Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

eee,rozmawiacie o martwych przez nikogo nie egzekwowanych przepisach

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Mnie zawsze płuca / klatka po pasach bolały z niczym innym nigdy nie miałem problemów.

1 minutę temu, Pseudodrummer napisał:

eee,rozmawiacie o martwych przez nikogo nie egzekwowanych przepisach

niestety, efektem tego są ludzie typu Szymona. Wlecze się 30 i myśli że nie stwarza zagrożenia.

Edytowane przez fetek
12 minut temu, fetek napisał:

Art. 19.1

12 minut temu, fetek napisał:

Art.  90

Ile razy kam powtarzać?

14 minut temu, szymon1977 napisał:

Nie ma przepisu mówiące że "masz się poruszać ile znak nakazuje", i proszę w błąd nie wprowadzać!!!

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

11 minut temu, szymon1977 napisał:

Powtórzę:

Liczy się interpretacja a nie literalne brzmienie.  Jeżeli jest ograniczenie do 90 i warunki jazdy pozwalają na jazdę z taką prędkością, to masz z taką jechać, bo inaczej naruszasz ww. przepis.  Tak to zinterpretuje policjant a każdy sąd stanie po jego stronie.

24 minuty temu, Zbig napisał:

Jeżeli jest ograniczenie do 90 i warunki jazdy pozwalają na jazdę z taką prędkością, to masz z taką jechać, bo inaczej naruszasz ww. przepis.

Nie.

Tak to zinterpretuje policjant a każdy sąd stanie po jego stronie.

Nie.

Liczy się interpretacja a nie literalne brzmienie

Tak, ale interpretacja prawa to nie jest przekręcanie przepisów do czyjegoś widzimisię, a skomplikowany proces logiczny prowadzony zgodnie z określonymi regułami. A Wasze odczytywanie treści znaku B-33 w art.19.1 czy art.90, pozostawię bez komentarza.

12 minut temu, szymon1977 napisał:

Nie.

Nie.

Tak, ale interpretacja prawa to nie jest przekręcanie przepisów do czyjegoś widzimisię, a skomplikowany proces logiczny prowadzony zgodnie z regułami. A Wasze odczytywanie treści znaku B-33 w art.19.1 czy art.90, pozostawię bez komentarza.

Skończyły Ci się argumenty i teraz będziesz tupał nóżkami.  Jak zwykle.  Przynajmniej wiadomo, czemu jesteś tam gdzie jesteś.

2 godziny temu, Assassin napisał:

A jak byś chciał dostosować w nasilonym ruchu miejskim swoją jazdę do półślepego kapelusznika, o refleksie szachisty, który jedzie półtora metr za Twoim zderzakiem, bo średnio widzi drogę, ale twoje światła pozycyjne jeszce jakoś dostrzega.

Nie wiem jak Ty, ale ja jeżdżę na dziennych, a one są tylko z przodu 😁

Owszem, konotuję tego typu kierowców, ale oni są problematyczni wyłącznie z przodu a nie z tyłu.

Co do faktycznego wpływu na bezpieczeństwo ruchu, to dane są jednoznaczne - kierowcy 60+ mają najlepsze wskaźniki i o ponad 3 razy lepsze niż grupa 18-24.

14 minut temu, Zbig napisał:

Skończyły Ci się argumenty

Moim argumentem jest Wasza nieporadność w przekręcaniu przepisów. Nie oczekuję, że przyznasz mi rację, ale miałbyś chociaż na tyle honoru, by poszukać w necie gdy piszę o sprawach, o których nie masz pojęcia.

6 godzin temu, szymon1977 napisał:

Moim argumentem jest Wasza

Dokładnie.  Skończyły Ci się własne, a właściwie to w ogóle ich nie miałeś i manipulujesz cudzymi wypowiedziami.  Dzięki za potwierdzenie.

21 minut temu, Zbig napisał:

Skończyły Ci się własne, a właściwie to w ogóle ich nie miałeś

Powtórzę 1:

7 godzin temu, szymon1977 napisał:

interpretacja prawa to nie jest przekręcanie przepisów do czyjegoś widzimisię, a skomplikowany proces logiczny prowadzony zgodnie z określonymi regułami

Powtórzę 2:

7 godzin temu, szymon1977 napisał:

Wasze odczytywanie treści znaku B-33 w art.19.1 czy art.90, pozostawię bez komentarza

Waszym argumentem jest brak wiedzy.

Więc powtórzę 3:

8 godzin temu, szymon1977 napisał:

Nie ma przepisu mówiące że "masz się poruszać ile znak nakazuje", i proszę w błąd nie wprowadzać!!!

Istnienie znaku C-14 oraz wytyczonego jego stosowania przeczy Waszym fantazjom.

-----

8 godzin temu, fetek napisał:

efektem tego są ludzie typu Szymona. Wlecze się 30 i myśli że nie stwarza zagrożenia.

Po pierwsze ja się nie wlekę 30, po drugie zagrożenie sprawiają usiłujący wyprzedzić gdy nie ma do tego warunków.

10 godzin temu, Assassin napisał:
10 godzin temu, Zbig napisał:

Zapieranie się i napinanie w takiej sytuacji zwiększa ryzyko urazu.

Rąk tak. Kręgosłupa szyjnego przeciwnie - uraz typu "smagnięcie biczem".  Wolę mieć złamane ręce, niż trwale uszkodzony kręgoslup, ale co kto woli. I to, o czym napisałem, także wiem z własnej praktyki zawodowej, więc ewentualne brednie również na ten temat mnie nie interesują. 

Ciężko złamać ręce zapierając się w kierownicę bo wtedy mamy ugięte ręce, które najpierw ulegają zgięciu w ruchomych stawach o tyle o ile nie pozwolą na to mięśnie...

Podkreślone słowo dokładnie to określa, przypominając że auto w tej konkretnej sytuacji dostaje strzała dokładnie z tyłu a nie z przodu

7 godzin temu, Zbig napisał:

kierowcy 60+ mają najlepsze wskaźniki

Statystyka pokazuje że też jest ich wielokrotnie mniej niż młodych z prostej demograficznej przyczyny; masa ludzi w tak długim okresie czasu poszła do ziemi i nie ma okazji być uczestnikiem ruchu drogowego.

Ci co przeżyli mają wyrobione prawidłowe nawyki jazdy a bez nich tyle lat by nie przeżyli; po prosu wyczuwają intuicyjnie kto jak jeżdżąc na drodze jaką woltę może wywinąć bo to zauważają po stylu jazdy danego "delikwenta"

8 godzin temu, Zbig napisał:

Liczy się interpretacja a nie literalne brzmienie.  Jeżeli jest ograniczenie do 90 i warunki jazdy pozwalają na jazdę z taką prędkością, to masz z taką jechać, bo inaczej naruszasz ww. przepis.  Tak to zinterpretuje policjant a każdy sąd stanie po jego stronie.

Znaki znakami a warunki na drodze warunkami  i w tym ostatnim dla każdego wydaje się to inaczej i bywa inaczej

Najgorsza jest rutyna i znana topografia drogi na całej trasie mogło nie padać a w tym konkretnym miejscu tak i droga prawie sucha ale na samym wierzchu wcześniej spienione detergentem od wycieraczek, resztki zużytych opon, środków smarnych etc. i na zakręcie lądujemy poza drogą bo nawet udany mistrzowski  drift nie pomaga-dosłownie moment

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

33 minuty temu, ASURA napisał:

Statystyka pokazuje że też jest ich wielokrotnie mniej niż młodych z prostej demograficznej przyczyny; masa ludzi w tak długim okresie czasu poszła do ziemi i nie ma okazji być uczestnikiem ruchu drogowego.

Ci co przeżyli mają wyrobione prawidłowe nawyki jazdy a bez nich tyle lat by nie przeżyli; po prosu wyczuwają intuicyjnie kto jak jeżdżąc na drodze jaką woltę może wywinąć bo to zauważają po stylu jazdy danego "delikwenta"

Tu nie ma co gdybać: około 35 lat zmiana gospodarki hormonalnej sprawia, że zanika skłonności do podejmowania ryzyka. Dlatego pomimo spadku sprawności psychofizycznej, spada też generowanie sytuacji  niebezpiecznych. Niestety z wiekiem szarych komórek nie przybywa, i jak komuś za młodu czegoś do głowy nie wbito, to na starość raczej się nie nauczy.

Osobiście, choć moja umiejętność jazdy samochodem dalece wykracza ponad przeciętnego kierowcę, to zawsze jeździłem z szacunkiem dla wolniejszych uczestników ruchu. Twierdzenie, że ktoś utrudnia mi jazdę bo ma niższą prędkość, i oczekiwanie że wbrew treści przepisów i własnej ocenie sytuacji, ma dobić do dopuszczalnej, to kompletny brak zrozumienia tematu.

Osobiście to w mieście po wprowadzeniu drakońskich "ekologicznych" ograniczeń prędkości każde jeżdżenie z prędkością niższą niż dopuszczalna jest ze szkodą dla prawdziwej ekologii i takie osoby należy przynajmniej poganiać bo nie zajarzą o co chodzi...

8 godzin temu, Zbig napisał:

Skończyły Ci się argumenty i teraz będziesz tupał nóżkami.  Jak zwykle.  Przynajmniej wiadomo, czemu jesteś tam gdzie jesteś.

Nie wiem jak Ty, ale ja jeżdżę na dziennych, a one są tylko z przodu 😁

Owszem, konotuję tego typu kierowców, ale oni są problematyczni wyłącznie z przodu a nie z tyłu.

Co do faktycznego wpływu na bezpieczeństwo ruchu, to dane są jednoznaczne - kierowcy 60+ mają najlepsze wskaźniki i o ponad 3 razy lepsze niż grupa 18-24.

W dzień widzą więcej - to a propos dziennych 😉

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

Powtórzę 1:

Powtórzę 2:

Waszym argumentem jest brak wiedzy.

Więc powtórzę 3:

Istnienie znaku C-14 oraz wytyczonego jego stosowania przeczy Waszym fantazjom.

-----

Po pierwsze ja się nie wlekę 30, po drugie zagrożenie sprawiają usiłujący wyprzedzić gdy nie ma do tego warunków.

To, że jest znak C-14 nie oznacza, że gdy go nie ma, to normy art. 3.1 i 19.2.1 PrD nie obowiązują. Wynika to z art. 5 ust. 1 PrD. 

Bardziej obrazowo: brak w danym miejscu podwójnej ciągłej (P-4), pojedynczej ciągłej (P-2), czy zakazu wyprzedzania (B-25), nie powoduje  że przepis art. 24 ust. 7 PrD nie obowiazuje w wymienionych w nim miejscach. 

To elementarz - podobnie jak hamowanie lewą nogą w jeździe sportowej i wiedza o tym. 

3 minuty temu, Assassin napisał:

To, że jest znak C-14 nie oznacza, że gdy go nie ma, to normy art. 3.1 i 19.2.1 PrD nie obowiązują

Nic takiego nie pisałem - powtórzę:

9 godzin temu, szymon1977 napisał:

Wasze odczytywanie treści znaku B-33 w art.19.1 czy art.90, pozostawię bez komentarza.

6 minut temu, szymon1977 napisał:

Nic takiego nie pisałem - powtórzę:

Czyli ostatecznie przyznajesz, że jazda 30 km/h w miejscu, gdzie prędkość administracyjnie dopuszczalna wynosi 70 km/h i w danych warunkach prędkość bezpieczna nie jest niższa, stanowi naruszenie przepisów PrD i może stanowić wykroczenie (pomijam w tym miejscu kwestię zawinienia)?

Może to być uznane za utrudnianie ruchu. Poszukaj sobie definicji utrudniania ruchu i tamowania ruchu. Przy okazji może trafisz na wyroki sądów w tych sprawach.

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

Na polskich drogach nie masz warunków do wyprzedzania a Ty NIE MOŻESZ nikogo do tego zmuszać ani utrudniać mu poruszania się.

41 minut temu, xajas napisał:

Czy jazda 30km/h jest naruszeniem przepisow?
Gdzie to pisze?
Czy mozesz to zacytowac?

30 na 90 czy nawet 70 oczywiście że tak.

oho kolega zdawał czy kupował uprawienia ?

1 godzinę temu, Assassin napisał:

Czyli ostatecznie przyznajesz, że jazda 30 km/h w miejscu, gdzie prędkość administracyjnie dopuszczalna wynosi 70 km/h i w danych warunkach prędkość bezpieczna nie jest niższa, stanowi naruszenie przepisów PrD i może stanowić wykroczenie (pomijam w tym miejscu kwestię zawinienia)?

Wprost przeciwnie! Najlepszym dowodem jest Wasze nieporadne doszukiwanie się prędkości minimalnej w przepisach, które prędkości minimalnej nie określają. Istnienie znaku C-14 i możliwości postawienia go wraz z B-33 pokazuje, że prędkość dopuszczalna określa tylko maksimum a nie minimum.

Nawet na autostradzie prędkość minimalna nie jest określona, a tylko jest wzmianka, że pojazd musi być zdolny osiągnąć na płaskim 40km/h. Jadąc po łuku 140km/h musisz być przygotowany, że spotkasz pędzacego 30km/h pod górkę Citroena Ami i wyprzedzającego go z szaleńczą prędkością 70km/h emeryta w Maluchu. I nie Tobie oceniać możliwości pojazdów i kierowcy, bo to ocenił już ustawodawca. Twoja rola to np zmniejszyć swoją prędkość poniżej dopuszczalnej, gdy jeden z drugim zjeżdżając ze ślimaka miga sygnalizując zamiar wjechania na główną nitkę autostrady - to jest sytuacja, w której przytaczane przez Was art.19.1, 19.2 mają zastosowanie.

-----

25 minut temu, fetek napisał:

Na polskich drogach nie masz warunków do wyprzedzania

To nie wyprzedzaj.

Ty NIE MOŻESZ nikogo do tego zmuszać

Możesz jechać za mną, możesz wyprzedzać - Twój wybór. A że się spóźnisz do pracy nie jest kryterium oceny postępowania w ruchu drogowym, po prostu na jutro przestaw budzik o 5 min wcześniej i się zrelaksuj.

ani utrudniać mu poruszania się.

Masz trudność z poruszaniem się 50km/h na drodze o dopuszczalnej prędkości 90km/h? Nie wygląda to dobrze.

-----

Godzinę temu, xajas napisał:

Czy jazda 30km/h jest naruszeniem przepisow?

30 minut temu, przmor napisał:

Może to być uznane za utrudnianie ruchu.

Czyli może nie zostać uznane za utrudnianie ruchu, bo...

3 godziny temu, szymon1977 napisał:

Nie ma przepisu mówiącego, że "masz się poruszać ile znak nakazuje", i proszę w błąd nie wprowadzać!!!

Godzinę temu, xajas napisał:

Gdzie to pisze?
Czy mozesz to zacytowac?

Nigdzie nic takiego nie jest napisane, a koledzy nieudolnie usiłują naginać przepisy do swoich kaprysów. A najlepsze, że na dowód obowiązku jazdy z prędkością dopuszczalną, wklejają przepisy, które nie zobowiązują do jazdy z prędkością dopuszczalną, a zależnie od sytuacji mogą jazdy z prędkością dopuszczalną zabronić.

29 minut temu, przmor napisał:

Może to być uznane za utrudnianie ruchu. Poszukaj sobie definicji utrudniania ruchu i tamowania ruchu. Przy okazji może trafisz na wyroki sądów w tych sprawach.

No przecież idąc za ciosem  rowerzyści powinni móc jeździć autostradami...

Specjalnie dla @il Dottore co by się cieszył, tanie auto przejedzie ale zawieszenie to raczej później do serwisu po tak szaleńczej jeździe

10 minut temu, przmor napisał:

Fragment orzeczenia sądu

W Polsce precedens nie funkcjonuje, poszukaj teraz przeciwnego.

Takoż nakazał szukać wódz szymon1977

Ale kto ma lepszy układ w sadzie czy lepszego prawnika ten nagina rzeczywistośc którą widać gołym okiem

STOP ŚLIMAKOM NA DRODZE i... w ogródkach

Zapomniałem zupełnie o rowerzystach. Otóż rowerzyści jak muszą poruszać się ulicami, to nie muszą jechać....znaczy mogą jechać z jaką chcą prędkością?

I jeszcze pojazdy które zajmują cały pas i nie mogą jechać szybciej...czy ich też obejmiecie nakazem jazdy do ograniczenia?

Dziś widziałem fajna sytuację jak ktoś ustal w poprzek drogi trochę na pasach i chciał wyjechać pod prąd. Jednak inni chcieli wjechać, a tu drogi nie ma... wjechało więc dwoch jeden za drugim na chodnik jadąc po łuku i z wprawą dodając gazu...pewnie nie chciał blokować tego z tyłu i z przeciwka. Szli tam jacyś ludzie, ale kierowca zareagował skrętem z powrotem na ulicę.  A dlaczego wjechał na chodnik...bo krawężnik był nisko do parkingu na rogu.

33 minuty temu, szymon1977 napisał:

W Polsce precedens nie funkcjonuje, poszukaj teraz przeciwnego.

1. Nie ma czego szukać, bo nie znajdzie takiego.

2. To może jeszcze tak: kup sobie w zasadzie dowolny komentarz do Kodeksu wykroczeń lub wykup dostęp do LEX-a albo Legalisa (tam są komentarze w wersji elektronicznej) i przeczytaj komentarz do art. 90. Polecam: P. Daniluk (red.) Kodeks wykroczeń. Komentarz. Wyd. 3, Warszawa 2003,  komentarz do art. 90, teza 4 (w moim wypadku wersja elektroniczna, więc numeru strony nie mogę podać) - żebyś nie musiał szukać. Komentarz chyba najbardziej przystępny dla laików.

Uprzedzając "udowodnij", "wklej", itp. - nie mam licencji obejmującej publikację  więc dostęp musisz uzyskać sam.

Edytowane przez Assassin
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.