Skocz do zawartości
IGNORED

Polscy szarlatani i geniusze audio

Rekomendowane odpowiedzi

9 godzin temu, Bogdan napisał:

ja mam mieszane odczucia co do Lampizatora, ale mam nadzieję , że się mylę...

Pamiętam,ze za czasów jego pierwszych wyrobów miał ksyfę Glutowaniec.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

7 godzin temu, Daniel_68412 napisał:

Ani szarlatan ani geniusz, po prostu facet który poszedł w audio i wykorzystał niszę - bez niego pewno moda na nos/lampizację cd nie miała by nawet 80% tych realizacji które w pl ma. W popularnej lampizacji tda1541 (to nie jest układ srpp) jest błąd bo brakuje kondensatora katodowego - bez niego ten analog ma obcięte pasmo poniżej 100hz. Nie przeszkadza to wielu się nim zachwycać.

Napisz to Nagrze i ich zlampizowanemu Nagra DAC X

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  

Łukasz Fikus ma zarówno ucho jak i czuja jak powinna brzmieć z głośników MUZYKA

reszta coś tam usiłuje dłubać....

Tyle i aż tyle

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

46 minut temu, ASURA napisał:

Napisz to Nagrze i ich zlampizowanemu Nagra DAC X

Ukryta Zawartość

Łukasz Fikus ma zarówno ucho jak i czuja jak powinna brzmieć z głośników MUZYKA

reszta coś tam usiłuje dłubać....

Tyle i aż tyle

A co na to Nagra?

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Po co Ci będę mówił i tak się Ty jak i większość tu trolujących zdenerwuje że jest poza ich zasięgiem podobnie jak obecne produkty Łukasza Fikusa

27 minut temu, ASURA napisał:

Po co Ci będę mówił i tak się Ty jak i większość tu trolujących zdenerwuje że jest poza ich zasięgiem podobnie jak obecne produkty Łukasza Fikusa

A czy Łukasz Fikus wie,ze ty istniejesz?
Zna Twoje dokonania/dokonanie?
Czy Ty denerwujesz się,jak coś jest poza Twoim zasięgiem-np wprowadzenie produktu na rynek?

20 minut temu, Pseudodrummer napisał:

A czy Łukasz Fikus wie,ze ty istniejesz?

No pewnie że wie, rozmawiamy sobie co roku na AVS, wysoka kultura osobista, wiedza; po prostu jak się nie ma głupich uprzedzeń to dużo się można od pana Łukasza nauczyć...

Co do pozostałych pytań będących atakiem osobistym nie odpowiem

17 minut temu, ASURA napisał:

No pewnie że wie, rozmawiamy sobie co roku na AVS, wysoka kultura osobista, wiedza; po prostu jak się nie ma głupich uprzedzeń to dużo się można od pana Łukasza nauczyć...

Dziękuję

17 minut temu, ASURA napisał:

Co do pozostałych pytań będących atakiem osobistym nie odpowiem

To chyba Twoje fanaberie.
Atak osobisty to pytanie:

Cytat

Czy Ty denerwujesz się,jak coś jest poza Twoim zasięgiem-np wprowadzenie produktu na rynek?

Litości.

Może atakiem osobistym jest w ogóle zadawanie pytań?
Jakiekolwiek odniesienie do Twoich  postów?
Rozmowa?

Nie jestem Twoim wrogiem.

8 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

Nie jestem Twoim wrogiem.

To poproś moderację o usunięcie tych dwóch pozostałych pytań 

Łukasz Fikus to typowy przykład "fachowca", który znakomicie opanował audio.

Tyle, że jako marketingowiec.

Wystarczy posłuchać sobie, co wygaduje trakcie swoich "wykładów".

Braki w wiedzy dorównują, ba nawet przewyższają największych "fachowców" na forum.

Oczywiście mam na myśli specjalistów od audio-voodoo i wszelakiej maści naciągaczy posługujących się wyszukaną terminologią, która rzeczywistości stanowi dla nich wielką tajemnicę.

W dniu 18.03.2025 o 11:39, Bogdan napisał:

ja mam mieszane odczucia co do Lampizatora, ale mam nadzieję , że się mylę...

Nie bądź taki delikatny.

Fikus to zwykły marketingowy "kłamiciel" 😄

Teraz, bc_leszcz napisał:

Ja nie powiem bo Nazwisku bo nie przywiązuje wagi ... ale dla mnie każdy kto próbuje mnie przekonać że wtyczka Frutech (nano czysta miedź rodowana itp.) na kablu zasilającym robi różnicę , albo że średnica kabla zasilajacego < 1cm to jest beee , to dla mnie jest szarlatan !

Nawet nie podejmuje dyskusji, ale bardzo przepraszam , ja jestem Fizykiem z wykształcenia , elektronikiem z zamiłowania i automatykiem/informatykiem z racji wykonywanego zawodu, wiec mam na to wyjechane ...

Ojej,
wpiszą Cię na czarną listę....

24 minuty temu, bc_leszcz napisał:

Ja nie powiem bo Nazwisku bo nie przywiązuje wagi ... ale dla mnie każdy kto próbuje mnie przekonać że wtyczka Frutech (nano czysta miedź rodowana itp.) na kablu zasilającym robi różnicę , albo że średnica kabla zasilajacego < 1cm to jest beee , to dla mnie jest szarlatan !

Nawet nie podejmuje dyskusji, ale bardzo przepraszam , ja jestem Fizykiem z wykształcenia , elektronikiem z zamiłowania i automatykiem/informatykiem z racji wykonywanego zawodu, wiec mam na to wyjechane ...

Będąc Fizykiem, elektronikiem i automatykiem brak ciekawości poznawania świata i konieczność przekonywania nie wróży nam także w tych dziedzinach jakiegokolwiek postępu!

19 minut temu, ASURA napisał:

Będąc Fizykiem, elektronikiem i automatykiem brak ciekawości poznawania świata i konieczność przekonywania nie wróży nam także w tych dziedzinach jakiegokolwiek postępu!

Jesteś fizykiem,automatykiem,czy elektronikiem?

8 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

Jesteś fizykiem,automatykiem,czy elektronikiem?

żadnym z powyższych, sam opisał to dokładnie w swoin dossier w jakich branżach/firmach i na jakich stanowiskach pracował. Obecie cytaty, pytania traktuje jako atak osobisty 🤭

Ukryta Zawartość

a związku z powyższym, może warto zastanowić się czy i tej personie/produktowi nie poświęcić uwagi w tym jakże

interesującym wątku (żeby nie miał żalu o pominięcie) ? 🤔

17424546842965890171867994299165.thumb.jpg.8ff2bb384932f50a30df7b90953ce0ba.jpg

17424547636864165600392020305308.jpg.23ac3f7edc226976fb7d2e99fbe180e0.jpg

17424548456122971309643923433952.jpg.0ec31197d10da94811895e3d5b1494e4.jpg

17424548707273755853439460530550.jpg.beda386013777cb2d798c53dd403de52.jpg

17424551218945752135725385972065.thumb.jpg.4351c93a1e9245fed5c731daac8a1776.jpg

17424550351952885825983743688373.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Zbi_Rek
  • 3 tygodnie później...
W dniu 19.03.2025 o 21:33, bum1234 napisał:

Łukasz Fikus to typowy przykład "fachowca", który znakomicie opanował audio.

Tyle, że jako marketingowiec.

Wystarczy posłuchać sobie, co wygaduje trakcie swoich "wykładów".

Braki w wiedzy dorównują, ba nawet przewyższają największych "fachowców" na forum.

Oczywiście mam na myśli specjalistów od audio-voodoo i wszelakiej maści naciągaczy posługujących się wyszukaną terminologią, która rzeczywistości stanowi dla nich wielką tajemnicę.

Nie bądź taki delikatny.

Fikus to zwykły marketingowy "kłamiciel" 😄

Pan Fikus to genialny biznesmen. Zawsze mam dla niego wielki szacunek, szczególnie jak pomyślę ile kosztują te jego urządzenia. Ciekawe czy dechy nadal stosuje w swoich wynalazkach, glutów już podobno nie ma............szkoda

W dniu 19.03.2025 o 00:44, ASURA napisał:

po prostu jak się nie ma głupich uprzedzeń to dużo się można od pana Łukasza nauczyć...

Mogę się pod tym podpisać.  Fantastyczna wiedza jak robić biznes.

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

12 minut temu, babatular napisał:

Ciekawe czy dechy nadal stosuje w swoich wynalazkach,

Teraz zatrudnia ludzi, którzy znają się na robocie 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

7 minut temu, Piopio napisał:

Teraz zatrudnia ludzi, którzy znają się na robocie 😉 

A bo się niektórzy uczepili gościa, który stworzył stronę i na niej wpierw się udzielał. Ciekawe jak wyglądają prototypy w których co chwile sie cos testuje i goni króliczka, a że takie później oferował podobnie udziobane...no i co z tego? Klient sie trafił ,klientowi sie podobało, wydał na to kase i wszystko, a ze w końcu to przypomina porzadną robotę? No i chwała mu za to.

8 minut temu, bum1234 napisał:

Dodajmy wprost. Polegający na oszustwie 😄

Dlaeczego na oszustwie? 

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Godzinę temu, Scott L.F. napisał:

Mocne słowa!

Wypadałoby uzasadnić....

Wielokrotnie to robiłem. Wystarczy zajrzeć do środka jego urządzeń i porównać zawartość z ceną.

O technicznej stronie lepiej się nie wypowiadać - wystarczy posłuchać fragmentów "wykładów" p. Fikusa. Roi się w nich od błędów wskazujących na braki w podstawowej (!) wiedzy z zakresu elektroniki. 

4 minuty temu, Scott L.F. napisał:

I to jest oszustwo?

Jak najbardziej. Wprowadzanie klientów w błąd, na dodatek celowe to oszustwo. To, że takie praktyki stosowane są przez marketing we wszystkich branżach nie powoduje zmiany kwalifikacji takiego postępowania.

Pan Fikus to marketingowiec - tym zajmował się przed rozpoczęciem "kariery" jako producent i "projektant" w branży audiofilskiej. Nie jest wyjątkiem - jest mnóstwo film robiących to samo co on.

Edytowane przez bum1234
8 minut temu, bum1234 napisał:

Pan Fikus to marketingowiec - tym zajmował się przed rozpoczęciem "kariery" jako producent i "projektant"

No i ?

IMO -producent ustala cenę , rynek weryfikuje...

Nabywcy nikt nie zmusza..

Gdyby mówił ze sprzedaje precjoza ze złota a byłyby z miedzi to zgoda - to byłoby oszustwo.

A tak? Po prostu wycenia swój czas /wiedze/ doświadczenie...A  ze ceni się wysoko to inna historia

Znam kilku posiadaczy urządzeń od p.Fikusa i jakoś nie czuja się oszukani ....

33 minuty temu, Scott L.F. napisał:

tak? Po prostu wycenia swój czas /wiedze/ doświadczenie

Nie całkiem. Twierdzi, że kable "grają", kondensatory wpływają na brzmienie, twierdzi, że zniekształcony dźwięk jest tych zniekształceń pozbawiony, tworzy legendy nie mające podstaw w realnym świecie, wszystko po to by przekonać klienta, że jego produkt jest bez skazy. A to nieprawda, bo taki produkt nie istnieje.

Na rodzimym rynku jest więcej takich oszukańczych firm. Ostatnio wpadł mi w oko gramol o nazwie "tentogra" - poziom oszukaństwa podobny, tyle, że wykonawstwo nie jest tak niechlujne jak u Fikusa.

Z grubsza w całej tej zabawie chodzi o to, że ten urządzenia nie są takie jak opisuje to producent.

To to samo z czym zetknąłem się na ryku kawowy,. Otóż pewien dystrybutor kawy w Polsce pakował do torebek tę samą kawę, ale opis na torebce sugerował, że są to różne kawy o różnych walorach smakowych 😄

W audio mamy taką samą sytuację 😄

Edytowane przez bum1234
1 minutę temu, Scott L.F. napisał:

Aha....No tak.

No widzisz, sam jesteś ofiarą takich oszustw, bo w to wierzysz.   A może handelkujesz ? 😄

• Pokaż nowe odpowiedzi