Skocz do zawartości
IGNORED

Jak ocieplić brzmienie?

Rekomendowane odpowiedzi

40 minut temu, Ajothe napisał:

Żeby ogarnąć pogłos można zrobić sufit podwieszany lub ściankę z wełną w nowym pomieszczeniu, do tego ładne dyfuzory i pomieszczenie nie musi wyglądać jakby były w nim ustroje akustyczne, ale to wymaga nakładów kasy i planowania od początku. 

Najlepiej namówić małżonkę na wynajęcie projektanta wnętrz. Projektanta przekonać by przy projektowaniu wnętrza użył ustrojów przy jednoczesnej konsultacji z akustykiem ... 

Ale efekt i tak może być mizerny ponieważ większość wnętrz, tym bardziej w nowym budownictwie to akustyczny koszmar ... dlatego należy wybudować własny dom z własnego projektu który uwzględni akustyczne wymogi ... 

8 minut temu, szpakowski napisał:

dlatego należy wybudować własny dom z własnego projektu który uwzględni akustyczne wymogi ... 

Mój mokry sen

.

W dniu 19.11.2024 o 09:58, szpakowski napisał:

Delphinusy nie mają wyeksponowanej góry, jeżeli już to niektórym tej góry wręcz brakowało ... 

Dokładnie tak!  Potwierdzam w 200%

11 minut temu, szpakowski napisał:

Mój też ale postaram się go zrealizować.

Moje najszczersze życzenia powodzenia, pochwal się, jeżeli się uda. 

.

46 minut temu, Kyle napisał:

No nie jest to łatwe (jak ma wyglądać). Jednak jak masz coś do analizy (system pomiarowy) to możesz po zmianie adaptacji zmierzyć, czy zmierzasz w dobrym kierunku, czy może powinieneś kombinować inaczej. Bez tego, to jest walka znacznie bardziej po omacku.

Zgadzam się. Tutaj wewnętrznie na forum oczywiście możemy sobie z tym dyskutować natomiast jest to bardzo mały odsetek promilowy bym powiedział osób które faktycznie wybierają sprzęt i decydują się na takie zabawy.

Zwróćcie uwagę na problemy, które autor zgłasza w t y m pokoju.

W dniu 19.11.2024 o 00:49, kreatur napisał:

brzmienie jest rozjaśnione i na dłuższą metę męczące

W dniu 19.11.2024 o 00:49, kreatur napisał:

Chciałem ocieplić brzmienie, dodać basu, ograniczyć wyższą średnicę i sopran

W dniu 21.11.2024 o 11:31, kreatur napisał:

główny problem czyli ogólna krzykliwość brzmienia pozostaje.

W dniu 21.11.2024 o 11:31, kreatur napisał:

Wczoraj był znajomy u mnie. Na początku mu się spodobało ale po chwili stwierdził że rzeczywiście za ostre wokale i brakuje dolnej części pasma.

Ode mnie-

Dobierz wysokość woofera tak żeby była na poziomie głowy a im bliżej podłogi ustawisz obudowy tym możesz mieć lepsze odbicia basu od podłogi, czyli...

...zaleganie i słuchanie, czy to pasuje.

Reszta to mniemanologia.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

4 godziny temu, Ajothe napisał:

Żeby ogarnąć pogłos można zrobić sufit podwieszany lub ściankę z wełną w nowym pomieszczeniu, do tego ładne dyfuzory i pomieszczenie nie musi wyglądać jakby były w nim ustroje akustyczne, ale to wymaga nakładów kasy i planowania od początku. 

Raczej o brak rewerbacji chodzi  (?), czyli ten pokój 5x5x2.8 jest głuchy (?) a reszta odautorska (tematu), to tak jak cytowałem wcześniej.

K r z y k l i w i e= Wzmacniacz za słaby

W dniu 19.11.2024 o 02:32, kreatur napisał:

Cd i AMP to music hall 35.2

Power output...

Zdecydowanie zbyt mało (do kubatury 70 m³), ja mam znacznie więcej w mniejszym pokoju (30 m³) do monitorów o innym module impedancji.

Edytowane przez xetras
Dopisek

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Trzeba zmienić kolumny. 

Gdyby się tak skupić i faktycznie tak jak to zrobiłeś wyciąć co użytkownikowi nie leży w tym brzmieniu no to ewidentnie do zmiany są kolumny 🙂

Sprawdzam dziś moje chario u kuzyna z jego sprzętem.  U niego zestaw mi brzmieniowo pasuje. AMP i Cd to yamaha kolumny polk r200. Kable tellirium q blue. Podmienimy półki na chario i zobaczymy. 

Natomiast u mnie w domu powstał projekt pt. wynoszę się że sprzętem do mniejszego pokoju. Jeszcze tylko wojna o szafę która tam stoi i gitara.

Na razie gratów nie przenoś, poczekaj na wynik porównań, więc zostaw w spokoju szafę

a gitary też nie ruszaj 😉 niech zostaną na swoich miejscach ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

No więc.  Byłem posłuchać u kuzyna. Yamaha a-s301. Niezbyt mocarny wzmacniacz.  Chario w porównaniu z polk r200 wyostrzyły wyższą średnicę i wysokie tony. Ktoś napisał wcześniej że jak tak grają to wzmacniacz za słaby.  Zaczynam myśleć że może to jest dobry trop. U niego pomieszczenie to L. Fajnie że w każdym miejscu gra podobnie. U mnie co 50cm jest różnica ogromną czy to w salonie 5x5, czy w prostokącie 4,6x2,7. 

...I nigdzie dobrze poza mniejszym pokojem w jednym miejscu

Myślę żeby wypożyczyć Hegel 190. Dobry pomysł? 

Hegel 190 bo widzę że jest w moim mieście na sprzedaż używany.  Mógłbym kupić taniej 

A próbowałeś w 5x5 pod skosem?

8 minut temu, kreatur napisał:

Sprawdzić zawsze warto, inaczej do końca życia będziesz się głowić.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Godzinę temu, kreatur napisał:

Hegel 190 bo widzę że jest w moim mieście na sprzedaż używany.  Mógłbym kupić taniej 

Wypożyczyć zawsze dobrze, a ja się powtórzę, ale już ostatni raz. Moim zdaniem będziesz się kręcił wokół tych podstawkowych Chario w 25 m2, a one tam nigdy dobrze nie zgrają, tym bardziej, że to kwadrat.

1 godzinę temu, kreatur napisał:

Yamaha a-s301.

Tania Yamaha rzęzi okrutnie ... stąd pewnie wrażenie wyostrzonej górnej średnicy i wysokich tonów. Hegla również bym sobie darował, słuchałem kiedyś Hegla 160 i było zadziwiająco kiepsko ... Yamaha 2100 grała całkiem fajnie ...

A ja bym jednak wypożyczył .... od kuzyna te Polki Reserve R200 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Ta yamaha as301  to dramat. Zrob jak piszesz , sprawdz te polki u siebie i jezeli to duzo nie zmieni to jakis lepszy wzmak zalatw i popracuj nad akustyka lub ogarnij jakies dsp ktore pomoze po czesci w tym.

Poczekajmy na próbę z Reserve i nie opowiadajmy zasłyszanych głupot

o różnych sprzętach, bo czytając jakiś wyrwany z kontekstu fragment wątku

zalecimy zezłomowanie choćby kompletu Music Halla. 

Jednak wstępna opinia o graniu Chario nie zachęca ...

Dziś wjechał na testy Denon PMA1700NE. Wieczorem napiszę jak to gra. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

20241204_130123.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy testy odbędą się na Delphinusach ?

Testy odbyły się na delphinusach ale i na innych kolumnach i kablach i w obu pomieszczeniach. Napiszę krótko.  Masakra. Bardzo wyostrzona góra.  Ta najwyższa góra.  Ale i ten najniższy bas szybszy może trochę i bardziej odczuwalny ale przez to ostre wysokie granie i tak się nie przebijał.  Gitara Chrisa Rea łeb rozwala a sekcji rytmicznej nawet nie słychać.  Lepiej gra mój stary technics 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W przypadku chatki warto eksperymentować z ustawieniem tych kolumn. Ich skręcanie daje skrajnie różne rezultaty i potem pojawiają się opinie że jedne grają ostrzej a inni mówią że kompletnie zgaszona góra. I obydwie strony mają racje

1733388172453222593286796955651.jpg.3ebceb67acbb2f128968f54c50c02b79.jpg

6 godzin temu, kreatur napisał:

Testy odbyły się na delphinusach ale i na innych kolumnach i kablach i w obu pomieszczeniach. Napiszę krótko.  Masakra. Bardzo wyostrzona góra.  Ta najwyższa góra.  Ale i ten najniższy bas szybszy może trochę i bardziej odczuwalny ale przez to ostre wysokie granie i tak się nie przebijał.  Gitara Chrisa Rea łeb rozwala a sekcji rytmicznej nawet nie słychać.  Lepiej gra mój stary technics 

Ukryta Zawartość

To jest bardzo poważny zarzut, bo od tego Technicsa to mało co gra gorzej. 😄

Przy okazji pytanie, czy ktoś wie czy i jak można wyłączyć te wnerwiające spadające śnieżki?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MagneticFields
Godzinę temu, MagneticFields napisał:

To jest bardzo poważny zarzut, bo od tego Technicsa to mało co gra gorzej. 😄

Przy okazji pytanie, czy ktoś wie czy i jak można wyłączyć te wnerwiające spadające śnieżki?

Sprostuję szybko. Gra gorzej u mnie. Przez to że technics gra słabo wysokimi tonami to dźwięk jest znośny.  Denon otwiera się w każdym zakresie a że u mnie nie ma dołów to jest finalnie gorzej bo dochodzi więcej góry.  Choć ten denon posłuchany z sonus faberami podstawkowymi, w salonie też mnie nie powalił. 

Czyli w temacie tego akurat modelu Denona potwierdziłeś już ugruntowaną opinię

niejednego użytkownika forum. Na szczęście wjechał chyba tylko na testy ...

A co z Sonusami było kiepsko ? Bas, dynamika czy inne zarzuty ...

1 godzinę temu, kreatur napisał:

Choć ten denon posłuchany z sonus faberami podstawkowymi, w salonie też mnie nie powalił. 

Chodzi o ten salon 5x5 m?

Sinus fabery byly tylko posluchane w salonie odsłuchowym w sklepie. Dźwięk ładny.  Bardzo ładne smyczki wszelkiego rodzaju. Skrzypce lub wiolonczela super. Dźwięk ładnie w powietrzu było czuć.  Ale góra zbyt metaliczną jak na moje ucho. Dół ładny ale mógłby być mocniejszy. Zdecydowanie średnica najlepsza. Z lepszym wzmacniaczem mogło by być rewelacyjnie. 

To były sonus faber sonetto chyba. 

Jutro zabieram cały swój sprzęt (prawie cały) na odsłuch w salonie top hifi. Zobaczymy co i jak tam zagra. Może uda się wybrać jakieś sprzęty cieplej grające. Jeszcze nie mam odzewu z firmy która zajmuje się profesjonalną adaptacją pomieszczeń odsłuchowych. Napisałem wszelkie informację i czekam. 

• Pokaż nowe odpowiedzi