Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

@MCHammer2022 pod wpływem tego forum może też dojść do przekonania, że powinien wydać równowartość przynajmniej 50% ceny wzmacniacza na kabel sieciowy - serio coś takiego tu kiedyś przeczytałem 😄 

Nie no serio? 9 koła za kabelek zasilający ? 🤣🤣🤣

Teraz używam takiego za ok. 3~4 stówki i poza kozackim wyglądem i źle dopasowaną wtyczką od strony wzmacniacza nic to nie wnosi. Więcej dała nowa listwa zasilająca z filtrem RMI/RFI ale nie podziałała na brzmienie w kolumnach, tylko trochę wyciszyła [tu brzydki epitet] trafo w moim Rega.

2 minuty temu, kangie napisał:

A śrubka we wtyczce przewodu zasilającego po obróceniu o 180 stopni zmieniła brzmienie tak, że nagle zaczęło grać - padło to z ust "autorytetów audio" - wyznawców permanentnej kierunkowości wszystkiego i wszędzie. I mówią to w żywe oczy.

Zaczęło grać, bo jak dokręcił tę śrubkę to wreszcie zrobił się porządny styk.

Czyli facet ma rację - nie grało wcale, bo wtyczka była źle skręcona. Obrócił śrubę i zaczęło grać. To nie magia - to elektryka 😀

11 minut temu, audioburak napisał:

Ważniejsze są IMHO głośnikowe.

Pozwalają uzyskać szczegóły i nie gubić naturalnej agresji nagrania.

A od IC zależy bardziej otwarcie dźwięku, jego świeżość.

Kable porównał bym z okularem i obiektywem lunety.

Jak tylko jeden jest brudny, to nie zobaczysz tego, co byś mógł zobaczyć.

Ale jak się przesadzi, na pierwszym planie są pryszcze czy niedokładne ogolenie 😉 

Filozofujesz a to chodzi tylko o wyliczenie optymalnej średnicy przewodnika do długości połączenia i zaopatrzenie powodu w dobre wtyczki. 

Wszystko ponad to jest zwykłym audio voodoo pokroju kabli cyfrowych wpływających na brzmienie zestawu. 

Ciekawe czy ktokolwiek sprawdza standard w jakim pracuje ten czy owy kabel cyfrowy, bo może te mega różnice to po prostu inny protokół transmisji po wykryciu określonego rodzaju kabla? To chyba zostanie już na zawsze tajemnicą 🤔

• Redaktorzy
3 minuty temu, Gargan napisał:

MCHammer2022 pod wpływem tego forum może też dojść do przekonania, że powinien wydać równowartość przynajmniej 50% ceny wzmacniacza na kabel sieciowy - serio coś takiego tu kiedyś przeczytałem 😄 

Ciekawe jest to, że są tacy, którzy brną bezgranicznie w okablowanie posiadając zestawy głośnikowe tzw. "muzykalne", wg mojej nomenklatury mdłe, "ze ściśniętym gardłem wokalistki", grające wszystkie realizacje świata na jedną modłę, na jedno kopyto (czyli stała sygnatura brzmieniowa) i szukają tego otwarcia, ożywienia w okablowaniu, gniazdach, wtyczkach itp. Do tego bywają niezbyt wylewni jeśli zacząć dyskusję stricte o muzyce, instrumentach, ich charakteru brzmienia. To przykre, że umysł tych ludzi pali energię w dobór biżuterii audio, a gdzieś ginie sedno sprawy.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

52 minuty temu, slaaawek napisał:

Znowu buta i arogancja w Twoim wykonaniu. A co ma jego zestaw audio do tematu? Chłopie więcej luzu!

pytanie świadczy jednoznacznie, miłośniku gdybanych tasiemców o niczym

eot

Edytowane przez Zbi_Rek
  • Redaktorzy
12 minut temu, Gargan napisał:

Zaczęło grać, bo jak dokręcił tę śrubkę to wreszcie zrobił się porządny styk.

Czyli facet ma rację - nie grało wcale, bo wtyczka była źle skręcona. Obrócił śrubę i zaczęło grać. To nie magia - to elektryka 😀

Tyle, że on ją odkręcił (obrót przeciwnie do ruchu wskazówek zegara). 😉

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Zestaw czy jego konfiguracja nie ma tu nic do rzeczy.

Jednak ktoś, kto nie słyszy różnic pomiędzy kablem typu Litz a linką 6 mm2

raczej nie powinien w tym temacie w ogóle zabierać głosu.

Ale jak zwykle tacy mają najwięcej do powiedzenia ... trzeba z tym żyć 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

@kangie zwykle widzimy świat z jakiejś swojej perspektywy i nie koniecznie mamy doświadczenie z konkretnym sprzętem lub sytuacją. Tak jak mi ciężko uwierzyć w magiczne kable, bo ileś tam kompletów przerzuciłem i może były na tyle dobre, że wielkich różnic nie zauważyłem pomiędzy markowymi z rozsądnego przedziału cenowego to ktoś inny w swoim zestawie nie słyszy np. zmiany DAC lub wzmacniacza na inny. 

Ale masz rację, że trzeba dobrze ustawiać priorytety. Żaden kabel nie naprawi źle dobranych kolumn do pomieszczenia, nędznego DAC czy dychawicznego wzmacniacza. 

Za to miałem naprawdę wielkie zaskoczenie po zdjęciu wtyków z kabli głośnikowych. Okazało się, że były zrobione z jakiegoś naprawdę fatalnego materiału i zwiększały rezystancję! Po zdjęciu wtyków i wkręceniu gołych przewodów kolumny ożyły - nadmieniam, że mam dość długie kable głośnikowe. Więc jeśli komuś nie pasuje brzmienie zestawu a ma kable głośnikowe z wtyczkami, może rozważyć zdjęcie wtyczek. U mnie to się sprawdziło. Najważniejsze - to jest modyfikacja za 0,- PLN 😀

Na razie 2 strony bicia piany. Zakładamy się do jakich rozmiarów rozrośnie się ten bzdurny temat? 15 stron pier.....a o niczym? Ale niestety, poziom forum szoruje od dawna po dnie czego dowodem są takie tematy jak ten

11 godzin temu, zapacoustics napisał:

Najwazniejsze w systemie są Zestawy głośnikowe. A idąc krok dalej najwazniejsze są głośniki

Hu#a prawda ; )

Najważniejszy w systemie jest wzmacniacz zintegrowany. A tak najbardziej ważny i najważniejszy od wszystkiego najbardziej najważniejszego w systemie jest PlayStation 4 Pro !!! No chyba że to są referencyjne głośniki, wtedy zgadzam się, głośniki są najważniejsze : ) a i tak najważniejsze jest ...  

PlayStation 4 Pro !!! 

i morda tam, jak ktoś ma jakieś przeciwwskazania, lub się z tym nie zgadza : ) 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Najważniejsze kabelki to takie które są mięciutkie ... : ) 

Ukryta Zawartość

Gry przygodowe ... " Wyłącznie Single Player !!! " ... 

2 godziny temu, Gargan napisał:

Na przykład spray Akustone do uszu 😁

Ukryta Zawartość

To jest bez sensu. Otorynolaryngolog może wskazać na coś innego z apteki co jest skuteczne.

Np. Solinea Solwax 

To nazwa mieszaniny z Polski, a w innym kraju może być pod inną.

Ukryta Zawartość

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

12 godzin temu, Sofokles napisał:

Pewnie w ślepym teście

W mojej opinii wyłącznie ślepe testy mają sens. Niestety czasami nie da się ich przeprowadzić, np. w przypadku kolumn.

@xetras czekam na pojawienie się na rynku audiofilskich sprayów do uszu - pewnie z zawartością srebra 😀

Edytowane przez Gargan

Ale w tytule chodzi o kable. 

Więc może kabel z lokalnego trafa do domu? Bez niego też nic nie zagra, chyba, że radyjko na baterie lub głośnik bt... 🤔

2 godziny temu, Gargan napisał:

Nie oszukujmy się. Jakość musi kosztować 🙃

Ukryta Zawartość

Ciekaw jestem czy to cudo nadal spełnia swą podstawową funkcję, czyli zabezpieczającą - testował ktoś?

Ukryta Zawartość

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

1 minutę temu, juro napisał:

W mojej opinii wyłącznie ślepe testy mają sens. Niestety czasami nie da się ich przeprowadzić, np. w przypadku kolumn.

Da się. Firma Cabasse zrobiła takie testy w paryskim konserwatorium. Na scenie auli, za kotarą ustawili muzyków - chyba jakiś kwartet akustyczny i swoje kolumny. Na przemian puszczali nagranie lub grał zespół, a widownia miała spore problemy z określeniem, kto lub co grało.

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

Ciekaw jestem czy to cudo nadal spełnia swą podstawową funkcję, czyli zabezpieczającą - testował ktoś?

Sam element funkcjonalny jest (bo MUSI  być, by działał prawidłowo) DOKŁADNIE taki sam, jak w bezpieczniku za 1,50 PLN. Płacisz za wygląd zewnętrzny i bajeczkę wypoconą przez recenzenta w "teście".

Paculizm 100%. 😁

11 minut temu, Gargan napisał:

@xetras czekam na pojawienie się na rynku audiofilskich sprayów do uszu - pewnie z zawartością srebra 😀

Srebro działa antyseptycznie, więc to ma sens.

9 minut temu, szymon1977 napisał:

Sądząc po cenie to robił to chyba złotnik z litego złota, więc może nie działać jako bezpiecznik 🙂

Kolega @Zbi_Rek dobrze napisał na samym początku tematu. To, który kabel jest najważniejszy i da największą porządaną zmianę zależy od posiadanego systemu. Różne klocki różnie reagują na zmianę kabli i nie do końca wiadomo co najlepiej zadziała. Wypożycz kilka kabelków IC/głośnikowych/zasilających itp. itd, zatrudnij kogoś do przepinania i posłuchaj.

1 godzinę temu, Gargan napisał:

Nie no serio? 9 koła za kabelek zasilający ?

Ale to rozumiem piszesz nie do mnie? Bo ja używam kabla zasilającego za 22zł a ostatnio szarpnąłem się na kabel z Aliexpres za 100zł - będę go testował i jak nic nie wniesie to go zwrócę.

57 minut temu, piotrek7 napisał:

Na razie 2 strony bicia piany.

Pytanie autora wątku o to który kabel ma największy wpływ jest zasadne tylko zabierający głos robią sobie przysłowiowe jaja.

18 minut temu, paww napisał:

Sądząc po cenie to robił to chyba złotnik z litego złota, więc może nie działać jako bezpiecznik 🙂

Oj tam zaraz złotnik i cena ...są na tym ziemskim padole "geniusze sprzedaży" którzy w cenie litego złota potrafią sprzedać lity tombak 😁

"Piniondze to nie fszysko, ale fszysko bez piniendzy to h*j"

1 minutę temu, MCHammer2022 napisał:

Pytanie autora wątku o to który kabel ma największy wpływ jest zasadne tylko zabierający głos robią sobie przysłowiowe jaja.

jaki temat, takie teksty 👍

23 minuty temu, MCHammer2022 napisał:

Ale to rozumiem piszesz nie do mnie? Bo ja używam kabla zasilającego za 22zł a ostatnio szarpnąłem się na kabel z Aliexpres za 100zł - będę go testował i jak nic nie wniesie to go zwrócę.

Nie, nie piszę o Tobie.

Nie pamiętam już kto to napisał, ale mnie zabił kwotami za druty.

Temat jest trochę kłopotliwy do sprecyzowania. No bo mówi się o kablach, a np. u mnie wpływ na brzmienie ma listwa z filtracją, ale pytanie czy to może być część połączenia kablowego zasilania 230V ?

13 godzin temu, quatross napisał:

Każdy szczegół ma znaczenie 

Nawet bez taniego przewodu nie usłyszysz muzyki z najdroższego sprzętu.

De gustibus non est disputandum

2 minuty temu, paww napisał:

Temat jest trochę kłopotliwy do sprecyzowania. No bo mówi się o kablach, a np. u mnie wpływ na brzmienie ma listwa z filtracją, ale pytanie czy to może być część połączenia kablowego zasilania 230V ?

no i zaczęło się na dobre - rozwadnianie roztworu 1 : 1 000 000

jak zauważył @piotrek7 15 stron czy więcej wpisów o sprejach do uszu, bezpiecznikach, dywagacjach czy listwa to jeszcze przewód i czy moda na vinyl  jest powiązany hemoroidami 🤣

3 minuty temu, Zbi_Rek napisał:

no i zaczęło się na dobre - rozwadnianie roztworu 1 : 1 000 000

jak zauważył @piotrek7 15 stron czy więcej wpisów o sprejach do uszu, bezpiecznikach, dywagacjach czy listwa to jeszcze przewód i czy moda na vinyl  jest powiązany hemoroidami 🤣

Do uszu to testowałem, z gruszką, działa dobrze, polecam 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

14 godzin temu, Sofokles napisał:

najważniejsze i

Popatrz zatem na tytuł swojego tematu

48 minut temu, Zbi_Rek napisał:

jaki temat, takie teksty 👍

Tytuł też jest kuriozalny.

Godzinę temu, juro napisał:

Różne klocki różnie reagują na zmianę kabli i nie do końca wiadomo co najlepiej zadziała.

Czyli już tu nic nie będę pisał. Chyba że ktoś mnie wywoła.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

14 minut temu, paww napisał:

Do uszu to testowałem, z gruszką, działa dobrze, polecam 🙂

Ukryta Zawartość

nieźle kombinujesz, nagromadzone przez lata złogi woskowiny oo ropuszczeniu przez wspaniały preparat zaciągasz do gruszki i dajesz roztworowi drugie życie aplikując per rectum 🤭, poślizg defekalny jak marzenie, o innych opcjach nie wspominając 🤗

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, MCHammer2022 napisał:

zwracanie kabla za 100 zł to marnowanie zasobów (ograniczonych) naszej planety - bezsensowne spalanie paliwa na transport etc. Te 100 zł to aż takie wyzwanie? 

????

4 minuty temu, dekoracja napisał:

Te 100 zł to aż takie wyzwanie?

351zł. 😉 Jeszcze się zastanowię czy zwrócę...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

13 minut temu, MCHammer2022 napisał:

351zł. 😉 Jeszcze się zastanowię czy zwrócę...

Ukryta Zawartość

nie daj się manipulować, Twój zwrot nie będzie leciał sam, tylko z tysiącami innych produktów. Więc popierdółki o zasobach to zwyczajne nękanie i można zaskarżyć takie zachowanie z Art. 190a. KK

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi