Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

Ja wypadku ani jednego, tak na prawdę nie miałem jaj do agresywnej jazdy jak mieli kumple lubiłem spokojnie łagodnie.

U mnie były karetki zabierające pilotów po draśnięciu wahaczem o krawężnik. Przeciążenia nie te. Zdrowie.

3 minuty temu, rafal735r napisał:

Tia 😃

U mnie nawet na przeglądzie się nie zorientowali. Odcięcie światła lepsze jak przy Xenonie. Oczywiście jak ktoś zwróci uwagę to zobaczy że przy włączaniu nie ma typowego dla Xenona rozblysku i brak sprysków. Ale to trzeba jeszcze coś ogarniać. 

Dużo zależy od kształtu reflektora i sposobie wystawania żarówki, u mnie w postojowych to wręcz waliło po oczach

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

18 minut temu, ASURA napisał:

Za LED-y to dalej można dostać mandat i niestety policja to rozróżnia. Trzeba by wszystkie żarówki wymienić mieć wyższą taką samą ciepłotę koloru i udawać z daleka głupa że to nowszy model auta.... bo z bliska to patrz to co wcześniej

Jeżeli wystawia mandat to nie policjant, tylko .....w mundurku i od takiego .....nie przyjmuj mandatu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Powyżej lista LED kompatybilna z autami, kupując takie LEDy dostajesz w komplecie naklejkę certyfikat, musisz wydrukować tą listę którą podałem i przechodzisz badanie techniczne.
Wiem bo mam takie w DUCATO i TÜV przerzedłem, tylko jak pisałem, musi byś dokładnie wymieniony model auta na liście producenta żarówek.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez .:Gerard:.

8 minut temu, ASURA napisał:

Dużo zależy od kształtu reflektora i sposobie wystawania żarówki, u mnie w postojowych to wręcz waliło po oczach

Ja mam soczewkę. Postojówki miałem LED-y też ale się paliły to wstawiałem zwykle, ale z niebieską "bańka". Nie są do końca białe, ale akurat dla mnie to nie gra roli. Jakość światła jest powalająca bardziej na rzeczy jest trwałość. 

Komentarz chyba zbędny. 

Ukryta Zawartość

IMG-20231014-WA0006.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez rafal735r

?👈

4 minuty temu, rafal735r napisał:

Może posiadają poziom wiedzy na twym poziomie. 

Oj zdziwił byś się!

u mnie poprawiali po wymianie żarówki w ASO, tak się wq. że pojechałem do innego ASO i tam stojąc nad serwisantem specjalną maszyną ustawiono mi światła tip top i regulacja światła zależnie od obciążenia auta działa bardzo dobrze

1 minutę temu, .:Gerard:. napisał:

Jeżeli wystawia mandat to nie policjant, tylko .....w mundurku i od takiego .....nie przyjmuj mandatu.

Ukryta Zawartość

Powyżej lista LED kompatybilna z autami, kupując takie LEDy dostajesz w komplecie naklejkę certyfikat, musisz wydrukować tą listę którą podałem i przechodzić badanie techniczne.
Wiem bo mam takie w DUCATO i TÜV przerzedłem, tylko jak pisałem, musi byś dokładnie wymieniony model auta na liście producenta żarówek.

Tyle w DE, u nas po staremu

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, ASURA napisał:

zdziwił byś się!

To nie tutaj. Ostatnio kobietę wysłali z przepalona postojówka, a na podnośniku okazało się że przednia lawa zaraz wyjedzie z samochodu, tak była zgnita. I to nie był odosobniony przypadek. Jak ja sam jeżdżę na te przeglądy słyszę to samo. Gość ma "wąty" że silnik gdzieś tam przypocony, ale jak mu mówię że coś mi z przodu postukuje i proszę żeby zdiagnozował to już ich kompetencje się kończą. 

?👈

3 minuty temu, rafal735r napisał:

Ja mam soczewkę. Jakość światła jest powalająca bardziej na rzeczy jest trwałość. 

Do postojowych nie mam soczewki, z drogowych halogenów Philipsa jestem zadowolony, nie wiem o co chodzi ale więcej szczegółów widzę na świetle o niższej temperaturze barwowej ( przy tej samej mocy w lumenach)

3 minuty temu, .:Gerard:. napisał:

Niemożliwe, badania techniczne niemieckie przechodzą w Polsce, wiec niemożliwe to co piszesz.

No widzisz prawo w jedną stronę..

1 minutę temu, ASURA napisał:

No widzisz prawo w jedną stronę..

Policjant nie ma nic do gadania, jak ma wątpliwość to kieruje cie na przegląd, ale on nie jest od decydowania, im sie w ... po... i zostało jeszcze mentalność po komunie ze sa sędzią i katem. pokazujesz mu wydruk i mowisz ze przerzedłeś badanie i później ci może buty wyczyścić

5 minut temu, rafal735r napisał:

Ostatnio kobietę wysłali z przepalona postojówka

Ja wożę zapasowe w samochodzie, jak za pewne wiesz że jak poprosisz o pomoc w wymianie to wtedy się odkolegują bardzo szybko...

tutaj Polska

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

16 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Powyżej lista LED kompatybilna z autami, kupując takie LEDy dostajesz w komplecie naklejkę certyfikat, musisz wydrukować tą listę którą podałem i przechodzić badanie techniczne.

Sprawdziłem, nie ma mego modelu na liście, poza tym Osram to Philipsowi buty może czyścić... W domu ledy tylko Philipsa mam Z RA 95, nad jedzeniem  te chłodniejsze co by czegoś nieświeżego nie pominąć a w pozostałych miejscach lekko ciepłe. W Pracowni mam świetlówki Philipsa lepiej oddające barwę światła od najlepszych LED-ów, cały KW nad głową jasno jak w dzień no i przyjemnie kolor skóry super o czym doskonale wiesz jako pasjonat fotografii

4 minuty temu, ASURA napisał:

Sprawdziłem, nie ma mego modelu na liście, poza tym Osram to Philipsowi buty może czyścić... W domu ledy tylko Philipsa mam Z RA 95, nad jedzeniem  te chłodniejsze co by czegoś nieświeżego nie pominąć a w pozostałych miejscach lekko ciepłe. W Pracowni mam świetlówki Philipsa lepiej oddające barwę światła od najlepszych LED-ów, cały KW nad głową jasno jak w dzień no i przyjemnie kolor skóry super o czym doskonale wiesz jako pasjonat fotografii

Te osram są jaśniejsze i dają więcej światła niż zwykły halogen i naprawdę się opłaca 

a co philips to mam 7 w ogrodzie gdzie mogę sterować z aplikacji, tak samo mam w domu 

Teraz, .:Gerard:. napisał:

Te osram są jaśniejsze i dają więcej światła niż zwykły halogen i naprawdę się opłaca 

a co philips to mam 7 w ogrodzie gdzie mogę sterować z aplikacji, tak samo mam w domu 

Moje dzieciaki takie mają, na dodatek system sterowania niewrażliwy na zakłócenia radiowe z zrobioną homologacją w komorze do badań zakłóceńradiowych. Kolor mają każdy ale czy są barwowo wzorcowe to mi się nie chciało sprawdzać. W każdym razie możliwości programowania dobowo od groma. No jeszcze tylko nie rozróżniają czy w nocy chcesz zrobić siusiu czy kaku i jak szybko😉

Chamstwo poszło wcześnie spać, w sieci prąd aż żal wyłączać muzykę no ale rano pasowało by z wypoczętą głową robić, pora spać

Dobranoc

36 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Policjant nie ma nic do gadania, jak ma wątpliwość to kieruje cie na przegląd, ale on nie jest od decydowania

W zasadzie masz rację. Policjant gdy ma podejrzenie to proponuje mandat, a Ty przyjmując mandat przyznajesz się do podejrzeń.

41 minut temu, .:Gerard:. napisał:

pokazujesz mu wydruk i mowisz ze przerzedłeś badanie i później ci może buty wyczyścić

W zasadzie to nie kasz racji, bo wydruk pokazać do oceny musisz diagnoście, a policjantowi możesz nim co najwyżej buty wyczyścić.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Odnośnie żarówek to warto doczytać co oznacza owe plus 100 czy 200% oraz skąd bierze się biała barwa światła w przypadku zarowek halogenowych. Odnośnie montażu żarówek o większej mocy to moze się to źle skończyć dla wtyczek.

f85c1a0083eaeb66ee26b15527a66557.jpg

1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

To jest w końcu jakiś sensowna alternatywa dla zwykłych H7?

+130 lub +150% Philips ale tylko drogowe i postojowe bo te do cofania, czy migaczy takie sobie są co do odczuwalnej wielkości światła

8 godzin temu, przmor napisał:

Odnośnie żarówek to warto doczytać co oznacza owe plus 100 czy 200% oraz skąd bierze się biała barwa światła w przypadku zarowek halogenowych. Odnośnie montażu żarówek o większej mocy to moze się to źle skończyć dla wtyczek.

Ukryta Zawartość

To bardziej od LED-ów bo one to się pierońsko grzeją

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ASURA

• Moderatorzy
13 godzin temu, rafal735r napisał:

Zapewne bije na głowę takie R6, V6, V8, a nawet V12. 

Triumph w motocyklach powszechnie stosuje 3 cylindry i silniki są chwalone za dżwięk i moment obrotowy dostępny niżej niż w R4. 🙂

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Po przeglądzie opinii nt żarówek H7:

1. Zwykłe 55W świecą do d..., i nie trzymają parametrów tych montowanych fabrycznie.

2. +100-200% święcą nieco lepiej ale padają po kilku miesiącach.

3. 80-100W wysoką temperaturą potrafią zniszczyć gniazdko lub lustro i są nielegalne.

4. ...a LED dodatkowo wywalają błędy.

Pozostaje opcja:

5. Złomowanie.

Edytowane przez szymon1977

• Moderatorzy

Kup Philipsa, Osrama, Hellę i wymieniaj jak się przepali. Możesz też kleić głupa i zapakować mocne ledy pozycyjne i udawać, że to dzienne.

Chcesz jeździć dłużej to albo dołóż dedykowane dzienne albo zrób przekaźnik, żeby główne w opcji dziennej świeciły na 40% co obniży temp pracy więc wydłuży resurs.

Jak miałem H7 to wymiana była wkalkulowana w eksploatację i zawsze jakaś sztuka na zapasie. TTTM.

7 minut temu, stench napisał:

Jak miałem H7 to wymiana była wkalkulowana w eksploatację

Tak. Ale tu nie chodzi o koszty, tylko że wymiana żarówek co 3 miesiące, przy dwóch autach co 1,5 miesiąca, to podobny nonsens, jak podłączanie elektryka co 3 dni pod 220V

Teraz mam pozakładane jakieś noname z zestawów awaryjnych, ale chyba kupię zwykłe OSRAM i tyle.

Kusi mnie OSRAM Super Bright Premium 80W, ale akurat ich nie ma, a opinii jak na lekarstwo.

Edytowane przez szymon1977

Znalazłem ciekawy wątek, ogólnie to forum miłośników żarówek chyba jest:

Ukryta Zawartość

"The H7 is nominally 55W-- these are 80W.
Glare can be a consideration, too-- these are 1950lm compared to the 1500lm (±10%) of a standard H7."

"It's good at melting lamp assemblies and burning up wiring, defocusing a headlamp's beam, and plying money from the wallets of people who think bulb wattage is the sole determinant of bulb output."

"Most did not draw their rated wattage until over 14 volts, on low beam. The Flosser with a 100 watt high beam did not draw 100 watts until just over 14.5v, and I doubt many vehicles have voltage this high reaching the headlight connectors.

Voltage........ Wattage low beam.............................Wattage High beam..........
00.00v..........GE.......XV.......SS.......FLO.... ..............GE........XV..........SS...........F LO 55/100......
11.00v..........30.4....36.7.....27.3......37.9... .............51.6.....54.3.......55.8...........64 .5..............
11.50v..........37.2....39.3.....29.2......40.5... .............56.3.....59.4.......60.............69 .1...............
12.00v..........39.8.....42.0....31.2......43.2... ..............60.0....63.4.......64.3..........73. 8...............
12.50v..........42.5.....44.6....37.5......45.8... .............64.1.....67.7.......68.6..........78. 8...............
13.00v..........44.9.....47.1....35.3......48.6... .............60.0.....71.8.......72.9..........83. 7...............
13.50v..........47.6.....50.0....37.5......51.5... .............72.1.....77.2.......77.3..........88. 9...............
14.00v..........50.4.....52.8....39.5......54.6... .............76.3.....81.1.......82.2..........94. 1...............
14.50v..........53.2.....55.6....41.7......57.3... ..............80.7....85.6.......86.8..........99. 6...............
15.00v........--.---......60.8....43.9......60.5.................85.2. ...90.5.......91.6..........105.3.............
15.56v.......--.---.......--.--....46.5.............................--.-......--.-.........96.8"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

Sprawdz jakie masz napięcie w instalacji auta po włączeniu świateł. U mnie jest ok. 14.5V przez cały czas po włączeniu świateł mijania (moje auto nie ma alternatora więc niezależnie od pracy silnika spalinowego zawsze tyle jest) gdzie bez włączonych świateł przez większość czasu jest 13.6V (podczas hamowania wzrasta do 14.5V). Zniszczenia moich wtyczek dokonały chińskie żarówki HIR2, które jak się okazało zamiast 55W pobierają blisko 100W.

• Moderatorzy

H4 pracowało na niskiej temperaturze i nie przepalało się nigdy

H7 pracuje na wyższych temperaturach i można przyjąć, że im mocniej świeci tym gorzej dla żywotności . Można przyjąć jakieś +25% śwatła ale to wszystko. I niestety częste wymiany.

Jak pisałem można wydłużyć żywotność jeśli podłączysz je pod moduł do świateł dziennych i będą pracować w dzień na połowie mocy i niższej temperaturze.

H7 zabija moc i mała wielkość bańki co powoduje pracę w wysokiej temperaturze i krótką żywotność.

Ten Typ Tak Ma

3 godziny temu, szymon1977 napisał:

Po przeglądzie opinii nt żarówek H7:

1. Zwykłe 55W świecą do d..., i nie trzymają parametrów tych montowanych fabrycznie.

2. +100-200% święcą nieco lepiej ale padają po kilku miesiącach.

3. 80-100W wysoką temperaturą potrafią zniszczyć gniazdko lub lustro i są nielegalne.

4. ...a LED dodatkowo wywalają błędy.

Pozostaje opcja:

5. Złomowanie.

Wyciągnąć reflektory wypłukać je w środku Clinem do luster  na zewnątrz wypolerować  następnie użyć tzw. Chińskiego czajniczka do renowacji reflektorów. W składzie tego płynu jest żywica akrylowa i niebieski barwnik .

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

Tak. Ale tu nie chodzi o koszty, tylko że wymiana żarówek co 3 miesiące, przy dwóch autach co 1,5 miesiąca, to podobny nonsens, jak podłączanie elektryka co 3 dni pod 220V

Teraz mam pozakładane jakieś noname z zestawów awaryjnych, ale chyba kupię zwykłe OSRAM i tyle.

Kusi mnie OSRAM Super Bright Premium 80W, ale akurat ich nie ma, a opinii jak na lekarstwo.

Na początek ścisnąć z wyczuciem konektory które są wciskane w styki żarówki ,chodzi od dobry styk elektryczny. Jak będzie iskrzyć to żarówki szybko się przepalają. Sprawdzić napięcie z alternatora powinno być max przy wysokich obrotach 14,4-14.8V max. Na normalnych obrotach 13.2 do 13.8V.Postojówki led można kupić z zalanym w środku stabilizatorem napięcia (kilkumetrowy kawałek plastyku z 3 nóżkami z dołu i jedną szerszą blaszką u góry) mi od 3 lat żadna się nie spaliła.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.