Skocz do zawartości
IGNORED

PIĘKNE monitory do 16 m2?

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, pmcomp napisał:

Chyba przez Święta dostałeś tyle propozycji, że ci czasu nie starczy to wszystko przesłuchać. To słuchaj, kupuj i ciesz się muzyką.

Dpstałęś mnóstwo propozycji klasyki od Sonus Faber. Lepszego połączenia dźwięku z wyglądem, który ci pasuje nie znajdziesz.

PS. A teraz pojawiają się wynalazki 😉 .

"Nie sztuką jest wydać duże pieniądze, sztuką jest zrobić to mądrze" 😉 A 15k to dla mnie spore pieniądze.

Tak, propozycji jest sporo ale biorąc pod uwagę moje oczekiwania (te wizualne oraz te, żeby nie przesiadką z Jasperów sobie nie pogorszyć), to już tak dużo nie zostaje:

1. Sonus Faber Cremona, Olympica Nova, Electa Amator II (jeśli się trafi)

2. Diapason Adamantes

3. Opera Callas II

4. Chario Nobile (bo na Sonnet raczej się nie uda w budżecie)

4. Konstrukcje DYI  na bardzo dobrych przetwornikach

6 godzin temu, Adam 38 napisał:

Dla mnie brzydkie jak noc te Audele. 

Gwieździste noce są piękne Adaśku 😆

Grunt, ze ATC są sonicznie i wizualnie The Best 😆

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

16 godzin temu, arturo_waw napisał:

Cześć Wam po świętach:)

Odgrzewam temat. Jeszcze taki pomysł…szukałem w sieci tych Diapasonow bo wizualnie bardzo mi się podobają i znalazłem wersje DIY/klon ich najwyższego modelu - Astera.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Użyte przetworniki i elektronika z opisu wydają się wysokiej jakości, ale oczywiście nie znam się na tym. I tutaj moje dwa pytania:

1. Czy jesteście w stanie na podstawie tej aukcji cokolwiek o nich powiedzieć?

2. Czy zakup takiego klona i ew. serwis/jakis upgrade ich na miejscu to moze byc dobry pomysł czy to za duża loteria (zakup na podstawie samych przetworników i designu)?

No nie ukrywam że podobają mi się bardzo (wizualnie nawet bardziej niż oryginały) 🙃

Jezu ale brzydactwa.....

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

7 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

Jezu ale brzydactwa.....

Sporo wniósł Twój komentarz do tej dyskusji 🙃

Wierzę że nie każdemu może się podobać, ale jak wiadomo - de gustibus non est disputandum.

2 godziny temu, arturo_waw napisał:

Wierzę że nie każdemu może się podobać, ale jak wiadomo - de gustibus non est disputandum.

@Pseudodrummer napisał to w trosce o Twoje wybory, czyli w słusznej intencji ☺️

Xavian orfeo. Zdarzają się po 15 tys ale rzadko. Może da się potargować.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

44 minuty temu, MarcinGD napisał:

Xavian orfeo. Zdarzają się po 15 tys ale rzadko. Może da się potargować.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ok. 16.000 zł oryginalne standy, skrzynie, itd

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja tam się nie znam ale skoro XN 250 realnie mają 82db dkuteczności i potrzebują min 100W wzmacniacza to do takich Orfeo ze skutecznością 80db 150W może być minimum.

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Wiim Pro Plus | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

7 godzin temu, arturo_waw napisał:

Wyraziłem swoje zdanie.
Mogłem?

2 godziny temu, Zbi_Rek napisał:

Ukryta Zawartość

ok. 16.000 zł oryginalne standy, skrzynie, itd

A te Xiaviany śliczne.

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

1 godzinę temu, Sz@tynbury napisał:

Ja tam się nie znam ale skoro XN 250 realnie mają 82db dkuteczności i potrzebują min 100W wzmacniacza to do takich Orfeo ze skutecznością 80db 150W może być minimum.

Zależy jak duży SPL one będą musiały robić (duże znaczenie ma ta odległość odsłuchu - 2x większa odległość, to -5dB w pomieszczeniu i -6dB w komorze bezechowej/wolnej przestrzeni).

Jezeli DIY jest akceptowalne to tym bardziej powinno YB Audio.

Wyjdzie co najmniej 30% taniej za tą samą jakość dźwięku co w metkowcu i nie ma problemów ze sprzedażą. Strata na sprzedaży będzie mniejsza niż na metkowcu.

Choc nie wiem czy budżet nie jest za mały na perełki z oferty YB.

Ja proponuję EMPU, Pulse, Epic. W ostateczności Bise XL, te mieszczą się w budżecie.

PS. Nie chce się wypowiadać za firmę, ale wydaje mi się że zamówić można dowolny fornir, nawet najbardziej egzotyczny.

Edytowane przez maxijazz
36 minut temu, Pseudodrummer napisał:

A te Xiaviany śliczne.

wyróżnienia Grand Design nie dostaną, ale smaku světlý ležák nie obrzydzą 😉

Edytowane przez Zbi_Rek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Dzięki, obie oferty znam.

Cremona Auditor jest na liście do sprawdzenia, ale cena za te Concerto (nawet z tymi standami) wydaje się mocno przesadzona.

Podepne się,czy warto? To chyba starsze wersje haydn ? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

7 godzin temu, arturo_waw napisał:

nawet z tymi standami

To one robią cenę w tym zestawie. Poza tym te kolumny to klasyk.

Osobiscie stawiam na Cremona Auditor.

Muszę przewietrzyć mój system…

Cześć!

Jestem po 1 z odsłuchów modeli z mojej short listy. Na 1 ogień poszły Diapasony Adamantes i…..naprawdę to był świetny trop! Ale po kolei.

Model Adamantes III (wersja standard, nie rocznicowa „25th” z oryginalnymi standami), niestety wizualnie stolarka dość „ściuchrana”, ale przetworniki w 100% sprawne i nie wyglądały na odkręcane.  

Pierwsze wrażenie? „Wow, jakie duże te monitory”. Po Karisach spodziewałem się niewiele większych skrzynek a to kawał kolumn!
Drugie wrażenie? „Jakie to ładne i starannie wykonane!” Widać że ręczna włoska robota, fajne wybarwienie drewna, bardzo zgrabnie i jednocześnie okazałe  się prezentują (oczywiście dla kogoś, z moim gustem wizualnym). Po prostu piękny mebel ! (mimo że w strasznie zagraconym otoczeniu.) 

Odsłuch: bardzo przypadkowe połączenie:

- Roksan Caspian

- Accuphase E530

- jakiś vintage Phillips.

Kable - nie mam pojęcia, źródło - dwa różne CDki, raczej niskobudżetowe. Pomieszczenie - jakieś 40m2, ale bardzo zagracone. 

Wrażenia odsłuchowe:

Generalnie warunki bardzo trudne, mało czasu, przypadkowe płyty (nie było opcji streamingu) i ten bałagan dookoła. Dodatkowo, sprzedawca odkręcający bardzo mocno gałkę, jakby chcąc pokazać jak potężnie te monitory mogą zagrać. 
Ale to Co najważniejsza, moje wnioski:

1. Przestrzeń, przestrzeń i jeszcze raz przestrzeń. Byłem zaskoczony jak wielką scenę te monitory budują. Byłem od dużym wrażeniem. 
2. Separacja dźwięków. Bardzo rozdzielcze granie, dużo niuansów i lokalizacja źródeł na scenie. Nie jestem fanem Pink Floydow ale sporo detali z płyty Dark Side of the Moon usłyszałem chyba po raz pierwszy. 
3. Dynamika niskich tonów. O dokładną analizę się nie pokuszę, ale ogólnie to niskie tony są podawane z dużą swobodą i w ogóle nie było czuć że to monitor a nie podłogówka.

4. Największa zaskoczenie czyli (chyba?) neutralność? Różnice w brzmieniu na tych samych utworach, przy przepięciach pomiędzy piecami i CD były naprawdę bardzo, bardzo duże. A to chyba oznacza że kolumny same w sobie oddają to, co i przez co im się poda. Nie wiem czy to plus czy minus, no ale różnice w brzmieniu po przepięciach były naprawdę znaczące. 
Oczywiście najbardziej podobało mi się połączenie z Accu - bardzo przyjemne granie, w „moim stylu”. 

Podsumowując, Adamantes mnie absolutnie nie rozczarowało a nawet więcej - zaskoczyło in plus, bo zrobiło na mnie duże wrażenie mimo tak trudnych warunków i przypadkowych połączeń. 
Absolutnie zostają na short liście i przechodzą do finału:) 

Tego modelu jednak raczej nie kupię, bo wizualnie za dużo tam „ale”, do tego brak historii, papierów i pudeł (sprowadzone z Niemiec) no i mam nieodparte wrażenie że sprzedawca mógł je katować podczas odsłuchów (grał nimi w 60m2 a widać że lubię kręcić gałką w prawo). 

Czyli jednak kupiłeś ... 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Mam nieodparte odczucie, że powinieneś posłuchać Jamo Concert 8. Żeby mieć taki benchmark co można mieć za jakieś 3,5 tys. zł (!), a co sobie liczą współcześni oferenci za prezentowany dźwięk. I czy jest sens dopłacać...

"Tynk pożera dźwięk" 747

Godzinę temu, audioburak napisał:

Czyli jednak kupiłeś ... 😉

Nieee, po prostu wrzuciłem fotki:)

5 minut temu, EmilioE napisał:

Mam nieodparte odczucie, że powinieneś posłuchać Jamo Concert 8. Żeby mieć taki benchmark co można mieć za jakieś 3,5 tys. zł (!), a co sobie liczą współcześni oferenci za prezentowany dźwięk. I czy jest sens dopłacać...

Ale ja nie szukam przecież stricte współczesnych modeli z aktualnego cennika sklepów, tylko wszystko co wytypowałem to już modele wycofane lub przynajmniej od nastu lat na rynku.  

No i jednak z całym szacunkiem do Jamo (nie znam, nie słyszałem więc nie będę oceniał dźwiękowo) to różnica między ręcznie robionymi, pięknymi kolumnami z drewna sezonowanego i np. skóry (jak SF) a takimi skrzynkami jak Jamo to trochę jak porównanie Passata w combi z Alfą Romeo😉 Jeden i drugi tyłek wozi, Passat może nawet pod pewnymi względami lepiej, no ale ja wolę jednak jeździć Alfą😉

Ukryta Zawartość

Może Cię zainteresują:

Ukryta Zawartość

Sent from hell using Tapatalk

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czytałem ten temat, temat bardzo fajny 🙂 masz 15 tysi ,wiesz jaki możesz mieć wybór za to ? Masakra!!!! Za te pieniądze to kupisz nawet dwie pary wyśmienitych kolumn, chciałbym mieć tyle na wydanie 🙂 już dawno bym przerobił sporo kolumn na odsłuchach 🙂 vienna acoustic haydn,epos es 7n, b&w serii 7, elac vela,carina też fajna, jbl l 52, l 82, l 100, focal electra 1007s,1008 be, polk audio legend l 200, proac response d2,jezeli chodzi o monitory 🙂 

36 minut temu, rafał50 napisał:

Czytałem ten temat, temat bardzo fajny 🙂 masz 15 tysi ,wiesz jaki możesz mieć wybór za to ? Masakra!!!! Za te pieniądze to kupisz nawet dwie pary wyśmienitych kolumn, chciałbym mieć tyle na wydanie 🙂 już dawno bym przerobił sporo kolumn na odsłuchach 🙂 vienna acoustic haydn,epos es 7n, b&w serii 7, elac vela,carina też fajna, jbl l 52, l 82, l 100, focal electra 1007s,1008 be, polk audio legend l 200, proac response d2,jezeli chodzi o monitory 🙂 

Tak, można wybierać i wybierać. Ale jeśli śledzisz wątek to wiesz że jedna kluczowa dla mnie kwestia, robi już bardzo duży przesiew na starcie - design, który jest dość niespotykany i jednocześnie mocno sprecyzowany.  

Dwa, to potencjalna unikatowość kolumn i tym samym prognoza tego jak ta inwestycja po latach może mi się zwrócić. Bo nie chodzi o to żeby te kasę tylko wydać ale też za rok/dwa/trzy ją odzyskać. Dotychczas chyba na żadnym sprzęcie jeszcze nie straciłem (ew nieznacznie), dlatego że staram się wybierać takie które są choć trochę unikatowe i w przyszłości nie będą tracić na wartości (albo będą tracić nieznacznie). Co można powiedzieć np. o Electa Amator, a czego raczej nie można powiedzieć o takich Elacach.

Dwóch par nie chce, wystarczy jedna ale za to wyjątkowa:) 

• Pokaż nowe odpowiedzi