Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z kartą Focusrite Scarlett 2i2 - przydźwięk

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z tą kartą. Chciałbym wykorzystać ją jako przedwzmacniacz do dwóch mikrofonów pojemnościowych i wszystko działa tylko jest przydźwięk, który wyraźnie się zmniejsza gdy podłączę uziemienie do obudowy. Zdjąłem obudowę i stwierdziłem, że masa wejściowa nie jest połączona z masą wyjściową a obudowa jest jeszcze gdzieś indziej połączona. Nie jestem elektronikiem i nie rozumiem takiego rozwiązania. W układach z którymi się dotychczas spotykałem, masa układu elektronicznego była połączona z metalową obudową. Może ktoś mi pomoże z tym problemem? Pozdrawiam 

1 minutę temu, Janekzet napisał:

Mam problem z tą kartą. Chciałbym wykorzystać ją jako przedwzmacniacz do dwóch mikrofonów pojemnościowych i wszystko działa tylko jest przydźwięk, który wyraźnie się zmniejsza gdy podłączę uziemienie do obudowy. Zdjąłem obudowę i stwierdziłem, że masa wejściowa nie jest połączona z masą wyjściową a obudowa jest jeszcze gdzieś indziej połączona. Nie jestem elektronikiem i nie rozumiem takiego rozwiązania. W układach z którymi się dotychczas spotykałem, masa układu elektronicznego była połączona z metalową obudową. Może ktoś mi pomoże z tym problemem? Pozdrawiam 

Przedwzmacniacz czyli co? Co jest do tego interfejsu podłączone? 

nagrywamy.com

40 minut temu, Janekzet napisał:

Inżynierowie projektanci karty wiedzieli co robią i wewnątrz nie ma co grzebać. Mam analogiczną starsza Creative Emu 0404 i tam pod spodem jest możliwość likwidacji pętli mas, można sobie poprzełączać masy i w większości przypadków to pomaga w razie problemów. Tutaj nie ma takiej opcji. Za wiele się nic nie wymyśli na szybko. Może gniazdko z bolcem potrzebne, może faktycznie zasilanie idzie z dwóch gniazdek. 

Wszystkie urządzenia są zasilane z tego samego gniazda. Laptop jest zasilany z baterii. Tylko jak metalowa obudowa ma stanowić ekran, jeżeli nie jest połączona z masą wejściową i wyjściową?

3 godziny temu, Janekzet napisał:

Tylko jak metalowa obudowa ma stanowić ekran

... Tylko przy okazji... ale jak pomaga jej podłączenie do masy to podłącz.

Co do zasady jest tu podłaczone do sieci zasilającej tylko końcówka mocy więc nie ma problemu. Chyba, że interfejs równiież zasilasz z sieci to już problem, może być... No i nie wiadomo ile metrów kabla mają te mikrofony i czy na pewno jest tam układ zbalansowany...?

Oczywiście karta jest zasilana tylko z komputera. Układ jest zbalansowany, przewody nie są zbyt długie. Na innym mikserze nie ma problemu z przydźwięk wiem. Może Grzegorz7 byś wyjaśnił trochę jak teoretycznie jest z tymi masami.

Przy okazji może byście doradzili jak poradzić sobie ze sprzężeniem w przypadku mikrofonów pojemnościowych. Koncert już jutro, tak że nie mam zbyt wiele czasu.

Skoro to laptop, to nie potrzebuje uziemienia, potrzebne jest tylko zasilaczowi do tłumienia zakłóceń przez filtr sieciowy. Można podłączyć laptop do gniazda bez uziemienia, bez obaw o życie. Podobnie miałem i to pomaga. 

Ew. gdzieś inna pętla, może w konektorach między klockami, albo też przerwa w nich. 

Edytowane przez terminus

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

2 godziny temu, Janekzet napisał:

Może Grzegorz7 byś wyjaśnił trochę jak teoretycznie jest z tymi masami.

Obudowa nie ma związku z masami. 

Owszem, jako kawał blachy (przewodnik) osłaniającej połączenie jej z np. masą pozwala mieć wpływ ekranujący na objęte obudową obwody.

Jeżeli podłączenie tej obudowy do masy ma słyszalny wpływ oznacza to przede wszystkim ekranujący jej wpływ od zakłócających pól elektrycznych, przedostających się pojemnościowo do obwodów o wysokiej czułości.

A skąd one przenikają? Z otoczenia; kable w ścianach, urządzenia w pobliżu,...

Po to właśnie mikrofony są łączone symetrycznie aby to co złapią (pojemnościowo) przewody gorące zniosło się w interfejsie czy innym przedwzmacniaczu. Dodatkowo mają one pre w obudowie mikrofonu aby jeszcze zwiększyć ten sygnał użyteczny. A zasilanie tego przedwzmacniacza to właśnie tzw. zasilanie fantomowe płynące tymi samymi przewodami sygnałowymi...   

No i masa to jest określenie umowne.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sprawdź jeszcze to ↑

Tu cały wątek ↓

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez terminus

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]