Skocz do zawartości
IGNORED

ATC - SCM50 PSLT (pasywne) i ATC - SCM50 ASLT (aktywne). Opinie i doświadczenia.

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie - opinie i doświadczenia. Słyszałem wiele dobrego o tych zestawach zarówno pasywnych jak i aktywnych. Jeżeli są na sali jacyś osłuchani w tym temacie audiofile, to proszę o kilka słów o tych głośnikach. Do czego można porównać i relatywnie dlaczego aż tak drogo lub dlaczego tak mało trzeba za nie zapłacić. W US, aktywne wersje kosztują 25 ty$ięcy, natomiast pasywne w zależności od wykończenia, odpowiednio od 18.5 kilo$i do 21.5 kilo$i. Oczywiście można za mniej, ale w zasadzie oszczędzi się na sales tax, więc ceny oscylują mniej więcej wokół tych, co podałem.

Parker's Mood

Dla uzupełnienia. Jest jeszcze wersja Pro. Trochę tańsza od tych "cywilnych"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

11 minut temu, Chicago napisał:

Jak w temacie - opinie i doświadczenia. Słyszałem wiele dobrego o tych zestawach zarówno pasywnych jak i aktywnych. Jeżeli są na sali jacyś osłuchani w tym temacie audiofile, to proszę o kilka słów o tych głośnikach. Do czego można porównać i relatywnie dlaczego aż tak drogo lub dlaczego tak mało trzeba za nie zapłacić. W US, aktywne wersje kosztują 25 ty$ięcy, natomiast pasywne w zależności od wykończenia, odpowiednio od 18.5 kilo$i do 21.5 kilo$i. Oczywiście można za mniej, ale w zasadzie oszczędzi się na sales tax, więc ceny oscylują mniej więcej wokół tych, co podałem.

zapytaj, tel. w opisie 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• W USA są dużo wyższe ceny europejskich marek. I na odwrót.
  • Funt jest drogi.
  • Robocizna w UK bardzo droga.
  • Mozliwosc upgradow w przyszlosci
  • Kilkadziesiat lat supportu (części i naprawy)
  • Trzyma cenę 

• Rewelacyjna średnica. Wg mnie wcale nie najbardziej neutralna czy naturalna. Jest upiększona. W taki sposób ze chce się słuchać i słuchać. Jest “magnetyczna”.
  • Jako-takie wysokie.
  • Beznadziejny bas. Bardzo mocny, punktowy. Ale barwa taka jakiej nigdy wcześniej i później nie słyszałem. Coś dziwnego. Na pewno nie przypomina żadnej znanej mi perkusji. Wiem, że jak do wszystkiego, można się do niej przyzwyczaić, z czasem, tak, że już się tej dziwaczności nie słyszy.

Tak czy inaczej, SCM50A są na mojej ultra krótkiej liście głośników do kupienia do dedykowanego systemu stereo. Tylko dla tej średnicy, pomimo tego basu.

Edytowane przez maxijazz
1 godzinę temu, Chicago napisał:

Jak w temacie - opinie i doświadczenia

Masz na myśli ATC chyba 😉

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Tak, ATC. Miałem na myśli głośniki, a wyszła... wytwórnia płytowa. Sorry. Poproszę moderatorów o poprawienie. Dzięki za spostrzegawczość.

Parker's Mood

• Marcinus zmienił(a) tytuł na ATC - SCM50 PSLT (pasywne) i ATC - SCM50 ASLT (aktywne). Opinie i doświadczenia.
8 minut temu, maxijazz napisał:

Tylko dla tej średnicy,

A ja właśnie ze względu na tę średnicę nie kupiłbym ATC, mogę sobie wyobrazić ze jakiś realizator może na nich pracować, średnica jest dominującą i wypchnięta.
Wole gdy średnica jest na tyle spójna i wtopiona, ze jej cechy nie są głównymi zaletami.

Godzinę temu, .:Gerard:. napisał:

mogę sobie wyobrazić ze jakiś realizator może na nich pracować, średnica jest dominującą i wypchnięta.

Niestety link nie chce się ładnie wkleić

Ukryta Zawartość

Film przedstawia Nicka Cave podczas pracy nad ostatnią płytą. Widocznie jemu nie przeszkadza dominująca i wypchnięta średnica. Mi tym bardziej gdy słucham gotowej płyty. A tak na marginesie. Zdaje się, że ATC studyjne i cywilne są trochę inaczej strojone.  To pierwsza sprawa. A druga, czy faktycznie średnica w ATC przysłania inne pasma? Mam co prawda tylko SCM19 ale jakoś nie mam problemów aby usłyszeć wysokie tony czy bas. Równie dobrze możesz pisać, że piana na piwie przysłania smak piwa. 

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, .:Gerard:. napisał:

średnica jest dominującą i wypchnięta.

Warto mieć kolumny, w których są takie trzy pokrętła czyli tzw. L-Pady, którymi w moim  przypadku mogę wyregulować sobie poziomy średnicy, góry i wyższej góry:

2mZu23.jpg

Muszę przewietrzyć mój system…

1 godzinę temu, piotrek7 napisał:

Film przedstawia Nicka Cave podczas pracy nad ostatnią płytą. Widocznie jemu nie przeszkadza dominująca i wypchnięta średnica. Mi tym bardziej gdy słucham gotowej płyty. A tak na marginesie. Zdaje się, że ATC studyjne i cywilne są trochę inaczej strojone.  To pierwsza sprawa. A druga, czy faktycznie średnica w ATC przysłania inne pasma? Mam co prawda tylko SCM19 ale jakoś nie mam problemów aby usłyszeć wysokie tony czy bas. Równie dobrze możesz pisać, że piana na piwie przysłania smak piwa. 

Zauważ jak tam są te ZG umieszczone, wątpię, aby przy takim odsłuchu była ważna lokalizacja źródeł.

Przysłania to za mocno nazwane, jest inaczej, ważne ze tobie i wielu pasuje.

Byłem ostatnio na odsłuchach STENHEIM Alumine FIVE SX za prawie 100k€, nie każdemu się podobało

miałem u siebie 50 aktywne i pasywne jakiś czas temu. pasywne grały z końcówką Maka 275 / Chord Ultima + pre C53. aktywne z C53 Maka. jak słuchałem aktywnych, to jakbym brał prysznic, albo ktoś zraszaczem mnie traktował - dźwięk wydawał się chłodny, odświeżający. na początku miałem wow, ale z czasem brakowało mi misia i aksamitności. pasywne, to już klubowe granie, zrobiło się ciemniej, bardziej basowo, mniej technicznie. zaskoczyło mnie, że 50tki ładnie grały z lampą KT88

6 godzin temu, de_moon napisał:

miałem u siebie 50 aktywne i pasywne jakiś czas temu. pasywne grały z końcówką Maka 275 / Chord Ultima + pre C53. aktywne z C53 Maka. jak słuchałem aktywnych, to jakbym brał prysznic, albo ktoś zraszaczem mnie traktował - dźwięk wydawał się chłodny, odświeżający. na początku miałem wow, ale z czasem brakowało mi misia i aksamitności. pasywne, to już klubowe granie, zrobiło się ciemniej, bardziej basowo, mniej technicznie. zaskoczyło mnie, że 50tki ładnie grały z lampą KT88

Misia to masz z autoformerów i jest to miś wysokiej próby, jeden go słyszy a drugi woli zamiast czegoś z lodem do słuchania

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

6 godzin temu, de_moon napisał:

Wiele zmienia przyzwyczajenie. Jak latami słuchasz "ciepłych misiów" to coś bardziej neutralnego, odbierzesz jak "prysznic".

27 minut temu, Kyle napisał:

Wiele zmienia przyzwyczajenie. Jak latami słuchasz "ciepłych misiów" to coś bardziej neutralnego, odbierzesz jak "prysznic".

O naturalności to już było wiele napisane, każdy producent się tym chwali, u każdego gra inaczej a u większości "naturalnie"

Jak to mówią dźwięk wysokich lotów ale...  nie ma muzyki😉

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Ja miałem doczynienia tylko z nizszym modelem, pasywnymi SMC40, ale słyszałem że większe grają podobnie, tylko z większą dynamką i realizmem.  Są to moim zdaniem faktycznie kolumny neutrane w takim sensie, że pokażą to co dostaną na wejście i tu jest problem z tym "że nie ma z nich muzyki"  SCM40 trzeba łączyc z naprawdę wysokiej klasy tranzystorem bo inaczej wyjdzie z tego kupa i to nie zagra.  Także z dobrą lampą potrafią się odwdzięczyć średnicą. Większość rozczarowań wynika moim zdaniem ze złej synergii.  Druga sprawa to oczekiwania co do brzmienia, jeśli kogoś interesuje wzorcowy bas, szybkość, drive i do tego świetna średnica, to są kolumny dla niego. Mi się osobiście te brzmienie bardzo podoba. Świetne do klasyki , opery, symfoniki, ale także do jazzu. Ale imo to sa kolumny których nie powinno się kupowac w ciemno z nadzieją że jakoś to będzie. Tu jest trafny opis

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pit66

Problem z scm 50A jest taki, że trzeba dopłacić i kupić min. scm 100A. Nie wyobrażam sobie wydania takiej kasy i bycia tak blisko normalnego, 12" woofera.

Specyficzne, studyjne granie, trza lubić. No i kwestia doboru elektroniki, wszystkie detaliczne przetworniki odpadają, jest potrzebne coś z ładną barwa. Moim zdaniem z wersją aktywna i barwnym przetwornikiem DAC można zbudować bardzo fajny system.

obiektywnie o audio