Skocz do zawartości
IGNORED

Starszy Lampizator - czy warto?

Rekomendowane odpowiedzi

50 minut temu, zn21 napisał:

a dla mnie brzmienie orkiestry to kwintesencja brzmienia lampowego, jeżeli chodzi o barwę, gęstość czy nasycenie.

dziś na szczęście tranzystory też brzmią jak lampy choć w mniejszości 🙂

Orkiestra nie szumi i nie zniekształca. Nie ma też problemów z dynamiką i współczynnikiem tłumienia. 

9 minut temu, Ghotti napisał:

Kupuje krypto za te 3k na tydzień ? 

Ja zrozumiałem, że tyle kosztuje wypożyczenie a nie, że to jest kaucja zwrotna.

38 minut temu, krzyżak napisał:

Oczywiście, że Chińczycy potrafią  - tylko co to znaczy? A jak polskie to be? Skąd tyle jadu?  Ktoś ci za to płaci czy nie możesz przeżyć? Proponowałbym jadnak najpierw spróbować a potem pluć. Sam piszesz, że nie słuchałeś ,wiec możesz wystąpić w konkursie BIEDRONKI !  Organizują taki konkurs  na bajki dla dzieci.

Sorry bardzo, ale jak ktoś publicznie opowiada kocopoły a ma się za wielkiego inżyniera to nie mam powodów, żeby ufać jego projektom. 

Tak, chętnie opluję każdy wynalazek Lampizator'a. Szczególnie streamery zrobione ze zwykłego komputera PC. 

Ale w bajdy o genialnych DAC też nie wierzę 🤪

Z Fikusa inżynier jak z Rutkowskiego detektyw.

Edytowane przez Gargan
15 minut temu, Gargan napisał:

Sorry bardzo, ale jak ktoś publicznie opowiada kocopoły a ma się za wielkiego inżyniera to nie mam powodów, żeby ufać jego projektom. 

Tak, chętnie opluję każdy wynalazek Lampizator'a. Szczególnie streamery zrobione ze zwykłego komputera PC. 

Ale w bajdy o genialnych DAC też nie wierzę 🤪

Z Fikusa inżynier jak z Rutkowskiego detektyw.

Nie nadaję się na takie krucjaty. Polecam posłuchać i tyle - wiara to coś innego .

Edytowane przez krzyżak
nie zdążyłem edytować
2 godziny temu, pmcomp napisał:

Obstawiam Chinola 🙂 . Poczekajmy, choć wątpię żeby sie pochwalił 😉 .

Jak będzie to jakaś Mola Mola, to ci się w końcu przymknie z tymi próbami popisywania się?

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

Pewnie, że nie są. To w końcu nieliczne przypadku, gdy ewentualnie warto tak dużo płacic za audio, gdy szuka się jakości dźwięku.

6 godzin temu, zn21 napisał:

na jakiej lampie wyjściowej chcesz wypożyczyć?

ważne są kondensatory przed i za lampą!!!

O ja piórkuję 🤣

Kiedy idziesz kupić samochód to też się pytasz jakie pióra od wycieraczek włożyli, bo jak nie Bosch to nie ma jazdy? 🤣

13 hours ago, Gargan said:

@ephemeral to nie jest nienawiść tylko odruch samozachowawczy. 

Poszukaj sobie wypowiedzi tego machera od Lampizator'a. Szczególnie te o przetwarzaniu sygnału cyfrowego i dyskach twardych. Ręce mi opadły. 

Chińczycy też potrafią zrobić drogie i bardzo drogie DAC. Pytanie tylko, czy faktycznie tego potrzebujesz? Mnie pani doktor audiolog przekonała, że nie potrzebuję nic ponad to co już mam 🙂 

Jak masz jakiś link do czegoś co warto posłuchać/poczytać dot. tego co piszesz, to podrzuć. 🙂

11 hours ago, Ghotti said:

Aby rozwiać wątpliwości 3k zwrotne? 

Mam nadzieję, że tak. Zazwyczaj jak słyszę o kaucji, to kojarzy mi się ona z tymczasowym zabezpieczeniem 🙂

11 hours ago, zn21 said:

na jakiej lampie wyjściowej chcesz wypożyczyć?

ważne są kondensatory przed i za lampą!!!

Nie mam pojęcia, poprosiłem o dwa modele, pewnie wyślą w standardowym wyposażeniu...

12 godzin temu, Gargan napisał:

Ten makaron w środku Lampizator'a to jest taki specjalny design pułapki na nuty. Nuty są wyłapywane w te wnyki i dostarczane do słuchacza. Chińskie DAC mają środek w wysokim stopniu integracji, więc nie ma pajęczyny kabli i nuty uciekają. Dlatego z chińskich DAC jest gorszy dźwięk.

Ciekawe ile tego faktycznie Lampizator sprzedaje, a ile zarabia na wypożyczaniu sprzętu? 🤔

Lampizator zwraca kaucję 3k zł płatna przed wypożyczeniem. Chyba nie myślałeś że tyle kosztuje wypożyczenie.

47 minut temu, ephemeral napisał:

Jak masz jakiś link do czegoś co warto posłuchać/poczytać dot. tego co piszesz, to podrzuć. 🙂

Mam nadzieję, że tak. Zazwyczaj jak słyszę o kaucji, to kojarzy mi się ona z tymczasowym zabezpieczeniem 🙂

Nie mam pojęcia, poprosiłem o dwa modele, pewnie wyślą w standardowym wyposażeniu...

Oczywiście że zwracają kaucję.

5 godzin temu, Gargan napisał:

O ja piórkuję 🤣

Kiedy idziesz kupić samochód to też się pytasz jakie pióra od wycieraczek włożyli, bo jak nie Bosch to nie ma jazdy? 🤣

Coś ci mówi brembo, ohlins czy akrapovic?

Wyczynowy sprzęt na podzespołach no-name? 

obiektywnie o audio

42 minuty temu, S0nic napisał:

Lampizator zwraca kaucję 3k zł płatna przed wypożyczeniem. Chyba nie myślałeś że tyle kosztuje wypożyczenie.

Oczywiście że zwracają kaucję.

Coś ci mówi brembo, ohlins czy akrapovic?

Wyczynowy sprzęt na podzespołach no-name? 

Owszem niektórzy biorą pieniądze za wypożyczenie sprzętu i to nie jest kaucja zwrotna. 

Wyczynowy sprzęt na podzespołach no-name/DIY nazywa się zmota.

Wiesz jakiej marki są części w np. sportowych BMW? Marki BMW, nie żaden Bumbo czy Colins 🤪

11 minut temu, Gargan napisał:

Owszem niektórzy biorą pieniądze za wypożyczenie sprzętu i to nie jest kaucja zwrotna. 

Wyczynowy sprzęt na podzespołach no-name/DIY nazywa się zmota.

Wiesz jakiej marki są części w np. sportowych BMW? Marki BMW, nie żaden Bumbo czy Colins 🤪

Sportowe BMW z salonu to żaden wyczynowy sprzęt 😉 Daleko mu do wyczynowego sprzętu.

obiektywnie o audio

41 minut temu, Gargan napisał:

Marki BMW

Mylisz produkcje wlasna z brandowaniem czesci third party pod dana markę. Np. z zawieszenia i hamulców BMW nie robi samemu nic. I jeszcze mnostwa innych rzeczy w swoich samochodach.

Zresztą podobnie jak we wszystkich innych markach.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

27 minut temu, S0nic napisał:

Sportowe BMW z salonu to żaden wyczynowy sprzęt 😉 Daleko mu do wyczynowego sprzętu.

Nie miałem na myśli furmanek dla ludu pracującego miast i W.S.I. 🤪

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

1 minutę temu, pmcomp napisał:

Mylisz produkcje wlasna z brandowaniem czesci third party pod dana markę. Np. z zawieszenia i hamulców BMW nie robi samemu nic. I jeszcze mnostwa innych rzeczy w swoich samochodach.

Lampizator to gorszy sort DIY.

Ukryta Zawartość

39 minut temu, Gargan napisał:

Lampizator to gorszy sort DIY.

Nie widze zwiazku.

To nie sluchaj, sluchaj muzyki. 

Edytowane przez pmcomp

W dniu 7.02.2025 o 15:13, ProjectPi napisał:

Bzdura. Sorry.

Dużo głupotek. 

Słucham muzyki i jest to dla mnie oczywiste. Co nie oznacza, że nie potrafię uzasadnić, jakie mam oczekiwania względem jakości jej odtwarzania.

właśnie że  nie bzdura - sam piszesz w kółko o wierności a dalej nie wiadomo czemu wg. ciebie ma być to wierne. W każdym razie żaden wpis twój tego nie wyjaśnił. Jedynie wiemy, że ma być wierne "z pamięci w oparciu o wzorce brzmienia tego materiału, odtwarzanego bez zniekształceń." - to co ty masz w pamięci jakieś idealne brzmienie "wierne i bez zniekształceń"? skąd się tam wzięło? byłeś w studio masteringowym, jak robili mastering? czy może wcześniej, jak nagrywali? brzmienie "na żywo" faktycznie może być jakimś źródłem porównania, ale pamięć? litości...

????

18 minut temu, dekoracja napisał:

właśnie że  nie bzdura - sam piszesz w kółko o wierności a dalej nie wiadomo czemu wg. ciebie ma być to wierne. W każdym razie żaden wpis twój tego nie wyjaśnił. Jedynie wiemy, że ma być wierne "z pamięci w oparciu o wzorce brzmienia tego materiału, odtwarzanego bez zniekształceń." - to co ty masz w pamięci jakieś idealne brzmienie "wierne i bez zniekształceń"? skąd się tam wzięło? byłeś w studio masteringowym, jak robili mastering? czy może wcześniej, jak nagrywali? brzmienie "na żywo" faktycznie może być jakimś źródłem porównania, ale pamięć? litości...

Co tu niezrozumiałego? Mam pamięć i służy mi ona pomocą podczas odsłuchów. Do analizy niezwiązanej z odsłuchami służy mi sprzęt pomiarowy.

Kiedy wspomniane AudioNote nie potrafi z oczekiwana wiernością odtworzyć najprostszego przebiegu sinusoidalnego, to nie ma po co kruszyć dalej kopii.

17 minut temu, ProjectPi napisał:

Co tu niezrozumiałego? Mam pamięć i służy mi ona pomocą podczas odsłuchów. Do analizy niezwiązanej z odsłuchami służy mi sprzęt pomiarowy.

Kiedy wspomniane AudioNote nie potrafi z oczekiwana wiernością odtworzyć najprostszego przebiegu sinusoidalnego, to nie ma po co kruszyć dalej kopii.

co innego, jak jakiś konkretny klocek nie spełnia fundamentalnych założeń hifi (swoją drogą pokaż te fundamentalne braki w Audio Note bo nie słyszałem o tym wcześniej) a co innego twierdzenie, że się słyszy jakąś abstrakcyjną wierność. I jeszcze z pamięci, która jest totalnie zawodna. Szanujący się recenzent audio robi zawsze testy porównawcze (oba urządzenia są jednocześnie dostępne) bo w pamięci to moża liczyć do 100 (albo miliona jak ktoś umie). 

????

17 minut temu, dekoracja napisał:

swoją drogą pokaż te fundamentalne braki w Audio Note bo nie słyszałem o tym wcześniej

Ukryta Zawartość

18 minut temu, dekoracja napisał:

I jeszcze z pamięci, która jest totalnie zawodna. Szanujący się recenzent audio robi zawsze testy porównawcze (oba urządzenia są jednocześnie dostępne) bo w pamięci to moża liczyć do 100 (albo miliona jak ktoś umie). 

Pisałem o pamięci, nie o wspomnieniach. Upraszczajac nieco, rzecz w porównaniu z najlepszym dostępnym wzorcem, w najgorszym razie to wspomnienia, w najlepszym porównanie 1:1.

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, ProjectPi napisał:
3 godziny temu, dekoracja napisał:

swoją drogą pokaż te fundamentalne braki w Audio Note bo nie słyszałem o tym wcześniej

Ukryta Zawartość

Pierwszy od dolu czyli najgorszy DAC od Audio Note.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bali sie zamiescic pomiary ....bo to co uslyszali nakazywalo wyrzucic pomiary do kosza .

Ukryta Zawartość

Miałem okazję cały wieczór słuchać muzyki używając Baltica 4 i Poseidona. O ile z Balticem było po prostu w porządku (zapewne gdybym kupił w ciemno za cenę katalogową, to nie byłbym zbyt szczęśliwy...), o tyle przy Poseidonie był odlot. Trudno mi opisać dokładnie co się na ten odlot składa, jestem raczej laikiem wciąż. Ale słuchaliśmy w parę osób i wszyscy natychmiast powiedzieli, że Poseidon to inna jakość, że aż powietrze się elektryzuje 🙂

21 minut temu, ephemeral napisał:

Miałem okazję cały wieczór słuchać muzyki używając Baltica 4 i Poseidona. O ile z Balticem było po prostu w porządku (zapewne gdybym kupił w ciemno za cenę katalogową, to nie byłbym zbyt szczęśliwy...), o tyle przy Poseidonie był odlot. Trudno mi opisać dokładnie co się na ten odlot składa, jestem raczej laikiem wciąż. Ale słuchaliśmy w parę osób i wszyscy natychmiast powiedzieli, że Poseidon to inna jakość, że aż powietrze się elektryzuje 🙂

Za 100K to wolałbym se kupić jakiś używany muscle car 😉 Większa frajda 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

27 minutes ago, Piopio said:

Za 100K to wolałbym se kupić jakiś używany muscle car 😉 Większa frajda 😉 

Dostałem go do testów bo ma podobno zbliżoną sygnaturę dźwiękową do Big7 🙂

Też znalazłbym przynajmniej kilka rzeczy na które wolałbym bardziej wydać 100k 🙂 

8 godzin temu, ephemeral napisał:

Dostałem go do testów bo ma podobno zbliżoną sygnaturę dźwiękową do Big7 🙂

Też znalazłbym przynajmniej kilka rzeczy na które wolałbym bardziej wydać 100k 🙂 

Nie było zrobić szalonej rzeczy i po prostu wypożyczyć big7? 😄 

35 minut temu, ephemeral napisał:

Zupełnie Cię zaskoczę - chciałem, nie mieli. 😉 

Bo Big7 juz chyba nie robia.

• Pokaż nowe odpowiedzi