Skocz do zawartości
IGNORED

Jak mierzyć odległość kolumn od tylnej ściany?

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 7.02.2025 o 02:24, Zwykły Drut napisał:

Raczej tam gdzie jest element odpowiedzialny za wywołanie zmian w ośrodku, którym jest powietrze, czyli tam gdzie membrana.

Ale w sumie które miejsce membrany; bardzo mnie to intryguje mając świadomość że większość  membran nie zachowuje się jak sztywny tłok 

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

6 godzin temu, ASURA napisał:

Ale w sumie które miejsce membrany; bardzo mnie to intryguje mając świadomość że większość  membran nie zachowuje się jak sztywny tłok 

Nie dzielmy włosa na czworo bo nas tu zjedzą, dla celu wątkowego uznajmy, że membrana jest płaska😉. Wiadomo do pewnego momentu pracuje tłokowo, ze wzrostem f zaczyna się odkształcać i pojawiają się rezonanse w różnych obszarach, zależnie od kształtu, materiału, tłumienia wewnętrznego..., wraz z nimi THD i zaburzenia fazy. Ale wiadomo ten obszar pracy to już mało użyteczny i najlepiej jak głęboko jest schowany. Często uciążliwe zjawisko przy midwooferach i średniotonowych o wysokiej sztywności. Z jednej strony są "dokładniejsze" i pozwalają na wyższy podział f, z drugiej zaraz za nim pojawia się szczotka rezonansów i THD, a jak się ich głęboko nie schowa to dolny zakres wysokich może skrzeczeć.

ja pierdzielę, a takie głupie, infantylne pytanie zadałem. O taką oczywistą oczywistość jak d*bil pytam, przecież wszyscy we wsi wiedzo...

Jestem w tym samym punkcie wiedzy, jeśli chodzi o tę kwestię, jak przed zadaniem tego pytania. I niech tak zostanie, będzie to kolejna z niewyjaśnionych zagadek wszechświata... 😁

11 minut temu, Miłosz1 napisał:

ja pierdzielę, a takie głupie, infantylne pytanie zadałem. O taką oczywistą oczywistość jak d*bil pytam...

zgadzam się z tym co napisałeś w 100% 

Edytowane przez Zbi_Rek

To nie pytanie jest glupie tylko pozniejsze dywagacje. Odleglosc kolumny od sciany mierzy sie podobnie jak odleglosc kanapy od sciany czy plotu od domu. A do pomiarow modow itp uzywa sie lokalizacji przetwornika. Niby proste ale rozdmuchane ego specjalistow nie pozwala uzyskac konsensusu i watek sie ciagnie.

8 godzin temu, Miłosz1 napisał:

ja pierdzielę, a takie głupie, infantylne pytanie zadałem. O taką oczywistą oczywistość jak d*bil pytam, przecież wszyscy we wsi wiedzo...

Jestem w tym samym punkcie wiedzy, jeśli chodzi o tę kwestię, jak przed zadaniem tego pytania. I niech tak zostanie, będzie to kolejna z niewyjaśnionych zagadek wszechświata... 😁

Dzięki za podsumowanie i w sumie to nie dziwię ci się 🙂

9 godzin temu, Biedronek napisał:

To nie pytanie jest glupie tylko pozniejsze dywagacje.

Dokładnie tak! Nie ma głupich pytań - są tylko głupie odpowiedzi.

12 godzin temu, Miłosz1 napisał:

Jestem w tym samym punkcie wiedzy, jeśli chodzi o tę kwestię, jak przed zadaniem tego pytania.

Po moim wpisie nadal masz wątpliwości?

W dniu 12.02.2025 o 21:55, szymon1977 napisał:

Między autem a ścianą jest jeszcze odległość jakoś ze dwa metry.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

19 minut temu, szymon1977 napisał:

Dokładnie tak! Nie ma głupich pytań - są tylko głupie odpowiedzi.

Po moim wpisie nadal masz wątpliwości?

Z całym szacunkiem, myślałem, że odpowiedź będzie bardziej jednoznaczna. Twoje stwierdzenie jest tylko (i aż) jednym z głosów w dyskusji.

A to, że jest zbieżne z tym, co sądziłem i na logikę wydawało mi się jedynie poprawne, to już inna sprawa.

Sęk w tym, że po tej dyskusji, oprócz mojego pierwotnego wyobrażenia, że niektórzy mierzą od tylnej ścianki, inni od przedniej a na kilku filmach widziałem pomiar od środka pomiędzy przednią i tylną, dochodzi jeszcze od umiejscowienia membrany a ta nie "stoi w miejscu", itp. wariacje.

Tak że, nadal nie wiem nic więcej a nawet bardziej nie wiem... Ale kij z tym, rozmawiając ze znajomymi powiem, że gadamy o wszystkim, tylko odległość kolumn od ściany jest tematem tabu bo przecież wszyscy wiedzo  😎

Nie ma co trawić czasu już na tę dyskusję - dziękuję wszystkim za jakże pouczające doświadczenie a co poniektórym zwłaszcza za stracony przeze mnie czas, który mogli spożytkować gdzie indziej. Jak to się mówi - gdzie dwóch Polaków, tam trzy opinie.

8 minut temu, Miłosz1 napisał:

Sęk w tym, że po tej dyskusji, oprócz mojego pierwotnego wyobrażenia, że niektórzy mierzą od tylnej ścianki, inni od przedniej a na kilku filmach widziałem pomiar od środka pomiędzy przednią i tylną, dochodzi jeszcze od umiejscowienia membrany a ta nie "stoi w miejscu", itp. wariacje.

O matko... mierzą inaczej, bo mierzą co innego.

Edytowane przez szymon1977

9 godzin temu, Miłosz1 napisał:

Tak że, nadal nie wiem nic więcej a nawet bardziej nie wiem... Ale kij z tym, rozmawiając ze znajomymi powiem, że gadamy o wszystkim, tylko odległość kolumn od ściany jest tematem tabu bo przecież wszyscy wiedzo  😎

Wtstarczy tyle - ustaw kolumny jak najdalej od ścian, najdalej jak tylko pozwala ich "rzeczywiste otoczenie". Bez zwracania uwagi czy mierzy się cokolwiek od tylnej ścianki, czy od frontowej.

"Rzeczywiste otoczenie" - pozostałe umeblowanie, funkcjonalność pokoju, wielkość pokoju, utrzymanie zasady trójkąta równobocznego w układzie słuchacz-głośniki.

Tyle w warunkach domowego audio wystarczy.

Edytowane przez iro III

Ponieważ niezawsze najdalej jak się da będzie najlepszym rozwiązaniem w danym pomieszczeniu, przy danym zestawie. U mnie np po wielu próbach, pomiarach, odsłuchach, najlepszą odpowiedź pomieszczenia dały zamknięte, nisko nieschodzące, z podbitym wyższym basem kolumny, postawione pod ścianą. 

Każde pomieszczenie jest inne i często nieprzewidywalne. Najlepiej szukać miejsca z mikrofonem.

.

42 minuty temu, J4Z napisał:

niezawsze

Niezawsze oznacza, specyficzne, konkretne, jednostkowe warunki, jakie dyktuje sprzęt.

Pisałem o zasadzie ogólnej.

Edytowane przez iro III

Rzadko kiedy ustawienie najdalej jak pozwalają meble, poruszanie się po pokoju itd będzie najlepszym miejscem. Najlepsze miejsce trzeba znaleźć.

Elo

.

Problemy audiofilów nie dotyczą przeciętnych ludzi. 

Szukać z mikrofonem miejsca na kolumny? Ta, jasne...

Stawiasz gdzie jest miejsce. Nie wybieraj ogromnych kolumn do małego pomieszczenia i nie będzie problemów. Tyle w temacie.

Edytowane przez Gargan

Lepsze moje szybkie rady od waszego kilkutygodniowego pitolenia o elektroakustyce, które nic nie wnosi. 

Wszelkie sugestie producentów zespołów głośnikowych są bardzo ogólnikowe. Nigdy nie piszą wprost, że chodzi o odległość obudowy od ścian lub odległość centralnego punktu membrany od ściany lub czegoś zupełnie innego od ściany. 

Sam jestem skłonny założyć, że chodzi o odległość obudowy, bo mówimy o produktach dla ludu pracującego miast i wsi, a nie dla szurniętych audio-voodoo-filów. 

16 minut temu, Gargan napisał:

Stawiasz gdzie jest miejsce.

Dokładnie tak! U mnie, po uwzględnieniu nie tylko rozmiarów i kształtu pomieszczenia, ale też usytuowania drzwi, okna i kominka, miejsce na na bazę stereo okazało się jest jedno. Pozostało ustawić...

1 godzinę temu, iro III napisał:

najdalej od ścian, najdalej jak tylko pozwala ich "rzeczywiste otoczenie

Co w rzeczywistości oznacza 20-30cm od ściany.

6 minut temu, Gargan napisał:

Wszelkie sugestie producentów zespołów głośnikowych są bardzo ogólnikowe. Nigdy nie piszą wprost, że chodzi o odległość obudowy od ścian lub odległość centralnego punktu membrany od ściany lub czegoś zupełnie innego od ściany. 

Bo odległość kolumny ściany, to odległiść kolumny od ściany - powtórzę.

W dniu 12.02.2025 o 21:55, szymon1977 napisał:

Między autem a ścianą jest jeszcze odległość jakoś ze dwa metry.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

35 minut temu, szymon1977 napisał:

kominka,

Kominek, to atawizm (czas jaskiniowy po odkryciu ognia, kurne chaty), to już de mode.

...ale kolumny ustawione po obydwu jego bokach dadzą zapewne idealne "czarne tło"...czarne jak sadza w nim. 😂

Pojawiła się na Forum sugestia, że przy kolumnach ustawionych po bokach, kominek to idealne miejsce na subwoofer.

Edytowane przez szymon1977

Kominek, to atawizm (czas jaskiniowy po odkryciu ognia, kurne chaty), to już de mode.
...ale kolumny ustawione po obydwu jego bokach dadzą zapewne idealne "czarne tło"...czarne jak sadza w nim.

Mam wielu znajomych posiadajacych kominki. Ale poza jednym wyjatkiem jeszcze mi sie nie zdarzylo siedziec przd zapalonym
Pojawiła się na Forum sugestia, że przy kolumnach ustawionych po bokach, kominek to idealne miejsce na subwoofer.

Wiem kto to byl
Problemy audiofilów nie dotyczą przeciętnych ludzi. 
Szukać z mikrofonem miejsca na kolumny? Ta, jasne...
Stawiasz gdzie jest miejsce. Nie wybieraj ogromnych kolumn do małego pomieszczenia i nie będzie problemów. Tyle w temacie.

Czyli takie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

16 minut temu, xajas napisał:

Mam wielu znajomych posiadajacych kominki. Ale poza jednym wyjatkiem jeszcze mi sie nie zdarzylo siedziec przd zapalonym

Ukryta Zawartość

Czerwonym Maluchem da się jechać setą przez miastom. Kominek jest jak Ferrari: jedziesz 50, choć możesz 300.

Ukryta Zawartość

40 minut temu, xajas napisał:

Ukryta Zawartość

emoji106.png
Wiem kto to bylemoji16.png
Czyli takie IMG_6056.jpg

Kto bogatemu zabroni? 🤷

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 13.02.2025 o 23:35, Zwykły Drut napisał:

uznajmy, że membrana jest płaska

Tylko jako wyjątek.

14 godzin temu, xajas napisał:

Czyli takie

Ukryta Zawartość

W Musicland w piwnicy Arabella House to były wmontowane chyba w ścianę w reżyserce. Ulubione miejsce nagrywaczy.

Ukryta Zawartość

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Dziwne.
Moje kolumny z każdym postem-są w innej odległości od ściany.

A stoją cały czas w tym samym miejscu na podłodze.

Hydrozagadka.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

A takie pochylone do tyłu Audio physic jak zmierzycie?🙃

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...
W dniu 15.02.2025 o 06:47, iro III napisał:

Bo?

Bo sa kolumny,których konstrukcja zakłada,że będa ustawione przy scianie albo wręzcz w rogu-no Klipschorn

W dniu 19.02.2025 o 21:15, Maraudio napisał:

Ukryta Zawartość

Ja chętnie pomierzę,jak przywieziesz.
Pod warunkiem,że pomiar będzie trwał 2 miesiące.
Jestem dokładny
🙂

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

W dniu 19.02.2025 o 21:15, Maraudio napisał:

Ukryta Zawartość

Jest to jedynie schemat ale wygląda na to że oni uwzględniają odległości do najbliższej ścianki kolumny 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi