Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner czy zestaw dzielony ?

Rekomendowane odpowiedzi

Ja rozumiem zalety zestawu dzielonego. Po prostu jestem przeciwny temu aby każdy zestaw dzielony stawiać ponad amplitunery. Sam fakt, że końcówki mocy i procesor są rozdzielone w dwóch urządzeniach nie sprawia z automatu, że musi być lepiej niż z  wysokiej klasy amplitunera. Jeśli procesor to będzie najniższy od dołu model w ofercie danego producenta, to zapewne nie znajdziemy tam wysokiej klasy podzespołów. Widziałem na jakimś filmie wnętrzności procesora Marantza gdzie były zbliżenia na płytki, wzmacniacze operacyjne, kondensatory itd - w środku elektronika niskich lotów, już nie mowiąc o mizernej jakości montażu... Podobna sytuacja z procesorem tonewinner. Urządzenie za parę tysięcy, a w środku elektronika jak z chinskiego odtwarzacza dvd za 150zł. Te tanie procesory, to po prostu odchudzone amplitunery i dopiero wysokie modele (czyli zapewne drogie) są na wyższym (technicznie) poziomie.
Nie wiem jak inni producenci ale Marantz to miał i chyba ma, dwa procesory w ofercie. Czyli według ciebie ten tańszy jest do bani a ten droższy jest super?
No nie wiem....
4 godziny temu, RAF77 napisał:

Nie wiem jak inni producenci ale Marantz to miał i chyba ma, dwa procesory w ofercie. Czyli według ciebie ten tańszy jest do bani a ten droższy jest super?
No nie wiem....

Żartujesz sobie?🤣 Po pierwsze Marantz ma wiecej niz dwa procesory na koncie - przeciez ja nie pisalem ze to był model z bieżącej produkcji. Po drugie pisząc o tych lepszych nie napisałem słowem ze chodzi o marantza. Są firmy, które mając nawet 20 modeli jakiegoś sprzętu nie wybijają się powyżej pewnego poziomu.. i żeby nie było nie jest to teraz uwaga odnośnie marantza tylko ogolna. W branzy samochodowej tez masz wiele modeli np Mercedesa ale są tez Dacie 😁

Nie wiem czy nie zrozumiales co mialem na mysli, czy po prostu posiadasz Marantza i Cie jakos uraziłem? 🤔🙃

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

W danej lini modelowej są 2 procesory, na przestrzeni lat, to wiadomo, uzbierało się o wiele więcej.
Ok, rozumiem że ten najgorszy był Marantz a jaki ten najlepszy nie napisałeś, myślałem że nadal chodzi o Marantza.

Ps. Ja ze swojego jestem bardzo zadowolony.
Różnicę między sr7010 a tym co mam było słychać od razu, nawet żona to zauważyła.

42 minuty temu, RAF77 napisał:

rozumiem że ten najgorszy był Marantz a jaki ten najlepszy nie napisałeś

To był film typu "teardown" gdzie urządzenie (prawdopodobnie niesprawne) jest rozkręcane na części pierwsze bez perspektywy ponownego złozenia.

Nie szukałem wtedy tych najlepszych dla kontrastu, bo wpadłem na ten film przypadkowo i obejrzałem z czystej ciekawosci bo sam mam marantza 7010. Widziałem tez z "bliskiej" odległosci model 7008 albo 7009, bo rozkręciłem go na pojedyncze plytki podczas naprawy. 

Pracuję zawodowo w branzy elektronicznej od 18 lat. Początki to była radiokomunikacja, czyli głownie radiotelefony oraz anteny dla  amatorów oraz profesjonalne dla strazy pożarnej, pogotowia ratunkowego, policji, sok, firm ochroniarskich oraz taxi. Teraz jest to głównie elektronika cyfrowa z elementami analogówki.  Potrafię rozpoznać sprzęt wykonany solidnie. Miałem styczność z urządzeniami wykonywanymi w normach militarnych, gdzie dla porownania sprzet audio to takie zabawki pod względem jakości wykonania (pcb, elementy, obudowy itp).

Mimo ze mam Marantza to napiszę uczciwie ze te sprzęty to chinszczyzna pod względem jakosci wykonania oraz zastosowanych elementów. 

Z resztą to samo mozna napisac o wielu urządzeniach z kazdej dziedziny i w zasadzie to jest dzisiaj norma.

Godzinę temu, RAF77 napisał:

Ps. Ja ze swojego jestem bardzo zadowolony.
Różnicę między sr7010 a tym co mam było słychać od razu

To dobrze, gratulujet i widzę dzieki temu swiatelko w tunelu dla siebie za jakis czas.

Godzinę temu, RAF77 napisał:

nawet żona to zauważyła.

To akurat mnie nie dziwi 😁 nie od dzis wiadomo, ze zony słyszą najlepiej, szczegolnie z kuchni 😝😛

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

To akurat mnie nie dziwi nie od dzis wiadomo, ze zony słyszą najlepiej, szczegolnie z kuchni
Nie wiem jak to tam dla ciebie wygląda ale mój bynajmniej jest japoński.
2 godziny temu, RAF77 napisał:

Nie wiem jak to tam dla ciebie wygląda

Moj sr7010 made in Vietnam 😁

Czasem nawet ten sam model jakiegoś urządzenia jest montowany na przestrzeni kilku lat albo nawet w tym samym okresie w fabrykach zlokalizowanych w róznych krajach. 

W firmie w ktorej pracuję procesory STM32 wykorzystywane do naszych urządzeń są produkowane miedzy innymi na Filipinach, w Malezji. Zalezy od partii jaka przyjdzie od dystrybutora.

o to Tych dwóch co własnego sprzętu nie zna  😅 taka dygresja.

Co do tematu to cała serię basx odradzam, bardzo słabe produkty. Nie jeden procesor AV w stereo pozamiata wzmacniacze i takie tam. Po za tym tymczasowo można korzystać z jego DAC'a.

Moj sr7010 made in Vietnam
Czasem nawet ten sam model jakiegoś urządzenia jest montowany na przestrzeni kilku lat albo nawet w tym samym okresie w fabrykach zlokalizowanych w róznych krajach. 
W firmie w ktorej pracuję procesory STM32 wykorzystywane do naszych urządzeń są produkowane miedzy innymi na Filipinach, w Malezji. Zalezy od partii jaka przyjdzie od dystrybutora.
Mój sr7010 też byl Wietnam, ale procesor jest z Japonii.
Flagowe modele robią raczej w Japonii (o Marantza chodzi).

Miałem sr6008 , potem  sr7010 i przeskoczyłem na procek av8805, różnica dla mnie spora na korzyść tego ostatniego.

Przestrzeń, separacja a i stereo bardzo duża poprawa. Porównywałem kilka razy w tamtym czasie przed sprzedażą sr7010.

Bracki nadal ma sr7010.

Co jeszcze się rzuciło to niski szum po przejściu na xrl, pomieszczenie mam zaadoptowane więc zmiany są bardzo słyszalne. Dźwięk nadal mi się  podoba,  przestałem szukać. Pozdr

W dniu 12.01.2025 o 22:07, RAF77 napisał:

Mój sr7010 też byl Wietnam, ale procesor jest z Japonii.
Flagowe modele robią raczej w Japonii (o Marantza chodzi).

Mój Denon flagowy A1H jest made in Japan, zresztą wcześniejszy 8500H także był made in Japan więc wychodzi na to że Denon jak i Marantz swoje najwyższe modele produkują w Japonii.

W dniu 5.01.2025 o 23:21, maxkolonko123 napisał:

Chodzi o to że kolega nie chce nic więcej jak 5.1 tak bez sensu brać amplituner I płacić ekstra $$$ po to żeby było 13.2 itd 

Wystarczy że weźmie topowy model pod 5.1 ( aczkolwiek ciężko o taki procesor, wszystkie nowsze to minimum 7.2) a reszte zainwestuje w końcówki. 

Denon, anthem, Marantz solidne firmy też zależy czy preferuje ARC czy audyssey każdy ma swoje preferencje. 

Nie wazna jest ilosc dodatkowych kanalow bo apli i tak maja jeden wspolny zasilacz.

Przewaga koncowek jest zwykle niezalezne zasilanie kazdego kanalu. I tu jest ogromna przewaga.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

3 godziny temu, rafa napisał:

Nie wazna jest ilosc dodatkowych kanalow bo apli i tak maja jeden wspolny zasilacz.

Przewaga koncowek jest zwykle niezalezne zasilanie kazdego kanalu. I tu jest ogromna przewaga.

nie wiem jak to sie ma do mojej wypowiedzi

3 godziny temu, rafa napisał:

Chodzi o to że kolega nie chce nic więcej jak 5.1 tak bez sensu brać amplituner I płacić ekstra $$$ po to żeby było 13.2 itd 

Ma sie bezposrednio do tego, bo uzywajac 5.1 z 13.2 kanalow wykorzystuje caly dostepny prad zasilacza przeznaczonego dla 13 kanalow. Czyli nie placi tylko za dodatkowe kanaly ale placi za wiekszy zasilacz wysokiego modelu amplitunera.

Wysoki model (z 13 kanalami)wykorzystywany do tylko 5 zagra lepiej niz model zaprojektowany tylko jako 5 kanalowy. Rozumiesz?

Choc i tak nie zagra tak jak dedykowana wielokanalowa koncowka mocy z osobnymi transformatorami na kanal..

W dniu 10.01.2025 o 14:12, ryback napisał:

jakbym teraz robil kino to bym poszedl w procka + fosi, na front monoblocki, a reszta sorround na stereo wzmakach, kozak granie za mala kase, nie ma bata zeby ampli wycisly tyle mocy na kanal niz da fosi :DD

co to fosi?

1 godzinę temu, rafa napisał:

Ma sie bezposrednio do tego, bo uzywajac 5.1 z 13.2 kanalow wykorzystuje caly dostepny prad zasilacza przeznaczonego dla 13 kanalow. Czyli nie placi tylko za dodatkowe kanaly ale placi za wiekszy zasilacz wysokiego modelu amplitunera.

Wysoki model (z 13 kanalami)wykorzystywany do tylko 5 zagra lepiej niz model zaprojektowany tylko jako 5 kanalowy. Rozumiesz?

Choc i tak nie zagra tak jak dedykowana wielokanalowa koncowka mocy z osobnymi transformatorami na kanal..

to tylko teoria, w praktyce tego zysku nie ma lub jest niewspolmierny do extra srodkow nań wydanych.

Ja tam po wielu kosztownych amplitunerach z wysokiej półki (topowe onkyo, arcam, nad, anthem) przesiadlem sie na porządną dzielonke i dopiero teraz jest dobrze.

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

17 minut temu, p0is0n napisał:

co to fosi?

Pewnie FOS wzmacniacze na rynek pro 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

18 minut temu, p0is0n napisał:

to tylko teoria, w praktyce tego zysku nie ma lub jest niewspolmierny do extra srodkow nań wydanych.

Ja tam po wielu kosztownych amplitunerach z wysokiej półki (topowe onkyo, arcam, nad, anthem) przesiadlem sie na porządną dzielonke i dopiero teraz jest dobrze.

Nie teoria a doswiadczenie praktyczne. Tez mialem/mam rozne modele od dolu do gory.

Ale oczywiscie zgadzam sie ze nic nie da tego co koncowki mocy o czym pisalem powyzej dwa razy.

Ukryta Zawartość

49 minut temu, rafa napisał:

Pewnie FOS wzmacniacze na rynek pro 

Ukryta Zawartość

Pewnie nie ... jest taka firma jak Fosi - 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Miałem sr6008 , potem  sr7010 i przeskoczyłem na procek av8805, różnica dla mnie spora na korzyść tego ostatniego.

Przestrzeń, separacja a i stereo bardzo duża poprawa. Porównywałem kilka razy w tamtym czasie przed sprzedażą sr7010.

Bracki nadal ma sr7010.

Co jeszcze się rzuciło to niski szum po przejściu na xrl, pomieszczenie mam zaadoptowane więc zmiany są bardzo słyszalne. Dźwięk nadal mi się  podoba,  przestałem szukać. Pozdr
Mam dokładnie takie same wrażenia z przejścia z sr7010 na av8805.
4 godziny temu, p0is0n napisał:

co to fosi?

tanie wzmacniacze mono i stereo, glownie chodzilo mi o modele v3mono i za3

Ja kiedyś słuchałem starej dzielonki Arcama AV888/P777 7 kanałowy zestawy bodajże w 2015r. jakoś mnie to nie przekonało tzn. stosunek wydanej kasy do przyrostu jakości nie był współmierny tzn. było lepiej niż na topowym amplitunerze Arcama 600 było słychać te wszystkie detale i smaczki podkreślam przy cichym słuchaniu jak pogłośniłem w sklepie AV do poziomu 70-80dB i taki sam poziom a amplitunerze to ta różnica się zacierała wraz ze wzrostem poziomu głośności przewaga dzielonki malała.

Jeżeli chodzi o wzmacniacze zintegrowane (czyli procesor + końcówki w jednym klocku) to na rynku tylko Denon jest w stanie zrobić Atmos czy DTS X w najszerszym możliwym wachlarzu konfigu głośników na jednym urządzeniu oczywiście nie licząc Trinnov, konfigi 9.1.4 czy 9.1.6 jest w stanie zrobić 8500H czy A1H bez udziału innych dodatkowych urządzeń. Dla mnie to było priorytetem wiadome że dla innego co innego jest priorytetem ale w mojej szafie rack było miejsce tylko na jeden wielki wzmacniacz, nie mogłem zastosować dzielonki ze względu na brak miejscam tak procesor to jest jedno wielkie urządzenie i wielokanałowa końcówka to drugi wielki klocek, nie byłem w stanie logistycznie tego ogarnąć w mojej salce.

Wielkiego doświadczania w żonglowaniu amplitunerami nie mam więc bardzo to skrócę

Kupiłem SR 7014 (chyba) bo był bardzo tani ale gra zdecydowanie gorzej i jest bardziej upośledzony od podstawowego procesora emotivy (UMC1), który kiedyś kosztował mnie 800 zł, podstawowa końcówka ~2500 zł od kolegi z forum. Zestaw w Stereo naprawdę dawał radę i bił nie jeden typowy setup stereo.

niestety MC200 już grał słabo a od SR 7014 gra lepiej nawet stary pionner ax10, zarówno w kinie jak i stereo.

Jako mnie to nie dziwi. Nigdy nie bylem zadowolony z moich Marantzy

1 godzinę temu, rafa napisał:

Jako mnie to nie dziwi. Nigdy nie bylem zadowolony z moich Marantzy

dałem za niego 4k (nowy) a przy kolumnach od Pawła i tak jest miazga. Niestety obawiam się że to problem wielu marek w tym segmencie, miałem pożyczonego Arcam'a nie pamiętam już jaki model i też nie powalił choć było lepiej.

Testy zawsze przy zewnętrznym DAC

Edytowane przez fetek

Też słuchałem dzielonego Marantza bodajże AV8802/MM8077 u znajomka i przy wysokich poziomach głośności nie było słychać różnic w brzmieniu i nie było wcale więcej mocy na zestawie dzielonym w porównaniu do wtedy byłego mojego 8500H a cena dwukrotnie wyższa i zajmował miejsca dwóm amplitunerom. A przy 1 ampli przynajmniej więcej miejsca w szafce jest.

Edytowane przez JVC 4K
30 minut temu, JVC 4K napisał:

Też słuchałem dzielonego Marantza bodajże AV8802/MM8077 u znajomka i przy wysokich poziomach głośności nie było słychać różnic w brzmieniu

kup se jakiś drący ryja sprzęt estradowy skoro wszystko musi nap.... i wszystko gra tak samo.

14 godzin temu, JVC 4K napisał:

Też słuchałem dzielonego Marantza bodajże AV8802/MM8077 u znajomka i przy wysokich poziomach głośności nie było słychać różnic w brzmieniu i nie było wcale więcej mocy na zestawie dzielonym w porównaniu do wtedy byłego mojego 8500H a cena dwukrotnie wyższa i zajmował miejsca dwóm amplitunerom. A przy 1 ampli przynajmniej więcej miejsca w szafce jest.

To znaczy ze kolumny robily juz taki poziom znieksztalcen ze wszystko usrednialy

W dniu 16.01.2025 o 21:25, fetek napisał:

kup se jakiś drący ryja sprzęt estradowy skoro wszystko musi nap.... i wszystko gra tak samo.

No to po co znafco się kupuje system dzielony do kina zamiast amplitunera czy wzmacniacza zintegrowanego? No po to aby mieć więcej mocy i co za tym idzie aby można było uzyskać duże ciśnienie akustyczne i bardzo wysokie poziomy Vol. dB. Tylko że jeżeli przy wysokich już poziomach dB różnice się zacierają pomiędzy dzielonką a wysokim modelem amplitunera, to chyba lepiej zaoszczędzić kase i kupić tylko jedno urządzenie zamiast dwóch przynajmniej mniej miejsca w szafce zabierają.

Ja nie kolekcjonuję elektroniki wolę minimalizm.

Jeżeli mam wydać dużo kasy i kupić system dzielony tylko po to aby przy cichym słuchaniu wydobyć z dzwięku więcej szczegółów i detali to ja dziękuję. Przy cichym graniu topowe amplitunery też dają radę.

Nikt nie kupuje dzielonki aby słuchać cicho.

Amplitunery a już w szczególności te flagowe modele wielu producentów są w stanie uzyskać referencyjne 85dB według zaleceń branży filmowej, a jeszcze łatwiej im jest to zrobić przy bardzo skutecznych głośnikach.

Wniosek nasuwa się sam.

10 godzin temu, rafa napisał:

To znaczy ze kolumny robily juz taki poziom znieksztalcen ze wszystko usrednialy

Jakie kolumny, głośniki nie generują zniekształceń tylko wzmacniacze tworzą je a kolumna gra tak jak elektronika pozwala.

16 minut temu, JVC 4K napisał:

głośniki nie generują zniekształceń

Że co takiego? 😁 

Radzę się douczyć w temacie. Głośniki generują największe zniekształcenia z całego systemu audio.

Mam samego flagowego Denona AVC A1H który napędza cały set Dali Opticon 6/Vokal/LCR/2/ + górne Alteco C1 w sumie system 7.1.4, dalej uważasz że ten amplituner nie jest w stanie udźwignąć tych kolumn w sumie 11 głośników do napędzenia.

Czy na tą ilość głośników i ten rodzaj kolumn naprawdę potrzebny jest system dzielony?

Ludzie zestawiają Denka 2800 czy 3800 z Oberonami lub z Vestiami i też są zadowoleni.

Czy ze względu na słaby wzmacniacz w stosunku do nisko skutecznych głośników kolumna generuje zniekształcenia czy może zbyt mocny wzmacniacz w stosunku do wysoko skutecznych kolumn powoduje zniekształcenia?

• Pokaż nowe odpowiedzi