Skocz do zawartości
IGNORED

Rose RS520 vs Naim Uniti Nowa..

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie, jestem nowy i nigdzie nie mogę znaleźć porównania tych obu klocków. Przez lata miałem Yamahę 740RDS a teraz chciałbym mieć coś typu właśnie all-in-one.

Słuchałem Naima z kolumnami Vienna, całkiem fajnie to grało. Jestem niezdecydowany i potrzebuje Waszego wsparcia bo nie znam się tak dobrze na brzmieniu itd. 

Podziękuję zarówno za porównanie obu modeli jak i zaproponowanie do nich odpowiednich kolumn? 

https://www.audiostereo.pl/topic/168923-rose-rs520-vs-naim-uniti-nowa/

Rose? modny klocek napędzany marketingiem. Naim? Zdecydowanie lepiej ALE..........

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tu masz wartościowy all in one. Bardzo dobre brzmienie, najwyższa jakość wykonania  a do tego gwarancja, że producent będzie zapewniał aktualizacje oprogramowania przez długi czas. Dobierz odpowiednie głośniki (choćby ProAc) i będziesz miał super zestaw. 

Ukryta Zawartość

Odpowiednikiem dla Naima Uniti Nova jest raczej Linn Selekt DSM i na tych dwóch all in one bym się skupił z naciskiem jednak na Naima. Z kolumn do niego coś rzeczywiście z ProAca może też być Spendor lub Kudos.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

2 godziny temu, Tal napisał:

Odpowiednikiem dla Naima Uniti Nova jest raczej Linn Selekt DSM i na tych dwóch all in one bym się skupił z naciskiem jednak na Naima. Z kolumn do niego coś rzeczywiście z ProAca może też być Spendor lub Kudos.

A czy te kolumny będą pasowały do Naim?

702 S3 Bowers & Wilkins

37 minut temu, Kudłaty80 napisał:

A czy te kolumny będą pasowały do Naim?

702 S3 Bowers & Wilkins

B&W to raczej szybkie, detaliczne i przejrzyste brzmienie podobnie jak Focal, który jest w konglomeracie z Naim, więc bardziej skłaniałbym się jeśli już ku Focal do Naima. 

Edytowane przez Tal

23 godziny temu, Kudłaty80 napisał:

702 S3 Bowers & Wilkins

Jaki metraż pomieszczenia?

Nad M33 wchodzi w grę cenowo? Z tańszych all in one jest jeszcze Yamaha R-N2000A 😉

Edytowane przez Top Hi-Fi & Video Design

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Cześć 🙂 Przede wszystkim, szukasz całego zestawu? Jakie masz preferencje co do dźwięku, jak duże pomieszczenie? 🙂 Napisz nieco więcej, bo jak widać budżetu trochę jest, więc nie ma co w ciemno polecać X opcji 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

To jest otwarty salon z jadalnią, holem, kuchnia. Taki rozkład nietypowy i ma 50-60m2 ale powiedzmy cześć odsluchowa czyli tam gdzie kanapa i zestaw by stał to będzie miało ok. 20m2, chciałbym aby dźwięk był bardziej szczegółowy z ładnym basem i dobra dynamiką. 

1 godzinę temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Jaki metraż pomieszczenia?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wchodzi w grę cenowo? Z tańszych all in one jest jeszcze Yamaha R-N2000A 😉

Cenowo podobnie ale chyba Naim jednak bardziej do mnie przemawia bo go trochę słuchałem. Jak można krótko porównać te 2 modele?

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, Kudłaty80 napisał:

To jest otwarty salon z jadalnią, holem, kuchnia. Taki rozkład nietypowy i ma 50-60m2 ale powiedzmy cześć odsluchowa czyli tam gdzie kanapa i zestaw by stał to będzie miało ok. 20m2, chciałbym aby dźwięk był bardziej szczegółowy z ładnym basem i dobra dynamiką. 

Cenowo podobnie ale chyba Naim jednak bardziej do mnie przemawia bo go trochę słuchałem. Jak można krótko porównać te 2 modele?

Trzeba słuchać 😉

Inne granie. 

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

12 minut temu, Kudłaty80 napisał:

Tak, tylko nie bardzo wiem gdzie? Warszawa?

U nas w Poznaniu przy ul. Woźnej najlepiej 😉

Tak serio to obojętnie, tylko warto zadzwonić i omówić temat, aby wszystko było na miejscu: 

https://www.tophifi.pl/salony.html

www.tophifi.pl

1 godzinę temu, Kudłaty80 napisał:

Tak, tylko nie bardzo wiem gdzie? Warszawa?

Zapraszam do nas do Pabianic 🙂 

Napisz proszę, czego Ci ewentualnie brakowało w połączeniu Vienny z Naimem 🙂 Może jakaś prosta różnica dużo tu zmieni 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W dniu 29.12.2024 o 11:50, Tal napisał:

Focal do Naima

Apage! Do Naima jakiegoś misia trzeba, żeby go spowolnić, okiełznać, ucywilizować, uspokoić. Castle? Wafle?

Zrzut-ekranu-2024-12-30-214018.png

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

3 minuty temu, il Dottore napisał:

Apage! Do Naima jakiegoś misia trzeba, żeby go spowolnić, okiełznać, ucywilizować, uspokoić. Castle? Wafle?

Ukryta Zawartość

Osobiście wybrałbym coś z ProAca lub Spendora do Naima. Z kolei autorowi chodzi o coś szczegółowego i dynamicznego także Focal, B&W czy Audiovector jak najbardziej do sprawdzenia.

Ukryta Zawartość

Teraz, Tal napisał:

Z kolei autorowi chodzi o coś szczegółowego i dynamicznego także Focal, B&W czy Audiovector jak najbardziej do sprawdzenia.

O przepraszam! Nie doczytałem i przypisałem autorowi swoje preferencje. Tak to jest, jak się mierzy wszystkich własną miarą. 🙂

Połączenia Naima z w/wym bym nie zniósł. Wgl Naima bym nie zniósł, od tego zacznijmy. 😄 Obiektywnie to oczywiście wysoka półka, ale zupełnie (skoro jesteśmy w Anglii) not my cup of tea. 😄 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

49 minut temu, il Dottore napisał:

Ukryta Zawartość

Naim to marka skierowana do melomanów a nie audiofili. Energia, drive, żywiołowość. Czysty fun a nie rozbijanie g.... na atomy i bredzenie o (tffffu......) dokonywaniu krytycznych odsłuchów 😁Taki jest ten przekaz i taki ma być. Jeśli komuś to nie odpowiada, wybiera co innego. Jak ktoś słucha AC/DC , The Rolling Stones bierze Naima dokupuje do niego odpowiednie głośniki (ProAc, Neat) i jest w niebie. Co w tym złego?

Jedni wolą blondynki, drudzy brunetki. A są tacy, co wolą ....... łysych 😵‍💫

Takie życie....

Ukryta Zawartość

58 minut temu, piotrek7 napisał:

Energia, drive, żywiołowość. Czysty fun

No właśnie dla mnie nie ma funu u Naima. Czegoś innego szukam.

Ale masz rację - firma ma własną receptę na brzmienie i swoich oddanych fanów.

Jeszcze się taki nie urodził, co by wszystkim dogodził. 😄 

Edytowane przez il Dottore

Co to za firemka to Rose? Od jakiegoś czasu wszędzie się pojawia. Jak na debiutanta to mają wysokie ceny. Ale to chyba metoda na audiofila. Wyskakujesz znikąd jak filip z konopi, dowalasz cenę z dupy i audiofil uznaje, że to musi być dobre. Tak na opak.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

9 godzin temu, il Dottore napisał:

Od kilku lat słucham Naim Uniti Nova w zestawieniu z Dynaudio Special Forty jest to dla mnie fantastyczny układ. 

Pozdrawiam

5 godzin temu, Misio38 napisał:

Co to za firemka to Rose? Od jakiegoś czasu wszędzie się pojawia. Jak na debiutanta to mają wysokie ceny. Ale to chyba metoda na audiofila. Wyskakujesz znikąd jak filip z konopi, dowalasz cenę z dupy i audiofil uznaje, że to musi być dobre. Tak na opak.

To tak jak twoja obecność na forum.

Wyskakujesz znikąd jak filip z konopi, dowalasz

komentarz

z dupy i

i uznajesz, że napisałeś coś mądrego 😉

Co to za firemka to Rose? Od jakiegoś czasu wszędzie się pojawia. Jak na debiutanta to mają wysokie ceny. Ale to chyba metoda na audiofila.

Generalnie koło Rose nawet nie stałem, ale sprzęt audio z Korei ma dwie generalne cechy:

1/ jest bardzo dobry

2/ jest bardzo drogi

Przy czym Koreańczycy koncentrują się głównie na technologiach cyfrowych, co nie dziwi, zważywszy na fakt, iż są światowym liderem w zaawansowanej elektronice, w technologii wyświetlaczy itp. a poziom ich wyższych uczelni, gdzie kształci się inżynierów a nie europeistów czy socjologów to jest kosmos w porównaniu do Polski.

Pamiętam kiedyś od nich April Music - bardzo dobre przetworniki, firmy już chyba nie ma, Aurender (szanowany na rynku) jest nawet kilka razy droższy od Rose. Są liderami i się cenią. Tylko SOtM sprzedaje swoje wyroby w cenach jeszcze akceptowalnych.

Co do Rose - na zdjęciach widzę jakość wykonania, piękną stylistykę, powszechna opinia jest taka, że urządzenia są funkcjonalne, nie sprawiają kłopotów i graja bardzo dobrze. Ciekawe, że Rose nie stroni i od klasycznych konstrukcji - mam na myśli normalne wzmacniacze.

Ale, jak powiadam, osobiście Rose nie słuchałem, więc może niech się wypowiedzą znawcy tematu, jaką przewagę ma Rose nad kilka razy tańszym Eversolo. Bo ja nie wiem.

27 minut temu, il Dottore napisał:

1/ jest bardzo dobry

2/ jest bardzo drogi

Lub jak na standardy hi-fi

1/ jest względnie tani

2/ jest bardzo dobry

Choćby taki sotm 😉

Godzinę temu, il Dottore napisał:

Ciekawe, że Rose nie stroni i od klasycznych konstrukcji - mam na myśli normalne wzmacniacze.

Mają: 

www.tophifi.pl

To jedyny znany mi all-in-one streamer, ktory ma dostep do Apple Music.

Bardzo ciekawe ustrojstwo.

Tego bym od razu dziabnal. W sam raz do Living Roomu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do twoich bowersów także polecam bym z tej dwójki raczej naima że względu na charakter brzmienia. 

Ewentualnie moon Ace. 

Zrobiony na bazie podstawowego wzmacniacza moona ale i tak będzie dobrze.