Skocz do zawartości
IGNORED

Hi-endowy zestaw głosników przed komputerem - z czego korzystacie?

Rekomendowane odpowiedzi

Tak mnie naszło ... pytanko ... z jakiego zestawu głosników korzystacie przed komputerem ???

Pytam, bo na podstawie moich doświadczeń ja mam ... o tym za chwilę 😉 .

Próbowałem "audiofilskich rozwiązań ... małe monitory, nowe i vintage, do tego jakaś lampa i ...

musiałbym mieć większe biurko, a nie mam miejsca bo obok stoi drugi monitor. Próbowałem więc głośniki gdzieś z czapy za komputerem i wyżej, taki mam gabinet, nie poradzę. I doopa. Zawsze było jakieś ale. Dodam, że tak ze 25 lat temu korzystałem z jakiegos zestawu Creative, nawet 5.1. Masakra jakościowa.

I wreszcie, tak 15 lat temu, może więcej trafiłem w 10-kę. Zakupiłem ... zestaw BOSE:

7167WIQwbjL._AC_SL1200_.jpg

To BOSE Companion 3. Dzisiaj sa juz kolejne wcielania.

I ... od tego czasu nic mnie nie swędzi, nic mnie nie kusi, zero parcia na zmiany 🙂 .

Sub stoi gdzieś pod biurkiem. Mac zasila DAC Mytek DSD 192 Stereo, a on po wyjściu analogowym ten system BOSE.

To jaka scena buduje mi się przed monitorem to ... mistrzostwo świata. Może nie ma zarąbistego czarnego tła ale ... to w końcu miesce do pracy. Jedyne co powinienem zrobic to ustawić te głosniczki ze 30 cm wyżej, choc i tak scena buduje się na wysokości połowy monitora. Szerokośc czasami powala. Głębokość żadna ... wszyscy muzycy grają i śpiewają tylko dla mnie prze monitorem, w tym pierdolniku jak poniżej na zdjęciu. Jakoś nie mam uciągu 😉 .

Tak to wygląda dziś:

vCPI0t.jpg

BTW moge sobie "dać więcej niskich z suba" 🙂 , a co.

BTW z komputera gram z softu Audirvana.

A jak jest u Was ???

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

20 minut temu, pmcomp napisał:

Głębokość żadna ... wszyscy muzycy grają i śpiewają tylko dla mnie prze monitorem

I to jest zajebiste. Co ciekawe wokale są wyżej niż instrumenty. Czary.

BTW mam w jednym samochodzie system BOSE i gra całkiem zajebiście. Można było zamówić Bang & Olufsen ale ... za trzy taczki pieniędzy.

Edytowane przez pmcomp

Nikt? Nic?
Nie sluchacie muzy przed komputerem?

Sluchacie.
Wystarcza najzwyklejsze B&W804

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Za monitoami, nie po audiofilsku, ale swietnie gra 2 x Sonos Five (stereo)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 godziny temu, .:Gerard:. napisał:

Za monitoami, nie po audiofilsku, ale swietnie gra 2 x Sonos Five (stereo)

Ukryta Zawartość

A jak to stoi i jak się dzwięk propaguje zza tych monitorów ?

11 godzin temu, xajas napisał:

Sluchacie.
Wystarcza najzwyklejsze B&W804

IMG_0028.thumb.jpg.a02991b59b220dadc9e469b68d2b5b18.jpg

Jak sie ma miejsce ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zdjęcie robione jak był tylko jeden, w tej chwili są dwa, dźwięk częściowo przechodzi przez szczelinę, mogę monitory od komputerów podnieść, aby dźwięk z ZG lepiej dochodził, sugerowany rozstaw dla nich i odległość odsłuchu to 2,5m, a nawet może być dalej i szerzej, tak więc teraz siedząc blisko przy tej pozycji, jest lekkie tłumienie i jest okay, ZG wyposażone w korekcje bass sopran, loudness, a nawet kalibracje akustyki.
Mialem bose a mój brat ma do teraz, tez mi sie podobało, bardzo efekciarsko grało, sonos daje jeszcze więcej, ma większy zapas, rozmach, kilka wzmacniaczy w klasie D, napakowali w sumie po 6 przetworników, ma sie poczucie że za monitorami LCD stoją wielkie ZG, nawet przy cichym słuchaniu i bez podbicia jest super.

IMG_9473.JPEG

Takiego brzdąca sonos era 300 tez mam :-), szkoda ze tych dużych nie mam .....

zestaw głośników przed komputerem  -    napiszę coś w tym temacie gdy go przeniosą go do zakładki START lub ewentualnie HI-FI. W zakładce HIGH-END śmiecić nie będę ...

Arkadix 

Tutaj ktoś ma Genelec 8361A (ponad 40 000 PLN same te dwie kolumienki):

screenshot_20201031-151055-jpg.177421

@Arkadix są inne tematy w tym dziale, gdzie możesz wstawić taki tekst - np. w temacie, gdzie ktoś potrzebuje kolumn do pokoju 45m kw "które można postawić blisko ściany" do ... 10 000 PLN.

Przez 2 lata słuchałem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ustawionych zaraz za biurkiem. Ok. 1m od uszu.

15-20 lat temu miałem na buirku, przez 5 lat, Logitech Z-5500.

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, Arkadix napisał:

zestaw głośników przed komputerem  -    napiszę coś w tym temacie gdy go przeniosą go do zakładki START lub ewentualnie HI-FI. W zakładce HIGH-END śmiecić nie będę ...

Arkadix 

Powinienes pamietac takie powiedzenie: na zlosc babci niech mi uszy zmarzna.

🙂 

Pietka, tak nie cierpisz High Endu, ale przecież wiesz, że posiłkując się nim w nawie każdego założonego przez siebie wątku automatycznie go gloryfikujesz?  😉

J. 

47 minut temu, umka napisał:

Pietka, tak nie cierpisz High Endu, ale przecież wiesz, że posiłkując się nim w nawie każdego założonego przez siebie wątku automatycznie go gloryfikujesz?  😉

J. 

Jacku,

Dlaczego ja nie cierpie hiendu??? Ja przeciez baaaardzo cierpie … 😉 .

Ja cierpię dobrze brzmiącą muzykę ale … dzisiejszego hiendu, w takiej postaci jakiej nabrał teraz, rzeczywiscie nie cierpię. A szczegolnie jak niektorzy ludzie przy hiendzie wylaczaja … rozum, a końskie klapki na oczach prawie im przyrastają.

Jesli ktos wlasnie poczuł sie obrazony to zapewne własnie Jego mialem na mysli 😉 .

Taki mamy świat.

Ale mam dobra wiadomosć … ro jest uleczalne. Jestem najlepszym przykładem i wlasnie dzielę sie swoim szczęsciem.

🙂 

Edytowane przez pmcomp

33 minuty temu, pmcomp napisał:

dzisiejszego hiendu, w takiej postaci jakiej nabrał teraz, rzeczywiscie nie cierpię.

Zaraz zaraz, musimy coś usystematyzować.  Obecnie 99% konstrukcji na rynku według wszelakiej maści producentów z budżetówką włącznie to High End - przynajmniej według ich pobożnych życzeń. Dlatego najlepsi już nie oferują pospolitego High Endu, tylko taki z dopiskiem "Ultra". To jakiego nie lubisz?  To wbrew pozorom bardzo ważne, bo z tej perspektywy stoisz okoniem do swoich wyborów. 😀 

Ps. Oczywiście żarcik. Ale pojawienie się nowej standaryzacji jakości pośród topowej braci producenckiej jest faktem. 😎

Edytowane przez umka

Jakoś nie mam zaufania do zestawów, gdzie lewa kolumna, ma inną budowę niż prawa (duże szanse, że lewy kanał będzie grał nieco inaczej niż prawy - elektronika z zasilaczem zajmuje zapewne inną ilość miejsca w środku, więc mamy różną objętość dla głośnika).

Teoretycznie można zrobić odseparowaną komorę, by oba kanały miały identyczną objętość dla głośników, ale baaardzo wątpię, by coś takiego tutaj zastosowano.

No "hi-end" to zdecydowanie nie jest.

Hi-End wygląda mniej więcej jak:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kyle
59 minut temu, Kyle napisał:

Jakoś nie mam zaufania do zestawów, gdzie lewa kolumna, ma inną budowę niż prawa (duże szanse, że lewy kanał będzie grał nieco inaczej niż prawy - elektronika z zasilaczem zajmuje zapewne inną ilość miejsca w środku, więc mamy różną objętość dla głośnika).

Teoretycznie można zrobić odseparowaną komorę, by oba kanały miały identyczną objętość dla głośników, ale baaardzo wątpię, by coś takiego tutaj zastosowano.

No "hi-end" to zdecydowanie nie jest.

Hi-End wygląda mniej więcej jak:

Ukryta Zawartość

W "Hi-End" raczej nikogo nie interesują wykresy

Ukryta Zawartość

Zależy, co dla kogo jest "hi-endem". Bo jak wysoka cena i "wystrzałowy" wygląd, to faktycznie nie potrzeba wykresów/odsłuchu. 🙂 

Odsluch tak, zobacz jakie charaktrstyki mają słuchawki, kogo to obchodzi ? Wybiera sie po odsłuchaniu.

10 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Odsluch tak, zobacz jakie charaktrstyki mają słuchawki, kogo to obchodzi ? Wybiera sie po odsłuchaniu.

Już nie raz było pisane, że charakterystyki słuchawek mają się nijak do odsłuchu, z powodu małżowin, które się albo odkształcają po nałożeniu słuchawek, albo są omijane częściowo lub całkowicie (dokanałówki). Miedzy innymi z tego powodu w nie robi się miksu/masteringu w studiach nagraniowych od a do z na słuchawkach, tylko ew. traktuje jako dodatkowy odsłuch kontrolny. Także słuchawki zostaw z boku.

Edytowane przez Kyle
Już nie raz było pisane, że charakterystyki słuchawek mają się nijak do odsłuchu, z powodu małżowin,

Maja sie.

Wszystkie, ktore przesluchalem zgadzaly sie w brzmieniu z oczekiwaniem w oparciu o pomiary
Jak poznasz wiele wiele pomiarow, (patrz np Oratory1990) a potem je posluchasz, to zrozumiesz korelacje midzy pomiarem a brzmieniem

No tak, może nieprecyzyjnie się wyraziłem. Korelacja jest, ale to co "odbieramy" nie jest odpowiednio "filtrowane" przez małżowiny (przypadek słuchawek dokanałowych jest najjaskrawszym obrazem problemu), więc nie do końca "odbieramy" to w takiej postaci w jakiej powinniśmy.

Edytowane przez Kyle
33 minuty temu, Kyle napisał:

Zależy, co dla kogo jest "hi-endem". Bo jak wysoka cena i "wystrzałowy" wygląd, to faktycznie nie potrzeba wykresów/odsłuchu. 🙂 

klasyczny, sytuacyjny wzorzec filozofowania...

16 minut temu, xajas napisał:

Jak na to wpadles?

Bo świadomy Audiofil wie, ile jest zależności, oczekiwań.
Hi-End to nie standard, pomiary przydają się przy produkcji, dostrajaniu, ale priorytetem jest ucho i "to coś" .

A co jest z kontrola i dostrajaniem akustyki?

Czy to nie sa pomiary?

A co jest z dostrajaniem sprzetu do pomieszczenia poprzez pomiary?

Czy to nie sa pomiary?

Swiadomy audiofil zna i wykorzystuje te mozliwosci. Zylko zaparty i przekonany o swoim absolutnym sluchu Audiofil ignoruje te mozliwosci

• Pokaż nowe odpowiedzi