Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofon w budżecie 5-6 tys. zł.

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, Marcinus napisał:

kabelki 

podpowiedz jak zwiększyć pojemność kablem

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

• Moderatorzy

Interkonekty mają na ogół pojemność od 50 - 300 piko faradów na metr. Wystarczy znaleźć te co mają większą pojemność.

• Redaktorzy
33 minuty temu, Marcinus napisał:

Interkonekty mają na ogół pojemność od 50 - 300 piko faradów na metr. Wystarczy znaleźć te co mają większą pojemność.

Albo dłuższe. Kiedyś w 2013 roku robiłem eksperymenty z kabelkami o różnej długości: 60, 75, 90 i 110cm. Ten sam przewód, inny kolor izolacji. Dopasowywaliśmy z kolegą pojemność przewodów do układu.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

20 minut temu, bolo_senor napisał:

a nie łatwiej na pre mieć ustawienia 😅

podpinałem do pre denona e regulowaną pojemnością [płynnie]
nie było żadnej różnicy niestety

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

• Moderatorzy
16 minut temu, kangie napisał:

Albo dłuższe. Kiedyś w 2013 roku robiłem eksperymenty z kabelkami o różnej długości: 60, 75, 90 i 110cm. Ten sam przewód, inny kolor izolacji. Dopasowywaliśmy z kolegą pojemność przewodów do układu.

No tak, dlatego napisałem, że pojemność jest podawana na 1 metr

14 minut temu, Pseudodrummer napisał:

na pewno była , albo regulacja regulatora była zbyt "płynna" 🍾😉

2 godziny temu, Pseudodrummer napisał:

No i pozamiatane 😎

To powiadacie, że zamiana 95 na pińcet taka se? 

A tak lekko ocieplić całościowo do 1,5 kzł co by się nadało zamiast 95ml?

Podobało mi się zawsze granie om10. Tak sobie myślę, czy aby om30 nie spróbować 🤔

3 minuty temu, hudykot napisał:

Podobało mi się zawsze granie om10. Tak sobie myślę, czy aby om30 nie spróbować 🤔

Kup sobie ortofona bronza i będziesz bardzo ale to bardzo zadowolony. Gra ona pełnym, liniowym dźwiękiem. 

To będzie w przyszłości moja docelowa wkładka. 

1 minutę temu, hudykot napisał:

tak prawdę powiedziawszy to trudno o coś , powiedziałbym że dl-103 , ale nie powiem.

z mm-ek to długo chyba nic , aż do orto bronza.

• Moderatorzy
4 godziny temu, hudykot napisał:

Kup tę igłę:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i do tego dokup generator/wkładkę:

Ukryta Zawartość

wyjdzie troszkę poza budżet, ale to jest wg mnie coś niedoścignionego w bardzo korzystnej cenie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

16 godzin temu, przmor napisał:

Jest 300zl różnicy znalezionej na szybko między kompletnymi wkładkami 95ML (633zl) i 540ML (938zl) czyli 540ML jest o 50% droższa. Tyle suche liczby a czy 300zl różnicy to jest niewiele to już każdy na to inaczej spojrzy.

Tylko, że te wkładki nijak mają się do siebie. Już 520EB gra znacznie lepiej niż 95ML

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

15 godzin temu, Marcinus napisał:

Kup tę igłę

Tak mnie coś do om-ów ciągnie. 10 cały czas mam i tylko igłę bym potrzebował. Czekam na nowe kolumny. Jak się potwierdzą moje przypuszczenia będzie zmiana wkładki.

• Moderatorzy
8 minut temu, hudykot napisał:

Tak mnie coś do om-ów ciągnie. 10 cały czas mam i tylko igłę bym potrzebował. Czekam na nowe kolumny. Jak się potwierdzą moje przypuszczenia będzie zmiana wkładki.

Pewnie trzeba się spieszyć, bo oficjalna cena OM40 - 2400PLN

15 minut temu, Marcinus napisał:

Pewnie trzeba się spieszyć, bo oficjalna cena OM40 - 2400PLN

To teraz mam co rozważać, i to w podskokach 😄

Tak czytam i czytam i coraz mniej rozumiem. Najpierw rozważany jest zakup karuzeli za 5-6 koła (to już jest jakiś budżet👍)

A jak rozmowa schodzi na wkładkę to nikt się nawet nie zająknie, że istnieją takie niskonapięciowe i że ostry szlif przy dużej masie drgającej to tak sobie i że ML czy SH jak się nie potrafi w kalibrację na lvl master to też tak sobie.

Oczywiście, można skwitować że słuchałem i różnicy nie ma albo że kolega Józka ma i to wcale nie gra. Tylko że mam wrażenie że Kangie czy Marcinus doskonale wiedzą tylko mają już dość kopania się z Internetem i odpuścili 😒

No to przejmę obowiązek i zawołam na puszczy: do porządnego gramofonu trzeba dokupić dobrą wkładkę (najlepiej MC LO) i dobre pre (a czasami jeszcze step up) i potrafić to wszystko zmusić do grania. 
Inaczej to żadna audiofilia czy melomania tylko strata kasy.

☺️

• Redaktorzy
9 minut temu, arpeggione napisał:

A jak rozmowa schodzi na wkładkę to nikt się nawet nie zająknie, że istnieją takie niskonapięciowe i że ostry szlif przy dużej masie drgającej to tak sobie i że ML czy SH jak się nie potrafi w kalibrację na lvl master to też tak sobie.

Cała prawda. Micro Linear to gra ale przykładowo w MC LO 33 PTG od Audio Techniki na ultralekkim pręciku z boru. Jednak musi być przyzwoita kalibracja i preamp. I to ma sens przede wszystkim w klasyce. Najbardziej to słychać. W muzyce popularnej powinny wystarczyć MMki z eliptykami. Znacznie łatwiej ożenić je z preampem gramofonowym.

Wiem, że uprościłem temat. Ale każdy tę drogę powinien pokonać samodzielnie, zwłaszcza jeśli nie wierzy bardziej doświadczonym kolegom.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

• Moderatorzy
10 godzin temu, arpeggione napisał:

Kangie czy Marcinus doskonale wiedzą tylko mają już dość kopania się z Internetem i odpuścili 😒

Coś w tym jest..., a może tylko brak czasu w weekendy 🙂 

to nikt się nawet nie zająknie, że istnieją takie niskonapięciowe

Niby tak, ale z drugiej strony, to chłopaki rozważają o wkładkach za kilkaset złotych.

A tutaj, trzeba by większego budżetu:

trzeba dokupić dobrą wkładkę (najlepiej MC LO) i dobre pre (a czasami jeszcze step up)

9 godzin temu, kangie napisał:

Ale każdy tę drogę powinien pokonać samodzielnie, zwłaszcza jeśli nie wierzy bardziej doświadczonym kolegom.

Czy samodzielnie, to nie wiem, ale na pewno świadomie.

W każdym razie ja tę drogę przechodziłem sam, a wiele bym dał aby mieć możliwość z kimś dobrze zaznajomionym w temacie.

Każdy ma inne potrzeby. Pisanie że trzeba wydać dużo pieniędzy na sprzęt żeby być zadowolonym jest pozbawione sensu. Nie każdy ma aż tak wysoki próg zadowolenia.

13 godzin temu, arpeggione napisał:

No to przejmę obowiązek i zawołam na puszczy: do porządnego gramofonu trzeba dokupić dobrą wkładkę (najlepiej MC LO) i dobre pre (a czasami jeszcze step up) i potrafić to wszystko zmusić do grania. 

Napisz to na jakiejś grupie winylowej na FB 😉 Tam grają na plastikowych (byle z epoki) gramofonach z podstawowymi wkładkami i są wniebowzięci 😉 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

No to zakładaj w HajEndzie special edyszyn wątek i tam nie będziesz miał "straty kasy", ni taniochy. 🙄

Ten zaś uważam, za wątek dla winylo melomanów raczej zadowolonych z tego, że nie trzeba aż "tego wszystkiego zmuszać do grania", niż wyczynowców gramofonowego haj endu, którzy muszą, no muszą przejść najpierw przez znój, pot i łzy, by coś w końcu "zmusić do grania".

Godzinę temu, przmor napisał:

Każdy ma inne potrzeby.

Oczywiście. Tylko że 6 koła za gramofon to jest już jakiś budżet. Warto chyba wiedzieć, że z podstawową wkładką set zagra podstawowo. A dopłacanie do FG w MM ma jedynie wartość image'u.

26 minut temu, Piopio napisał:

Napisz to na jakiejś grupie winylowej na FB 😉 

Tak, to bardzo dobry pomysł jest 🤕

2 minuty temu, iro III napisał:

No to zakładaj w HajEndzie special edyszyn wątek i tam nie będziesz miał "straty kasy", ni taniochy. 🙄

Do hajendu nie zaglądam. Tam smoki zjadają normalnych 🐲

A wracając do tematu, budżet jest spory. Jeżeli jedynym wymaganiem jest WAF to ok. Ale jeżeli ma dobrze grać to chyba warto zwrócić uwagę na wąskie gardła. 

• Moderatorzy

Panowie, są różne poziomy zaangażowania, również finansowego i nie widzę powodów aby to musiało być powodem sporów.

Czy to są małe, czy duże pieniądze, to zawsze warto je wydać rozsądnie.

• Moderatorzy
2 godziny temu, arpeggione napisał:

A dopłacanie do FG w MM ma jedynie wartość image'u.

Eeee, no trochę przesadzasz. Mam porównanie i sens jest.

Nie mam dużego doświadczenia z MC HO, a to, które mam nie przekonało mnie. Za to wkładki MM, jeśli ktoś nie zamierza inwestować dużych pieniędzy, uważam za sensowne. Owszem, osobiście wolę MC, ale to niestety niesie za sobą większe inwestycje.

7 godzin temu, Marcinus napisał:

Mam porównanie i sens jest.

No to będziemy się pięknie różnić 😄 

7 godzin temu, Marcinus napisał:

wkładki MM, jeśli ktoś nie zamierza inwestować dużych pieniędzy, uważam za sensowne

Poniżej gramofon VPI Scout w budżecie o którym mowa.

Ukryta Zawartość

Naprawdę założyłbyś MM-kę do tego napędu?
Przecież nie chodzi mi o dyskredytowanie MM-ek, sam niedawno pytałem o coś niedrogiego. Tylko o zasadę łańcucha.

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

Założyłbym, bo to nie boli i wcale nie musi być źle, a że można lepiej, no zawsze można lepiej... 🙂 

Natomiast nie poleciłbym nikomu takiej MM:

Ukryta Zawartość

i to nie dlatego, iż to zła wkładka, ale ze względu na jej cenę. Za tyle można już kupić bardzo dobre MC

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

W dniu 24.03.2025 o 10:20, przmor napisał:

Każdy ma inne potrzeby. Pisanie że trzeba wydać dużo pieniędzy na sprzęt żeby być zadowolonym jest pozbawione sensu. Nie każdy ma aż tak wysoki próg zadowolenia.

też tego zdania jestem 👍

W dniu 24.03.2025 o 22:06, arpeggione napisał:

Przecież nie chodzi mi o dyskredytowanie MM-ek, sam niedawno pytałem o coś niedrogiego. Tylko o zasadę łańcucha.

a co gramofon się obrazi jak na nim orto black-a powieszę 😄

linn na sondekach wieszał at95 ze szlifem vital i dużo ludzi je lubiła.

clear audio to samo.

Edytowane przez bolo_senor
  • Pokaż nowe odpowiedzi