Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner czy zestaw dzielony ?

Rekomendowane odpowiedzi

Nie, nie idziemy 😁

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

1 godzinę temu, maxkolonko123 napisał:

Pozatym kolega nie pisal czy musi byc nowka czy nie

Może być używane.

1 godzinę temu, brewka87 napisał:

to nie ma być hi end.. 

Nie musi to być Hi End. Nawet nie może do kolumn za ok. 10 tys.

15 minut temu, Krzychu72 napisał:

Może być używane.

No to nie wiem po co kombinujesz z dzielonym systemem. Skoro tylko 5.1 to bierz nowego Anthem MRX540 w super promce za 6tyś do niego dołóż lepsze kolumny i suba i jesteś w kinie 🙂 

Anthem MRX1140 Klipsch RP8000FII RP540CII RP500MII SVS PB3000 Canton865 Atmos7.4.4

22 minuty temu, donsalieri napisał:

No to nie wiem po co kombinujesz z dzielonym systemem. Skoro tylko 5.1 to bierz nowego Anthem MRX540 w super promce za 6tyś do niego dołóż lepsze kolumny i suba i jesteś w kinie 🙂 

Dokladnie a i z czasem zawsze bedzie mozna dorzucic koncowki jak zajdzie taka chec lub potrzeba

Jak to się mówi robimy 'burzę mózgów '.
Czy chociaż w jakimś procencie Ci to pomogło? Bo temat ogólnie dla mnie ciekawy. Sam trochę się nad tym już zastanawiałem. Wymienić ampli na procesor.
4 minuty temu, STELVIO napisał:

Jak to się mówi robimy 'burzę mózgów '.
Czy chociaż w jakimś procencie Ci to pomogło? Bo temat ogólnie dla mnie ciekawy. Sam trochę się nad tym już zastanawiałem. Wymienić ampli na procesor.

Mam to samo, z czasem sprzet sie nudzi i chcialoby sie cos zmienic, a najlepiej na lepsze 😄 

ale tu niestety robią się schody  jak pogodzić koszt/jakość? Zmieniając dobry amplituner na proc i końcówki u mnie (11 głośników) wychodzi że musiałbym dołożyć ze 40 tysi 😛 a przyrost jakości - kilka procent?? 

Anthem MRX1140 Klipsch RP8000FII RP540CII RP500MII SVS PB3000 Canton865 Atmos7.4.4

Mam to samo, z czasem sprzet sie nudzi i chcialoby sie cos zmienic, a najlepiej na lepsze  
ale tu niestety robią się schody  jak pogodzić koszt/jakość? Zmieniając dobry amplituner na proc i końcówki u mnie (11 głośników) wychodzi że musiałbym dołożyć ze 40 tysi  a przyrost jakości - kilka procent?? 
I tu jest pies pogrzebany. Ale powiem szczerze, że nawet wydając nie małą kasę nie liczył bym w moim przypadku na niewiadomo jaką zmianę dźwiękową. I tak jest ok. Bardziej chcę rozbudować system z 5.2.4 na 7.2.4 . Bo jest możliwość. Powiedzmy , że końcówki mocy to nie problem . Teraz mam już leciwego Denon 4400h. Więc patrzę w stronę 8500ha lub Marantz 7706. Ale to cały czas plany.
Oczywiście można od razu zestaw za 50tys Marantz procesor plus końcówka. AMP10- AV10. Podoba mi się.

No i widzisz jaka to kasa. Ale zmiane na 7 dolnych głośników polecam, jak przez chwile nie miałem tyłów to jakby mi ktoś ukradł kawałek filmu - i co chwila się oglądalem czemu tam się z tyłu nic nie dzieje 😄

A ten nowy Marantz robi wrażenie- i ładny i może całkiem ciekawie zagrać ... bierz wyproobuj a może i ja się skuszę 😛

23 minuty temu, donsalieri napisał:

Zmieniając dobry amplituner na proc i końcówki u mnie (11 głośników) wychodzi że musiałbym dołożyć ze 40 tysi 😛 a przyrost jakości - kilka procent?? 

Jeśli poszedłbyś w monobloki to 40k byłoby mało. Poza tym musiałabyś wygospodarować dodatkowe pomieszczenie na sprzęt żeby te 11 monobloków wstawić 😁

A tak na poważnie to może po prostu dokup końcówki np na fronty, a resztę zostaw tak jak jest. Nie wydaje mi się żeby zasilanie np atmosow z końcówek miało sens ekonomiczny.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Godzinę temu, donsalieri napisał:

No to nie wiem po co kombinujesz z dzielonym systemem.

Kilka lat temu przy okazji wizyty w jednym z salonów w Krakowie poruszyłem ten temat ze sprzedawcą. Wg jego zapewnień zestaw dzielony w tej samej cenie co amplituner zawsze zagra o niebo lepiej. Takie samo zapewnienie usłyszałem podczas rozmowy telefonicznej z przedstawicielem Emotiva. Stąd ten temat żeby rozwiać wszystkie wątpliwości. Widzę jednak że to nie jest wcale oczywiste.

26 minut temu, STELVIO napisał:

Bardziej chcę rozbudować system z 5.2.4 na 7.2.4 . Bo jest możliwość. Powiedzmy , że końcówki mocy to nie problem . Teraz mam już leciwego Denon 4400h.

Stelvio przecież ten denon po dodaniu stereofonicznej końcówki mocy umożliwia zrobienie 7.x.4. Dołóż koncowkę do tego co masz i na jakiś czas będziesz miał z głowy kombinacje. A jak już przyzwyczaisz się do warstwy dolnej z 7 głośnikami to dopiero wtedy wymienisz Ampli na coś lepszego. Końcówki zawsze się przydadzą nawet po wymianie AVR.

10 minut temu, brewka87 napisał:

Jeśli poszedłbyś w monobloki to 40k byłoby mało. Poza tym musiałabyś wygospodarować dodatkowe pomieszczenie na sprzęt żeby te 11 monobloków wstawić 😁

A tak na poważnie to może po prostu dokup końcówki np na fronty, a resztę zostaw tak jak jest. Nie wydaje mi się żeby zasilanie np atmosow z końcówek miało sens ekonomiczny.

Przez to że @STELVIO wspomniał o Marantz AV10+AMP10 obejrzałem pare filmików i wrażenie robi - ale to razem 60tyś haha a poważnie to mocy mi nie brakuje, Anthem ma jej dosyć - z tym że to jak z samochodem - ma juz kilka lat i tak samo wygląda...

A co do tematu to jeszcze oprócz sprzętu zainwstuj Krzychu w akustykę pomieszczenia, to czasem dużo daje.

1 minutę temu, donsalieri napisał:

z tym że to jak z samochodem - ma juz kilka lat i tak samo wygląda...

Niestety takie nasze hobby. Żeby było nie wiem jak dobrze to zawsze po jakimś czasie się przyzwyczajamy i chcemy coś zmienić. Czasem ta zmiana nawet nie musi wnieść poprawy. Już sam fakt że w systemie pojawiło się nowe urządzenie albo głośniki sprawia że czujemy się lepiej na jakiś czas oczywiście 😉

4 minuty temu, donsalieri napisał:

A co do tematu to jeszcze oprócz sprzętu zainwstuj Krzychu w akustykę pomieszczenia, to czasem dużo daje.

Może nawet więcej niż wymiana sprzętu i to przy niższym nakładzie finansowym. Tylko że tak to jest, że wymiana gratów jest po prostu łatwiejsza. I ludzie wymieniają, a akustyka ta sama i się dziwią że nie ma tego przyrostu jakości i zastanawiają czy aby nie wymienić na jeszcze lepszy sprzęt...

Stelvio przecież ten denon po dodaniu stereofonicznej końcówki mocy umożliwia zrobienie 7.x.4. Dołóż koncowkę do tego co masz i na jakiś czas będziesz miał z głowy kombinacje. A jak już przyzwyczaisz się do warstwy dolnej z 7 głośnikami to dopiero wtedy wymienisz Ampli na coś lepszego. Końcówki zawsze się przydadzą nawet po wymianie AVR.
Oczywiście masz rację. I ja to też wiem. Tylko tak czy siak mój pomysł wiąże się z remontem pokoju. Boczne głośniki muszę przesunąć. I do tylnych podłogą kable pociągnąć. Już bym przy okazji trochę w pokoju wystrój zmienił it'd. Więc to mnie mocno trzyma przy ziemi z pomysłami
Zapomniałem o jednej kwestii. Mój zestaw jest po profesjonalnej kalibracji i ma certyfikat THX. Więc jakakolwiek zmiana lub ingerencja wiąże się z ponowną kalibracją. I tu następny hamulec mam. Bo w sumie jest cały czas super.

No dobra panowie ale teraz tak szczerze jak czesto zmieniacie ten sprzet? fakt faktem nasze hobby nie jest tanie ale powiedzmy glosniki czy koncowki mocy na wartosci nie traca, takze ja zawsze na to patrze jako inwestycja gdyz wiem ze sprzet bedzie mi sluzyl dobrych pare lat.

Ja swoje kolumny frontowe mam już od 15 lat. Kupione jeszcze za czasów kiedy nie myślałem o powrocie do KD. Chociaż też już mi chodziła po głowie wymiana. Powstrzymuje mnie świadomość że moje Celany to już przyzwoite granie. Żeby coś  poprawić trzeba się szarpnąć 🤣

Faktem jest że z tego całego sprzętu najszybciej starzeją się amplitunery z wodotryskami które po kilku latach są dziadkami i wszelkiej maści streamery z tego samego powodu.

Dobre kolumny albo wzmacniasz są dobre nawet po 15 latach 🙂

W dniu 6.01.2025 o 09:33, maxkolonko123 napisał:

Racja aczkolwiek jak kiedys zdecydujesz ze juz nie potrzebujesz takiego sprzetu itp zawsze mozna koncowki sprzedac i uzywac tylko ampli, z procesorem juz tak nie zrobisz.

Procesor ma duzy wplyw na jakosc dzwieku, aczkolwiek dzieki koncowce mozesz znalezc "swoja" ulubiona konfiguracje. Mysle ze 8k to troche malo na dobry procesor.

Dokładnie. Bez dobrej sekcji pre w procesorze pewnego poziomu się nie przeskoczy. Tanie procesory to są zwykle amplitunery wykastrowane z końcówek mocy i efekt taki sam jak z pre outow. Sensowne procesory zaczynają się od wysokiej Emotivy i Nad. Ale w uzywce to już min 15k.A gdzie dobre końcówki? 

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

2 godziny temu, p0is0n napisał:

Dokładnie. Bez dobrej sekcji pre w procesorze pewnego poziomu się nie przeskoczy. Tanie procesory to są zwykle amplitunery wykastrowane z końcówek mocy i efekt taki sam jak z pre outow

No właśnie. Dlatego generalizowanie Marcina że 

"Zestaw dzielony zawsze będzie lepszy od amplitunera i to bez dwóch zdań. "

Jest bez sensu. Przecież do procesora można podłączyć jakieś podłe końcówki i co, miałoby to zagrać jak 8 cud świata tylko dlatego że to dzielonka? 😉

jakbym teraz robil kino to bym poszedl w procka + fosi, na front monoblocki, a reszta sorround na stereo wzmakach, kozak granie za mala kase, nie ma bata zeby ampli wycisly tyle mocy na kanal niz da fosi :DD

W dniu 6.01.2025 o 12:42, donsalieri napisał:

Mam to samo, z czasem sprzet sie nudzi i chcialoby sie cos zmienic, a najlepiej na lepsze 😄 

ale tu niestety robią się schody  jak pogodzić koszt/jakość? Zmieniając dobry amplituner na proc i końcówki u mnie (11 głośników) wychodzi że musiałbym dołożyć ze 40 tysi

ale tu można działać etapami. najsensowniejsza (po taniości) końcówka 5kan to np. rotel rmb-1555. jako nówka to 6999zl (a była nawet za 5999). trudniej znaleźć na rynku wtórnym. czy to aż tak dużo?

W dniu 7.01.2025 o 19:53, brewka87 napisał:

Dlatego generalizowanie Marcina że 

"Zestaw dzielony zawsze będzie lepszy od amplitunera i to bez dwóch zdań. "

Jest bez sensu. Przecież do procesora można podłączyć jakieś podłe końcówki i co, miałoby to zagrać jak 8 cud świata tylko dlatego że to dzielonka?

zestaw dzielony ma tę zaletę, że jak już masz dobre końcówki to zmienia się tylko procesor. przy ewentualnej usterce sprzętu tracisz tylko część wartości a nie całość.

trudniej kupić procesor. niewiele firm na rynku zostało, co niektóre to oferta koszmarnie droga. można przeglądać rynek używek, też problem że niewiele ofert (rynek polski).

swój pierwszy zestaw dzielony kupiłem za ok 3500zl dziesięć lat temu.

jak jakiś czas temu rotel wycofał się ze sprzętu AV to tophifi wyprzedawało co zostało z niezłą przeceną. tak więc nowy procesor rotel rsp-1576mk2 kosztował mnie 8000zl. do tego miałem starą końcówkę 5kan (2500zl) ale dokupiłem też na fronty 2kan rb-1582mk2 za 7000zl. czy to w sumie dużo? niby tak, ale wszystkiego nie kupowałem w tej samej chwili.

no i moja konfiguracja to tylko 5.1 - przez chwilę myślałem nad 5.1.2 ale mi przeszło (mocno bym musiał kombinować z sufitem, oczywiście dla chcącego nic trudnego 😉 )

59 minut temu, ro35 napisał:

zestaw dzielony ma tę zaletę, że jak już masz dobre końcówki to zmienia się tylko procesor. przy ewentualnej usterce sprzętu tracisz tylko część wartości a nie całość.

Ja rozumiem zalety zestawu dzielonego. Po prostu jestem przeciwny temu aby każdy zestaw dzielony stawiać ponad amplitunery. Sam fakt, że końcówki mocy i procesor są rozdzielone w dwóch urządzeniach nie sprawia z automatu, że musi być lepiej niż z  wysokiej klasy amplitunera. Jeśli procesor to będzie najniższy od dołu model w ofercie danego producenta, to zapewne nie znajdziemy tam wysokiej klasy podzespołów. Widziałem na jakimś filmie wnętrzności procesora Marantza gdzie były zbliżenia na płytki, wzmacniacze operacyjne, kondensatory itd - w środku elektronika niskich lotów, już nie mowiąc o mizernej jakości montażu... Podobna sytuacja z procesorem tonewinner. Urządzenie za parę tysięcy, a w środku elektronika jak z chinskiego odtwarzacza dvd za 150zł. Te tanie procesory, to po prostu odchudzone amplitunery i dopiero wysokie modele (czyli zapewne drogie) są na wyższym (technicznie) poziomie.

30 minut temu, brewka87 napisał:

Sam fakt, że końcówki mocy i procesor są rozdzielone w dwóch urządzeniach nie sprawia z automatu, że musi być lepiej niż z  wysokiej klasy amplitunera

jak najbardziej zgadzam się. nie do końca trafiłem w intencję j.w.

1 godzinę temu, STELVIO napisał:

A ten Marantz AV10 myślicie, że też niskich lotów?

Szczerze to ja osobiście nawet nie zerkam na urządzenia za kwoty pięciocyfrowe ale jeśli przetestujesz u siebie taki sprzęt i opiszesz swoje odczucia względem amplitunera to bardzo chętnie poczytam 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to chociaż napisz o jakim Marantz pisałeś. Że tak słabo wykonany.
Z drugiej strony jeśli piszemy o w miarę dobrym ampli to on już ma na dzień dzisiejszy wygórowaną cenę. To do jakich procesorów mamy to porównywać. Już taki podstawowy Marantz 7706 ma pięciocyfrową cenę . To na jaki ewentualnie procesor patrzeć w systemie 7.x.4?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
19 godzin temu, ryback napisał:

nie ma bata zeby ampli wycisly tyle mocy na kanal niz da fosi

A jak z jakością dźwięku tych końcówek ?

1 godzinę temu, Krzychu72 napisał:

A jak z jakością dźwięku tych końcówek ?

wedlug testow ktorych ogladlem z 15-20 jakosc jest super, w dziale stereo powklejalem pare filmow na ich temat, tam mozna cos wiecej tez poczytac, a jak nie to szukaj na youtubie, pelno tego, tylko glownie angielsko jezyczne testy

W dniu 6.01.2025 o 13:23, Krzychu72 napisał:

Kilka lat temu przy okazji wizyty w jednym z salonów w Krakowie poruszyłem ten temat ze sprzedawcą. Wg jego zapewnień zestaw dzielony w tej samej cenie co amplituner zawsze zagra o niebo lepiej. Takie samo zapewnienie usłyszałem podczas rozmowy telefonicznej z przedstawicielem Emotiva. Stąd ten temat żeby rozwiać wszystkie wątpliwości. Widzę jednak że to nie jest wcale oczywiste.

Dwa lata temu kupiłem nową Emotiva MC1 za 1200 EUR. Naprawdę gra to nieźle-trochę trzeba się namęczyć z kalibracją, bo mikrofon trzeba kierować w pewnym momencie bezpośrednio na kolumny.
Nie wiem od czego to zależy, ale SoundClub też mocno czasem przecenia procki.

Chciałem kupić pre Anthema AVM70/90, ale to tyle kasy, nie wiem czy idzie to potem sprzedać. Na pewno lepsza kalibracja, ale wejdź na zagraniczne fora-sporo ludzi ma problemy. Być może gra to nieźle w stereo, ale akurat do stereo mam osobny zestaw.

• Pokaż nowe odpowiedzi