Skocz do zawartości
IGNORED

Czy warto płacić "dużo" za kabel USB?

Rekomendowane odpowiedzi

10 godzin temu, mztv napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To nie test, tylko kolejny naganiający artykuł spółki Umka@Frantz. 

Z czegoś trzeba żyć 😄 😄 😄

6 godzin temu, juro napisał:

kable usb bezsprzecznie mają wpływ na dźwięk

Jesteś kolegą Umki? Albo Frantza?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bum1234
17 godzin temu, Bukaj napisał:

Cześć.

Czy waszym zdaniem drogie kable USB są na tyle warte uwagi by móc w nie wpakować majątek? 

Co o tym sądzicie? 

Hobbysta audio jest gotów wpakować każde pieniądze za swoje marzenia, kabel USB może też do tych marzeń należeć bo wiara polepsza brzmienie 😉.

17 godzin temu, szpotek73 napisał:

myślę,że nie😀

lepiej w nieruchomości...

A jak już się ma te nieruchomości to niestety zostają takie rzeczy jak kabel USB itp 😉

16 godzin temu, juro napisał:

Pożycz, posłuchaj, porównuj, wyrób sobie własne zdanie 

Problem w tym że kabel USB nie przewodzi analogowego dźwięku, tam jest tylko cyfra a ta nie ma brzmienia, dopiero po przetworniku pojawia się znane człowiekowi brzmienie, więc jak chcecie badać brzmienie przewodu USB?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

5 godzin temu, Bukaj napisał:

Na głośnikowe, IC warto przeznaczyć tyle kasy.

A czy tyle samo przeznaczyli byście na cyfrowy kabel USB?

Ja przeznaczyłem bodajże 500 zł. Udało mi się trafić AQ Carbon 1.5m za w/w kwotę i uważam że był to bardzo dobry zakup za przyzwoite pieniądze. Oglądałem druty Albedo czy Oyaide w Twoim przedziale tych drogich ale uważam że wydanie tych kilku tysi na USB to gruba przesada. 

"Piniondze to nie fszysko, ale fszysko bez piniendzy to h*j"

6 godzin temu, szymon1977 napisał:

Ale nie napisałem, że inaczej grają.

Nieważne, tak się można przekomarzać bez końca. Prosiłem, żebyś tego nie robił. Wciągam Cię na listę niemych userów, więc już możesz się nie wysilać z zaczepkami.

Godzinę temu, bum1234 napisał:

Jesteś kolegą Umki? Albo Frantza?

Nie, Nie znam ich.

55 minut temu, Lech36 napisał:

Problem w tym że kabel USB nie przewodzi analogowego dźwięku, tam jest tylko cyfra a ta nie ma brzmienia, dopiero po przetworniku pojawia się znane człowiekowi brzmienie, więc jak chcecie badać brzmienie przewodu USB?

A czy robiłeś porównania? Ślepe testy?

5 minut temu, juro napisał:

Tak, na ślepo potrafię określić co się zmieni w połączeniu cyfrowym, o tym mówi technika 😉

P.S. Na ślepo, tzn. z zamkniętymi oczami 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Jeszcze tylko dopowiem, że nie chcę tutaj wszczynać czczej dyskusji. Odpowiedziałem koledze @Bukaj na jego pytanie zgodnie z własnymi  doświadczeniami, a zaczęło się od tego, że wymieniając daca na inny model, troszkę droższy, ale nie przepaść zauważyłem różnice w kabelkach USB. Poprzedni dac grał ze zwykłym USB od drukarki. Ale ten nowy miał w zestawie swój własny. Nie jakiś odjazdowy, ale grubszy, solidniejszy. Spróbowałem i okazało się, że lepiej gra ten od drukarki, cieńszy i lichszy. Tylko tyle i aż tyle. Później zrobiłem przy jakiejś okazji test kilku kabelków i jak tu ktoś napisał, są różnice, choć zgodzę się, że nie spektakularne. Jeżeli w ślepym teście 10/10 prób wskazałem, który gra kabelek, to co mam odpowiedź pytającemu? Piszę jak jest, a że jest to moje, a inni mają swoje to już za to nie mogę odpowiadać. Z mojego wynika, że nie ma najmniejszych wątpliwości we wpływie na dźwięk.

Podobne dyskusje często rodzą się w kwestii sieciówek i też myślałem sobie kiedyś prąd, to prąd, dopóki nie przekonałem się na własne uszy. A ile i za co warto zapłacić, to już każdy sobie sam ocenia i decyduje 🙂

6 minut temu, bum1234 napisał:

Ale powtarzasz ich bajki z mchu i paproci 🙂

Nie dopuszczasz do myśli tego, że jeden słyszy, a drugi nie? Szkiełko i oko zawsze w cenie, ale czasami można się zdziwić...

7 minut temu, juro napisał:

Nie dopuszczasz do myśli tego, że jeden słyszy, a drugi nie?

Oczywiście, że dopuszczam. Każdy z nas słyszy inaczej. Każdy z nas ma też inną podatność na sugestię, inny sposób myślenia, inny poziom umiejętności analitycznych, inne zasoby wiedzy i zupełnie inną psychikę. Nie można temu zaprzeczać bez żadnych wątpliwości. Nie można też wykluczać własnych pomyłek wynikających również z poprzedniego zdania.

Nikt o zdrowych zmysłach nie wyskakuje z 4 piętra, by sprawdzić czy się połamie. Dla części osób sprawdzanie "wpływu" kabla USB na brzmienie systemu audio to właśnie taki skok.

Wszędzie tam, gdzie próbuje się zastosować zmysły ludzkie jako przyrząd weryfikujący różne zjawiska wymagana jest duża ostrożność, bo łatwo wysnuć błędny wniosek, jak chociażby ten o kablu usb 🙂

57 minut temu, juro napisał:

Prosiłem, żebyś tego nie robił.

Nie oszukuj, to nikt nie będzie musiał prostować.

Czy 2+2=4 też trzeba zrobić ślepy test? Pytam bo podważyleś fakt tak podstawowy dla technologii cyfrowej, jak 2+2=4 dla matematyki.

45 minut temu, juro napisał:

Piszę jak jest

Nie piszesz jak jest, bo stwierdzenie "bezsprzecznie" jest oszustwem, gdy "połowa" ma odmienne zdaniem.

Wciągam Cię na listę niemych userów

Ok, wszyscy poza Tobą nadal będą mogli przeczytać.

45 minut temu, juro napisał:

Z mojego wynika, że nie ma najmniejszych wątpliwości

Ze swojego doświadczenia możesz co najwyżej napisać, że Ty nie masz wątpliwości, bo ogólnie to wątpliwości są i to spore.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Dobra Panowie nie najeżdżajcie na kolegę @juro

Ja też słyszę zmiany w brzmieniu.

Moim zdaniem wydałem odpowiednie pieniądze na ten kabel. 

Bo już 2k, 3k... to jest dużo za dużo. 

37 minut temu, bum1234 napisał:

Oczywiście, że dopuszczam. Każdy z nas słyszy inaczej. Każdy z nas ma też inną podatność na sugestię, inny sposób myślenia, inny poziom umiejętności analitycznych, inne zasoby wiedzy i zupełnie inną psychikę. Nie można temu zaprzeczać bez żadnych wątpliwości. Nie można też wykluczać własnych pomyłek wynikających również z poprzedniego zdania.

Dlatego też takie testy robię wyłącznie na ślepo i albo słyszę różnice, albo nie. Przykład z innej beczki. Testowałem kiedyś daca. Był sześciokrotnie droższy od obecnego. Recenzenci i fora wyłącznie go chwalą. Ja po dwóch tygodniach testowania z niedowierzaniem doszedłem do wniosku, że różnice o ile są to tak subtelne, że nie jestem pewien swoich ocen i wymiana nie ma najmniejszego sensu. Chciałem go kupić, ale odpuściłem. Wierzaj mi, że emocje w zakupach audio mną nie grają już od dawna.

41 minut temu, bum1234 napisał:

łatwo wysnuć błędny wniosek, jak chociażby ten o kablu usb 🙂

To samokrytyka? 😉

Jesteśmy cały czas obok tematu wątku. Autor w swoim zapytaniu założył, że różnice pomiędzy kabelkami są, a pytał tylko o innych użytkowników oceny i doświadczenia w kwestii ile warto za to zapłacić.

Z pewnością są dwa obozy i każdy pozostanie przy swoim, dlatego jeżeli ten wątek będzie w tym temacie kontynuowany, to już beze mnie.

27 minut temu, Bukaj napisał:

nie najeżdżajcie na kolegę

Nie najeżdżamy - prostujemy gdy lisze nieprawdę. Kto co słyszy to nie moja sprawa, ale stwierdzenia typu "wpływ kabla USB ma dźwięk jest bezdyskusyjny" należy prostować, bo dyskusyjny jest i to bardzo.

4 godziny temu, tsa napisał:

Oj tam, zaraz przesada

Cena na dole .... "testu"

😎

Ukryta Zawartość

No ja nie bede "bulke w bibułkę..." i takie tam. jak dla mnie to trzeba być skończonym debilem żeby sie dać nabrać i nie jest to nawet kwestia wpływu na dzięk, i tyle.

39 minut temu, juro napisał:

Dlatego też takie testy robię wyłącznie na ślepo i albo słyszę różnice, albo nie.

Sam je robisz?

Ukryta Zawartość

21 minut temu, s3etcher napisał:

jak dla mnie to trzeba być skończonym debilem żeby sie dać nabrać

Za te 17000zł kupujesz coś innego, a mianowicie możliwość napisania: masz za słaby sprzęt, za słaby słuch, za małe doświadczenie... za te 17000zł możesz stanąć ponad tłumem. Nie ma znaczenia czy w brzmieniu cokolwiek się zmienia, wystarczy że ktoś popatrzy z zazdrością. Czy to uczucie jest warte 17000zł? Nie wiem, ja bym nie dał 1zł

A co do tego testu na Soundrebels, to nie poświęcę na niego nawet sekundy. Są ceny anormalne w audio, których nie można akceptować, bo po prostu nie można się dawać nabijać w butelkę.

A co do tego testu na Soundrebels, to nie poświęcę na niego nawet sekundy. Są ceny anormalne w audio, których nie można akceptować, bo po prostu nie można się dawać nabijać w butelkę.

Godzinę temu, Bukaj napisał:

Moim zdaniem wydałem odpowiednie pieniądze na ten kabel. 

I to jest odpowiedź na Twoje pytanie z tytułu watku.

37 minut temu, szymon1977 napisał:

Za te 17000zł kupujesz coś innego

Ten za 17 000 to chyba był  "tani"  bo nie był wart komentowania

Ten do którego sie odnosi s3etcher,  "kosztuje"   only  93 000 za metrowy odcineczek

35 minut temu, juro napisał:

bo po prostu nie można się dawać nabijać w butelkę.

Nie rozumie dlaczego ?

Przecież ten kto testował ów kabel, usłyszał zmiany

To nie  wystarczy ?

Może

2 godziny temu, juro napisał:

Nie dopuszczasz do myśli tego, że jeden słyszy, a drugi nie?

Edytowane przez tsa

Nie da się przekonać kogoś, kto nie chce być przekonany

z mojej strony. jak kto chce mieć ładne kable patrzy na rynek chiński.

z mojej drugiej strony technologia budowy kabla to nie jest kosmos, w to nie są zaangażowani wybitni naukowcy i gdzieś powinna być granica ceny

z trzeciej strony ładne kable teraz kupuje się u chińczyka 😉 a może nawet nie tylko ładne ale i solidne. a gra system a nie jeden kabel.

Edytowane przez ro35
22 godziny temu, Bukaj napisał:

Cześć.

Czy waszym zdaniem drogie kable USB są na tyle warte uwagi by móc w nie wpakować majątek? 

Co o tym sądzicie? 

Nie.
Chyba- że ktoś chce podkreslić swój status majątkowy-to tak.
Wtedy właściwie każda najdroższa rzecz robi robotę.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

44 minuty temu, ro35 napisał:

trzeciej strony ładne kable teraz kupuje się u chińczyka 😉 a może nawet nie tylko ładne ale i solidne. a gra system a nie jeden kabel.

Trzeba uwazac, bo aluminiowe sie treafiaja a slyszalem nawet o stali pokrytej miedzia. Niby bedzie dzialal, ale chyba lepiej miec miedziany w zwyklej izolacji, niz stalowy w kolorowym oplocie.

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

Za te 17000zł kupujesz coś innego, a mianowicie możliwość napisania: masz za słaby sprzęt, za słaby słuch, za małe doświadczenie... za te 17000zł możesz stanąć ponad tłumem. Nie ma znaczenia czy w brzmieniu cokolwiek się zmienia, wystarczy że ktoś popatrzy z zazdrością. Czy to uczucie jest warte 17000zł? Nie wiem, ja bym nie dał 1zł

Nie mam takich płytkich potrzeb, pisałem w innym wątku że owszem, mogę wydać na cyfrowe kable trochę więcej niż minimum jeśli muszę na nie patrzeć, mogą sobie dobrze wyglądać . Chinczyki o ile nie są wadliwie zbudowane zaspokajają moje poczucie piękna. 

oczywiście że trzeba uważać, ale są tam bardziej znane sklepy i oceny użytkowników. kabli tam jeszcze nie kupowałem ale zegarki tak. nie zawiodłem się.

Zobaczyłem tytuł i z ciekawości zajrzałem, czy już zbiegli się ci co zawsze.

A nie mógłby być choć jeden taki wątek troll-free ?

Godzinę temu, BlueDot napisał:

Trzeba uwazac, bo aluminiowe sie treafiaja a slyszalem nawet o stali pokrytej miedzia. Niby bedzie dzialal, ale chyba lepiej miec miedziany w zwyklej izolacji, niz stalowy w kolorowym oplocie.

stalowy będzie inaczej grał,i rodzą się słyszący

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

39 minut temu, Pseudodrummer napisał:

stalowy będzie inaczej grał,i rodzą się słyszący

Chidzi o to zeby nie placic za stal tyle co za miedz.

46 minut temu, Bukaj napisał:

Dziękuję Wam Panowie za odpowiedzi!

Nie ma za co, w sumie to sam sobie odpowiedziałeś na pytanie, które nam zadałeś... nie po raz pierwszy z resztą.

Edytowane przez szymon1977

Hehe gdzieś pisałem o testach 4 kabli USB. Strasznie nie audiofilsko ale wygrał najtańszy (i tak okolice okołoj 1k), ale różnice były zaskakująco duże. Polegały na tym że z tym 1 kablem słuchało się zajebistego, genialnego, wręcz referencyjngo dla mnie systemu. A z tymi 3 pozostałymi grało tak sobie, nie urywając niczego... i tyle ode mnie w temacie.

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

• Pokaż nowe odpowiedzi