Skocz do zawartości
IGNORED

Dobrze Grający Tuner Radiowy

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie szukam odskoczni od streamerow I czasem chciałbym posłuchać dobrze grającego radyjka z ciepłym brzmieniem. Na forach polecają  Tunery Onkio Integra i Sony 

Im bardziej klasyczne tym lepiej 

Może ktoś miał podobnetunety lub podsunie inne typy. 

Ja znalazłem takie propozycje.

1.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

2.

Ukryta Zawartość

3.

Ukryta Zawartość

4. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/169338-dobrze-graj%C4%85cy-tuner-radiowy/

Te podobno jeszcze lepsze 

Ukryta Zawartość

Tylko jak to mówią, stacje nadają z nielicznym wyjątkami w "mp czy" tak więc szukanie dobrego tunera to takie strzelanie do wróbla z armaty. Ja radia słucham za pośrednictwem streamera oraz czasem z Yamahy Puanocraft, która ma wbudowany tuner FM. Czy któreś źródło jest lepsze? Nie wydaje mi się. Ograniczeniem jest odbierany format sygnału choć muszę przyznać że sam bardzo lubię analogowe tunery, na których stacje wyszukuje się kręcąc pokrętłem 

Ukryta Zawartość

Mogę polecić tuner NAD 412 ,ostatni jaki posiadałem. Nie jest specjalnie wybredny co do anteny,jednak dobra 3 -el jest jedynym wyborem.Dźwięk taki,jaki można wycisnąć z FM na dzisiejsze czasy .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Miałem długie lata Sony ST SE500 i byłem bardzo z niego zadowolony;

fakt, że spore miasto i nadajnik niedaleko, ale jakość dźwięku świetna.

Mając wzmacniacz lub pilota od niego można obsłużyć programy ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Jak dobrze zrozumiałem to problemem jest nadawany sygnał i nawet jak znajdę najlepsze radio na świecie to i tak nie posłucham ciepłego analogu

Tzn. ze z czasem jakość nadawanego sygnału jest gorsza?

Czy my jesteśmy bardziej wymagający majac dostep do coraz to lepszych źródeł dzwięku?

13 minut temu, Mirage14 napisał:

problemem jest nadawany sygnał i

Niestety tak. Na pewno stacje jak PR II z autorskimi audycjami zapewni przyjemne brzmienie. Czasem lokalne radio potrafi zaskoczyć . 

Ja zawsze polecam kupić jednak odbiornik multi ,czyli mający możliwość odbiory FM/DAB  i internet.

16 minut temu, Mirage14 napisał:

jesteśmy bardziej wymagający majac dostep do coraz to lepszych źródeł dzwięku

Jeżeli zaczniemy bezwzględnie porównywać,to moim zdaniem tak.Ja mam tak,że często z radia wyławiam muzykę,która mi się podoba.Tak kupiłem nie jedną płytę. I tu jest pewien problem ;) Niekiedy ,ta muzyka lepiej brzmi z radia w samochodzie niż na domowym zestawie stereo .

26 minut temu, Mirage14 napisał:

Jak dobrze zrozumiałem to problemem jest nadawany sygnał i nawet jak znajdę najlepsze radio na świecie to i tak nie posłucham ciepłego analogu

To zależy gdzie mieszkasz. Wybór odpowiedniej anteny UKF powinien wystarczyć.

Od siebie polecę referencyjny w swoim czasie tuner Yamaha TX950 - ogłoszenie z Niemiec, bo w Polsce chwilowo brak ofert:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MCHammer2022

Bywają stałe pozycje np. w RMF Classic nadawane bezpośrednio z winyla.

Ale i tak często - choćby ze względu na ograniczenie pasma - muzyka potrafi lepiej

zabrzmieć właśnie z FM, niż z kiepsko złożonego systemu z CD jako źródłem.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

24 minuty temu, Mirage14 napisał:

Czy my jesteśmy bardziej wymagający majac dostep do coraz to lepszych źródeł dzwięku?

Posłuchasz dobrego dźwięku ale nie ciepłego analogu. Z bardzo prostego powodu. Stacje radiowe nadają w cyfrze. Im bardziej podłej, tym lepiej bo taniej. Oczywiście im lepszy tuner, tym lepiej będzie grał, ale nie przeskoczysz problemu niskiej jakości sygnału. Klasyczny tuner FM ma sens. Jako sprzęt o wartości sentymentalnej. Z podświetloną skalą i pokrętłem. Piszczący i szumiący podczas dostrajania stacji. Fajna sprawa.  Tunety DAB/DAB+ są najkorzystniejszym rozwiązaniem choćby dlatego, że uzyskujesz dostęp do stacji nadających audycje w wyższej rozdzielczości. Ale to takie bezduszne pudełeczka, które w zasadzie nie oferują nic ponad to, co zapewniają preinstalowane w streamerach aplikacje jak Tuneln czy vTuner. 

2 godziny temu, Mirage14 napisał:

Cześć. Posłuchasz bardzo przyzwoitego dźwięku z ciepławą barwą niepozbawionego dobrej stereofonii i szczegółowości, ale tanio nie będzie 😞 Chociaż nie mogę wiedzieć do końca co masz na myśli pisząc o ciepłym analogu 🙂

Kiedyś przez chwilę wydawało mi się, że mam właśnie taki radiowy analogowy dźwięk z tunera Sansui Tu-717, ale szybko się okazało, że to uproszczony, zawoalowany dźwięk o bułowatej sygnaturze.

Dobrze piszą o wysokich modelach Tannoya i Kenwooda sprzed lat, ale nie miałem okazji zweryfikować tego. Natomiast wysokie modele Accupchase sprzed lat (konkretnie T-108) grają dźwiękiem wysokiej próby po ciepłej stronie i analogowych wieczorów Pana Wojciecha Padjasa w RMF Classic słucha się bardzo dobrze 😉

Powodzenia w poszukiwaniach.

2 godziny temu, Mirage14 napisał:

Bardzo dobrze ujął to mój kolega jak mu powiedziałem po jakimś koncercie, że w domu to lepiej u mnie brzmi, niż brzmiało w sali koncertowej (miałem kiepskie miejsce). Powiedział, że to dlatego, że my jesteśmy rozpieszczeni 😉

1 godzinę temu, piotrek7 napisał:

Oczywiście im lepszy tuner, tym lepiej będzie grał, ale nie przeskoczysz problemu niskiej jakości sygnału.

Ale to jest nieprawda. Jeżeli jest odpowiednio mocny poziom sygnału UKF i niebudżetowy tuner to radia można słuchać na przyzwoitym poziomie. Ja właśnie odkryłem wiele lat temu, że bardziej odpowiada mi styl analogowy, ciepły, pastelowy dzìęki mojej Yamasze TX950, która prezentowała bardziej analogowy styl niż odtwarzacz Marantz CD52MK2SE.

20 minut temu, juro napisał:

Posłuchasz bardzo przyzwoitego dźwięku z ciepławą barwą niepozbawionego dobrej stereofonii i szczegółowości, ale tanio nie będzie

Myślę, że 600zł wystarczy (400zł tuner, 50zł antena, 50zł kabel koncentryczny, 100zł interkonekty).

1 godzinę temu, piotrek7 napisał:

Posłuchasz dobrego dźwięku ale nie ciepłego analogu.

Wręcz przeciwnie - posłucha analogu. Przecież w naszych systemach też odtwarzamy pliki i cyfrowe płyty CD a mimo to mamy dźwięk analogowy (jeżeli ma się system o stylu analogowym).

Edytowane przez MCHammer2022

@piotrek7 przeczytaj jeszcze raz to co napisałem i nie ciskaj się. Jakość UKF jest wprawdzie na poziomie mp3 ale nie ma powodu histeryzować i pisać o "problemie niskiej jakości sygnału" - w systemach budżetowych tego nie słychać.

Edytowane przez MCHammer2022
2 godziny temu, kapibara napisał:

Polecam!

Ukryta Zawartość

Wypadało przed zrobieniem zdjęć porządnie wytrzeć tuner. Aż boję się pomyśleć, ile brudu jest wewnątrz 

Ukryta Zawartość

Mieszkam w Szczecinie około 10km od nadajników 🙂

A dodatkowo z Niemiec to stacji radiowych jest mnogo i w samochodzie slychac ze maja jakby lepszą jakosć 

12 godzin temu, kapibara napisał:

Polecam!

Ukryta Zawartość

Ten model Integry jest   jakiś droższy 

Zastanawiam się czym się różnią modele integry jest tego dużo, wszystkie wyglądają podobnie rozumiem że mają różne dodatkowe funkcje, (potrzebuje tylko żeby wyszukiwał i zapamiętywał stacje) 

Nie wiem co idzie za tymi nr. 

Dla porównania to jak średnio cenowo wygląda na rynku wtórnym:

T650 około 300 zł 

T4670 około 700 zł ?

T4850 około 300 zł 

T4970 około 500 zł 

Z tego co widze to T4670 ma 2 anteny

Czy modele wyższe mają lepsza jakość dzieku? 

Aktualne ceny tego nie potwierdzają.

Bo właściwie o to mi chodzi że  chciałbym potestowac jakieś dobre radyjko na moim sprzęcie i żeby niepotrzebnie nie przepłacać. A wizualnie Onkio  trafiają w moje gusta. 

Ukryta Zawartość

@Mirage14

Co byś nie mówił, to tuner z własnym pilotem jest rzadkością. Zwykle są sterowane

bezpośrednio pilotami wzmacniaczy z kompletu a starsze nawet specjalnym kablem.

Sam pilot do niego uzasadnia sporo wyższą cenę tej integry.

Porównanie Onkyo T4970 i T4670

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kiedyś słuchałem radia w systemie Hi-Fi .

Największe wrażenie , zrobił na mnie Magnum Dynalab z lampowym buforem wyjściowym .

Stosunkowo drogi "kloc" , jednak jakość dźwięku powalała .

Świetna czułość , obsługa ... no i wygląd 🙂 .

Bezwzględnie polecam sprawdzić !

Polecam nieco inny ale bardzo dobrze zrobiony tor FM i top model:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 8.02.2025 o 10:32, Mirage14 napisał:

Na forach polecają  Tunery Onkio Integra i Sony 

Tuner trudno trafić na portalach polskich , a jest nim MT-4000 .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

KALIBER vel rydz .

Nie lepiej poszukać DAB+ ?

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

W dniu 10.02.2025 o 03:46, Mirage14 napisał:

A dodatkowo z Niemiec to stacji radiowych jest mnogo i w samochodzie slychac ze maja jakby lepszą jakosć 

Dawno temu jeszcze za DDR-u jakośc nadawania na UKF biła nasze stacje na tym zakreśie,miałem dwa tunery "faust" jeden mial zakres OIRT w drugim głowię przestrojona na pasmo CCIR.

• Moderatorzy
W dniu 10.02.2025 o 03:46, Mirage14 napisał:

Jako dzieciak mieszkałem na Pogodnie i wtedy nawet stacje enerdowskie cieszyły. Specjalnie aby je odbierać, miałem przestrajany tuner. 

W dniu 9.02.2025 o 08:02, Mirage14 napisał:

Heh, prawdę mówiąc ja się zastanawiam czy samemu nie nadawać muzyki, którą potem będę odbierał przez radio. Niby bez sensu, ale FM to takie dość specyficzne zniekształcenia, które czasem dają bardzo przyjemny odbiór.

• Pokaż nowe odpowiedzi