Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podlogowe do 15tys

Rekomendowane odpowiedzi

20 godzin temu, krakers33 napisał:

Opticony spoko, oczywiście musiałbym pierw odsłuchać chociażby w jakimś salonie z kilkoma innymi propozycjami z tego wątku, ale obawiam się tego, że mają 45cm głębokości i do tylnej ściany zostanie im około 20-30 cm

A czy ktoś z was słyszał fyne audio 502sp ? 

Bass reflex mają z tyłu zawsze możesz zatkać gąbką. Ja tak robiłem i było ok z basem a kolumny stały 15 cm od ściany.

21 godzin temu, Mikolaj1212 napisał:

dynamiki uderzenia i tej fali dźwięku więcej jest w 408

o tak, słychać większą skrzynię i przetworniki 

W dniu 9.03.2025 o 07:53, krakers33 napisał:

Właśnie myślałem nad tymi 408, ale niektórzy twierdzą, że 407 mają więcej dolu od tych 408

nieprawda

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Godzinę temu, radark napisał:

Bass reflex mają z tyłu zawsze możesz zatkać gąbką. Ja tak robiłem i było ok z basem a kolumny stały 15 cm od ściany.

Ok z  basem  ale tracisz  średnicę itd.

21 minut temu, Ronaldo9 napisał:

Ok z  basem  ale tracisz  średnicę itd.

W tych kolumnach jest osobny głośnik średniotonowy a basowe mają osobne komory więc średnica raczej na tym nie traci

3 godziny temu, radark napisał:

nie robi sie takich rzeczy.zaburza to równowage tonalna zaplanowaną przez konstruktora.

4 godziny temu, quatross napisał:

Nie mówię o tandecie typu używane standy tylko każdym sprzęcie z sklepu 

To napisz wyraźnie, że chodzi Ci tylko i wyłącznie o salony sprzedające na ebay.

Bo jako sprzedawcy to salony może stanowią 5% procent, wystawiających sprzęt czy kolumny do sprzedaży.

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

9 minut temu, tomek7776 napisał:

nie robi sie takich rzeczy.zaburza to równowage tonalna zaplanowaną przez konstruktora.

Niektórzy producenci kolumn do zestawu dołączają zatyczki do bass reflexu więc musi to działać np Dynaudio

1 minutę temu, radark napisał:

Niektórzy producenci kolumn do zestawu dołączają zatyczki do bass reflexu więc musi to działać np Dynaudio

juz tego nie robią.mam Dynaudio...po zatkaniu robi sie ''kaszana '' w dzwięku.

3 godziny temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

o tak, słychać większą skrzynię i przetworniki 

nieprawda

Ok, więc to zmienia trochę postać rzeczy. Dziękuję za info 

4 godziny temu, radark napisał:

to już bardziej do ratowania się, bo kosztem innych aspektów to działa. 

na 35-40m zdecydowanie większe 408

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

4 minuty temu, Karol_71418 napisał:

wykop

Tannoy i wykop? Na basie? To jest firma robiąca kolumny do muzyki typu jazz czy stary hip-hop. W muzyce z wykopem to nie przetrwają prób czasu i wytrzymałości słuchacza.

10 minut temu, quatross napisał:

Tannoy i wykop? Na basie? To jest firma robiąca kolumny do muzyki typu jazz czy stary hip-hop. W muzyce z wykopem to nie przetrwają prób czasu i wytrzymałości słuchacza.

co masz na myśli?

30 minut temu, tomek7776 napisał:

juz tego nie robią.mam Dynaudio...po zatkaniu robi sie ''kaszana '' w dzwięku.

Nie miałem Dynaudio ale w Dali, Focal kaszany nie było wręcz przeciwnie. Czasem w prasie audio recenzenci zatykają bass reflexy i efekty zwykle są pozytywne.

Edytowane przez radark
18 minut temu, radark napisał:

Nie miałem Dynaudio ale w Dali, Focal kaszany nie było wręcz przeciwnie. Czasem w prasie audio recenzenci zatykają bass reflexy i efekty zwykle są pozytywne.

jak Ci kilka osób mówi to samo...to zawsze jest tak jak mówią.

24 minuty temu, tomek7776 napisał:

jak Ci kilka osób mówi to samo...to zawsze jest tak jak mówią.

Niektórzy twierdzą że kaszana inni twierdzą że jest ok, ja mam doświadczenia pozytywne i negatywne i nie twierdzę że zawsze to działa. W przypadku Opticonów które polecałem zatkanie bass reflexów dało dobry efekt ale jak zatkałem Klipsche rp-8000 to było dużo gorzej niż bez zatyczek ale w nich nie było osobnego średniotonowca. Nie rozumiem czemu się czepiasz. 

3 minuty temu, radark napisał:

Niektórzy twierdzą że kaszana inni twierdzą że jest ok, ja mam doświadczenia pozytywne i negatywne i nie twierdzę że zawsze to działa. W przypadku Opticonów które polecałem zatkanie bass reflexów dało dobry efekt ale jak zatkałem Klipsche rp-8000 to było dużo gorzej niż bez zatyczek ale w nich nie było osobnego średniotonowca. Nie rozumiem czemu się czepiasz. 

bo to w/g konstruktorow ma negatywny wplyw na ich prace.

a promowanie debilnych rozwiazan nazywam debilizmem.

nie mam z tym najmniejszego problemu.

jak dla mnie mozesz jesc kiszona kapuste popijajac mlekiem...ale nie pitol ze to jest cos smacznego.

407 mają nadmiar basu względem pozostałego pasma na tle większych 408 i 409. 

Faktycznie w tej konstrukcji bas wysuwa się na pierwszy plan. W tych samych warunkach słuchałem 409 i było znacznie lepiej. Sam polowałem na ten model jakiś czas. Nie udało się.

Zatykanie otworu nie w każdym przypadku daje pozytywne aspekty. 

17 godzin temu, quatross napisał:

Xt8f akurat gra przyjemnie z wykopem. Znajomy je ma cały czas od kilku lat. One grały dość mocno na basie. 

20 godzin temu, tomek7776 napisał:

a promowanie debilnych rozwiazan nazywam debilizmem.

nie mam z tym najmniejszego problemu.

jak dla mnie mozesz jesc kiszona kapuste popijajac mlekiem...ale nie pitol ze to jest cos smacznego.

No i wyszła słoma z butów ...

Ps. rozumiem że dla ciebie dodający od lat do swoich zestawów głośnikowych zatyczki konstruktorzy np Dynaudio to debile, gratuluję koncepcji

Edytowane przez radark
37 minut temu, radark napisał:

Podobnie konstruktorzy Bowersa, Elaca itd też dodają zatyczki...

dodają, bo i tak zdecydowana większość użytkowników stawia kolumny pod ścianą, w rogach pomieszczenia itd, a wtedy te gąbki mogą się przydać 😉

www.tophifi.pl

45 minut temu, piotrek7 napisał:

A co w takim razie można powiedzieć o DC10? Tym raczej wykopu nie brakuje 

Osobiście chciałem je mieć kiedyś. 

Świetny rozmach dźwięku. Natomiast ilość niskich częstotliwości na przykład pod hip hop nie wiem czy XT nie stwarzal lepszych. DC zdecydowanie bardziej zmienny i naturalny.

W dniu 10.03.2025 o 12:53, quatross napisał:

Ooo ciekawe czy powtórzysz to koledze co ma Kensington gr z yamaha (sine metu)czy jakoś tak. Rozumiem że sluchales serii  dc?

W dniu 10.03.2025 o 15:20, tomek7776 napisał:

Tak w wielkim skrócie chodzi o to że aby to rozwiązanie było uśredniając "pozytywne" należy przyjąć że powinno być stosowane i dodawane przez producentów w bardzo rzadkich przypadkach konstrukcji gdzie głośniki z reguły te bardziej basowe niz midbasowe ( jest bardzo mało takich głośników ) mają taki zestaw parametrów TS że ich optymalny przedział potrzebnego litrażu komory jest podobny dla BR i OZ. Wtedy można zaprojektować konstrukcje które dla BR będą miały nieco podbity Bas z bardziej stromym zejściem wynikającym z działania samego rezonatora lub bardziej liniowe z łagodniejszym zejściem dla OZ ( niżej schodzą ale łagodniej grają ). Wtedy takie głośniki pracują z dobrymi charakterystykami impusowymi dla obu rozwiązań.
Przy czym na etapie projektowania konstruktor musi odpowiednio ustawić / przewidzieć balans tonalny takiej konstrukcji dla takiego rozwiązania.
Tak na szybko z głowy takimi głosnikami są np. L19RNX Seasa czy głośniki 26W z serii subwooferowej discovery Scana. Dla większości innych popularnych głośników lub tych OEM są te zależnosci mocno rozbieżne np. prawie 3 razy wyższe dla BR niż OZ też dla Scana 26W ale wersji niskotonowej, lub nawet mocno niezalecane bo głosnik jest konstrukcją zaprojektowaną ściśle pod  BR i w OZ wykazuje tzw. "absolutny brak basu"

Niestety zatykanie BR w większosci konstrukcji pomimo że ratuje często dupsko w fatalnych warunkach akustycznych robi Nam z balansu i inpulsu kaszane najczęściej wtedy zmierzona odpowiedź częstotliwościowa niskich częstotliwości wygląda jak "schody"

Edytowane przez zapacoustics

"zatykanie" przynosi efekt gdy konstrukcja ma dwa wyloty refleksu. na przykład w podstawie i na tyle. bass jest przestrajany. jeden z otworów jest zawsze otwarty. miałem dłuższy czas elac FS 247 i to sprawdzało się.

Dziś w domu będę gościć na kilka dni Pmc 25.24 dzięki uprzejmości mojego znajomego, więc zobaczę czy sygnatura dźwięku większych Pmc niż tych które słuchałem (25.21), będzie mi odpowiadać i czy będą odpowiednie w moim pomieszczeniu. 

44 minuty temu, ro35 napisał:

"zatykanie" przynosi efekt gdy konstrukcja ma dwa wyloty refleksu. na przykład w podstawie i na tyle. bass jest przestrajany. jeden z otworów jest zawsze otwarty. miałem dłuższy czas elac FS 247 i to sprawdzało się.

W tannoy dc10a również są 2 dziuryi zatkanie po jednej psuło dzwiek.wpadlam nawet na pomysł żeby sobie wyciąć  zatyczki z piany  o wiekszej przepustowosci ale to też nie pomagało więc następnie  nozemo do tapet  zmniejszałem ich głębokość  ale to też strata czasu.

48 minut temu, tomek7776 napisał:

Ale Top Hi Fi twierdzi ze renomowani producenci daja takie zatyczki.i wtedy kolumny mozna postawic praktycznie przy ścianie.

i to pisze ''podobno'' znawca tematu.

PATAŁACHY.

Nie wstyd wam pisać takie herezje...bo co sprzedaz spadnie.

wciskacze kitu z was.

Praktycznie każda kolumna postawiona pod ścianą będzie grała źle. Nie ważne czy BR będzie z przodu, z tyłu czy od dołu. Najbardziej śmieszy fakt, że większość piszę iż kolumny mające BR z przodu można stawiać bliżej ścian 🙂 

Edytowane przez Kuki12325
2 godziny temu, Kuki12325 napisał:

Najbardziej śmieszy fakt, że większość piszę iż kolumny mające BR z przodu można stawiać bliżej ścian

Przy dwoch niemal identycznych* kolumnach, rozniacych sie umiejscowieniem BR, tak samo zle/ (za) blisko ustawionych do tylnej sciany to ta z BR z tylu bedzie bardziej wzbudzac mody pomieszczenia.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

• Pokaż nowe odpowiedzi