Skocz do zawartości
IGNORED

PIĘKNE monitory do 16 m2?

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, Gargan napisał:

@rafa czepiasz się mojej karty dźwiękowej, a nie wiesz, że obudowa też gra? Skoro zmienisz jej strukturę to zmienisz brzmienie kolumny.

Obudowa jak drga, to zniekształca. Dąży się do tego, by nie drgała. Także jak obudowa z tych dobrych, to praktycznie nie drga (jej drgania tak małe, że praktycznie nie barwiące w słyszalny sposób).

Gdyby obudowa była elementem który ma drgać (w zauważalny sposób kreować brzmienie) to byłaby inna bajka.

4 godziny temu, Kyle napisał:

Obudowa jak drga, to zniekształca. Dąży się do tego, by nie drgała. Także jak obudowa z tych dobrych, to praktycznie nie drga (jej drgania tak małe, że praktycznie nie barwiące w słyszalny sposób).

Gdyby obudowa była elementem który ma drgać (w zauważalny sposób kreować brzmienie) to byłaby inna bajka.

W brytyjskich monitorach obudowa MIAŁA DRGAĆ. I drgała. Dlatego one brzmia tak jak brzmią. Niektorzy sie za to dadza pokroić, inni nienawidzą.

Zycie.

Muszę przewietrzyć mój system…

4 godziny temu, Kyle napisał:

Brodmann/ Bosendorfer ( producent fortepianów) projektuje obudowy kolumn celowo tak aby drgały ( promieniowały powierzchniami bocznymi) np. w modelu VC7. 

10 godzin temu, Airmike napisał:

Brodmann/ Bosendorfer ( producent fortepianów) projektuje obudowy kolumn celowo tak aby drgały ( promieniowały powierzchniami bocznymi) np. w modelu VC7. 

Jesli taki jest projekt to taki jest projekt.

Choc czy to jest sluszna droga to inna sprawa. Kolumny to nie skrzypce..

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

10 godzin temu, Airmike napisał:

Chciałbym zobaczyć pomiary THD tych kolumn.

11 godzin temu, pmcomp napisał:

W brytyjskich monitorach obudowa MIAŁA DRGAĆ. I drgała. Dlatego one brzmia tak jak brzmią. Niektorzy sie za to dadza pokroić, inni nienawidzą.

Zycie.

Z tego co wiem, to już dawno temu np. Bowers & Wilkins dążył do jak najmniejszych drgań obudowy (słynny system MATRIX). Dawno, dawno temu (jeszcze przed B&W Matrix), standardem były obudowy zamknięte (teraz nie mam na myśli produktów B&W nawet) i odkąd pamiętam, zawsze dążyło się do tego, by te obudowy były jak najsztywniejsze. No ale może był jakiś incydent w audio, gdzie obudowy miały drgać (tak jak zniekształcenia lamp. są przez co poniektórych poszukiwane). ... czyli typowe, dziwaczne "audiofilskie produkty".

Edytowane przez Kyle

Spokojna twoja rozczochrana😉

Audiofil sobie z tym poradzi. Producent w ten sposób pomyślał o nich zostawiając im furtkę by się wykazali.

Parę postów wcześniej była mowa o tym.

15 godzin temu, pmcomp napisał:

Niektorzy sie za to dadza pokroić, inni nienawidzą.

Dla tzw „elitarności”/wyróżniania się każda tzw cecha/znak rozpoznawczy będą welkom. 
A zostaw audiofili z tymi elitarnymi drgającymi skrzynkami plus kilka innych i z opaskami na oczach to na pewno rozpoznają, które to które. A może po wokalach się uda rozpoznać, albo zapachu sklejki.

Temat niby ciekawy ale coraz więcej listy pobożnych życzeń, konkursy piękności na kolumienki … i jeszcze monobloki - taki misz masz się zrobił. Szkoda tego wątku na takie pierdoły…

Z mojej propozycji fajnych monitorów - Diapason ale model Karis Wave. Prześliczne 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez slaaawek

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

11 minut temu, slaaawek napisał:

Temat niby ciekawy ale coraz więcej listy pobożnych życzeń, konkursy piękności na kolumienki … i jeszcze monobloki - taki misz masz się zrobił. Szkoda tego wątku na takie pierdoły…

Z mojej propozycji fajnych monitorów - Diapason ale model Karis Wave. Prześliczne 🙂

Ukryta Zawartość

Dzięki, od Karisów zaczęły się właśnie moje poszukiwania (pisałem o tym w 1 poście). 

Wersja "wave" jest przepiękna, ale chyba ze 2x droższa od standardowej, a poza tym to dźwiękowo to samo. I z tego powodu Karisy odrzuciłem (za malutki ten bas, mimo że pięknie grają) i wytypowałem większe Adamantes 🙂 

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, Gargan napisał:

Tak producenci dbają o gaszenie drgań obudowy, że nowe drogie Sonus Faber ważą całe 5 kg 🤪

Ukryta Zawartość

- 8,4 KG/sztuka (16,8KG para), przy wooferku 5", to całkiem sporo.

Natomiast droższe, to już 16KG/sztuka (woofer 6"):

Ukryta Zawartość

Natomiast Genelec 8330A ważą 5,1KG/sztuka (5,1" woofer), a obudowa jest ultra-sztywna, niedrgająca.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kyle

Diapason Karis do małego pokoju (16 m2) moim zdaniem wystarczą. Grały u mnie w pokoju 21 m2 i już delikatnie brakowało wypełnienia … Sprawdzałeś je w swoim pokoju?

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

Sławku - odległość (kolumny od ucha) jest najistotniejsza, w kwestii czy dany model jeszcze wyrobi z SPL (przy odpowiednio niskich zniekształceniach, pomijalnej kompresji itp.), czy nie. Dwukrotne zwiększenie odległości, to -6dB SPL w wolnej przestrzeni i -5dB w pomieszczeniu. Czyli jest duża różnica, czy ktoś słucha z np. 1m, 2m czy 4m, a to wszystko w tym samym pomieszczeniu i tych samych kolumnach.

Edytowane przez Kyle
58 minut temu, TubeAudioMusic napisał:

Dla tzw „elitarności”/wyróżniania się każda tzw cecha/znak rozpoznawczy będą welkom. 
A zostaw audiofili z tymi elitarnymi drgającymi skrzynkami plus kilka innych i z opaskami na oczach to na pewno rozpoznają, które to które. A może po wokalach się uda rozpoznać, albo zapachu sklejki.

lolo

.

10 minut temu, slaaawek napisał:

Diapason Karis do małego pokoju (16 m2) moim zdaniem wystarczą. Grały u mnie w pokoju 21 m2 i już delikatnie brakowało wypełnienia … Sprawdzałeś je w swoim pokoju?

Nope, tylko w salonie dealera.

Założyłem, że lepiej mieć więcej basu niż mniej 😉 

Pomieszczenie metrażowo jest niewielkie ale wysokie, więc kubatura jest taka jest jakby to było jakieś 18-19 m2 w np. bloku. A dodatkowo, przesiadam się aktualnie z podłogówek więc przeskok między aktualnymi a tymi Karisami byłby pewnie zbyt duży.

Ale fajnie że nie tylko na mnie ta charakterystyka Diapasonów robi wrażenie 🙂 

Te diapasony bardzo ładne,nowe strasznie drogie, a te model fala, to 42 tysiące, są te karis używane za 5500, tylko nie wiadomo jaki faktycznie ich stan jest, czy tam już po upływie tylu lat, czegoś wymienić nie trzeba, miłość do audio to jedno, okazja kupienia to drugie, ale zdrowy rozsądek to trzecie,ostatnio popisałem z trzema sprzedawcami z olx i ukrywają w odpowiedzi,tyle ile mogą, najlepiej to o nic nie pytać,tylko brać i bez zwrotów 😑

W tej chwili nie mam kasy,mam inne wydatki, ale ogolnie chciałbym kupić z dwie pary monitorów,i też przeglądam oferty,Arturo waw słuchał tych adamantes, też byłem na jego stronie,graciarnia na maxa, weź kup od niego teraz coś,jego zapewnienia są nic nie warte, może nam się wydawać że gra ładnie,a może nie wiemy jak powinny grać,gdyby były nowe, jest mnóstwo kultowych monitorów tak zwanych,ale one mają po 15 czy 20 lat,a skąd wiadomo czy tam w zwrotnicy nie trzeba coś wymienić już,albo w głośnikach? Żeby w takie coś się bawić,to trzeba być elektronikiem, znać się na tym,albo mieć za wujka reduktora szumu, żeby na naprawę czy regenerację majątku nie wydać, albo by nie dać jakich jest wiele,pseudo znawcy,co weźmie kase,a nie zrobi nic 😑 a też jeździć teraz po całej polsce do kogoś by przesłuchać,to od razu odpada,a prywatna osoba nie wypożyczy jak sklep do odsłuchu,zacząłem o tym wszystkim myśleć,bo zamożny nie jestem, więc z używanych brać takie do 3 lub 5 lat góra,albo z nowych ale tych firm tzw budżetowych,bo one mają niektóre serie kolumn wyjątkowo wybitne i za niższą cenę,na przykład magnat quantum 1003s, niestety nie do dostania,teraz mam w głowie magnat edelstein,te są nowe,używane sonus faber sonetto, ale też jak kot napłakał,chyba tylko jedna oferta jest,opera prima są lekko używane za 4500,mega dobra oferta to jest,a dla osób najbiedniejszych,z tego co przewertowałem z mnóstwa tych stron,to aby wycisnąć jak najwięcej za niską cenę,to sonus faber lumina i magnat signature 503 z nowych oczywiście,lekko używane też są,ot takie moje przemyślenia 🙂 dopisze jeszcze że szkoda że ci producenci wywindowali te ceny na maxa, mało co już da się kupić,wszyscy już chyba idą w hajend 😑 niedługo zwykłego człowieka,nie będzie na nic stać,a potem wchodzę na YouTube i patrzę na filmik, facet rozkręca jakieś kolumny jbl i proac i inne, a tam w środku szary wytlumiacz, najtańszy,chyba jako ocieplenie w kurtce swojej widziałem taki kiedyś,zwrotnice też liche,niechlujnie w środku posklejane,klej porozlewany 😵‍💫🥺

Edytowane przez rafał50
Dopisanie myśli wątku
10 minut temu, rafał50 napisał:

W tej chwili nie mam kasy,mam inne wydatki, ale ogolnie chciałbym kupić z dwie pary monitorów,i też przeglądam oferty,Arturo waw słuchał tych adamantes, też byłem na jego stronie,graciarnia na maxa, weź kup od niego teraz coś,jego zapewnienia są nic nie warte, może nam się wydawać że gra ładnie,a może nie wiemy jak powinny grać,gdyby były nowe, jest mnóstwo kultowych monitorów tak zwanych,ale one mają po 15 czy 20 lat,a skąd wiadomo czy tam w zwrotnicy nie trzeba coś wymienić już,albo w głośnikach? Żeby w takie coś się bawić,to trzeba być elektronikiem, znać się na tym,albo mieć za wujka reduktora szumu, żeby na naprawę czy regenerację majątku nie wydać, albo by nie dać jakich jest wiele,pseudo znawcy,co weźmie kase,a nie zrobi nic 😑 a też jeździć teraz po całej polsce do kogoś by przesłuchać,to od razu odpada,a prywatna osoba nie wypożyczy jak sklep do odsłuchu,zacząłem o tym wszystkim myśleć,bo zamożny nie jestem, więc z używanych brać takie do 3 lub 5 lat góra,albo z nowych ale tych firm tzw budżetowych,bo one mają niektóre serie kolumn wyjątkowo wybitne i za niższą cenę,na przykład magnat quantum 1003s, niestety nie do dostania,teraz mam w głowie magnat edelstein,te są nowe,używane sonus faber sonetto, ale też jak kot napłakał,chyba tylko jedna oferta jest,opera prima są lekko używane za 4500,mega dobra oferta to jest,a dla osób najbiedniejszych,z tego co przewertowałem z mnóstwa tych stron,to aby wycisnąć jak najwięcej za niską cenę,to sonus faber lumina i magnat signature 503 z nowych oczywiście,lekko używane też są,ot takie moje przemyślenia 🙂

🙃

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Trudno to nazwać wypowiedzią, raczej coś w rodzaju "strumienia świadomości" 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

No napisałem swoje przemyślenia,chyba można? Czy nie można? Czy od serca nie można pisać? Czy tylko kłótnie są w cenie, która racja jest mojsza? Abstrahując od tego że artura waw interesowały tylko znaki interpunkcyjne 

12 minut temu, rafał50 napisał:

No napisałem swoje przemyślenia,chyba można? Czy nie można? Czy od serca nie można pisać? Czy tylko kłótnie są w cenie, która racja jest mojsza? Abstrahując od tego że artura waw interesowały tylko znaki interpunkcyjne 

jaki z tego morał ?

jedynie słuszny, nie ma sensu uczestniczyć wvtego typu "iwirtualnych grzyskach" 🥱

18 godzin temu, pmcomp napisał:

Zycie.

Tak i nie. Obudowa była tak skonstruowana, aby pochłaniać i obniżać rezonans własnych ścianek, a nie drgać w celu wytworzenia jakiegoś dźwięku. Dlatego stosowano stosunkowo cienkie sklejki, do których klejono ciężkie maty bitumiczne. Jest to działanie odwrotne do stosowania grubych ścianek, ze wzmocnieniami, które przenoszą rezonans na wyższe częstotliwości, przy jednoczesnym zwiększeniu jego dobroci Q. 

Wiele osób błędnie rozumuje zasadę działania obudów BBC.

Godzinę temu, rafał50 napisał:

Pisząc weź pod uwagę, że ktoś to może próbować czytać.

Ukryta Zawartość

Były Borreseny, pojawiły komentarze o banku i wysokiej cenie. 

23 000pln za parę to na tle niektórych chyba nie jest nie wiadomo co?

Ukryta Zawartość

Borrsen może i ładne, ale prawdopodobieństwo wtopy chyba zbyt duże, wyższe niż w kolumnach DIY:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi