Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, marcinmarcin napisał:

ale póki co nie miałem tak przestrzennie i detalicznie (brak zaokrągleń i uproszczeń) grającego wzmacniacza z zachowaniem naturalnej barwy i pięknych wokali, gitar i dęciaków.

Jestem ciekaw jak wypadłby w porównaniu z chińskim klonem MF A1 i pre lampowym - kopią CARY SLP90.🤔

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

W dniu 17.03.2025 o 20:12, Piopio napisał:

Nie w porównaniu z Nu-Vista. 

A  MF M8Xi ? Jak się ma dźwięk do Nu-Vista?

Ma8xi ma ponoć b dobrego DaC na pokładzie.

1 godzinę temu, piskle smoka napisał:

Gorzej. Nu-Vista ma w lampy w pre. To robi różnicę. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

11 minut temu, Piopio napisał:

Gorzej. Nu-Vista ma w lampy w pre. To robi różnicę. 

Kurczę nu Vista chyba odpadnie bo wersja 600.2 jest czarna a cena 8999 € to zdecydowanie za dużo.W pytaniu było do 18k zł a propozycje dużo droższe.W końcu i tak przeciągnąłem do powiedzmy max 7k € .Jakies 5 propozycji (zintegrowanych) wzmacniaczy ale bez streamerów w/w kwocie bym prosił .

Z góry dzięki 

6 minut temu, piskle smoka napisał:

Jakies 5 propozycji (zintegrowanych) wzmacniaczy ale bez streamerów w/w kwocie bym prosił .

A ma być nowy ?

Jeśli używki wchodzą w rachubę, to może bym swojego czarnego MF6Si500 już na coś innego zmienił?

OPPO 103EU=>Musical Fidelity M6Si500 => Auralic Altair G1 , Infinity Kappa 8,2

8 minut temu, piskle smoka napisał:

Tak nowy

Jak chcesz dobrze a mega tanio to polecam chińskie klony. Są w kolorze czarnym 😉 

Za 5K PLN ogarniesz końcówkę mocy i pre lampowe. Brzmienie jak zachodnie klocki za 20K.

Edytowane przez Piopio

3 minuty temu, Piopio napisał:

Jak chcesz dobrze a mega tanio to polecam chińskie klony. Są w kolorze czarnym 😉 

Za 5K PLN ogarniesz końcówkę mocy i pre lampowe. Brzmienie jak zachodnie klocki za 20K.

Ale czy 7k € to mega tanio ?

10 minut temu, piskle smoka napisał:

Ale czy 7k € to mega tanio ?

Ale napisałem, że wystarczy wydać 5K PLN żeby mieć brzmienia jak za 7K EUR. Resztę można przeznaczyć na lepsze kolumny. 

29 minut temu, Piopio napisał:

A można linka do chińskiego zestawu poprosić?

15 minut temu, Piopio napisał:

Ale napisałem, że wystarczy wydać 5K PLN żeby mieć brzmienia jak za 7K EUR. Resztę można przeznaczyć na lepsze kolumny. 

Co do kolumn to nie wchodzi w grę bo mam 5.0 od Arendala .A cena/jakość ich głośników trudna do przebicia.

No nic z zakupem wzmaka mam jeszcze czas do lata .Bede szukał dalej.

9 minut temu, piskle smoka napisał:

Co do kolumn to nie wchodzi w grę bo mam 5.0 od Arendala

A jaką efektywność mają Twoje przody ? 

To może Sugden Masterclass ANV-50 ?

Widzę, że wątek ma charakter kabaretu więc polecę Haiku Audio. Za 18kzł masz brzmienie jak u Chińczyka za 100kzł. 

Edytowane przez Adam 38

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

2 godziny temu, piskle smoka napisał:

Tak nowy

Accuphase E-4000

Ale zdarzaja sie uzywane E-5000 za ok 7k co polecam bardzo, bardzo mozno rozwazyc. Fantastyczny wzmak.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

38 minut temu, Adam 38 napisał:

Widzę, że wątek ma charakter kabaretu więc polecę Haiku Audio. Za 18kzł masz brzmienie jak u Chińczyka za 100kzł. 

Mogę się założyć, że nie rozróżnisz zestawu chińczyka za 5K od Haiku Audio 😉 Oczywiście nie na 300B 😉 

4 minuty temu, rafa napisał:

Accuphase E-4000

Ale zdarzaja sie uzywane E-5000 za ok 7k co polecam bardzo, bardzo mozno rozwazyc. Fantastyczny wzmak.

Nowy kosztuje 46K. Nawet po rabacie będzie to więcej niż 7K EUR. 

Na dal jeszcze coś tam widzę więc rozróżnię bez problemu. A jak nie to po zapachu. 

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Godzinę temu, Piopio napisał:

Nowy kosztuje 46K

Faktycznie za 7k nowy ale z Japonii. Ale kilku miesieczne sie trafiaja za ponizej 7 na audiomarkt. Dla takich sprzetow mozna odpuscic kupowanie nowego na sile mysle.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

3 godziny temu, kiermarzab napisał:

A można linka do chińskiego zestawu poprosić?

Końcówka mocy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

wersja D5PRO BC version

pre:

Ukryta Zawartość

kwadra lamp

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

42 minuty temu, Piopio napisał:

Końcówka mocy:

Ukryta Zawartość

wersja D5PRO BC version

pre:

Ukryta Zawartość

kwadra lamp

Ukryta Zawartość

Dzięki, a jest wersja zbalansowana

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, kiermarzab napisał:

Dzięki, a jest wersja zbalansowana

W przypadku końcówki jest ale jest już ponad 2x droższa. 

Nie warto. 

W dniu 17.03.2025 o 20:10, piskle smoka napisał:

Za takie pieniądze to nowy

Takie pytanie a Rotel Michi x3 wart uwagi ?

Nie ma także porównania ze wzmacniaczami które podałem wyżej 

W dniu 19.03.2025 o 10:39, piskle smoka napisał:

Ma8xi ma ponoć b dobrego DaC na pokładzie.

Nie wiem czy nie błądzę teraz poprawcie mnie jeśli tak jest ale czy to czasem nie jest nowsza wersja M6 500i?

Bo ten wzmacniacz miałem i oprócz olbrzymiej mocy którą było czuć przy podłączeniu jakiekolwiek kolumny to nie widziałem w tym wzmacniaczu nic wyjątkowego. I powiedziałbym nawet że ta góra pasma była wycofana i szła w kierunku takiej troszkę suchej. Nietypowe połączenie

W dniu 8.03.2025 o 02:03, waldi1965 napisał:

Budowa przeciętnego laptopa za 1500 zł jest bardziej złożona i kosztowna. 

No to byś się zdziwił.

Obudowę do laptopa kupuję za 35zł i wy.ieniam w ciągu 15 minut z zegarkiem w ręku.

Zrób to samo i za tyle samo z dobrym piecem typu Yamaha AS2200...

54 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Nie ma także porównania ze wzmacniaczami które podałem wyżej 

Nie wiem czy nie błądzę teraz poprawcie mnie jeśli tak jest ale czy to czasem nie jest nowsza wersja M6 500i?

Bo ten wzmacniacz miałem i oprócz olbrzymiej mocy którą było czuć przy podłączeniu jakiekolwiek kolumny to nie widziałem w tym wzmacniaczu nic wyjątkowego. I powiedziałbym nawet że ta góra pasma była wycofana i szła w kierunku takiej troszkę suchej. Nietypowe połączenie

Zgadzam się co to tej góry. Z kilkoma kolumnami słuchałem i wokaliści często brzmieli jak zzakoca.

W dniu 19.03.2025 o 12:50, piskle smoka napisał:

Kurczę nu Vista chyba odpadnie bo wersja 600.2 jest czarna a cena 8999 € to zdecydowanie za dużo.W pytaniu było do 18k zł a propozycje dużo droższe.W końcu i tak przeciągnąłem do powiedzmy max 7k € .Jakies 5 propozycji (zintegrowanych) wzmacniaczy ale bez streamerów w/w kwocie bym prosił .

Z góry dzięki 

Yamaha AS-3200 kupisz za jakieś 25000 nowy jak się potargujesz a tego pieca w wersji zbalansowanej w tej cenie za nowy chyba nic nie przebije.

Ja rozglądam się od jakiegoś czasu za Luxmanem ale za podobnu już pod 50000 trzeba wyłożyć...

W dniu 11.03.2025 o 07:41, Gargan napisał:

Proszę Cię 🤣🤣🤣

W tych drogich rupieciach jest od groma kompromisów i to jeszcze robionych w niewłaściwych miejscach.

Zabawki powyżej 10k to już są dla entuzjastów i nie są zaprojektowane według wiedzy inżynierskiej tylko według widzimisię audio-świrów z forum internetowych. Absurdalne jest w nich wszystko od estetyki po rozwiązania techniczne. Szkoda kasy na takie głupoty.

To powiedz mi co głupiego ma w sobie Yamaha AS-3200 kosztująca 30kzł, to że ma kable profesjonalnie zakręcane a nie lutowane jak w budżetowych, albo to że nie psuje się przez 30-50 lat ? Do tego wartość ciągle rośnie podczas gdy te tanie lądują na śmietniku...

To jest całkiem poważne, trwałość sprzętu  jest bardzo ważna dla wielu osób. Nie ma potrzeby swoją miarą każdego mierzyć. 

Ktoś proponował Hegla - niezły pomysł. Może nie budzi zachwytu wykonaniem obudowy, ale radzą sobie dobrze w głośnym graniem i są wystarczająco szczegółowe. h390 da się spokojnie kupić za takie pieniądze. Moim zdaniem sensowny wybór. 

????

Równie ciekawe wyniki są po spojrzeniu na stronę producenta monitorów:

Otóż wzmacniacz zalecany - na 6,5" up 300 W/ ch a dla większego - na 8" od 400W 😉 

Co równie ciekawe - przy klasycznej kopułce podział opisano jako 1500 Hz ...

Poszukiwanie wzmacniacza, który zagra z nimi czysto przy 10 W /ch może być nie tylko

trudne, ale może nawet niewykonalne 😉 Ale ja się nie znam ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Po prostu wprost Ci mówią - kup se klasę D tylko mocną, tak od Marantza PM-12SE w górę, bo jak chcieliśmy wyciągnąć niskie częstotliwości z malutkich kolumn to teraz trzeba im dać agregat a nie zwykły wzmacniacz 🙂

15 godzin temu, Audroc napisał:

powiedz mi co głupiego ma w sobie Yamaha AS-3200

Miałem przez kilka lat AS 3000. Budowa, wykonanie super ale jedna rzecz słaba: bas. Jeśli tego nie poprawili, a nic na to nie wskazuje bo w sekcji zasilania i wzmocnienia nie zauważyłem zmian, to to jest ta może nie "głupia"  ale trochę słabsza rzecz, która objawia się głównie przy niezbyt głośnym słuchaniu, czyli tak jak w praktyce słucha się w domu.

Edytowane przez audiofan01

No to z Rega mam odwrotność. Bas jest zawsze, a kiedy pogłośnisz jest ofensywny nawet z małych monitorów. Za to góry jest tak po aptekarsku odmierzone. 

• Pokaż nowe odpowiedzi