Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana kolumn podłogowych, na co?

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem forumowicze. 

Dodam na wstępie że w życiu nasłuchałem się sporej ilości kolumn jak i wzmacniaczy itp, więc wiem że ta cała gonitwa za złapaniem króliczka jest wieczna i zawsze będzie, trzeba się z tym pogodzić, aczkolwiek planuje wymianę kolumn. Znowu się zaczyna 🙂 

Aktualnie gram na Sonus Faber Sonetto VIII do tego subwoofer z SVS ale to tylko do filmów więc nie warto poruszać jego tematu. Wzmacniacz aktualnie to Atoll IN300, który może równie z pójdzie do zmiany, ale o tym później, a źródło CXN. 

Ciekawią mnie następujące kolumny:
1. Blumenhofer Genuin FS 3 MK 2
2. ATC SCM50
3. Audiovector R3 Arrete
4. Focal Kanta No3

Takie mam rozważenia. Czego oczekuje, na pewno poprawy dołu bo w Sonetto niestety jest go trochę mało reszta pasma sam nie wiem, mogło by być trochę przyjemniej podczas dłuższego słuchania. Wizualnie na pewno chce zmiany, leżą mi bardzo Blumenhofery i ATC z racji specyficznego wyglądu, ale jeśli będzie to cos nowoczesnego to trudno, pogodzę się z tym. Audiovector już kiedyś słuchałem i było świetnie, Blumenhofer to polecajka od pewnego zaufanego salonu niby ma mnie powalić na kolana. W kwestii ATC, miesiąc temu nie brałem ich pod uwagę ale tak się złożyło że miałem ostatnio przyjemność przez chwilę ich posłuchać na targach i było naprawdę świetnie! Focala wziąłem pod uwagę bo kiedyś bardzo podobała mi się Aria, Spory też miałem przyjemność słuchać więc czemu by nie Kanta?

Teraz pytanie, co u Was gra i co polecacie?
Co do wzmacniacza myślę że na start wystarczy.

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/168583-wymiana-kolumn-pod%C5%82ogowych-na-co/

Może warto do listy dopisać Dynaudio Contour 30i

Edytowane przez Tal

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Do listy można dopisywać i dopisywać i dopisywać 

U mnie dynaudio pokonały pmc twenty 26. 

A w zakładanym budżecie można by było poszaleć z wyższymi seriami. 

Powiem tak zazdroszczę dylematu. 

Nie wskaże faworyta ani nie wskaże kolumny którą zdecydowanie bym odrzucił bo już na początku masz świetne paczki i odsłuch ich to sama przyjemność. 

Koledzy także zaproponowali kolejne modele które będą znakomite. 

Tutaj nie ma opcji żeby obeszło się bez odsłuchu no chyba że to dla ciebie średni budżet i jesteś przygotowany że to też będzie zakup tylko na pewien czas wówczas bierz pierwsze lepsze bo jak mówię nie ma to złego wyboru a odsłuchując w domu nabierzesz tylko doświadczenie

W dniu 23.11.2024 o 10:52, GRZESIO1255 napisał:

Ciekawią mnie następujące kolumny:
1. Blumenhofer Genuin FS 3 MK 2
2. ATC SCM50
3. Audiovector R3 Arrete
4. Focal Kanta No3

Takie mam rozważenia. Czego oczekuje, na pewno poprawy dołu bo w Sonetto niestety jest go trochę mało reszta pasma sam nie wiem, mogło by być trochę przyjemniej podczas dłuższego słuchania. Wizualnie na pewno chce zmiany, leżą mi bardzo Blumenhofery i ATC z racji specyficznego wyglądu, ale jeśli będzie to cos nowoczesnego to trudno, pogodzę się z tym. Audiovector już kiedyś słuchałem i było świetnie, Blumenhofer to polecajka od pewnego zaufanego salonu niby ma mnie powalić na kolana. W kwestii ATC, miesiąc temu nie brałem ich pod uwagę ale tak się złożyło że miałem ostatnio przyjemność przez chwilę ich posłuchać na targach i było naprawdę świetnie! Focala wziąłem pod uwagę bo kiedyś bardzo podobała mi się Aria, Spory też miałem przyjemność słuchać więc czemu by nie Kanta?

Jeśli szukasz przyjemniejszego dźwięku, który nie będzie Cię męczył w dłuższej perspektywie czasu to ATC będą czymś idelanym dla Ciebie, w kwestii basu również będzie poprawa bo SCM50 mają solidny dół, ale nie zalewający.

R3 to model który osobiście badzo lubię z racji świetnej przestrzeni i góry pasma, ale te kolumny są w skrócie mocno szczegółowe i ostre. Z Kantą będzie podobnie tam całe pasmo będzie mocno nasycone, więc przy dłuższych odsłuchach może być kontrowersyjnie.

Blumenhofery wziął bym pod uwagę w kwestii odsłuchu bo według mnie one też się sprawdzą, ale szczerze to wątpię że w kwestii dołu przebiją ATC.

Masz czas to zapraszam na odsłuch do nas.

Cześć 🙂 

Osobiście bym może uznał, że SCM50 mają mniej basu niż Sonetto, ale prezentują go w całkiem innym stylu. 

Jeśli będzie okazja, to posłuchałbym KEF Reference 3 Meta, może Dynaudio Focus 60 XD, bardzo ciekawą opcją będą też Vienna Acoustics Beethoven Concert Grand Reference. Nazwa przydługa, ale brzmienie bardzo dobre 😉 Mocne nasycenie, mocne zejście, dobra dynamika, świetna scena i wokale. 

W razie czego zachęcam do kontaktu i na odsłuch 🙂 Na pewno uda się zorganizować ciekawe rozwiązania 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

• 2 tygodnie później...

Tak dla informacji, pożyczyłem od kumpla SCM40 i tak szczerze to w kwestii basu Sonetto VIII nie wygrywa ani ilością, ani  jakością, ATC sporo lepsze. Góra to dwa inne światy. Będę chciał na pewno sprawdzic SCM50 jak przyjdzie więcej czasu.

Co do KEF boje się ze zaleją mnie basem i gęstością. Słuchałem kiedys R700 jak dobrze sobie przypominam. W skrócie dyskoteka. Na Dynaudio na pewno spjrze aczkolwiek jakoś mnie nie przekonują. Vienna to dla mnie noname, nie wiem czego się spodziewać.

W dniu 23.11.2024 o 11:41, Mikolaj1212 napisał:

Warto dopisać do listy jeszcze ProAc d48. Dawno nie słyszałem tak dobrego dołu a zarazem reszta też jest na miejscu. 

Hmm, przewijał mi się już ten temat na tym forum. Trzeba by pomyśleć, na razie nie było czasu. Pytanie gdzie tego posłuchać?

W dniu 25.11.2024 o 12:45, Planeta Dźwięku napisał:

Masz czas to zapraszam na odsłuch do nas.

Tak też zapewne się stanie ale nie wiem jeszcze kiedy. Czasu jest sporo :)

Może jeszcze ktoś coś doradzi?

12 minut temu, GRZESIO1255 napisał:

Tak też zapewne się stanie ale nie wiem jeszcze kiedy. Czasu jest sporo :)

Sporo z powyższych kolumn mamy dostępnych do odsłuchu u nas w salonie także zapraszam. Na miejscu możemy posłuchać jeszcze innych opcji. Zapraszam!

5 godzin temu, GRZESIO1255 napisał:

Co do KEF boje się ze zaleją mnie basem i gęstością. Słuchałem kiedys R700 jak dobrze sobie przypominam.

Wyższe i nowsze KEFy (no, poza Q Meta) to schodzenie z ilością basu. Nie ma co ich odrzucać na starcie 🙂 

5 godzin temu, GRZESIO1255 napisał:

Vienna to dla mnie noname, nie wiem czego się spodziewać.

Tym bardziej warto sprawdzić 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

6 godzin temu, GRZESIO1255 napisał:

Tak dla informacji, pożyczyłem od kumpla SCM40 i tak szczerze to w kwestii basu

48Hz @-6dB, to słabe zejście.

Miałem wiele kolumn i wiele też słuchałem. Od dłuższego czasu gram na Ariach 948, fakt że poprawiłem w nich to i owo na czym producent oszczędzał ale grają tak że w końcu nic mnie nie uwiera i niczego mi nie brakuje.

Jest zjawiskowy bas i czystość. Bas to zejście, siła uderzenia, moc. Każdy zakres pasma gra bardzo czysto, wyraziście ale nie przez wyostrzenia a dynamikę, dokładność odwzorowania każdego detalu. Do tego barwnie, naturalnie.

Nie lubię brzmienia plastikowych membran Dynaudio, z tych plastikowych lubię Vienny ale one są na małych głośnikach przeważnie, ciężkie do napędzenia i drogie.

Te Blumenhofery koniecznie wypróbuj! One są z racji wysokiej skuteczności dedykowane raczej do słabszych wzmacniaczy ale wieść gminna niesie, że to naprawdę rasowe granie.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

W dniu 3.12.2024 o 15:55, GRZESIO1255 napisał:

Tak dla informacji, pożyczyłem od kumpla SCM40 i tak szczerze to w kwestii basu Sonetto VIII nie wygrywa ani ilością, ani  jakością, ATC sporo lepsze. Góra to dwa inne światy. Będę chciał na pewno sprawdzic SCM50 jak przyjdzie więcej czasu.

Co do KEF boje się ze zaleją mnie basem i gęstością. Słuchałem kiedys R700 jak dobrze sobie przypominam. W skrócie dyskoteka. Na Dynaudio na pewno spjrze aczkolwiek jakoś mnie nie przekonują. Vienna to dla mnie noname, nie wiem czego się spodziewać.

Hmm, przewijał mi się już ten temat na tym forum. Trzeba by pomyśleć, na razie nie było czasu. Pytanie gdzie tego posłuchać?

Tak też zapewne się stanie ale nie wiem jeszcze kiedy. Czasu jest sporo 🙂

Może jeszcze ktoś coś doradzi?

W top, ilość dźwięku jego masa całokształt naprawdę robią w nich robotę do tego ta barwa ! D20r jeszcze są do odsłuchu też super ale już mniejszy dźwięk i wydaje mi że trochę cieplejszy niż d48 i bardziej miękki bass

Teraz, Mikolaj1212 napisał:

W top, ilość dźwięku jego masa całokształt naprawdę robią w nich robotę do tego ta barwa ! D20r jeszcze są do odsłuchu też super ale już mniejszy dźwięk i wydaje mi że trochę cieplejszy niż d48 i bardziej miękki bass

Trochę tych głośników już przesłuchałem i poczułem niesamowitą chemię do ProAc miały to coś w sobie. Niestety dla mnie narazie nie ten budżet i muszę ze swoich jeszcze wycisnąć co się da 😅

W dniu 24.11.2024 o 16:50, Piotr Sonido napisał:

mnie dynaudio pokonały pmc twenty 26. 

Teraz tak wróciłem do tej sentencji i wydaje mi się że może być zrozumiana dwojaki sposób 🙂

Chodziło mi o to że w brzmieniu zdecydowanie lepiej podeszły mi pmc 

W dniu 3.12.2024 o 15:55, GRZESIO1255 napisał:

Vienna to dla mnie noname, nie wiem czego się spodziewać.

No mnie osobiście nie przekonały jeszcze z poprzedniej dystrybucji.. może nowa dystrybucja wniosła coś o żywszego. 

Ale wiem dlaczego te kolumny są wybierane przez klientów. Mają swój unikalny dźwięk na pewno nie są to kolumny liniowe.