Skocz do zawartości
IGNORED

Izolacja galwaniczna

Rekomendowane odpowiedzi

Konwerter USB/SPDIF Musican Audio Pisces II.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Bliższe przyjrzenie się jego budowie ujawnia izolację galwaniczną zbudowaną na optocouplerach.

Jak wiemy - TOSLINK wprowadza taki jitter, że wiele szanujących się firm w ogóle rezygnuje z tego standardu połączenia.

Moje pytanie - jak się ma taki optocoupler do Toslinka? W jaki alternatywny sposób można zrealizować izolację galwaniczną?

Ukryta Zawartość

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

https://www.audiostereo.pl/topic/168921-izolacja-galwaniczna/
7 minut temu, il Dottore napisał:

Jak wiemy - TOSLINK wprowadza taki jitter, że wiele szanujących się firm w ogóle rezygnuje z tego standardu połączenia.

Wprost przeciwnie! Firmy, "które się szanują" są świadome, że "taki jitter" nie ma absolutnie żadnego znaczenia - z TOSLINK rezygnują firmy, które "szanują" oczekiwania konsumenta.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

51 minut temu, szymon1977 napisał:

Wprost przeciwnie! Firmy, "które się szanują" są świadome, że "taki jitter" nie ma absolutnie żadnego znaczenia - z TOSLINK rezygnują firmy, które "szanują" oczekiwania konsumenta.

No nie wiem. Jeśli połączę V-Link z Havaną optykiem, to dźwięk jest dużo gorszy niż po digital coax.

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

7 minut temu, il Dottore napisał:

No nie wiem. Jeśli połączę V-Link z Havaną optykiem, to dźwięk jest dużo gorszy niż po digital coax.

Chcesz izolować galwanicznie optyk, którym nie leci prąd?

27 minut temu, il Dottore napisał:

Może "Havana" / "V-Link" mają skopane we/wy optyczne?

Z tym jitterem po optyku krążą legendy, ale ile ten jitter wynosi i jaka jest różnica w porównaniu do coax, to jakoś bieda dostać jakiekolwiek sensowne pomiary.

Swoją drogą zabawne jest to co piszesz, zważając że ten Musican PISCES II ma wszystkie wejścia cyfrowe izolowane optykiem (z tego co producent wymalował w "broszurce"). Czyli, że co? - dodają jitter "just 4 fun"?

Teraz, Kyle napisał:

Z tym jitterem po optyku krążą legendy, ale ile ten jitter wynosi i jaka jest różnica w porównaniu do coax, to jakoś bieda dostać jakiekolwiek sensowne pomiary.

Pomiary są, ale słyszący uznają je za bezsensowne.

2 godziny temu, il Dottore napisał:

Nie wiemy i w bajki nie wierzymy.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

Stare chińskie przysłowie mówi: nie wiesz co powiedzieć? Powiedz jitter.

Mało kto rozumie czym jest jitter, więc posadzić go można o wszystko, a ryzyko wykazania błędu niewielkie.

Edytowane przez szymon1977

2 godziny temu, Pseudodrummer napisał:

Czyli jak mam toslink z cd do daca to nie gra?

No gra. Czemu ma nie grać? Ale spróbuj digi coax i porównaj - u mnie jest na tym dużo lepiej.

2 godziny temu, ProjectPi napisał:

Nie wiemy i w bajki nie wierzymy.

Ja wierzę w to co słyszę u siebie. Znam swój system od lat. Toslink słyszalnie degraduje dźwięk.

Oczywiście jestem w stanie wyobrazić sobie system, który nie wykaże żadnej różnicy.

Ale proszę o dyskusję w temacie a nie o przewadze drutu nad światłowodem czy odwrotnie.

8 minut temu, il Dottore napisał:

proszę o dyskusję w temacie

Proszę bardzo:

3 godziny temu, szymon1977 napisał:

Chcesz izolować galwanicznie optyk, którym nie leci prąd?

8 minut temu, il Dottore napisał:

Ale proszę o dyskusję w temacie a nie o przewadze drutu nad światłowodem czy odwrotnie.

Sam takowy zakręt wprowadziłes. Jak wiemy, nie posiadamy twojego systemu, a własne.

4 minuty temu, szymon1977 napisał:

Proszę bardzo:

To chyba każdy rozumie, że gdy leci po Toslinku to mu żadna izolacja galwaniczna niepotrzebna.

Nie o tym rozmawiamy.

Edytowane przez il Dottore

5 godzin temu, il Dottore napisał:

Moje pytanie - jak się ma taki optocoupler do Toslinka?

Zapewne podobnie.

5 godzin temu, il Dottore napisał:

W jaki alternatywny sposób można zrealizować izolację galwaniczną?

Np. transformatorem.

50 minut temu, il Dottore napisał:

To chyba każdy rozumie, że gdy leci po Toslinku to mu żadna izolacja galwaniczna niepotrzebna.

O więc gdzie  chcesz tą izolację galwaniczną wsadzić i jaki jitter za jek pomocą usunąć, skoro to optyk gra Ci gorzej od coaxial-a?

9 minut temu, szymon1977 napisał:

optyk gra Ci gorzej od coaxial-a

Nic na to nie poradzę. Nie wiem, jak rozwiązano kwestię izolacji galwanicznej w posiadanym przez mnie V-Linku. Wiem, że V-Link ją posiada.

15 minut temu, il Dottore napisał:

Nie wiem

No właśnie, ja też nie wiem co ma izolacja galwaniczna do jittera i optyka.

31 minut temu, szymon1977 napisał:

ja też nie wiem co ma izolacja galwaniczna do jittera i optyka.

Nic. Mam nadzieję, że pomogłem. Możemy wrócić do tematu?

1 minutę temu, il Dottore napisał:

Nic. Mam nadzieję, że pomogłem. Możemy wrócić do tematu?

To yemat dyskusji nie jest tematem dyskusji? Ok.

Problemem jest raczej słabej jakości odbiornik w havanie, nawet jak dasz najlepszy konwerter wcześniej, to i tak wszystko musi przejść przez odbiornik w havanie

W dacach bardzo często coax gra lepiej 

31 minut temu, krolewicz napisał:

słabej jakości odbiornik w havanie

Masz na myśli odbiornik Toslink? Bo moduł USB Havana ma faktycznie słaby. Dlatego lepiej gra z V-Link'iem, niż bez.

7 godzin temu, il Dottore napisał:

Ja wierzę w to co słyszę u siebie. Znam swój system od lat. Toslink słyszalnie degraduje dźwięk.

jak słyszysz tak jest. w twoim systemie. u innych na innych sprzętach może tak nie być.

tak jak z implementacją usb audio. jest to robione na różne sposoby, są popularne układy i mniej popularne, autorskie. lepiej lub gorzej...

Moje pytanie - jak się ma taki optocoupler do Toslinka? W jaki alternatywny sposób można zrealizować izolację galwaniczną?

W Toslinku wtyczki się ruszają w gniazdkach, w optocouplerze zakładam, że nic się, poza fotonami, mechanicznie nie porusza.
Izolację galwaniczną coaxial S/PDIF typowo się realizuje transformatorkiem.
5 minut temu, msankowski napisał:

W Toslinku wtyczki się ruszają w gniazdkach,

Były testy na YT: wysunięcie optyka z gniazdka na kilka mm nie powoduje zniekształcenia sygnału.

7 minut temu, msankowski napisał:

Izolację galwaniczną coaxial S/PDIF typowo się realizuje transformatorkiem.

No ale optyk sam z siebie izoluje galwanicznie... czy nie?

U mnie to tak sztywno siedzi, że nic się nie rusza.
U mnie też "sztywno siedzi", ale to niczego nie dowodzi w sensie ogólnym.

W cyfrowym audio, poza błędami transmisji cyfrowej, jitter zniekształca sygnał tylko w konwerterach adc i dac. W modelowej, pożądanej konfiguracji adc jest tylko w studio nagrań a dac u nas. Żeby jitter nie był słyszalny nasz dac musi mieć poprawnie rozwiązany układ odtwarzania zegara, czyli układy pll lub bufor i własny stabilny zegar. Jeśli ma, zapominamy o problemie. Jitter w dac jest poniżej, powiedzmy, 1ns i zniekształcenia są pomijalne/niesłyszalne.

Ale tak nie musi być i liczne dyskusje na ten temat pokazują, że nie zawsze jest. Jeśli nasz dac takiego układu odtwarzania zegara nie miałby poprawnie zrobionego, różne zjawiska byłyby możliwe. Ostatnio w Audio mitach Przemek Ślurzyński napisał ciekawy komentarz, który nie doczekał się większej dyskusji. Zasugerował w nim, że takie konstrukcje dac, wrażliwych na jitter, mogą być wprowadzane na rynek celowo. Żeby (to już moje streszczenie) "poszukiwania świętego Graala w audio" się dla niektórych nigdy nie skończyły.

Światłowodowy S/PDIF czyli Toslink jest bardziej podatny na mechaniczne zakłócenie transmisji niż coaxial S/PDIF. Czy to ma znaczenie, czy nie, bardziej zależy od dac, a nie od tego czy wtyczka/złącze pasują do siebie lepiej czy gorzej. A jeśli tak jest, to i podstawki pod kabel mogłyby "zagrać".

O czymś trzeba na tym forum rozmawiać, prawda?

Jednak zbyt "swobodnie" łączysz jitter z mniej sztywno siedzącym TOSLINKIEM. Skąd w ogóle pomysł na jitter, w mniej sztywno siedzącym TOSLINK? Biorąc pod uwagę światło poruszające się z prędkością światła 🤣 w tym TOSLINK, to pewnie by jittera nie było, nawet gdyby sobie drgał.

Natomiast co do COAX, to sprawa się ma jeszcze ciekawiej niż sądzisz - mianowicie wtyczki RCA nie spełniają wymagań impedancji falowej 75Ohm (dopiero BNC 75Ohm są w pełni zgodne) 🥲

Natomiast co do COAX, to sprawa się ma jeszcze ciekawiej niż sądzisz - mianowicie wtyczki RCA nie spełniają wymagań impedancji falowej 75Ohm (dopiero BNC 75Ohm są w pełni zgodne) 🥲

Nie wiem, co wyczytałeś o tym, co ja "sądzę" na temat COAX. Mają czy nie mają impedancję 75ohm

Ukryta Zawartość

to i tak nie ma znaczenia w rozważanym temacie.

Ukryta Zawartość

Przykładowa reprezentacja jittera, swoją drogą po toslinku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

43 minuty temu, msankowski napisał:

W cyfrowym audio, poza błędami transmisji cyfrowej, jitter zniekształca sygnał tylko w konwerterach adc i dac

Pomieszałeś: jitter zniekształca sygnał o rząd (lub dwa) wielkości za mało, bo spowodować błędy transmisji cyfrowej. Pomimo zniekształceń sygnału, przesył pozostaje idealny.

47 minut temu, msankowski napisał:

Światłowodowy S/PDIF czyli Toslink jest bardziej podatny na mechaniczne zakłócenie transmisji

A co to "mechaniczne zakłócenie transmisji"?

• Pokaż nowe odpowiedzi