Skocz do zawartości
IGNORED

PIĘKNE monitory do 16 m2?

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, ASURA napisał:

Granit to samo zło, jak dojrzejesz do marmuru to daj znać 😁 

A tak serio, bez zbijania się.

Ma znaczenie czy to będzie granit, kwarcyt, lastryko czy jeszcze coś innego czy po prostu kamień to kamień?

37 minut temu, arturo_waw napisał:

A tak serio, bez zbijania się.

Ma znaczenie czy to będzie granit, kwarcyt, lastryko czy jeszcze coś innego czy po prostu kamień to kamień?

No niestety są różnice podobnie jak byś to robił z różnych metali będących w tablicach Mendelejewa

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Mógłbyś to poprzeć jakimś badaniem, wykresem....czymkolwiek?
Interesuje mnie zwłaszcza różnica w paśmie przetwarzania pomiędzy granitem a marmurem. 

18 minut temu, Allmr napisał:

Mógłbyś to poprzeć jakimś badaniem, wykresem....czymkolwiek?
Interesuje mnie zwłaszcza różnica w paśmie przetwarzania pomiędzy granitem a marmurem. 

Nie słyszałem żeby ktoś robił kolumny w pełnym granicie czy bazalcie ale bardzo fajne kolumny wychodziły z zbrojonego betonu

p.s. interesowałem się tym mocno koło 2016 roku, tutaj możesz poszukać namiarów skąd możesz-mogłeś zamawiać próbki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

30 minut temu, ASURA napisał:

No niestety są różnice podobnie jak byś to robił z różnych metali będących w tablicach Mendelejewa

Lovely...

No dobra, ale doktoryzować się w temacie właściwości kamienia i jego wpływu na dźwięk nie zamierzam, więc będę liczył na szczęście 😉 

8 minut temu, arturo_waw napisał:

Lovely...

No dobra, ale doktoryzować się w temacie właściwości kamienia i jego wpływu na dźwięk nie zamierzam, więc będę liczył na szczęście 😉 

Info marmur względem granit na cokoły masz gratis; sceptycyzm to nie doktoryzowanie

Pisalem, kup dwie plyty chodnikowe w marekcie, zaplacisz na probe 50 PLN. Za granit czy marmur z 10x wiecej. Kamieniarze wyczuwają audiofila na kilometr 😂😂😂😂.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

20 minut temu, ASURA napisał:

Nie słyszałem żeby ktoś robił kolumny w pełnym granicie czy bazalcie ale bardzo fajne kolumny wychodziły z zbrojonego betonu

p.s. interesowałem się tym mocno koło 2016 roku, tutaj możesz poszukać namiarów skąd możesz-mogłeś zamawiać próbki

Ukryta Zawartość

Ale tak dla przypomnienia - piszemy o podstawkach pod kolumny.
Byłbym jednak gdybyś odniósł się do mojego poprzedniego pytania: Mógłbyś to poprzeć jakimś badaniem, wykresem....czymkolwiek? Interesuje mnie zwłaszcza różnica w paśmie przetwarzania pomiędzy granitem a marmurem. 

Ukryta Zawartość

14 minut temu, Allmr napisał:

Ani marmur ani granit nie "przetwarzają pasma" 😂

Muszę przewietrzyć mój system…

15 minut temu, pmcomp napisał:

Ani marmur ani granit nie "przetwarzają pasma" 😂

No halo?! Skoro kable grają, to marmury i granity tym bardziej... Logiczne 🤷

25 minut temu, Allmr napisał:

Taki lapsus, ręce drżą przed walędrinkami.

Ależ mylisz pojęcia bo chodzi o tłumienność rezonansów kolumny-jej skuteczność na danym materiale stojącym i takie rzeczy mierzy się akcelerometrem. Interpretacja wyników do danej aplikacji to trudny temat ale!

Sam materiał co do tłumienia drgań własnych szybko wstępnie empirycznie można sprawdzić  zwykłym gumowo tworzywowym młotkiem uderzając w duże obcięte piłami diamentowymi jednakowe bloki  będące u konkretnego sprzedawcy i słuchając ich charakterystyki wybrzmiewania 

Oba materiały z racji tego że maja różny skład chemiczny i budowę krystaliczną dobieramy raczej empirycznie gdyż są ich własności powtarzalne tylko w danej partii materiału

Istotne jest przy doborze ile dany materiał pochłonie-wytłumi energii a ile jej odda w postaci szkodliwych drgań z powrotem. Analogicznie coś jak ściana z gipsu vs ściana z pełnej wypalanej cegły od której się bardziej odbija dźwięk

Granit bardziej niż marmur odbija dźwięk ale robi to w sposób bardziej agresywny za tym zakłóca nim pozostałe fale będące w obudowie kolumny generując nowe wypadkowe  nie do końca przyjemne w odbiorze uchem.

Nie pytaj o pomiar które fale są przyjemne a które nie, to sam musi ocenić odbiorca ale np. najpiękniejszy pogłos jeśli chodzi o brzmienie jest w mauzoleum Taj Machal w Indiach wybudowanym w 100% z marmuru i wynosi ok 33 sekund i jest niesamowicie gładki czysty i klarowny za tym nie robi tego co granit tej jazgotliwości której nabywają kolumny a jest odbierana no właśnie jak? opisz to to pomoże innym w wyborze

Ja dalej stawiam na marmur w tej części toru audio

Edytowane przez ASURA

2 godziny temu, arturo_waw napisał:

właściwości kamienia

do metalu tylko granit,tylko czarny,stopa pana Lombardo jak żywa😆

Ukryta Zawartość

stopka2.jpg

stopka3.jpg

biały marmur sprawia,że Gojira brzmi jak golec orkiestra....

arturo,chciałeś zdjęcia stopek i masz,wiertło koronowe ,klej epoxy,nóżki kupiłem w tym samym sklepie co gniazda z gwintem

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, pmcomp napisał:

Pisalem, kup dwie plyty chodnikowe w marekcie, zaplacisz na probe 50 PLN. Za granit czy marmur z 10x wiecej. Kamieniarze wyczuwają audiofila na kilometr 😂😂😂😂.

Jak to? podobno odpady w cenie gruzu można za psi grosz kupić. 😁

4 godziny temu, ASURA napisał:

Granit to samo zło, jak dojrzejesz do marmuru to daj znać 😁 

Ale ja nie muszę do niczego dojrzewać, nie chciałem wprost pisać, że granit obrósł w jakieś mityczne właściwości soniczne.

Odnosiłem się tylko do tego, że ktoś chce robić całe standy z granitu i że za grosze można z gruzu od kamieniarza dostać nic ponad to. 🤭

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

3 godziny temu, Allmr napisał:

Ochłoń. Mówimy o podstawkach.
Jak zwykle jakieś ezoteryczne, z dupy wzięte wywody i nawet pół konkretu.

No to obczaj gdzie jesteś, jaki masz system i dlaczego gra ci tak jak gra...

2 godziny temu, sir.jax napisał:

Odnosiłem się tylko do tego, że ktoś chce robić całe standy z granitu i że za grosze można z gruzu od kamieniarza dostać nic ponad to. 🤭

No i rękę nieboszczyka jako przycisk do papieru w gratisie 

3 godziny temu, szpotek73 napisał:

do metalu tylko granit,tylko czarny,stopa pana Lombardo jak żywa😆

Ukryta Zawartość

stopka2.jpg

Ja tam czarnego mało widzę, raczej dużo domieszki żelaza; toż to stalowych odlewanych pucków Wam trzeba... 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki uprzejmości kolegi z forum, Diapasony na testach z potężną końcówką  na Mosfetach - Maker Audio G9.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

A ja wciąż w poszukiwaniu godnej końcówki dla Diapasonow.

Ten Maker Audio zrobił robotę świetną, ale nadarzyła się okazja sprawdzenia końcówki z mojej ulubionej stajni - Densen DM 30 (z lat kultowej DM 10).  
Przepiękny jest 🙂 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez arturo_waw
  • 2 tygodnie później...

Zostaje wierny Densenowi. 

Końcówka z serii DM rozwiązała moje problemy z ostrą górą, a przy tym pokazała że można grać bardzo angażująco i dynamicznie jednocześnie. 
I mimo że pewnie ten Maker Audio jest obiektywnie lepszym wzmakiem, to w moim systemie nie słychać różnicy na jego korzyść która przemawiałaby za dwukrotnie wyższą ceną. 
No i design Densena - to mój „stajl”, podoba mi się jeszcze bardziej niż moja aktualna seria Beat. 

Ukryta Zawartość

IMG_1813.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Densen jest dobrym wyborem za te kase .bo pewnie ok 4tys.

W co do przyrostu jakosci w zaleznosci od przyrostu ceny....tak jest w kazdej dziedzinie.czy porsche 911 jest warte milion i wiecej PLN...

Albo audi rs6 ponad milion....

4 minuty temu, Sebmon666 napisał:

Przepraszam że się wtrącam ale czy autor już kupił ( zmnalazl ,zastanawia się) ?

Jestem ciekaw.

Kolumny? Już dawno:) 

„Nową końcówkę”? Jeszcze nie, ale już na nią poluje😉

2 godziny temu, arturo_waw napisał:

Kolumny? Już dawno:) 

„Nową końcówkę”? Jeszcze nie, ale już na nią poluje😉

Hehhh ,to  proszę o nazwę ...głośniczków . Jestem ciekaw.

• 4 tygodnie później...

Fajny wątek. Fajny autor 🙂

Kilku użytkowników poleca bardzo SF EA1. Miałem je ze +25 lat temu. Wówczas to było naprawdę coś. Dzisiaj ten monitor to już nic specjalnego - kiepskie elementy zwrotnicy + zwykłe kabelki, skandaliczne terminale głośnikowe. Do tego zapewne w Esotarze wyschnięty ferrofluid.  Midwoofer Skaanings/Audio Technology też już leciwy.  Brzmienie jak na dzisiejsze standardy średniej klasy. 

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

2 godziny temu, babatular napisał:

Fajny wątek. Fajny autor 🙂

Kilku użytkowników poleca bardzo SF EA1. Miałem je ze +25 lat temu. Wówczas to było naprawdę coś. Dzisiaj ten monitor to już nic specjalnego - kiepskie elementy zwrotnicy + zwykłe kabelki, skandaliczne terminale głośnikowe. Do tego zapewne w Esotarze wyschnięty ferrofluid.  Midwoofer Skaanings/Audio Technology też już leciwy.  Brzmienie jak na dzisiejsze standardy średniej klasy. 

Fajny glos rozsadku. Podstawa to ze obecne przetworniki sa duzo lepsze. Top Scany, Sb, Seas, Purifi, Accuton czy Bliesma sa obecnie glosnikami niemal bez wad przy tych z przed dwoch dekad.

• Pokaż nowe odpowiedzi