's New:

Room Correction with Independent L/R Channels: Fine-tune each audio channel independently for a richer, more immersive sound experience. (Requires app version 3.0.3 or higher)

KKBox Integration: Enjoy seamless streaming with KKBox, now fully supported within the app. (Requires app version 3.0.4 or higher)

LMS Server Selection: Select your preferred LMS (Logitech Media Server) based on IP for more flexibility in playback. (Requires app version 3.0.4 or higher)

Enhanced Alarm Functionality: If your chosen music isn't available, fallback sounds will ensure you never miss your alarm.

Playback Enhancements: Enjoy more accurate metadata, resolved skipping issues, and smoother playback for TuneIn.

Qobuz Queue Enhancements: Experience improved playback with Qobuz, featuring track order retention during shuffle, Replay Gain support, and faster queue performance.

Bug Fixes:

BBC Radio Bitrate Display: Now correctly shows the bitrate for BBC Radio streams.

General Improvements: Various performance enhancements and bug fixes for an overall better experience.

Godzinę temu, Lech36 napisał:

Najgorsze moje zakupy audio były na podstawie pomiarów ASR. Kupowałem kolejne rekordy pomiarowe a grało jak z d... 😉 jakiś czas temu myślałem że może przesadzam, ale jak posłuchałem nagrań z tamtych lat to naprawdę był dramat 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

• Pokaż nowe odpowiedzi