Skocz do zawartości
IGNORED

Transport plików do 15-20 tyś zł. Co po Munich m1t, Lumin D3 ?

Rekomendowane odpowiedzi

53 minuty temu, Mikelas76 napisał:

wieksza pamiec dostepna bezposrednio

A jaki to ma wplyw na jakosc dziweku? Jakies techniczne uzasadnienie?

Stare Aurendery mialy mniejsza pamiec i jakos im to nie preszkadzalo.

Muszę przewietrzyć mój system…

Słuchałem ostatnio wspomnianego Auralica S1 - obok Lumina T2 i CDka Sony 777ES bodaj.

Sony zagrał niestety zdecydowanie najlepiej.

Jesli chodzi o czysty transport to nie padło tutaj nic co gra lepiej od SOTM Ultra Neo + SPS-500. Starczyłoby jeszcze budżetu na jakiegoś kompa pod roona i konwerter. 

I to jest analogowo grający transport, który naprawdę potrafi różnicować DAC, który się wepnie. 

Nadal szukam mu zastępstwa, które nie kosztuje 2-3x tyle, a gra lepiej.

5 godzin temu, julius-6 napisał:

Słuchałem ostatnio wspomnianego Auralica S1 - obok Lumina T2 i CDka Sony 777ES bodaj.

Sony zagrał niestety zdecydowanie najlepiej.

Jesli chodzi o czysty transport to nie padło tutaj nic co gra lepiej od SOTM Ultra Neo + SPS-500. Starczyłoby jeszcze budżetu na jakiegoś kompa pod roona i konwerter. 

I to jest analogowo grający transport, który naprawdę potrafi różnicować DAC, który się wepnie. 

Nadal szukam mu zastępstwa, które nie kosztuje 2-3x tyle, a gra lepiej.

Może podaj więcej szczegółów, bo to co napisałeś niewiele mówi. Lumin i Sony mają swoje przetworniki, czy może wszystkie wymienione robiły tylko za transport ? W takim razie jaki był DAC i jak podpinane były transporty ?

Pytam bo u mnie Auralic S1 i to bez dedykowanego zasilacza zrównał się z Ultra Neo na zasilaniu bateryjnym + konwerter usb/spdif z zewnętrznym zegarem (wszystko też na zasilaniu bateryjnym). Odsłuch nie był długi i Auralic był odrobinę słabszy ale nie został "dopieszczony" (bezpiecznik, zasitanie, antywibracja ... ). Natomiast różnica w liczbie pudełek i kabelków ogromna.

Rożnie sie bawilismy, natomiast sony jako źródło zagrał najlepiej, potem auralic, potem lumin. Auralic był z zasilaniem i nie powiedziałbym, że było to granie w wyższej klasie niż T2. Trochę inne. 

Natomiast SOTM + zewnętrzny DAC w moich systemach zawsze grał zdecydowanie lepiej od T2. Oczywiście nie byle jaki DAC, ale to co robił SOTM np z Reimyo DAP999EX, KMAudio DAC, Ideonem Ayazi,  czy nawet z Merasonem nie pozostawiało nigdy wątpliwości vs. T2. 

W SOTM dużą rolę gra niestety kabel USB, pisałem to juz nie raz - byłem wsciekły, że USB robi TAK dużą różnice i po testach Fidata/Audiophase wziąłem ten drugi. 
Co ciekawe to pozornie kiepskie pudełeczko sps500 gra płynniej i muzykalniej niż np. muzg. Moze to bateryjne zasilanie mu nie służy? 
Nie wiem. 

33 minuty temu, julius-6 napisał:

Rożnie sie bawilismy, natomiast sony jako źródło zagrał najlepiej, potem auralic, potem lumin. Auralic był z zasilaniem i nie powiedziałbym, że było to granie w wyższej klasie niż T2. Trochę inne. 

Natomiast SOTM + zewnętrzny DAC w moich systemach zawsze grał zdecydowanie lepiej od T2. Oczywiście nie byle jaki DAC, ale to co robił SOTM np z Reimyo DAP999EX, KMAudio DAC, Ideonem Ayazi,  czy nawet z Merasonem nie pozostawiało nigdy wątpliwości vs. T2. 

W SOTM dużą rolę gra niestety kabel USB, pisałem to juz nie raz - byłem wsciekły, że USB robi TAK dużą różnice i po testach Fidata/Audiophase wziąłem ten drugi. 
Co ciekawe to pozornie kiepskie pudełeczko sps500 gra płynniej i muzykalniej niż np. muzg. Moze to bateryjne zasilanie mu nie służy? 
Nie wiem. 

To chyba sporo się wyjaśniło. Jeśli dobrze się doczytuję to z Ultra, T2 i S1 do DACA sygnał szedł po USB ?

1 minutę temu, W_Waw napisał:

To chyba sporo się wyjaśniło. Jeśli dobrze się doczytuję to z Ultra, T2 i S1 do DACA sygnał szedł po USB ?

Wszystkie urządzenai grały osobno. 
i Auralic służył jako tranport do SONY

2 godziny temu, julius-6 napisał:

Nie wiem. 

Może jeszcze jedno sprostowanie, sps500 miałem i było gorzej niż na zasilaniu bateryjnym, przynajmniej w moim odczuciu. Generalnie, dla moich uszu większość urządzeń pobierających mały prąd, przy niskim napięciu (5, 9, 12 V) gra lepiej z baterii niż z zasilaczy liniowych, a trochę ich testowałem.

W dniu 19.11.2024 o 19:10, .:Gerard:. napisał:

Mam Moona i jestem zadowolony, trzeba dobrać okablowanie i DACa aby się otworzył, ale pozostanie to analogowe brzmienie, nie będzie wyczynowe jak np. Lumin najwyższy model
Lumin U1 X to kompletnie inne brzmienie, miałem niższe modele Lumin i nie pasowały mi, ale U1 X zasilaczem od X1 przypasował mi, niestety nie ma czarnych, a srebrny w ogóle mi nie pasuje stylistycznie, czekam z niecierpliwością na nowy model albo chociaż wersję czarną i od razu kupie.
Tak czy siak, będę miał dwa Streamery, nie pozbędę sie Moon-a, sa plyty które lepiej brzmią na Moon a inne na Lumin

Hej

Okablowanie?,  masz na.mysli Ebu i zasilający?

4 godziny temu, Ronaldo9 napisał:

Hej

Okablowanie?,  masz na.mysli Ebu i zasilający?

Tez, jednak trzeba pamiętać ze Transport łączony z DACkiem tworzy (albo nie tworzy) synergie, a to dalsza zabawa w dobraniu XLR, zasilania, w moim przypadku jeszcze lampy.
Nosiłem Moon MIND 2 do innych systemów i zawsze grało najciemniej, u mnie pasuje,
ale jak przynosiłem do mojej konfiguracji np. Lumin U2 mini, brzmi za chudo, lekko za ostro i wrzeszczy bez dociążenia średnicy, Aurender w miarę równo, ale za analitycznie, (technicznie) bardzo konturowo, Aavik to nierówna charakterystyka, częściowe podbicia aż "niesmacznie".

Edytowane przez .:Gerard:.
W dniu 25.11.2024 o 08:29, W_Waw napisał:

Porównywałem oba z Sotm sMS200 Ultra Neo łączonym z konwerterem usb/spdif i Aries S1 (bez dedykowanego zasilacza) był bardzo blisko a MT1 bardzo daleko - wyraźnie słabszy. W sklepie powiedzieli, że ostatnio w MT1 wprowadzili jakieś zmiany w sofcie i teraz jest gorszy niż był początkowo.

Sotm najlepszy ale musi być bardzo dobre zasilanie i przyzwoite okablowanie Auralic nie ma takich wymogów.

chwilowy brak działalności w audio.

13 godzin temu, .:Gerard:. napisał:

Tez, jednak trzeba pamiętać ze Transport łączony z DACkiem tworzy (albo nie tworzy) synergie, a to dalsza zabawa w dobraniu XLR, zasilania, w moim przypadku jeszcze lampy.
Nosiłem Moon MIND 2 do innych systemów i zawsze grało najciemniej, u mnie pasuje,
ale jak przynosiłem do mojej konfiguracji np. Lumin U2 mini, brzmi za chudo, lekko za ostro i wrzeszczy bez dociążenia średnicy, Aurender w miarę równo, ale za analitycznie, (technicznie) bardzo konturowo, Aavik to nierówna charakterystyka, częściowe podbicia aż "niesmacznie".

Jak mawial Śp. SA … gra system. Chyba oczywistym w tej zakladce od baaardzo dawna jest fakt, ze dopasowanie urzadzeń jest kluczem do sukcesu i nie ma w skali bezwzglednej najlepszego uniwersalnego urządzenia, ktore zagra ze wszystkim i w kazdym pomieszczeniu. A szczegolnie dotyczy to wszelkiej masci kabli.

Nawet mlodzi adepci audiofilizmu moga szybko zauważyć, ze np. wiele par wzmacniacz-kolumny po prostu dobrze ze zoba grać nie chce i nie bedzie nigdy. W dawnych dobrych czasach magazyny audio np. niemieckie Audio czy Stereo pokazywaly odpowiednie cyferki, na podstawie ktorych mozna bylo szybko sprawdzić czy dany wzmak zagra z danymi kolumnami.

Edytowane przez pmcomp

A ja napisze moze tak. Nie bierzecie pod uwage akustyki pomieszczenia, a w kazdym pokoju zagra to inaczej. W moim pokoju zrobionym amatorsko Aries S1 gra najlepiej.

Natomiast Vega S1, zagrala inaczej w moim pokoju, a inaczej w pokojach kolegow @Marcin Wielgus i @Kuki12325

I kto bedzie mial racje oceniajac to urzadzenie? 😉

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

13 godzin temu, .:Gerard:. napisał:

A jakie funkcje spełnia pilot?.mogę zrobić zamianę za m1t  z dopłatą 500£ tylko    .brakuje pilota .

27 minut temu, Mikelas76 napisał:

A ja napisze moze tak. Nie bierzecie pod uwage akustyki pomieszczenia, a w kazdym pokoju zagra to inaczej. W moim pokoju zrobionym amatorsko Aries S1 gra najlepiej.

Natomiast Vega S1, zagrala inaczej w moim pokoju, a inaczej w pokojach kolegow @Marcin Wielgus i @Kuki12325

I kto bedzie mial racje oceniajac to urzadzenie? 😉

Wszyscy i … nikt. Ponieważ kazdy z was ma inne pomieszczenie i co najważniejsze … inne uszy i inny mózg.

A te uszy i ten mózg są również częscia … systemu audio.

Edytowane przez pmcomp

Gość

(Konto usunięte)
5 minut temu, pmcomp napisał:

Wszyscy i … nikt. Ponieważ kazdy z was ma inne pomieszczenie i co najważniejsze … inne uszy i inny mózg.

A te uszy i ten mózg są również częscia … systemu audio.

No Geniusz 😂😂😂😂

23 godziny temu, W_Waw napisał:

Może jeszcze jedno sprostowanie, sps500 miałem i było gorzej niż na zasilaniu bateryjnym, przynajmniej w moim odczuciu. Generalnie, dla moich uszu większość urządzeń pobierających mały prąd, przy niskim napięciu (5, 9, 12 V) gra lepiej z baterii niż z zasilaczy liniowych, a trochę ich testowałem.

Ciekawe, ja zawsze miałem odwrotną obserwację. I testowałem różne chemie baterii. Bateria zamula dźwięk, zabija energię i pogarsza dynamikę. Możesz napisać jakieś przykłady zasilaczy które testowałeś ????

12 godzin temu, antymalkontent napisał:

Sotm najlepszy ale musi być bardzo dobre zasilanie

To nawet dość niezwykłe, że to urządzenie ciągle się broni w i to nie tylko w tej niższej kategorii cenowej, naprawdę dobry produkt.

Godzinę temu, Ronaldo9 napisał:

A jakie funkcje spełnia pilot?.mogę zrobić zamianę za m1t  z dopłatą 500£ tylko    .brakuje pilota .

Sterowanie z iPad albo telefonu

rnLWbMBHmDEDIw7dMMG3awoXWr7WnsEcZVXON3U1

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jezeli sam transport (bez DACa Moon) to tylko głośność z opcji softu nie będzie działała, ale to we wzmacniaczu pilotem regulujesz

Ukryta Zawartość

38 minut temu, kaviter napisał:

Ciekawe, ja zawsze miałem odwrotną obserwację. I testowałem różne chemie baterii. Bateria zamula dźwięk, zabija energię i pogarsza dynamikę. Możesz napisać jakieś przykłady zasilaczy które testowałeś ????

To nawet dość niezwykłe, że to urządzenie ciągle się broni w i to nie tylko w tej niższej kategorii cenowej, naprawdę dobry produkt.

Ja stosują proste rozwiązania oparte na powerbanku + iFi DC iPurifier. Może oczekujemy innych zmian. Na baterii dostaję lekkie "zmiękczenie" (może to odbierasz jaku zmulenie), ale przede wszystkim poprawia się 3D.

21 minut temu, W_Waw napisał:

Ja stosują proste rozwiązania oparte na powerbanku + iFi DC iPurifier. Może oczekujemy innych zmian. Na baterii dostaję lekkie "zmiękczenie" (może to odbierasz jaku zmulenie), ale przede wszystkim poprawia się 3D.

Tak zpytam po co ci przy zasilaniu z powerbanka DC blocker?.

BTW brać pięć stówek za prosty filtr skladowej stalej to lekka przesada 😉 .

Mialem kiedyś w testach to:

Ukryta Zawartość

Bylo smiesznie, w slepym tescie kilku znanych warszawskich audiofili poleglo na amen.

Czego nie wymysla dla audiofilów zeby siegnąć do ich kieszeni …

Poczytajcie sobie marketingowy bełkot dla tego produktu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, pmcomp napisał:

Tak zpytam po co ci przy zasilaniu z powerbanka DC blocker?.

BTW brać pięć stówek za prosty filtr skladowej stalej to lekka przesada 😉 .

Mialem kiedyś w testach to:

image.thumb.jpeg.b2af85007c2ba684c4b7cd8d8e3fcac0.jpeg

Bylo smiesznie, w slepym tescie kilku znanych warszawskich audiofili poleglo na amen.

Czego nie wymysla dla audiofilów zeby siegnąć do ich kieszeni …

https://ifiaudio.pl/ipurifier3/

Nikogo nie interesują Twoje przemyślenia. Testujesz w swojej bośniackiej kryjówce i wychodzi co wychodzi z tych „testów” 

Edytowane przez Kuki12325
9 minut temu, Kuki12325 napisał:

Nikogo nie interesują Twoje przemyślenia. Testujesz w swojej bośniackiej kryjówce i wychodzi co wychodzi z tych „testów” 

Jeśli ciebie nie interesują to dadaj mnie do ignorowanych. Umiesz?

Masz coś do Bośni i Hercegowiny?

Edytowane przez pmcomp

Spory nie mają sensu - słyszę wpływ, albo według wielu wydaje mi się że słyszę . Z drugiej gdybym nie słyszał to bym nie stosował. Można też trochę pofilozofować - jeżeli jest to tylko autosugestia, to skoro powoduje że system gra dla mnie lepiej to dlaczego miałbym z tego rezygnować?

Ostatecznie nikt nikogo nie zmusza do używania tego czy innego urządzenia. 

Godzinę temu, pmcomp napisał:

Ukryta Zawartość

Chryste, język jak dla dzieci. Gremliny, biały rycerz. W tej bajce brakuje tylko smoków...

Ukryta Zawartość

7 minut temu, ferszcik napisał:

Chryste, język jak dla dzieci. Gremliny, biały rycerz. W tej bajce brakuje tylko smoków...

Widocznie do audiofilów takie argumenty trafiają.

I potem czytamy:

8 minut temu, W_Waw napisał:

Spory nie mają sensu - słyszę wpływ, albo według wielu wydaje mi się że słyszę . Z drugiej gdybym nie słyszał to bym nie stosował. Można też trochę pofilozofować - jeżeli jest to tylko autosugestia, to skoro powoduje że system gra dla mnie lepiej to dlaczego miałbym z tego rezygnować?

Ostatecznie nikt nikogo nie zmusza do używania tego czy innego urządzenia. 

Odpowiedź jest bardzo prosta: bo masz lepsze samopoczucie, wyzwoliłeś pozytywne emocje. Coś jak wpływ serotoniny czy dopaminy.

Obawiam się, że audiofiliom to jednak uzależnienie ale ... można się z tego dość łatwo wyleczyć. Trzeba włączyć myślenie.

Edytowane przez pmcomp

4 minuty temu, pmcomp napisał:

I potem czytamy:

Odpowiedź jest bardzo prosta: bo masz lepsze samopoczucie, wyzwoliłeś pozytywne emocje. Coś jak wpływ serotoniny czy dopaminy.

A czy to jest zabronione?

3 minuty temu, W_Waw napisał:

A czy to jest zabronione?

Oczywiście, że nie. Podobnie jak picie alkoholu, palenie papierosów czy w niektórych krajach zażywanie narkotyków. Wszystkie te używki mają na celu SPRAWIĆ PRZYJEMNOŚĆ. Takie chemiczne hobby 😉 .

Skoro już w Australii chcą zakazać dzieciom dostępu do social mediów to może kiedyś będą zakazy dla audiofilów? 😉😉😉 . Kto wie.

Edytowane przez pmcomp

Gość

(Konto usunięte)
5 minut temu, pmcomp napisał:

I potem czytamy:

Obawiam się, że audiofiliom to jednak uzależnienie ale ... można się z tego dość łatwo wyleczyć. Trzeba włączyć myślenie.

Jesteśmy na forum audio i nie mów nikomu co gra, a co nie. Jesteś sfrustrowanym człowiekiem i próbujesz każdemu narzucić swój tok myślenia. Rozpędź się i uderz w ścianę- może sie cos zmieni. 

Oczywiście, że nie. Podobnie jak picie alkoholu, palenie papierosów czy w niektórych krajach zażywanie narkotyków. Wszystkie te używki mają na celu SPRAWIĆ PRZYJEMNOŚĆ. Takie chemiczne hobby 😉 .

Skoro już w Australii chcą zakazać dzieciom dostępu do social mediów to może kiedyś będą zakazy dla audiofilów? 😉😉😉 . Kto wie.

Unikam ludzi z misją i naprawiaczy świata więc podziękuję za dalszą dyskusję.

Masz rację, wróćmy do tematu wątku.

Ja nikogo nie nawracam, staram się jedynie pokazywać to co niektórym bardzo często umyka.

2 minuty temu, Kuki12325 napisał:

Jesteśmy na forum audio i nie mów nikomu co gra, a co nie. Jesteś sfrustrowanym człowiekiem i próbujesz każdemu narzucić swój tok myślenia. Rozpędź się i uderz w ścianę- może sie cos zmieni. 

To co z tą Bośnią i Hercegowiną?

Gość

(Konto usunięte)

Ja nikogo nie nawracam, staram się jedynie pokazywać to co niektórym bardzo często umyka.

To co z tą Bośnią i Hercegowiną?

Jajco. 

Tobie umknęło, że większość ma dosyć Twojego pokazywania. 

• Pokaż nowe odpowiedzi