Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego (nie) kupować Wiim Ultra...

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, MariuszZ. napisał:

Jeżeli wzmacniacz ma pasmo przenoszenia do kilkuset kHz to i tak cześć tej "niedobrej" energii poleci w gwizdek.

Prawdopodobieństwo zaistnienia problemu przy NOSie spada wraz ze spadkiem liczebności sprzętu zdolnego do jego wygenerowania, przy wysokich sample rate. Pozostają aliasy przy braku filtrowania, ale to trochę inna historia.

21 minut temu, Wito76 napisał:

No chyba sam insynuowałeś, że może DSP przeklamało mecz Brazylia - San Marino.

"Insynuowales"... Normalnie mi teraz zaimponowales 🙂

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

4 godziny temu, MariuszZ. napisał:

Co tu rozumieć więcej

Mariusz, tak po cichu ci sie przyznam ze raczej za duzo nie zrozumialem i nie sile sie o godz. 22:00 na zrozumienie tego. 

Ja po prostu slucham. Nie interesuje mnie pierwsza predkosc kosmiczna, czy inna kwantyzacja pola odwroconego w przeciw fazie. 

To ma grac, po prostu i dla mnie r2r gra jak powinien, rozdzielczo i analogowo.

Godzinę temu, sir.jax napisał:

Nie wiem, być może rozmawiamy o tym samym, tylko kolejny raz sprowadzasz zagadnienie do cyferek i wzorów .

Tak wlasnie jest... 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Czas opuscic tem watek. Za duzo technicznej ideologii buduje sie tu wokol tego urzadzenia. 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

14 minut temu, Mikelas76 napisał:

Czas opuscic tem watek.

Myślę, że to dobry pomysł.  Inne wątki też byłyby zadowolone.

42 minuty temu, Mikelas76 napisał:

nna kwantyzacja pola odwroconego w przeciw fazie. 

Aleś "wymyślił" ......

Myślę, że to naprawdę dobry pomysł:

18 minut temu, Mikelas76 napisał:

Czas opuscic tem watek

Dodam ponownie - nie tylko ten wątek .....

48 minut temu, Mikelas76 napisał:

Czas opuscic tem watek. Za duzo technicznej ideologii buduje sie tu wokol tego urzadzenia. 

Bez podbudowy ideologicznej padło by wiele projektów politycznych, społecznych i religijnych, a nawet gospodarczych. Przykładów można by setki przytaczać, ale to nie ten wątek 🙂

Edytowane przez paww
1 godzinę temu, Mikelas76 napisał:

Czas opuscic tem watek.

Nieeeee, ach nieeeee....

Pozwól, że pogratuluje doskonałego pomysłu.

13 godzin temu, Lech36 napisał:

Parametry są bardzo ważne, pewnie nawet najważniejsze, choć są tacy którym nie przeszkadza sprzęt o słabych parametrach pomiarowych.

Są też tacy którzy nie znają wszystkich parametrów ale patrząc na nie i szukają w nich wyjaśnień.

7 godzin temu, bum1234 napisał:

Dodam ponownie - nie tylko ten wątek .....

6 godzin temu, ProjectPi napisał:

Nieeeee, ach nieeeee....

Koledzy, nie spodziewałem się... 

Jak tak bardzo chcecie, to zostane jednak...

18 godzin temu, Piopio napisał:

Nie wierzę, że jeszcze nie przyswoiłeś, że chodzi o zakłócenia elektryczne i jitter ....  DANE się nie zmieniają. 

Wklej jakiś przykład praktyczny jak Jitter zmienia brzmienie, teoretyzowanie nie wyczerpuje tematu, oczywiście o ile masz pod ręką taki przykład.

6 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Są też tacy którzy nie znają wszystkich parametrów ale patrząc na nie i szukają w nich wyjaśnień.

Bardzo często to wystarcza do oceny, ale tylko osobom z doświadczeniem, te bez doświadczenia będą błądzić wykonują głupie eksperymenty.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

4 minuty temu, Lech36 napisał:

Wklej jakiś przykład praktyczny jak Jitter zmienia brzmienie, teoretyzowanie nie wyczerpuje tematu, oczywiście o ile masz pod ręką taki przykład.

To słychać po prostu. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

19 godzin temu, Wito76 napisał:

Ale co tu rozkminiać? Że DSP ingeruje i to mocno słyszalnie? Od zamulenia po spłaszczenie czy przesterowanie. 

Używaj takich które nie ingerują.

5 minut temu, Piopio napisał:

To słychać po prostu. 

Super, wierzę na słowo 😉

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

15 minut temu, Lech36 napisał:

Super, wierzę na słowo 😉

Można wierzyć własnym uszom lub wierzyć, że pomiary pokazują czy coś słychać czy nie. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

5 minut temu, Wito76 napisał:

Czyli jakich? Które nie ingerują? Chyba tylko te wyłączone. Też dam radę, używaj perfum, ale takich, które nie pachną.

Używaj takich, które nie ingerują słyszalnie.

Teraz, Piopio napisał:

Można wierzyć własnym uszom lub wierzyć, że pomiary pokazują czy coś słychać czy nie. 

Głównie test różnicowy pokazuje czy coś słychać czy nie. Inne oczywiście też mogą pokazać, ale nie jest to proste, chociaż sam test różnicowy też często bywa niezbyt prosty pomimo łatwej teorii. 

Godzinę temu, Wito76 napisał:
1 godzinę temu, ProjectPi napisał:
Używaj takich, które nie ingerują słyszalnie.

Czyli tak dla sportu?

Dla sportu? A czemu?

Czasem stosuje się DSP dla słyszalnego efektu a czasem słyszalność działania jest niepożądana.

2 godziny temu, Lech36 napisał:

Bardzo często to wystarcza do oceny, ale tylko osobom z doświadczeniem, te bez doświadczenia będą błądzić wykonują głupie eksperymenty.

Bardzo często też nie wystarczy i błądzą w nie wiedząc dlaczego gra tak a nie inaczej.

20 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Bardzo często też nie wystarczy i błądzą w nie wiedząc dlaczego gra tak a nie inaczej.

Błądzenie to cecha ludzi którzy nie lubią związków z nauką. Też mi się to kiedyś zdarzało, teraz coraz rzadziej 😉.

2 godziny temu, Lech36 napisał:

Błądzenie to cecha ludzi którzy nie lubią związków z nauką.

czytanie ASR ma taki związek z nauką jak pani profesorowej z profesurą 😛 

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

3 godziny temu, Lech36 napisał:

Błądzenie to cecha ludzi którzy nie lubią związków z nauką. Też mi się to kiedyś zdarzało, teraz coraz rzadziej 😉.

Czy rzadziej? Do dzisiaj podstawowych parametrów i wykresów nie podałeś a zdaje się były proste kejsy;)

Godzinę temu, marcinmarcin napisał:

To jedynie ślepe ufanie w sektę.

Godzinę temu, marcinmarcin napisał:

Masz przesadyzm typowego kogoś rozczarowanego.

ASR nie jest zle, a już na pewno więcej łączy je z nauką niż to forum.

1 godzinę temu, marcinmarcin napisał:

czytanie ASR ma taki związek z nauką jak pani profesorowej z profesurą

Pewnie nie czytasz (ASR), to widać, słychać i czuć 😉.

17 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Czy rzadziej? Do dzisiaj podstawowych parametrów i wykresów nie podałeś a zdaje się były proste kejsy;)

Podałem już dawno tylko Tobie nie chce się szukać a to już nie nie moja wina 😉.

9 minut temu, Lech36 napisał:

Pewnie nie czytasz (ASR), to widać, słychać i czuć 😉.

Podałem już dawno tylko Tobie nie chce się szukać a to już nie nie moja wina 😉.

No nie podałeś i teraz nie okłamuj nas. Zapytałem grzecznie trzykrotnie abyś podał parametry pewnych rzeczy w audio i z wątku uciekłeś po czym po dwóch tygodniach przypomniałem ci o tym i napisałeś żebym był cierpliwy. 

Motasz. 

Zupełnie niepotrzebnie. W swoich wypowiedziach jesteś kulturalny i miły tylko że ślepo ufasz wykresowi rysunkom. 

Wierzę że to nie jest twoja wina tylko po prostu za dużo naczytałeś się teorii. 

Warto po prostu czasem przyznać innym rację i nie bić się na siłę.

Serio

Są tu inni użytkownicy którzy mają taką domene

13 minut temu, Piotr Sonido napisał:

No nie podałeś i teraz nie okłamuj nas.

Nie musisz wierzyć tak jak ja podchodzę sceptycznie do wyników badań różnic w sprzętach grających metodą "na ucho".

Zupełnie niepotrzebnie. W swoich wypowiedziach jesteś kulturalny i miły tylko że ślepo ufasz wykresowi rysunkom. 

Na słuchaniu też się opieram, tak samo jak Amir. Wykresy tylko pomagają umiejscowić przyczynę wykrywania/"wykrywania" różnic w brzmieniu.

Wierzę że to nie jest twoja wina tylko po prostu za dużo naczytałeś się teorii. 

Praktykę też mam w miarę bogatą, tak że znowu "kula w płocie" 😉. Czytanie teorii zwiększa wiedzę a nie ją ogranicza.

Warto po prostu czasem przyznać innym rację i nie bić się na siłę.

Jak mają rację to przyznaję, ale nie żądaj ode mnie żebym szukał miejsc na forum w których taką rację przyznawałem.

Edytowane przez Lech36

Godzinę temu, ProjectPi napisał:

Masz przesadyzm typowego kogoś rozczarowanego.

jeżeli jestem czymś rozczarowany to tylko polecanym przez nich dobrze się mierzącym chłamem 🙂 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

5 minut temu, marcinmarcin napisał:

jeżeli jestem czymś rozczarowany to tylko polecanym przez nich dobrze się mierzącym chłamem 🙂 

Trzeba było porównać w testach ABX do tych co słabo się mierzą, a dobrze brzmią.

🤭

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Godzinę temu, Lech36 napisał:

Nie musisz wierzyć tak jak ja podchodzę sceptycznie do wyników badań różnic w sprzętach grających metodą "na ucho".

Na słuchaniu też się opieram, tak samo jak Amir. Wykresy tylko pomagają umiejscowić przyczynę wykrywania/"wykrywania" różnic w brzmieniu.

Praktykę też mam w miarę bogatą, tak że znowu "kula w płocie" 😉. Czytanie teorii zwiększa wiedzę a nie ją ogranicza.

Jak mają rację to przyznaję, ale nie żądaj ode mnie żebym szukał miejsc na forum w których taką rację przyznawałem.

Niee. Amir coś tam zaczął dopisywać o odsłuchu jak parę razy mu zwrócono uwagę że piszę tylko o wykresach. 

Nie twierdzę że nie masz. Uważam jedynie że za bardzo tkwisz w wykresach. Nie dopuszczasz myśli że coś może brzmieć inaczej niż jest na wykresie. 

Clu

22 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Nie twierdzę że nie masz. Uważam jedynie że za bardzo tkwisz w wykresach. Nie dopuszczasz myśli że coś może brzmieć inaczej niż jest na wykresie. 

Ale za to wiem kiedy zmianę brzmienia w porównaniu przypisać sprzętowi a kiedy nie 😉.

• Pokaż nowe odpowiedzi