Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podlogowe do 15tys

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, mandek napisał:

Rozumiem, że słuchałeś kolumn YB Audio i masz rzetelną wiedzę, a nie tylko teoretyzujesz i przy okazji hejtujesz? Bo ja miałem u siebie średnie Bowersy, Utopie Focala, SF Electa Amator, Dynaudio Contour... a teraz mam YB, więc przynajmniej wiem o czym piszę.

Ok ale to wcale nie świadczy o tym że ja i powiedzmy dziesięciu innych nie wybierze  np b&w.

17 minut temu, Ronaldo9 napisał:

Ok ale to wcale nie świadczy o tym że ja i powiedzmy dziesięciu innych nie wybierze  np b&w

Jasne, tak na pewno będzie i nie mam nic przeciwko temu + nie namawiam nikogo do zakupu akurat kolumn z YB.  Uaktywniłem się wyłącznie jako "adwokat YB", ponieważ nie lubię trollowania i hejtowania, bezzasadnego nazywania naprawdę dobrych, polskich kolumn mianem "lipa". Lipą są takie głupie opinie, nie poparte niczym.

Edytowane przez mandek
10 minut temu, mandek napisał:

Jasne, tak na pewno będzie i nie mam nic przeciwko temu + nie namawiam nikogo do zakupu akurat kolumn z YB.  Uaktywniłem się wyłącznie jako "adwokat YB", ponieważ nie lubię trollowania i hejtowania, bezzasadnego naszywania naprawdę dobrych, polskich kolumn mianem "lipa". Lipą są takie głupie opinie, nie poparte niczym.

Wiesz jak jest dla jednego lipa dla drugiego hi end. Dla przykładu  dwa dni temu odesłałem  do sklepu kable głośnikowe  siltech 180 explorer i też mogę powiedzieć że są lipne,być może się to komuś nie spodoba

36 minut temu, mandek napisał:

Rozumiem, że słuchałeś kolumn YB Audio i masz rzetelną wiedzę, a nie tylko teoretyzujesz i przy okazji hejtujesz? Bo ja miałem u siebie średnie Bowersy, Utopie Focala, SF Electa Amator, Dynaudio Contour... a teraz mam YB, więc przynajmniej wiem o czym piszę.

To nie jest rzetelna odpowiedz.

13 minut temu, mandek napisał:

Jasne, tak na pewno będzie i nie mam nic przeciwko temu + nie namawiam nikogo do zakupu akurat kolumn z YB.  Uaktywniłem się wyłącznie jako "adwokat YB", ponieważ nie lubię trollowania i hejtowania, bezzasadnego nazywania naprawdę dobrych, polskich kolumn mianem "lipa". Lipą są takie głupie opinie, nie poparte niczym.

Nie rob z DIY,hi endu.to zawsze spotka sie z taka ocena.

2 godziny temu, mandek napisał:

Pod zdjęciem kolumn z Textreme, co potem usunąłeś... 🧐

Ale w odpowiedzi na post @Piopio

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

3 godziny temu, Piopio napisał:

Wbrew pozorom gra to bardzo przyzwoicie 😉 

Obecnie minimum 25K ...

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Teraz, mandek napisał:

Ok. To zdjęcie mnie zmyliło 😉

Tak.
Kolumny od ZAP uwazam za małe dzieło sztuki.
No i piekne sa te wykończenia.

7 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Kolumny od ZAP uwazam za małe dzieło sztuki.
No i piekne sa te wykończenia

Polskie manufaktury rulez 👍

Dla mnie takim dziełem sztuki jest YB, które od niedawna cieszy ucho i oko, ku strapieniu i konsternacji, rodzących pogardę, różnych niedorobionych ojkofobów 😂

Vela 407 za małe na taki metraż. Zdecydowanie lepiej sprawdza się większe 408-ki. H190 je ogarnie ale posłuchaj też z wyższym modelem, bo na pewno będzie lepiej. 
https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podlogowe/elac-vela-fs408-2-czarny-polysk.html

w kwestii ewentualnego wypożyczenia i ceny zapraszam na priv 😉 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

7 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Vela 407 za małe na taki metraż. Zdecydowanie lepiej sprawdza się większe 408-ki. H190 je ogarnie ale posłuchaj też z wyższym modelem, bo na pewno będzie lepiej. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

w kwestii ewentualnego wypożyczenia i ceny zapraszam na priv 😉 

Właśnie myślałem nad tymi 408, ale niektórzy twierdzą, że 407 mają więcej dolu od tych 408… a wy jak uważacie ? 

A wspomnianych wcześniej kef r11 ktoś z was słuchał ? 3 lata temu w 20m2 miałem ls50 wireless ii i powiem, że grało to naprawdę fajnie, góra czytelna, ale nie iskrząca, średnica też była raczej po tej spokojniejszej stronie, bas akurat nie był jakiś kosmiczny, ale miał taki punch, który da się lubić. 

Ukryta Zawartość

Co do YB Huracan RS - dół zbudowany również z Revelatorów podobnie jak Jasper 25 MKII,

jednak nie sądzę by była choć minimalna szansa na cenę poniżej Jasperów ok. 25 kzł.

A one już dość poważnie przekraczają założony budżet. Ale są z nich zadowoleni 😉 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

23 minuty temu, krakers33 napisał:

Właśnie myślałem nad tymi 408, ale niektórzy twierdzą, że 407 mają więcej dolu od tych 408… a wy jak uważacie ? 

A wspomnianych wcześniej kef r11 ktoś z was słuchał ? 3 lata temu w 20m2 miałem ls50 wireless ii i powiem, że grało to naprawdę fajnie, góra czytelna, ale nie iskrząca, średnica też była raczej po tej spokojniejszej stronie, bas akurat nie był jakiś kosmiczny, ale miał taki punch, który da się lubić. 

Z kef to szukaj starszej seri reference  albo r 900

Może miał ktoś z was styczność z quadral platinum +9 ? Podobno grają gęsto i dynamicznie ? 
zapomiałem napisać, że słucham praktycznie wszystkiego, ale z lekkim naciskiem na elektronikę typu Jarre oraz ambient. 

A jakim subwooferem mógłbym się spróbować posiłkować do tych 40m2 ? Powiedzmy coś do 4k ? Czy jest w ogóle sens w takim budżecie łapać suba ? 

33 minuty temu, krakers33 napisał:

Może miał ktoś z was styczność z quadral platinum +9 ? Podobno grają gęsto i dynamicznie ? 
zapomiałem napisać, że słucham praktycznie wszystkiego, ale z lekkim naciskiem na elektronikę typu Jarre oraz ambient. 

A jakim subwooferem mógłbym się spróbować posiłkować do tych 40m2 ? Powiedzmy coś do 4k ? Czy jest w ogóle sens w takim budżecie łapać suba ? 

Nie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 godziny temu, krakers33 napisał:

Sam mam 407 i nie bym bym pewien czy mają więcej dołu jak 408, przez to że 407 jest mniejszym głośnikiem inaczej się to rozkłada ale dynamiki uderzenia i tej fali dźwięku więcej jest w 408. 407 dla mnie wygodniejsze były ze względu na rozmiar łatwiej się je układa niż 408 i trochę grubiej grają na niskich poziomach głośności. Kolumny w swoim przedziale cenowym warte polecenia 

21 godzin temu, krakers33 napisał:

Witam, chciałbym uzyskać od forumowiczów info o kolumnach, które miały by zagrać w 35-40m2 z hegel h190, miałem Elac Vela 407 grały fajnie, ale brakowało mi kopa na basie, po prostu było go za mało, niedawno miałem amphion argon 3ls, dźwięk także fajny, ale nie mają wystarczającej mocy/siły na basie podobnie do Elac Vela. Chciałbym czegoś co gra ciepło plastycznie, myślałem nad dynaudio evoke 30, ale boję się, że będą małe. Zależy mi na w miarę dobrym graniu przy średnich poziomach głośności. Co myślicie o monitor audio gold 300 5g ? 
kolejne moje propozycje to: 

klipsch forte 4 

audiovector qr5

Pylon jasper 25mk2 

pmc 24/26

moze coś z proac? 

Dali rubicon 6 

Fyne audio 502sp 

Elac Vela 408 

Oczywiście mowa o nowych jak i używanych. 

Ciepło i z dużym basem do takiego metrażu Dali Opticon 8 mk2 mogą się sprawdzić

6 minut temu, radark napisał:

Opticony spoko, oczywiście musiałbym pierw odsłuchać chociażby w jakimś salonie z kilkoma innymi propozycjami z tego wątku, ale obawiam się tego, że mają 45cm głębokości i do tylnej ściany zostanie im około 20-30 cm

A czy ktoś z was słyszał fyne audio 502sp ? 

Godzinę temu, krakers33 napisał:

Opticony spoko, oczywiście musiałbym pierw odsłuchać chociażby w jakimś salonie z kilkoma innymi propozycjami z tego wątku, ale obawiam się tego, że mają 45cm głębokości i do tylnej ściany zostanie im około 20-30 cm

Sprawdź jeszcze MoFi 888. Droższe ale dobre. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 godzinę temu, radark napisał:

Z tych co wymieniłeś to oczywiście Monitor Audio Gold 300 5G biorąc jeszcze pod uwagę że chyba można jeszcze dostać super cenę że względu na premierę nowego modelu. Wysokie takie same jak  ma Elac czy Audiovector ale do tego świetny bas, budowa (wygląd) i właśnie cena.

1 godzinę temu, krakers33 napisał:

Ja mam F500SP i jestem bardzo zadowolony. Podobno w podłogówkach mogą być problemy z basem w niektórych pomieszczeniach. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

54 minuty temu, Audroc napisał:

Z tych co wymieniłeś to oczywiście Monitor Audio Gold 300 5G biorąc jeszcze pod uwagę że chyba można jeszcze dostać super cenę że względu na premierę nowego modelu. Wysokie takie same jak  ma Elac czy Audiovector ale do tego świetny bas, budowa (wygląd) i właśnie cena.

Właśnie to jedna z opcji, które chce przesłuchać 

7 godzin temu, audioburak napisał:

Co do YB Huracan RS - dół zbudowany również z Revelatorów podobnie jak Jasper 25 MKII,

jednak nie sądzę by była choć minimalna szansa na cenę poniżej Jasperów ok. 25 kzł.

A one już dość poważnie przekraczają założony budżet. Ale są z nich zadowoleni 😉 

Ukryta Zawartość

Już pisałem w tym wątku, 21k yb huracan rs wersja nielakierowana, to jest nadal sporo więcej niż jasper 25 mk2 po rabatach 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Ghotti
9 minut temu, Ghotti napisał:

Już pisałem w tym wątku, 21k yb huracan rs wersja nielakierowana, to jest nadal sporo więcej niż jasper 25 mk2 po rabatach 

Tylko wiesz

Jasperosy są 2 drożne a Burzaki 3 drożne ( same zwrotnice uśredniając są jakieś 2 razy droższe ) nie wspominam o jednym wooferze więcej a to kolejny woreczek cebuli

Jasperki mają 3 razy tańszy wysoki

Jakbym był klientem w tej branży może nawet świadomym ( na szczęście nie jestem i nie muszę mieć takich dylematów ) to w ciemno nie słuchając wybrałbym raczej szkołe projektowania Y niż P

Analizując powyższe fakty Burzaki powinny być minimum 1,5  x droższe od Jasperesów

Zawsze Mnie rozbawia jak ludzie piszą " po rabatach ", takie stwierdzenia świadczą tylko o wysokościach marż w tej branży.
Pytanie ile osób się nie upomni o rabaty lub nie wie że można się upomnieć i kupuje po tych zawyżonych cenach w stosunku do realnej wartosci produktu.

• Pokaż nowe odpowiedzi