Skocz do zawartości
IGNORED

Era jednorazówek

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, browarb napisał:

Nic nowego,większość rzeczy jest produkowana wg takiej filozofii....

Pewnie z 85 procent jaknie jeszcze więcej 😏🥺🥺🥺

Nawet lepiej, czytałem wywiad z "inzynierem od słabego ogniwa" z dużej firmy AGD, którego zadaniem było opracowanie rozwiązań skracających żywotność istotnych elementów urządzenia, które miało się "naturalnie zużyć" po okresie  gwarancji w taki sposób, by naprawa była nieopłacalna. Podawał przykład odkurzacza i głównego zawiasu obudowy, który miał się rozpaść po określonej ilości cykli otwarcia. Tak producenci robią klientów w jajo.

Nie dziwi mnie to. Ostatnio rozpadł mi się drugi odkurzacz bosch tuż po gwarancji. Pomijam fakt że wygalda jakby miał nie dwa, a dwadzieścia lat mimo normalnego użytkowania. Wkurzyłem się i kupilem dwa dni temu trzy razy tańszego chińczyka. Nie dość że lepiej zbiera to i lepiej wykonany. Ta sławna Niemiecka jakość odchodzi w zapomnienie. 

?👈

22 minuty temu, rafal735r napisał:

Ta sławna Niemiecka jakość odchodzi w zapomnienie. 

Rafałku, ona już dawno odeszła w zapomnienie. Wystarczy przeanalizować rynek motoryzacyjny, AGD etc.

2 godziny temu, szpakowski napisał:

A co z tzw ekologią? Gdzie są i co robią w tej sprawie aktywiści? 

Jak prawdziwa ekologia zacznie sie oplacac to zaczna znowu robic trwale produkty.

Aktywisci to glownie bardzo mlodzi ludzie ktorzy innego, "trwalego" swiata nie znaja nawet, poza opowiadaniami rodzicow.

Starsi narzekaja a mlodzi tego nie czuja.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Pomijając audio w rodzaju hardcore, czyli tradycyjny wzmacniacz, gramofon, czy nawet odtwarzacz CD, "dzisiejsze" audio nawet nie nadąża się rzeczywiście zużywać, zanim zużyje się "mentalnie", bo np sposoby nadawania w streamingu, czy systemy kodowania, a nawet funkcje urządzeń, ewoluują bardzo szybko. Kiedyś np 10-letni telewizor, to była rzecz normalna. Dziś, taki "zabytek" już nie ma racji bytu. Nic dziwnego, że sprzęt wymieniamy częściej, pomimo, że niby jest sprawny. Fakt- to nie komputer z elastycznym oprogramowaniem, tu nie da się zwykle założyć nowego systemu operacyjnego, czy dopisać nowych funkcji. A już szczytem świństwa producentów jest ograniczenie sprzętowe do obsługi określonych serwisów. Kolega kiedyś kupił do sypialni miniwieżę Sony z radiem internetowym. Jakie było jego zdziwienie, gdy jeszcze przed upływem gwarancji owo radio przestało działać, bo skończyła się umowa Sony z tym dostawcą usług i po prostu radio internetowe zniknęło z funkcji urządzenia. Zgłoszenie gwarancyjne nic nie dało, bo była w instrukcji klauzula, że Sony nie odpowiada za działanie funkcji związanych z zewnętrznymi dostawcami treści.

Cóż,znowu wszystkie drogi prowadzą do czcicieli Złotego Cielca,czyli do Żymu:

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

• 2 tygodnie później...
W dniu 18.01.2025 o 14:29, porlick napisał:

Pomijając audio w rodzaju hardcore, czyli tradycyjny wzmacniacz, gramofon, czy nawet odtwarzacz CD, "dzisiejsze" audio nawet nie nadąża się rzeczywiście zużywać, zanim zużyje się "mentalnie", bo np sposoby nadawania w streamingu, czy systemy kodowania, a nawet funkcje urządzeń, ewoluują bardzo szybko. Kiedyś np 10-letni telewizor, to była rzecz normalna. Dziś, taki "zabytek" już nie ma racji bytu. Nic dziwnego, że sprzęt wymieniamy częściej, pomimo, że niby jest sprawny. Fakt- to nie komputer z elastycznym oprogramowaniem, tu nie da się zwykle założyć nowego systemu operacyjnego, czy dopisać nowych funkcji. A już szczytem świństwa producentów jest ograniczenie sprzętowe do obsługi określonych serwisów. Kolega kiedyś kupił do sypialni miniwieżę Sony z radiem internetowym. Jakie było jego zdziwienie, gdy jeszcze przed upływem gwarancji owo radio przestało działać, bo skończyła się umowa Sony z tym dostawcą usług i po prostu radio internetowe zniknęło z funkcji urządzenia. Zgłoszenie gwarancyjne nic nie dało, bo była w instrukcji klauzula, że Sony nie odpowiada za działanie funkcji związanych z zewnętrznymi dostawcami treści.

A u mnie 10 letni telewizor hula z powodzeniem, odwzorowanie kolorów bajecznie naturalne, a brak 4, 8 czy tam 16k mam głęboko w rzyci. 

Oczywiście zgoda co do głównego wątku, że producenci celowo skracają żywot swoich produktów. Natomiast zupełnie inną sprawą jest nasza własna pogoń za coraz nowszym, choć nie zawsze lepszym. W mojej ocenie my sami jesteśmy winni temu co się dzieje, nie mniej niż producenci 😉

W dniu 18.01.2025 o 14:29, porlick napisał:

Miałem to samo z Cambridge Audio 🙂

Nigdy więcej streamera! 😒

Sam jestem ciekaw ile pociągnie TV który nabyłem dwa miesiące temu. 

Panas ST60 z 2013 roku teraz robi karierę u córki w pokoju i pewnie da radę jeszcze dość długo 😁na liczniku ponad 30.000 godzin 🫣

Teraz jest era wirtualnych wtyczek . Dla przykładu w audio są to wtyczki DAW . Można mieć czarną skrzynkę z terminalem 3D HDMI opartą głównie na takich wtyczkach , coraz częściej z abonamentem . Tak naprawdę to zaczęło się od telefonów na abonament , teraz abonament będzie na wszystko . 

2 godziny temu, Gargan napisał:

Miałem to samo z Cambridge Audio 🙂

Nigdy więcej streamera! 😒

851 N, CXN mają aktualizację do tej pory, czyli w przypadku 851N to już 10 lat, więc..?

Sami przykładamy do tego obie ręce . Daliśmy się omamić " nowoczesnością" Nikt nie chce być nie nowoczesny . To też się przekłada na wiele zachowań nie tylko zakupowych.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

17 minut temu, marek-1969 napisał:

Sami przykładamy do tego obie ręce . Daliśmy się omamić " nowoczesnością"

Nowoczesny czytaj dalej - Abonencki . Po co kupować raz i zapłacić raz  . Lepiej jak gawiedź kupi wiele razy tą samą bułkę.

Czy zadaliście sobie pytanie .

Co to są mikro transakcje ? 

To właśnie ta nowoczesność jest właśnie taką mikro transakcją . 

1 godzinę temu, Zbi_Rek napisał:

851 N, CXN mają aktualizację do tej pory, czyli w przypadku 851N to już 10 lat, więc..?

Za to Cambridge Minx oraz CXN'y nie mają aktualizacji, więc...?

8 minut temu, Gargan napisał:

Za to Cambridge Minx oraz CXN'y nie mają aktualizacji, więc...?

jeszcze Stream Magic mkI też nie jest wspierany. CXN v2 dostaje aktualizacje

...więc racje masz Ty i ja 🤗

czyli trzeba zapytać przed przed zakupem

Edytowane przez Zbi_Rek

@Zbi_Rek ale o co chcesz pytać?

"Przepraszam, ale macie zamiar zrezygnować ze wsparcia jeszcze na gwarancji czy zaraz potem - bo nie wiem jak bardzo mnie wysterujecie?" 

19 minut temu, Gargan napisał:

@Zbi_Rek ale o co chcesz pytać?

"Przepraszam, ale macie zamiar zrezygnować ze wsparcia jeszcze na gwarancji czy zaraz potem - bo nie wiem jak bardzo mnie wysterujecie?" 

brawo 👍

a nawet nie trzeba pytać, wystarczy przeczytać warunki wsparcia 

tak samo jak sprawdzasz przed kupnem smartonu do jakiej wersji Android producent gwarantuje aktualizację

Edytowane przez Zbi_Rek

image.png.8a8a6bf9167553ff82ed904acc4c7b31.png

To jest grafika wtyczki DAW . Ale to tylko wirtualny obrazek w jakimś edytorze audio jako Digital Audio Workstation , czyli cyfrowa stacja robocza . Zwykły użytkownik będzie miał czarną skrzynkę wielkości dekodera kablówki i terminal z obrazkiem takiej wtyczki , którym będzie np. smartfon , czy inny tablet . Do tego abonament 3000 $ na rok .

Drobiazg . To tylko mikro transakcja .

Czy to też mikrotransakcja?

właścicielka pensjonatu w sierpniu 2024 r. nieoczekiwanie dostała pismo z żądaniem zapłaty 33 tys. zł kary za zaległy abonament RTV.

https://businessinsider.com.pl/wiadomosci/33-tys-zl-za-abonament-rtv-takie-pismo-dostala-wlascicielka-pensjonatu/2qfn0b1

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

18 godzin temu, wsteczna świnka napisał:

Tak naprawdę to zaczęło się od telefonów na abonament , teraz abonament będzie na wszystko . 

To zly przyklad. Telefon na abo to jak zakup na raty ktorego wielu, szczegolnie dawniej nie mogloby miec.

No i telefon jest twoja wlasnoscia.

Wspolczesnie zaczyna kwitnac forma dzierzawy.

16 godzin temu, marek-1969 napisał:

Sami przykładamy do tego obie ręce . Daliśmy się omamić " nowoczesnością" Nikt nie chce być nie nowoczesny . To też się przekłada na wiele zachowań nie tylko zakupowych.

Ja tam jestem fanem postepu. Moj problem to tylko brak trwalosci urzadzen. Bo ja chce decydowac co chce nowe a co chce uzywac latami.

Akurat jestem w temacie opiekacza do kanapek. Po dwoch latach warstwa zapobiegajaca przywieraniu sie zuzyla i lokalnie starla. Nikt nie sprzedaje samych wkladek tylko cale opiekacze. Rece opadaja.

Jedyna nadzieja ze EU wymusi to na producentach.

Nic nie wymusi.  Utopia europejska to klub lobbystów a nie stowarzyszenie charytatywne.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

@rafa jedyne co UE wymusi to na Tobie słuchanie śpiewu ptaków, bo ktoś kiedyś tam się zorientuje, że Hi-Fi ciągnie dużo prądu i nie mieści się w zielonym bezwładzie 😀

2 minuty temu, marek-1969 napisał:

Nic nie wymusi.  Utopia europejska to klub lobbystów a nie stowarzyszenie charytatywne.

Uzywanie USB na Apple wymusili

https://www.parp.gov.pl/component/content/article/87014:naprawiamy-nie-wyrzucamy-weszla-w-zycie-unijna-dyrektywa

30 lipca 2024 r. w całej Unii Europejskiej weszła w życie dyrektywa o prawie konsumentów do naprawy towaru. Kraje członkowskie do 31 lipca 2026 roku mają obowiązek włączyć jej wskazania do prawa krajowego.

• Pokaż nowe odpowiedzi