Skocz do zawartości
IGNORED

Czy warto płacić "dużo" za kabel USB?

Rekomendowane odpowiedzi

Twórca internetu, czytający, jak audiofile testują kable  USB

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie da się przekonać kogoś, kto nie chce być przekonany

18 minut temu, marcinmarcin napisał:

Napisałem już o moich i kolegów odczuciach z testów kabli USB z których najdroższy oscylował w okolicy bodajże 3 czy 4k... najlepiej u kolegi grało na Zavfino który można kupić poniżej 1k... czemu to się tak zgrało nie wiem. W każdym razie kilkukrotnie droższe kable zagrały gorzej. Ja mam jakiegoś AQ który gra jak dobre drukarkowe, a aktualnie łączę dac z transportem tanim, krótkim HDMI Ublucker - też słychać różnicę w porównaniu do innych kabli HDMI...

Tak tak wiem, dzięki za to.

Po prostu musiałem trochę wyjaśnić moje pytanie dla innych:) 

Wszystko w porządku

5 godzin temu, Lech36 napisał:

Okazuje się że dla każdej osoby na forum pisanie z sensem co coś innego w zależności od poglądów, wiedzy technicznej i audio wiary.

Masz rację. Każdy ma jakiś doświadczenie, nie przychodzi na forum jako tabula rasa. Dlatego oczywiste że będzie z większą przychylnością przyjmował opinie zbliżone do własnych poglądów niż im zaprzeczające.

Przykładowo:

Jeśli ktoś ma silną wiarę w technikę i naukę (często pisane dużą literą dla podkreślenia doniosłości swojego argumentu) to nie uwierzy w opinie będące w sprzeczności z jego przekonaniem. 

Jeśli ktoś przekonał się, że kable "grają" nie uwierzy postom antykablarzy że kable nie "grają".

Jeśli ktoś wyrobił sobie pozytywne zdanie na temat brzmienia lampy to nie zmieni go pod wpływem pomiarów.

Jeśli ktoś kieruje się pomiarami to nie przyjmie argumentu kwestionującego ich finalną miarodajność w odsłuchach.

I tak dalej.

Wszystko to fajnie i nic w tym złego że są różne poglądy. Istotniejsze jest jak ktoś reaguje na argumenty drugiej strony. Nikt nie lubi jak mu się światopogląd podkopuje, a jak do tego jest osobą przekonaną o własnej nieomylności i apodyktyczną, to naturalnie wchodzi w tryb lekceważenia i obrażania tych o innym zdaniu.

Dlatego zupełną ciekawostką jest wyśmiewanie postawy "ja słyszę". Czujesz to? Na forum audio postponowanie słyszenia. Ale i takie kurioza się zdarzają 🤣

5 godzin temu, Lech36 napisał:

A jak ustalić kryteria oceny czy ktoś pisze coś sensownego czy nie?

Dobre pytanie.

Jak ktoś zakłada temat - przykładowo "Jaki kabel ociepli brzmienie w moim zestawie?" - to liczy na odpowiedź - kabel X, kabel Y. I to jest sensowna odpowiedź, bo spełnia kryterium założyciela tematu. Jak w takim temacie ktoś odpisze - "drutki nie grajom, doucz się", to nie spełnia kryterium sensowności, bo nie jest intencją założyciela tematu dywagowanie czy kable grają, ale uzyskanie odpowiedzi jaki kabel spełni jego oczekiwania.

Dlatego kryterium oceny sensowności jest powiązanie posta z tematem. 

Gdyby ktoś założył temat "Czy kable grają?" to sensowne byłyby zarówno posty z opiniami że nie grają, jak i te że grają.

25 minut temu, spokojnie napisał:

Jak ktoś zakłada temat - przykładowo "Jaki kabel ociepli brzmienie w moim zestawie?" - to liczy na odpowiedź - kabel X, kabel Y. I to jest sensowna odpowiedź, bo spełnia kryterium założyciela tematu. Jak w takim temacie ktoś odpisze - "drutki nie grajom, doucz się", to nie spełnia kryterium sensowności, bo nie jest intencją założyciela tematu dywagowanie czy kable grają, ale uzyskanie odpowiedzi jaki kabel spełni jego oczekiwania.

Dlatego kryterium oceny sensowności jest powiązanie posta z tematem. 

Gdyby ktoś założył temat "Czy kable grają?" to sensowne byłyby zarówno posty z opiniami że nie grają, jak i te że grają.

Bez sensu jest dyskutować, bo można dowiedzieć się czegoś,czego nie chce się wiedzieć. A film bardzo fajny tutaj wklejono, oglądać odradzam hehe.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Pisałem kiedyś juz o swoich doświadczeniach z kablami usb. Jak wymieniłem tzw zwykły solidny na ultraviolet to była poprawa brzmienia ogromna, sam w to nie mogłem uwierzyć. Pozniej po zmianie na mb audio zmiana na plus była juz minimalna w stosunku do ultraviolet. 

W zeszłym roku przy kompletowaniu drugiego tzw małego systemu, wzmacniacz sabaj, źródło sparky i tu również wymiana kabelka producenta na stosunkowo niedrogiego qeda typu c przyniosło ogromną poprawę w każdym aspekcie. 

Nikt nikomu nie broni używać zwykłego od drukarki ale proponuję samemu sprawdzić. 

Edytowane przez Kondzio13
19 godzin temu, Lech36 napisał:

A jak ustalić kryteria oceny czy ktoś pisze coś sensownego czy nie?

Kazdy ustala je sobie sam. Kazdy wybiera sobie grono z ktorym sie liczy a ktore ignoruje. 

Dobrze to wiesz ze tak to dziala i tylko prowokacyjjnie "pytasz" 😉

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

23 minuty temu, rafa napisał:

Kazdy ustala je sobie sam.

Przykro mi kolego, ale sens jest sprawą, którą ocenia się na podstawie obiektywnych przesłanek. Przykładowo: wsadzanie palców do kontaktu nie ma sensu, nawet jeśli ktoś lubi to robić. Oczywiście niektórzy lubią żonglować kablami USB, ale czy ma to sens?

Myślę, że koledze @rafa chodziło o to, żeby umiejętnie słuchać rad ludzi, którzy mają naprawdę pojęcie o tym co mówią, a nie pseudofachowocow od wszystkiego, mitomanów i innych filozofów. A będąc na forum już jakiś czas to spokojnie można zauważyć, kto do jakiej grupy należy. 

56 minut temu, Zamerstary napisał:

Myślę, że koledze @rafa chodziło o to, żeby umiejętnie słuchać rad ludzi, którzy mają naprawdę pojęcie o tym co mówią, a nie pseudofachowocow od wszystkiego, mitomanów i innych filozofów. A będąc na forum już jakiś czas to spokojnie można zauważyć, kto do jakiej grupy należy. 

A jak się ustala po której stronie są mitomani i filozofowie a po której fachowcy opierający swoje wypowiedzi w fizyce i technice?

1 godzinę temu, rafa napisał:

Kazdy ustala je sobie sam.

Czyli samozwańczy eksperci od słyszenia 😉

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

16 minut temu, Lech36 napisał:

A jak się ustala

A jak sobie chcesz . To twoje audio.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

3 minuty temu, Lech36 napisał:

A jak się ustala po której stronie są mitomani i filozofowie a po której fachowcy opierający swoje wypowiedzi w fizyce i technice?

Ja to forum czytam od 15 lat, można poznać wiele osób czytając ich słowa. Ale jednoznacznej odpowiedzi na to nie ma. Ja sobie inaczej wyrabiam zdanie, Ty będziesz wyrabiał inaczej, ale później to i tak  warto zestawić z doświadczeniem i osluchaniem z różnymi sprzętami. Ja na przykład zamiast teoretyzować naj wyższością jednego sprzętu nad drugim wolę to sprawdzić osobiście. Kupić czy wypożyczyć, a nie dywagować 

W dniu 22.03.2025 o 21:07, Bukaj napisał:

Cześć.

Czy waszym zdaniem drogie kable USB są na tyle warte uwagi by móc w nie wpakować majątek? 

Co o tym sądzicie? 

Nie są.

W dniu 22.03.2025 o 21:18, Bukaj napisał:

Ok. Ile byłbyś w stanie przeznaczyć na taki kabelek?

O jakiej długości mówimy? 

Powyżej 7 metrów dobrze jest kupić kabel ze wzmacniaczem sygnału. Będzie trochę drożej.

W dniu 23.03.2025 o 04:34, mztv napisał:

Ukryta Zawartość

17k za to magiczne pudełko? 😀

Biere dwa! 🤣

W dniu 23.03.2025 o 13:39, StachMuszel napisał:

Powinni karać, za takie testy i wyceny takich kabli. Totalny odjazd....również od zdrowego rozsądku. 

Kara finansowa dotyczy tylko kupowania takich wynalazków 😀

Ukryta Zawartość

31 minut temu, Lech36 napisał:

No i widzisz Lechu, to jest przykład pytania bez sensu, bo w nim już zawarłeś odpowiedź. 

Jedni to "fachowcy" - określenie pozytywne, a drudzy to "mitomani i filozofowie" - określenie negatywne.

Jak ustalić którzy to ci dobrzy? Dobrzy to ci "opierający swoje wypowiedzi w fizyce i technice". Reszta to mitomani i filozofowie. 

Taka konstrukcja pytania rodzi inne pytanie - po ..uj zadałeś to pytanie?

Żeby pokazać że sam dla siebie jesteś największym autorytetem i nie oczekujesz innej odpowiedzi od własnej, czy żeby prowokować gównoburzę?

Mnie przekonuje ten wykres - audiofilskie kable robią różnicę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, rafa napisał:

A jak sobie chcesz . To twoje audio.

Mnie interesuje jak druga strona to ustala, jak ja ustalam to dobrze wiem. Moje audio ma się dobrze, spełnia wszystkie moje założenia.

1 godzinę temu, Zamerstary napisał:

Kupić czy wypożyczyć, a nie dywagować 

Kupuj lub wypożyczaj, na pewno uzyskasz miarodajne odpowiedzi co jest lepsze 😉

Godzinę temu, spokojnie napisał:

Żeby pokazać że sam dla siebie jesteś największym autorytetem i nie oczekujesz innej odpowiedzi od własnej, czy żeby prowokować gównoburzę?

Tutaj na forum to chyba wszyscy są sami dla siebie autorytetami, innych tu nie zauważyłem. Ja się nie wyłamuję z tego schematu 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

8 minut temu, Lech36 napisał:

Kupuj lub wypożyczaj, na pewno uzyskasz miarodajne odpowiedzi co jest lepsze 😉

I tak robię. Zbieram doświadczenie praktyczne zamiast słuchać mitomanów. 

Teraz, Zamerstary napisał:

I tak robię. Zbieram doświadczenie praktyczne zamiast słuchać mitomanów. 

Tak trzymaj. Nie słuchaj mitomanów, zwłaszcza tych z ASR 😉.

ASR na niczym się nie znają. Na przykład udowodnili pomiarami (wyobraź sobie!), że taki DAC jak mój ma realny zakres dynamiki 20-bitów, kiedy każdy audiofil wie, że to musi być 32-bity, bo taki sygnał obsługuje. A jak nie słyszysz tych 32 bitów to jesteś głuchy i masz zbyt tanie kolumny. Wróć jak się nauczysz słuchać 🤪

3 godziny temu, Lech36 napisał:

Pokręciłeś: fachowiec jest ponad fizyką i techniką, a mitoman i filozof jest fizyką i techniką ograniczony.

-----

1 godzinę temu, Gargan napisał:

Mnie przekonuje ten wykres - audiofilskie kable robią różnicę...

...na poziomie -130dB 🙂

-----

3 godziny temu, Zamerstary napisał:

Myślę, że koledze @rafa chodziło o to, żeby umiejętnie słuchać rad ludzi, którzy mają naprawdę pojęcie o tym co mówią, a nie pseudofachowocow od wszystkiego, mitomanów i innych filozofów.

Jestem za!

Edytowane przez szymon1977

29 minut temu, szymon1977 napisał:

Pokręciłeś: fachowiec jest ponad fizyką i techniką, a mitoman i filozof jest fizyką i techniką ograniczony.

Możliwe, temat dyskusji powoduje silne przegrzanie osobistego "komputera" biologicznego a to może prowadzić do pokręcenia 😉.

Teraz, przmor napisał:

Na poziomie -130dB to niech się dzieje co chce. Jakie to ma znaczenie?

Żadnego, ale jest powód do "sympatycznej" wymiany poglądów 😉

57 minut temu, Gargan napisał:

32-bity, bo taki sygnał obsługuje

Tak, tak, a świstak zawija te sreberka......... 😉.   

27 minut temu, Lech36 napisał:

Tak, tak, a świstak zawija te sreberka......... 😉.   

Mam w DAC procesory AKM 4499EX Velvet Sound, więc tak naprawdę 7-bitowe. Ciekawe czy audiofile wiedzą, że ich super duper audiofilskie DAC nie są 32-bitowe a jedynie obsługują takie sygnały?

Edytowane przez Gargan

autor wątku zyskał wiedzę, więc teraz wolna amerykanka - jeżeli ktoś jeszcze pojmuje to sformułowanie 😉

mam po prostu moralne opory. aby płacić za "kable" te symbolicznie więcej niż 500zl.

a najgorsze jest przekonanie, że na kable powinno się wydać jakiś procent od wartości sprzętu. bogatym nie można zabronić. niech wydają miliony. ale przeciętnym co celują w cokolwiek więcej niż budżetówka, to już zbrodnia.

bo jeżeli mam wzmacniacz, kolumny i źródło za które zapłaciłem powiedzmy 20000pln. czasem oszczędzając, czasem w kredycie. do tego jakiś kabel, znaczy kilka, ale powiedzmy rca za 500pln. i zmieniam dac na niby klasę wyżej (wg recenzentów). to co? aby to "grało" to obligowany jestem zmienić kable na takie z tzw. półki 1000pln?

tak wiem, najlepiej wypożyczyć i posłuchać. ale jakieś wybitne przekonanie przysłowiowego forumowicza że "ten" kabel pozamiatał inny kabel, to subiektywna opinia na temat elementu (małego) swojego systemu. inny forumowicz ma zupełnie inny system. i ten cudowny kabel niczego raczej nie zmieni. poza stanem konta.

26 minut temu, Gargan napisał:

Mam w DAC procesory AKM 4499EX Velvet Sound, więc tak naprawdę 7-bitowe

o kurde nie wiedziałem że akm taki cienki 😉 mam dac z DAC8812. ale cztery ich są. ile to bitów?

Edytowane przez ro35
40 minut temu, Gargan napisał:

Mam w DAC procesory AKM 4499EX Velvet Sound, więc tak naprawdę 7-bitowe. Ciekawe czy audiofile wiedzą, że ich super duper audiofilskie DAC nie są 32-bitowe a jedynie obsługują takie sygnały?

Niektórzy wiedzą, ale pewnie większość nie wie, wiedza to zło w ostatnich czasach 😉

@ro35 AKM ma wewnętrzne przetwarzanie 7-bitowe. Każdy sygnał jest konwertowany na postać 7-bitowego strumienia danych o wysokiej częstotliwości próbkowania. Chyba coś koło 11 MHz 🤔

EX to tak naprawdę zespół 3 specjalizowanych procesorów. 

-----------------------------------

To, że są 4 sztuki DAC8812 nie ma znaczenia jeśli chodzi o rozdzielczość. 

Jeśli masz ten DAC w konfiguracji zbalansowanej to musi być 4 sztuki takiego chipa.

5 minut temu, Lech36 napisał:

Niektórzy wiedzą, ale pewnie większość nie wie, wiedza to zło w ostatnich czasach 😉

Producenci wszystko robią, żebyś za dużo nie wiedział. 

@ro35 teoretycznie przez mój DAC można przepchnąć 5 razy tyle danych co przez Twój. 

Tyle, że tak naprawdę w codziennym zastosowaniu i w aplikacjach domowych nigdy tego nie wykorzystamy 🙂

21 minut temu, Gargan napisał:

Jeśli masz ten DAC w konfiguracji zbalansowanej to musi być 4 sztuki takiego chipa

tak, konstrukcja zbalansowana, więc z mojej strony glupie pytanie (albo prowokacja 😉 ) - konkretnie to schiit bifrost 2/64 multibit. gra to przyzwoicie. a z drugiej strony używka m2tech young za mniej niż połowa ceny (katalogowo wyżej) i też gra fajnie. jestem zadowolony.

2 godziny temu, Gargan napisał:

@szymon1977 przyjrzyj się dobrze. To jest wykres kabli USB i ten drogi "audiofilski" kabel wypadł gorzej.

Przy różnicach na poziomie -130dB nie ma sensu się przyglądać, bo dla ucha jest to jedno i to samo. Inan sprawa, że od dawna jest dla mnie oczywiste, że jeśli audiofilski kabel zagra inaczej od zwykłego, to tylko poprzez zniekształcenie sygnału, więc dla mnie to żadna sensacja.

• Pokaż nowe odpowiedzi