Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Chce dodac cos swiezego do mojego zestawu sluchawek i potrzebuje polecenia modeli do odsluchu. Budzetu nie mam okreslonego, powiedzmy do 20-30k bo z tego co widze wlasciwie wszystko da sie juz w tych pieniadzach kupic, ale rownie dobrze moga to byc sluchawki <10k jezeli spelnia wymagania. 

Korzystac z nich bede
a) glownie przy kompie - sluchawki mam na ogol podpiete pod Ifi Diablo 2, ewentualnie bezposrednio pod streamer/pre Auralica Altair G2.2
b) przy zestawie gdzie mam gramofon/plyty - podpinam wtedy pod Chorda Hugo 2.

Moje sluchawki 'na co dzien', ktore zazwyczaj zakladam na glowe na wiele godzin to AKG K712 albo Beyerdynamic'i DT880 pro (mam ver 600 ohm). Bardzo lubilem tez HD650 ale od paru lat juz z nich prawie nie korzystam. Jezeli musze uzywac z jakiegos powodu zamknietych zakladam Sony Z1R (bardzo je lubie!), ale niezaleznie od ich walorow dzwiekowych wole miec na glowie sluchawki otwarte. Czasem zakladam tez Grado sr325i, uwielbiam ich dzwiek, no ale wygoda jest taka sobie. Rzadziej slucham innych zamknietych, glownie Denona 9200 i Shure SRH 840A (tez uwielbiam!). Z roznych bezprzewodowych moje ulubione do muzyki B&W PX8.

Pojawilo sie az za duzo sluchawek w kategorii cenowej porzadnych kolumn i chcialbym cos takiego kupic, do wykorzystania jako sluchawki podstawowe - potrafie je miec na glowie 6 do 12+ (w ekstremalnych przypadkach) godzin dziennie 5 dni w tygodniu - wykorzystanie muzyka i spotkania (mikrofon mam oczywiscie oddzielny), okazjonalnie jakis film/yt. Musza byc wygodne, chcialbym zeby mialy otwarta konstrukcje i nie grzaly uszu, co do dzwieku - zeby graly podobnie, albo lepiej od Sony Z1R. Ma byc poteznie i super klarownie, ale wiekszosc czasu beda na srednim poziomie glosnosci. Slucham absolutnie wszystkiego, wiec bez ukierunkowania na jakis konkretny gatunek muzyczny.

No i teraz potrzebuje polecenia jakich modeli poszukac do odsluchu, zeby spelnilo to pozniej moje wymagania, jezeli dzwiek bedzie ok, bo jest tego po prostu za duzo.

Edytowane przez miksti
https://www.audiostereo.pl/topic/169340-sluchawki-do-20-30k/
12 godzin temu, miksti napisał:

do 20-30k

Spora kwota ,na początek :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Niestety ,Focale są zamknięte :(

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, baltfan napisał:

Spora kwota ,na początek :

Ukryta Zawartość

Niestety ,Focale są zamknięte 😞

Dzięki, Utopia są otwarte. Na pewno będę je sprawdzał. Pytanie co z tymi innymi markami - Abyss, dan Clark, final audio itd. kojarze I na pewno będę chciał posłuchać też słuchawek hifiman i audeze, ale tych drogich brandów jest zatrzęsienie a opinie o nich niestety głównie z testów, w które nie wierzę w ogóle, a od użytkowników jest bardzo niewiele.

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, miksti napisał:

Pytanie co z tymi innymi markami - Abyss, dan Clark, final audio itd. kojarze

Abyss jest ponoć mocno przereklamowany, zresztą ich cena jest chora, nawet patrząc pod względem budowy. Dan Clark warto wypróbować: szczególnie Stealth, Expanse i D3 - sam bym kupił, gdyby była jakaś okazja.

Sporo tych bardzo drogich modeli nie brzmi wcale wiele lepiej od tańszych odpowiedników, dlatego zacząłbym od czegoś w normalnej cenie, żeby mieć porównanie.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Jesli musza byc otwarte

Moje faworyty
Drogi: Dan Clark Audio
Tanszy: Hifiman Arya Organic (moj faworyt w dowolnej klasie cenowej, poza DCA)

Focale sa niezle (otwarte brzmia jak zamkniete), ale nie takie wygodne jak powyzsze (mniejsze nauszniki)

Nie slyszalem (a zaluje) Senheiserow 800, podobno tez niezle

Trzeba to nadrobic

Ukryta Zawartość

O mój Boże pomiary jakby były popsute, za darmo bym nie chciał. Nic dziwnego że jak się je założy na uszy to grają inaczej od innych bardziej liniowych słuchawek.

Ukryta Zawartość

W trakcie usuwania konta.

W Poznaniu są Grado Signature HP100 SE z mocnym 3,5W zamordystycznym wzmacniaczem słuchawkowym Passa było by zaj...

no i razem mieścimy się w 30kzł i jest znany z Gradosów fun

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Zobacz jeszcze Audeze LCD-5. Ogólnie dobrze zgrywają się z Chord. Warto posłuchać 😉

Ten model jest mega wygodny i dość lekki jak na taką konstrukcje. Masę dobrze rozkłada na głowie szeroki pałąk. 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

4 godziny temu, bogdan_ napisał:

Ukryta Zawartość

O mój Boże pomiary jakby były popsute, za darmo bym nie chciał. Nic dziwnego że jak się je założy na uszy to grają inaczej od innych bardziej liniowych słuchawek.

Co jest popsute?

Pokaz jak wygladaja pomiar niepopsutych

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xajas
Opublikowano (edytowane)

Albo elektrostaty: Stax!!!
No ale tutaj trzeba dedykowany wzmacniacz 

https://www.tophifi.pl/marki/stax.html

z naszej oferty bardzo udane słuchawki to yamaha yh-5000se oraz audio technica np Adx-5000

Edytowane przez Top Hi-Fi & Video Design

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Cześć 🙂 W kwestii wygody na pewno spojrzałbym na ofertę Meze - Empyrean II, Elite, zamknięte Liric II 🙂 Na pewno posłuchałbym też ZMF Verite Open, czy Hifimanów HE1000 Unveiled 🙂 Wszystkie dobre, napędzą się, z tego, co masz bez większych problemów. 

Meze to brzmienie cieplejsze, szerokie, miękkie. Elite są bardziej neutralne. Lirici tak między nimi z inaczej rozrysowaną sceną. Węższa, ale dokładniejsza. 

Hifimany królują w kwestii detalu, dobre zejście, bardzo uniwersalne pod kątem muzyki. Lekkie i wygodne. W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuch 🙂

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W dniu 9.02.2025 o 16:44, ASURA napisał:

W Poznaniu są Grado Signature HP100 SE z mocnym 3,5W zamordystycznym wzmacniaczem słuchawkowym Passa było by zaj...

Mega mnie tym zaskoczyles, wreszcie cos swiezego i interesujacego od Grado 🙂 
Zalozylem na chwile rano moje 'dziadki' i jeszcze nie moge sie z nimi rozstac 😉

Dzieki za wszystkie polecenia. Na razie udalo mi sie posluchac hd800s, hd820 i audio technica ADX 5000. Sluchane podpiete do mojego Ifi Diablo 2. Wzialem ze soba Beyerdynamici DT880 pro, zeby miec sluchawki z dobrym value for money do porownania, o profilu dzwiekowym ktory mi bardzo odpowiada. Wszystkie 3 powyzsze slychac ze sa dla nich krokiem do przodu. Oczywiscie jak to w audio, nie patrzac na cene bo zadne z nich nie sa warte kilkukrotnie (czy 10x...) wiecej.
Z tego zestawu dzwiekowo po krotkim odsluchu ADX 5000 > HD820s/HD800s.

Zamknieta wersja Sennheiserow byla troszke przyjemniejsza od otwartych, moje uszy mowia, ze: maja wiecej dolu, tak samo dobra gore i tylko odrobine slabszy srodek. 800s maja troszke plytsze nauszniki i wydaja sie wygodniejsze, no i otwarte, a tego szukam. Audio Technica - duzo mocniej sciska glowe niz sennheisery, nie wiem czy nie za mocno nawet na dlugie sluchanie. Pisze z perspektywy trzymania ich na glowie tylko 30 minut, wiec kto wie... Najwieksze wrazenie tuz po zalozeniu na glowe zrobily na mnie Audio Technic'i - jak dla mnie maja wszystko to co wyszloby po polaczeniu zalet HD800s i HD820 tylko jeszcze troszke lepiej, poza wygoda. W drugiej polowie tygodnia planuje czesc dalsza sluchania. @Top Hi-Fi & Video Design do ktorego salonu w Wwie najlepiej sie umawiac? Na pewno chcialbym sprawdzic LCD-5 i te Yamahy.

@Q21 macie dostepne do odsluchu Focale Utopia, Meze Elite i Hifiman HE1000 Unveiled?

Szukam tez T+A Solitaire P, no i bede chcial koniecznie sprawdzic te Grado HP100 SE. Mam nadzieje ze uda sie bez wycieczki do Poznania.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez miksti

Bogdan, no to co jest grane z tymi niepopsutymi? Cisza?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

12 godzin temu, miksti napisał:

@Q21 macie dostepne do odsluchu Focale Utopia, Meze Elite i Hifiman HE1000 Unveiled?

Focali nie, Meze i Hifimany powinny być dostępne 🙂 Ale zadzwoń/napisz PW dla pewności przy okazji umawiania się na odsłuch. Może uda się ściągnąć też Utopie 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W dniu 9.02.2025 o 16:44, ASURA napisał:

Masz na myśli HPA-1 ? 

Do autora, to koniecznie wypróbuj LCD-5 choć klocki, które posiadasz mogą ich nie uciągnąć. Dan Clark dobry trop ale dużo lepiej grają Ether Flow. Z Brystonem BHA-1 to było takie połączenie jakiego nigdy nie słyszałem 🙂

Pass HPA-1 z Audeze LCD-5 bardzo się lubią. Kilka takich zestawów w Poznaniu poszło 😉

www.tophifi.pl

Apropo Pass'a HPA-1 - mam ogromny dystans do ich produktow po tym co widac na zdjeciach wnetrza (roznice specka vs rzeczywistosc - np. kwestia wzmacniacza) i to co wyszlo, a raczej nie wyszlo w pomiarach Amira na ASR:

Ukryta Zawartość

Jakis czas po tym tescie, jeden z uzytkownikow Head-Fi ~rok temu wyslal do niego swoj egzemplarz na pomiary, zeby sprawdzic co sie zmienilo bo dla niego brzmial rewelacyjnie ("najlepszy wzmacniacz sluchawkowy ever" itp). Okazalo sie ze wyszedl jeszcze gorzej niz ten z oryginalnych pomiarow. Po tym jak dostal go z powrotem zaczely sie komentarze w stylu "no jednak wydawalo mi sie, rzeczywiscie slychac te wady ktore wychodza na pomiarach, nie jest taki wspanialy".

Pass nabral wody w usta. Na propozycje przeslania egzemplarza bezposrednio do pomierzenia nie odpowiedzieli. Jak to w koncu z nim jest, bo wyglada to na idealny przyklad choroby 'audiofilizmu', gdzie spece oceniaja kiszke jako benchmark dla rynku.

47 minut temu, chcheckitout napisał:

Masz na myśli HPA-1 ? 

Do autora, to koniecznie wypróbuj LCD-5 choć klocki, które posiadasz mogą ich nie uciągnąć. Dan Clark dobry trop ale dużo lepiej grają Ether Flow. Z Brystonem BHA-1 to było takie połączenie jakiego nigdy nie słyszałem 🙂

@chcheckitout Jak zasila z jack'a Auralic nie mam zielonego pojecia, nie ma zadnej specki jego wyjscia sluchawkowego. Za to male ifi ma z tego co widze nawet wiecej mocy od tego Brystona wiec udzwignac udzwignie w takim razie 🙂
Wezme je na odsluch na pewno i porownam z tym co bedzie dostepne w salonie. Jezeli mialabybyc duza roznica to zawsze mozna dokupic nowy wzmacniacz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez miksti

Nie słyszałem o tym, jest zawsze opcja odsłuchu, porównania, wypożyczenia. Wszystko można sprawdzić. Pomiary to jedno, a dźwięk, jego barwa itd to zupełnie co innego. 

www.tophifi.pl

10 minut temu, miksti napisał:

Apropo Pass'a HPA-1 - mam ogromny dystans do ich produktow po tym co widac na zdjeciach wnetrza (roznice specka vs rzeczywistosc - np. kwestia wzmacniacza) i to co wyszlo, a raczej nie wyszlo w pomiarach Amira na ASR:

Ukryta Zawartość

Jakis czas po tym tescie, jeden z uzytkownikow Head-Fi ~rok temu wyslal do niego swoj egzemplarz na pomiary, zeby sprawdzic co sie zmienilo bo dla niego brzmial rewelacyjnie ("najlepszy wzmacniacz sluchawkowy ever" itp). Okazalo sie ze wyszedl jeszcze gorzej niz ten z oryginalnych pomiarow. Po tym jak dostal go z powrotem zaczely sie komentarze w stylu "no jednak wydawalo mi sie, rzeczywiscie slychac te wady ktore wychodza na pomiarach, nie jest taki wspanialy".

Pass nabral wody w usta. Na propozycje przeslania egzemplarza bezposrednio do pomierzenia nie odpowiedzieli. Jak to w koncu z nim jest, bo wyglada to na idealny przyklad choroby 'audiofilizmu', gdzie spece oceniaja kiszke jako benchmark dla rynku.

@chcheckitout Jak zasila z jack'a Auralic nie mam zielonego pojecia, nie ma zadnej specki jego wyjscia sluchawkowego. Za to male ifi ma z tego co widze nawet wiecej mocy od tego Brystona wiec udzwignac udzwignie w takim razie 🙂
Wezme je na odsluch na pewno i porownam z tym co bedzie dostepne w salonie. Jezeli mialabybyc duza roznica to zawsze mozna dokupic nowy wzmacniacz.

Bryston z Etherami. LCD-5 (z Brystonem nie słyszałem) lubią prąd ...

Ukryta Zawartość

8 godzin temu, xajas napisał:

Bogdan, no to co jest grane z tymi niepopsutymi? Cisza?

Boguś nie ma czasu na pisanie, maks kilka minut na miesiąc.

Znajdź mi inne słuchawki o tak wysokim poziomie zniekształceń nieliniowych .

W trakcie usuwania konta.

18 godzin temu, miksti napisał:

do ktorego salonu w Wwie najlepiej sie umawiac? Na pewno chcialbym sprawdzic LCD-5 i te Yamahy.

dzwoń do ulubionego. Zorganizują co trzeba (ja bym tak zrobił 😉

www.tophifi.pl

3 godziny temu, Top Hi-Fi &amp; Video Design napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) z Audeze LCD-5 bardzo się lubią. Kilka takich zestawów w Poznaniu poszło 😉

Tylko że HPA-1 to taki niedostępny w dystrybucji motyl

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, bogdan_ napisał:

Znalazłem ich pomiary i nie widzę nic specjalnego jeśli chodzi o zniekształcenia. Raczej norma. Może podlinkuj te co znalazłeś i zobaczymy co tam wyszło.

4 godziny temu, miksti napisał:

i to co wyszlo, a raczej nie wyszlo w pomiarach Amira na ASR:

Ukryta Zawartość

Ale wiesz, że te wszystkie pomiary to trzeba traktować z przymrużeniem oka? Ja ich nie neguję, facet na pewno wie co robi, tylko, że w praktyce to często wychodzi tak, że czym coś gorzej się mierzy tym lepiej brzmi 😊 A Amir przesadza, on niczego nie słucha, tylko mierzy... trochę zboczenie w jedną stronę. Mimo tego lubię ASR i często czytam.

Ukryta Zawartość

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

18 minut temu, miksti napisał:

Ty piszesz o Grado HPA-1 a tam jest o Pass Labs'a HPA-1, zbieznosc nazw 

No właśnie wzmacniacz Passa jest takim nieuchwytnym motylem gwoli wyjaśnienia

6 godzin temu, bogdan_ napisał:

Boguś nie ma czasu na pisanie, maks kilka minut na miesiąc.

nie rozumiem, gdzie?

T+A możesz sobie odpuścić

moja propozycja

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

13 godzin temu, ASURA napisał:

Tylko że HPA-1 to taki niedostępny w dystrybucji motyl

Akurat teraz są tylko dwa. Chcesz? Mogę załatwić 😉 no chyba że więcej niz 2 potrzebne, to trzeba poczekać na dostawę 😉 

www.tophifi.pl

10 godzin temu, Top Hi-Fi &amp; Video Design napisał:

Akurat teraz są tylko dwa. Chcesz? Mogę załatwić 😉 no chyba że więcej niz 2 potrzebne, to trzeba poczekać na dostawę 😉 

Wiesz byłem jakiś czas temu na kupnie, u Was na Chodkiewicza w Krakowie nie było możliwości posłuchać docelowych słuchawek które mieliście z docelowym wzmacniaczem który był wtedy wirtualnym w ofercie (cena była normalniejsza wtedy ale towaru brak).

Fajny wzmacniacz kolumnowy też u Was chciałem wyrwać ale nijak się miał do Passa słuchawkowego który słuchałem w razem z słuchawkami w innym przypadkowym miejscu tak że kupiłem gdzie indziej.

Obsługę macie ok kaucja możliwość posłuchania w domu taki normalny standard dla osób nie lubiących kupować w ciemno

• Pokaż nowe odpowiedzi