Skocz do zawartości
IGNORED

Jak zrobić dobre zdjęcie???

gregin

Rekomendowane odpowiedzi

Mam prośbę o wszelkie wskazówki i porady jak zrobić dobre zdjęcie elementów audio (chodzi mi o te metalowe) gdyż z nimi są zawsze problemy, jakos sa niefotogeniczne;)

To co mnie najbardziej trapi to ten "odblysk" flesza na obudowie który, przez który zdjecie jest niedoprzyjecia.

https://www.audiostereo.pl/topic/16944-jak-zrobi%C4%87-dobre-zdj%C4%99cie/

Oświetl dobrze obiekt wszystkimi dostępnymi światłami (donieś lampki itd) ale tak żeby nie było refleksów. Potem weź statyw i zrób serię zdjęć z różnymi nastawami bieli, czasu przesłony i czułości (robisz cyfrą?). Potem uruchom Photoshopa i pobaw się histogramem, barwami, kontrastem itd.

Nie ma jednego sposobu a każde pomieszczenie, światło i obiekt są inne.

To jest Yakumo Mega-Image 47,troche tam jest ustawien np ISO(tylko niewiem do czego to) sharpness, przyciemnienie,rozjasnienie itp...Oczywiscie nie jest to zaden zaawansowany aparat tylko taki dla potrzeb domowych, terenowych, allegro itp

I chyba trzeba dokladac dodatkowe oswietlenie tylko nie jest to zawygodne;( ja sie chce zrobic zdjecie czegos co sie odbija.

Pobaw sie ustawieniem przeslony i migawki w trybie manualnym,do zdjec bez lampy ISO jak najwieksze,ale bez przesady,powiedzmy ze max.400.Niestety do dlugiich czasow naswietlania bedziesz potrzebowal statywu,lub umiesc aparat na jakiejs polce,stoliku,etc..gdzie bedzie stabilny i stamtad wykonaj zdjecie.

Jezeli bedzie lekko niedoswietlone to mozesz poprawic w jakims programie do obrobki zdjec.

tak sie sklada, ze uzywam takiego aparatu, tylko ten moj nazywa sie mediatech uranus, ale jest dokladnie taki sam jak yakumo. Jak na razie (8 miesiecy, 4000 zdjec) sprawuje sie bez zarzutu, ale troche trzeba sie postarac, zeby zdjecia jako tako wyszlo, przede wszystkim, jak juz powiedzieli koledy robimy zdjecia bez lampy, aparat powinien byc w trakcie robienia zdjecia nieruchomy (z racji braku statywu ustawiam aparat na ksiazkach). Ja uzywam dodatkowo samowyzwalacza, wtedy mam pewnosc, ze nie szturchne aparatem i zdjecie nie bedzie rozmazane. Ustaw tryb makro tym pokretelkiem u gory (kwiatek). Swiatlo powinno byc rozproszone, najlepiej dzienne lub halogenowe, ale nie padajace bezposrednio na obiekt, idealem bylby namiot bezcieniowy. Nie uzywam zadnych programow tematycznych; ISO 200, w tym modelu wiecej nie ma. Nie rozjasniam na poziomie aparatu, bo zdjecia wychodza wtedy nieciekawe.

A to kila zdjec zrobionych tym aparatem:

[obrazekLUKASZ-284852_1.jpg] [obrazekLUKASZ-284852_2.jpg] [obrazekLUKASZ-284852_3.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-1370-100008900 1170266137_thumb.jpg

post-1370-100008901 1170266135_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Aparat kiepsko radzi sobie przy zdjeciach nocnych, nie potrafi zlapac ostrosci, choc czasem efekty moga byc ciekawe (zdjecie z rozjasnieniem na bodajze +2,0)

[obrazekLUKASZ-284859_1.JPG]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No przy odrobinie szczescia mozna tym aparatem zrobic super zdjecia, i racja ze przy slabym swietle sa problemy.

Ja temu wzmacniaczowi juz zrobilem chyba setki zdjec i jakos jeszcze nieudalo mi sie zrobic takiego jak oszekuje, ten blaszak jest holernie niefotogeniczny. Np zdjecie kolumn przy tym zmachu to banał.

No przy odrobinie szczescia mozna tym aparatem zrobic super zdjecia, i racja ze przy slabym swietle sa problemy.

Ja temu wzmacniaczowi juz zrobilem chyba setki zdjec i jakos jeszcze nieudalo mi sie zrobic takiego jak oszekuje, ten blaszak jest holernie niefotogeniczny. Np zdjecie kolumn przy tym zmachu to banał.

[obrazekLUKASZ-284869_1.JPG]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ustaw ten aparat na jakimś statywie przede wszystkim, to po pierwsze.

Po drugie: nie rób z żabiej perspektywy tylko z neutralnej, ewentualnie z niskiej ptasiej, oczywiście en face i lekko z boku i nie z bardzo bliska.

Po trzecie: oświetl bardzo mocno ale bardzo miękko, z przodu lekko z góry najlepiej światłem odbitym np od folii aluminiowej lub tp. (jeśli trzeba to przysłaniając nieco światło padające na bardzo jasne elementy). Światło nie może blikować a jeśli już to tylko ciut, ciut i to na niewielu elementach, im mniej tym lepiej. Na tło użyj jakiejś tkaniny, ale nie pstrokatej i nie za ciemnej.

A wogóle, to co to znaczy że czegoś nie można dobrze sfotografować?...

Super wam te fotki poychodziły Panowie. Ja mam jednak nieco inny problem. Jak zmniejszyć objętość zdjęcia żeby w takim dużym formacie jak wyżej można je było umieścić na stronie internetowej? Używam Irfanview i żeby zdjęcie miało odpowiedni rozmiar to muszę je zrobić takie malutkie i niewyraźne.

Najczęściej popełniany błąd, to fotografowanie na wprost i wtedy lampa zamocowana na aparacie daje bliki prosto w obiektyw. Jeśli chcesz aby zdjęcie było przyzwoite, to rób je z lekkiego ukosa i lekko z dołu lub z góry (podejrzyj zdjęcia w katalogach lub dobre zdjęcia faceta z Torunia, który na Allegro wystawia wzmacniacze, magnetofony i tunery; znak rozpoznawczy niebieskie tło). Małe elementy bardzo fajnie komponuje i fotografuje veteran z Lukarowego forum. Żeby zdjęcie bylo poprawne to musi byc dobre swiatło, a wtedy możesz manipulować przysłoną, uzyskasz prawidłowy kontrast i nasycenie kolorów. Jeśli chcesz uzyskać bezcieniowe oświetlenie to zastosuj dyfuzor na flesz (mleczna lub matowa szybka zwykle będąca dodatkowym wyposażeniem lampy). Możesz też odbić światło flesza w kierunku obiektu od ukośnie trzymanej białej kartki lub białego parasola. Tylko, że wtedy nastapią duże straty światła. Optimum to dwie lampy lub flesze gdzie jeden daje światlo bezpośrednie (światło modelujące obiekt) a drugi światło odbite zmiękczające kontrasty. Przy fotografii barwnej kolor daje wystarczająco dużo informacji i lepiej sprawdza się światło rozproszone.

Zabawie tej można poświęcic więcej uwagi, ale tylko w przypadku gdy będzie Ci to często potrzebne.

Jeśli robisz to od czasu do czasu, to najlepiej poczekaj na odpowiednie warunki pogodowe. Fotografuj na dworze przy lekko zachmurzonym niebie lub w słoneczną pogodę po pólnocnej stronie budynku. Jeśli masz aparat elektroniczny z automatycznym balansem bieli, to dla pewności przed zdjęciem wyłącz go i po chwili ponownie włącz aby automat uwzględnił temperature barwową aktualnego światła. Uważaj na tło, bo poczatkujący najczęściej nie zwracają uwagi na panujący w nim bałagan (niepotrzebne przedmioty, krzykliwe lub pstrokate materiały). Czasami lepiej zrobic zamiast ogólnego planu, zdjęcia szczegółów. Jeśli fotografujesz obiekty białe to prześwietl zdjęcie o +1 lub nawet +1,5 w stosunku do wskazań swiatłomierza i o tyle samo niedoświetl gdy fotografujesz czarne klocki.

W przypadku przedmiotów dających odbicia swiatla np. szkło, dla wygaszenia niepożądanych blików moze pomóc filtr polaryzacyjny nałożony na obiektyw.

Ogólnie próbuj, a dojdziesz do wprawy. Jeśli masz cyfraka to jedyną twoją inwestycja będzie czas.

PS. Przy próbie przesłania poleciało mi logowanie i wtedy zobaczyłem, że część moich rad w międzyczasie opublikowano na forum. Trudno.

>> Nowy2:

>Najczęściej popełniany błąd, to fotografowanie na wprost

>i wtedy lampa zamocowana na aparacie daje

>bliki prosto w obiektyw.

Nie. Najczęściej popełniany błąd to fotografowanie z lampą. W przynajmniej 80% przypadków lepszy wynik da zdjęcie w świetle naturalnym. A jeżeli już musimy uzywać lampy, trzeba skierować ją w bok, lub na sufit. (Jeśli jest wbudowana, można uzyć lusterka!)

Zgadzam się,że najgorsze efekty daje fotografowanie z użyciem wbudowanej lampy, ponieważ jest zaraz przy obiektywie. Takie oświetlenie zupełnie wypłaszcza fotografowany obiekt i często owocuje dodatkowymi (koszmarnymi) refleksami.

Przysłonięcię lampy chusteczką czy odbicie światła lusterkiem może dać poprawę (choć rozproszone światło jest stosowane raczej w portretach) pod warunkiem,że aparat przeprowadza pomiar światła przez obiektyw (TTL) . Wtedy pomiar realizowany jest w trakcie ekspozycji i w momencie kiedy dotrze już odpowiednia ilość światła błysk zostaje przerwany.

W starszych lub tańszych aparatach pomiar światła robiony jest bezpośrednio przed otwarciem migawki czyli właściwie na zasadzie symulacji. Automatyka aparatu nie "wie" , że lampa została przysłonięta i do obliczenia czasu ekspozycji (i czasu błysku) brana jest moc znamionowa, czyli taka jaka by była standardowo.

Owocuje to poprostu niedoświetlonym zdjęciem.

Po powrocie z wakacji (na statku porządny, kapitański apartament braciszka, nie jakiś maleńki qubrick) zrobiłem zdjęcie nocne zestawu stereo. Bez lampy błyskowej. I tak to wygląda. Pozdrawiam - WS

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.