Skocz do zawartości
IGNORED

Czy warto płacić "dużo" za kabel USB?

Rekomendowane odpowiedzi

38 minut temu, ro35 napisał:

tak, konstrukcja zbalansowana, więc z mojej strony glupie pytanie (albo prowokacja 😉 ) - konkretnie to schiit bifrost 2/64 multibit. gra to przyzwoicie. a z drugiej strony używka m2tech young za mniej niż połowa ceny (katalogowo wyżej) i też gra fajnie. jestem zadowolony.

Producent wprost napisał na stronie, że jest po jednym DAC8812 na fazę, więc logiczne, że dali 4 sztuki.

Te procesory są 16-bit i tego nie przeskoczysz. Więc producent zrobił ten sam numer co Sugden w jego DAC. Sygnały cyfrowe przyjmie w formacie do 24bit@192kHz ale potem je zgrabnie konwertuje w dół do postaci 16bit. Więc nie bardzo jest sens używać tzw. High-Res 🤷 Ale jestem pewien, że nie jeden posiadacz tego DAC wykupił drogi abonament na Tidal i zaklina się, że to gra lepiej. Może i gra, bo jednak konwersja w dół to lepszy pomysł niż konwersja w górę. Może faktycznie jest trochę gładszy dźwięk 🤔

Za to M2Tech to taki jakby tuning starego znajomego Burr-Browna PCM1795. Miałem ten układ w DAC Pink Faun i grał bardzo realistycznie. M2Tech poszli na całość i dodali różne specjalizowane układy więc pewnie dezaktywowali niektóre funkcje w BB. Sekcja filtrów cyfrowych jest bardzo rozbudowana. Ciekawe konstrukcja. Kosztowna.

W moim DAC Gustard A26 MQA producent dał mocną sekcję zasilania, ładną sekcję analogową i specjalizowany zegar, ale filtry cyfrowe zostały standardowe od AKM. Inny pomysł na tuning 🙂

36 minut temu, szymon1977 napisał:

Przy różnicach na poziomie -130dB nie ma sensu się przyglądać, bo dla ucha jest to jedno i to samo. Inan sprawa, że od dawna jest dla mnie oczywiste, że jeśli audiofilski kabel zagra inaczej od zwykłego, to tylko poprzez zniekształcenie sygnału, więc dla mnie to żadna sensacja.

Szymon, mu tu mówimy o sygnale cyfrowym - odbiornik będzie działać nawet jak ten szum będzie -60dB a tu jest -130dB. Tego nie usłyszysz, bo to nie jest szum w sekcji analogowej tylko zakłócenia transmisji cyfrowej. Nie wiem jaki jest próg zakłóceń niemożliwych do korekcji ale to nie będzie tak, że usłyszysz jakieś syczenie jak na taśmie magnetofonowej. Po prostu zerwie komunikację z nadajnikiem i będzie trzask a potem cisza 😀

Edytowane przez Gargan
23 minuty temu, Gargan napisał:

Tego nie usłyszysz, bo to nie jest szum w sekcji analogowej tylko zakłócenia transmisji cyfrowej

Czyli tym bardziej rzecz niewarta uwagi.

25 minut temu, Gargan napisał:

Nie wiem jaki jest próg zakłóceń niemożliwych do korekcji

Dokładnie nie wiem, ale cholernie duży. Jeśli tylko przejście z + na - wyjdzie w miarę właściwym momencie, to odczyt danych będzie prawidłowy. Nie zagłębiam się w sprawy, które dla zwykłego konsumenta nie mają znaczenia.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

@szymon1977 prawdziwy audiofil zrobi z czegokolwiek problem z którym będzie walczyć długo i wytrwale 😁

Ale to się bierze z dupereli w prezentacjach sprzętu.

To jest różnica pomiędzy audiofilskim kablem USB (czerwony ) a kablem USB dla realistów (żółty).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A to jest ten sam wykres tylko we właściwej skali a nie prezentowany od wartości -120dB.

upload_2017-9-4_12-24-58.thumb.png.7849ff556b0cd019a614a844f0246233.png

Takie same sztuczki na wykresach jak te schodki przy zapisie [email protected] w porównaniu do High-Res 😂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Gargan napisał:

Więc producent zrobił ten sam numer co Sugden w jego DAC. Sygnały cyfrowe przyjmie w formacie do 24bit@192kHz ale potem je zgrabnie konwertuje w dół do postaci 16bit.

To samo robi MHDT Havana. 🙂 I problem Hi-Res mam z głowy. 🙂 Tzn - pobieram gęste pliki ale tylko wówczas, gdy nie znajdę 16/44.1. 

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

1 godzinę temu, Gargan napisał:

To jest różnica pomiędzy audiofilskim kablem USB (czerwony ) a kablem USB dla realistów (żółty).

Tylko że tu akurat masz potwierdzenie że kabel USB potrafi zrobić różnicę. Nieważne jak ona jest duża, aktualne pomiary to tylko mały procent jakości dźwięku. Według pomiarów dace nie powinny się różnić np. a grają inaczej... nasze ucho jest wrażliwsze w pewnych aspektach od sprzętu pomiarowego. W innych jest totalnie na odwrót, ale to tylko świadczy o tym że mierzemy rzeczy mało istotne, a nie potrafimy zmierzyć istoty rzeczy

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

@il Dottore u mnie jest różnica pomiędzy jakością standard, PCM High-Res i Native DSD. Ostatnio uruchomiłem transport SACD, ale w protokole DSD↓PCM176.4x (lub 88.2x). To brzmi jeszcze inaczej... 

Ale najwięcej i tak słucham YouTube czyli 192 kbps AAC - mega dźwięk! 😂

@marcinmarcin są tacy co potrafią mierzyć takie rzeczy. 

13 minut temu, Gargan napisał:

są tacy co potrafią mierzyć takie rzeczy. 

albo im się wydaję 😄 

a ten zdziwiony pan to hit internetów audiofilskich ostatnio 😄 

9 godzin temu, Lech36 napisał:

A jak się ustala po której stronie są mitomani i filozofowie a po której fachowcy opierający swoje wypowiedzi w fizyce i technice?

Czytałem ten temat z nadzieją, ze znajdę jakieś techniczne/fizyczne wykazanie różnic, które uzasadniałyby gradację wydatków na kable USB, liczyłem trochę na kablarzy, że będą wstanie jakoś tu swoje racje wykazać w parametrach, a nie tylko: ja słyszę, a jak ty nie słyszysz, to twój problem...

Jeżeli wszystko opiera się na wyobraźni, marzeniach, to na tej zasadzie Janko muzykantowi nawet widły grały...

@Lech36 Imo warto kupic ladny kabel, pasujacy do reszty, czasem trzeba troche doplacic, zeby mial pasujacy oplot czy kolor 🙂 Czasem mozna miec fantazje, zeby producent byl ten sam co kabli analogowych, ktorych uzywasz, wtedy na ogol trzeba doplacic za "branzowy" brand 😉
USB wazne zeby byl sprawny i spelnial normy transmisji danych, wiec wlasciwie kazdy ktory kupisz bedzie ok, mysle ze istotniejsza tu jest warstwa estetyczna.

Jedyna sytuacja kiedy warto zainwestowac w specyficzny kabel USB (niekoniecznie drogi) moze wystepowac jak masz DAC zasilany tym samym kablem USB którym idą dane i do tego kiepski interfejs USB, np w kompie, ktory "sieje" zakloceniami. 
Transmisja danych (D+ i D-) nie powinna odczuwac zaklocen z linii zasilajacej (vbus i masa), ALE w praktyce przy kiepskich interfejsach (w dac/kompie itd) te zaklocenia moga jednak przenikac do przewodow z danymi i wplynac np. na tlo szumowe czy mikroskopijne artefakty. Nie ma to oczywiscie nic wspolnego z "lepsza transmisja danych" tylko z fizycznym wplywem zasilania czy zaklocen EMI na tor analogowy.

Rozwiazaniem jest wtedy kabel, ktory ma dobrze zrobione ekranowanie pary z danymi od pary zasilania. Jezeli DAC ma swoje zasilanie to zamyka temat - linia zasilajaca nie jest wtedy uzywana w ogole lub tylko do wykrycia polaczenia.

Edytowane przez miksti

@miksti chyba nie ma sensu do drogiego zestawu kupować DAC bez własnego zasilania? A w tanim zestawie audio voodoo nie działa, więc co za różnica? 🤷

Ten najgorszy na świecie interfejs cyfrowy może robić problemy z masą. Tu bym szukał czarów na kabelkach.

Niektórzy idą w ekstremizm i stawiają pomiędzy PC a DAC jeszcze DDC. Ale to kosztowne zabawa.

@wlodek71 z wierzącymi się nie dyskutuje. A audio voodoo to bardzo radykalna religia. 

@marcinmarcin chłop niewyględny i mówi niewyraźnie, ale ma rację.

49 minut temu, wlodek71 napisał:

Jeżeli wszystko opiera się na wyobraźni, marzeniach, to na tej zasadzie Janko muzykantowi nawet widły grały...

a parę postów wyżej masz pomiar że kabel wpływa 😄 

6 minut temu, Gargan napisał:

z wierzącymi się nie dyskutuje. A audio voodoo to bardzo radykalna religia. 

wierzący w ASR i magię kilku parametrów pomiarowych do dopiero radykalne towarzystwo, nawet nie religia a sekta

Edytowane przez marcinmarcin

45 minut temu, miksti napisał:

Jedyna sytuacja kiedy warto zainwestowac w specyficzny kabel USB (niekoniecznie drogi) moze wystepowac jak masz DAC zasilany tym samym kablem USB którym idą dane i do tego kiepski interfejs USB, np w kompie, ktory "sieje" zakloceniami

No nie to by było za proste!

W paru laptopach różnych producentów mających po 4 gniazda wyjściowe w każdym lapku każde z osobna wyjście USB inaczej grało...

Drogą odsłuchów można sobie wybrać najmniej "brudne" dźwiękowo lub najbardziej muzykalne (co kto woli)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

1 minutę temu, ASURA napisał:

W paru laptopach różnych producentów mających po 4 gniazda wyjściowe w każdym lapku każde z osobna wyjście USB inaczej grało...

W malinie jest to samo - każde gra ujowo, ale jednak są różnice

1 minutę temu, marcinmarcin napisał:

a post wyżej masz pomiar że kabel wpływa 😄 

Ten pomiar pokazuje, że w stopniu iluzorycznym, ale OK jest to jakiś konkret, tyle, że pokazał go kolega o raczej technicznym podejściu do tematu i trochę obronił pozycję kablarzy, a to oni powinni tu potwierdzać swoje teorie.

3 minuty temu, marcinmarcin napisał:

W malinie jest to samo - każde gra ujowo, ale jednak są różnice

Czym lepszy kabel USB tym łatwiej to idzie wyłapać bo nie zmula dźwięku uśredniając

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

23 minuty temu, marcinmarcin napisał:

wierzący w ASR i magię kilku parametrów pomiarowych do dopiero radykalne towarzystwo, nawet nie religia a sekta

Perymetry, pomiary to jest właśnie potwierdzenie, dowody na różne teorie/hipotezy - bez tego, to jest świat fantazji...

7 godzin temu, wlodek71 napisał:

tyle, że pokazał go kolega o raczej technicznym podejściu do tematu

Od lat wrzucam ten pomiar na forum, już mi sie dawno nie chce ...

6 godzin temu, wlodek71 napisał:

Perymetry, pomiary to jest właśnie potwierdzenie, dowody na różne teorie/hipotezy - bez tego, to jest świat fantazji...

Mierzyłem i robiłem filtry DSP pomieszczeń. Nie odzwierciedla to zbytnio realnych odczuć. Podobnie mierzące sie systemy potrafią całkiem roznie grac. Kryteria pomiarowe są niedoskonałe jeszcze. Co do bagatelizowania zmysłów.  Powiedz mi proszę jak ocenić smak i zapach.  Jakim kryterium pomiarowym? Ocenisz steka po wadze? Wszystkie oceny restauracji są nic nie warte? Miałem kiedyś 3 dace w domu o różnicy pomiarowej nieistotnej. Słuch ludzki tak niedoskonały nie miał prawa usłyszeć różnicy, a kazdy grał inaczej. BTW męczyłem się kiedyś i przekonywałem siebie że Topping D90 gra dobrze, przecież to top pomiarowy... porównanie z innym dacem dopiero pokazało mi ile warte pomiary.

Edytowane przez marcinmarcin

6 godzin temu, ASURA napisał:

Czym lepszy kabel USB tym łatwiej to idzie wyłapać bo nie zmula dźwięku uśredniając

To jeszcze wytłumacz jakim cudem szum cyfrowy transmisji może przedostać się na sam koniec czyli do domeny analogowej na wejście audio przetwornika?

Nie wiem co wyprawiacie ze sprzętem, że na każdym gnieździe komputera brzmi inaczej. U mnie tak się nie dzieje.

Co prawda mogłaby być jakaś różnica, jeśli żąglowałbyś pomiędzy gniazdami na dwóch różnych kontrolerach. Ale mówimy tu o starych rupieciach na USB 1.0/1.1 często obsługujących tylko sygnał [email protected], gdy potem przeskoczymy na USB 2.0/3.0 i mamy dostęp do High-Res. Jeśli Twój DAC jest wykrywany automatycznie w komputerze to faktycznie może przeskakiwać pomiędzy różnymi standardami transmisji nawet bez powiadomienia użytkownika. Wtedy będzie różnica, ale wynikająca nie z kabla a protokołu transmisji.

Szum cyfrowy może spowodować tylko zerwanie potoku danych i zapadnie cisza lub wskoczą charakterystyczne trzaski. Nie ma mowy o jakimś "uśrednianiu" dźwięku.

Transmisja cyfrową to jest ciągłe uśrednianie, bo odbiornik ma jakieś tam widełki i jeśli wartość napięcia wynosi powiedzmy od 0.00 do 0.1 to jest zero jak od 0.11 do 0.5 to jest jedynka i tyle. Wraz z danymi wędrują też sumy kontrolne i dane rekonstrukcji. Tu nic nie zginie. Jeśli za bardzo szumi to DAC wyświetla "unlock" czyli brak połączenia i tyle. Nic nie posłuchasz. A wam się wydaje, że od szumu cyfrowego na połączeniu USB Maria Callas dostanie chrypki... No ludzie... 🤦

@marcinmarcin jeśli znajdę to wstawię felieton o tym jak się słyszy bas, mimo że go nie ma w nagraniu. Psychoakustyka to potęga sugestii 🙂

28 minut temu, marcinmarcin napisał:

Powiedz mi proszę jak ocenić smak i zapach. 

To się "Chemia"  nazywa

😎

Nie da się przekonać kogoś, kto nie chce być przekonany

Jeśli mówimy o smaku to wchodzi głęboki element subiektywizmu. 

To tak jak w ogłoszeniu na OLX napisałem, że Rotel A14 Mk2 ma fajny bas, po czym przyjechał gość kupić i pierwsze co to podbił regulacją bas +8dB bo jemu brakowało. No i co? Ma ten wzmacniacz bas czy nie ma? 

Godzinę temu, Gargan napisał:

Jeśli mówimy o smaku to wchodzi głęboki element subiektywizmu. 

Podobnie jak wszystkie nasze wrażenia organoleptyczne

Tylko my tu nie piszemy o gustach, tylko o porównaniu A i B

17 minut temu, tsa napisał:

Podobnie jak wszystkie nasze wrażenia organoleptyczne

Rzetelne porównania techniczne są kryptonitem dla audiofilemonów 😁

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Gargan
29 minut temu, tsa napisał:

Co chcesz w takim razie porównywać? Pomiary? 😄 

2 godziny temu, tsa napisał:

To się "Chemia"  nazywa

hehe i jak się to ma do wrażeń konsumpcyjnych 😛 

14 minut temu, marcinmarcin napisał:

Co chcesz w takim razie porównywać? Pomiary? 😄 

Można "policzyć"  zera i jedynki - że tak to obrazowo nazwę

Nie ma różnic fonicznych, bez różnic w pliku, bo dodanie np +1db  80Hz, na konsoli, odzwierciedla sie automatycznie innym zapisem

16 minut temu, marcinmarcin napisał:

hehe i jak się to ma do wrażeń konsumpcyjnych 😛 

Czyli coca-cole, nie posiada receptury składu ?

Zawsze przychodzi prezes i "próbuje"  ?

@tsa Ej! Przecież tak właśnie robi się Coca-Cola 😁

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, marcinmarcin napisał:

Powiedz mi proszę jak ocenić smak i zapach. 

2 godziny temu, Gargan napisał:

w ogłoszeniu na OLX napisałem, że Rotel A14 Mk2 ma fajny bas, po czym przyjechał gość kupić i pierwsze co to podbił regulacją bas +8dB bo jemu brakowało.

Gałka bass +8dB to już brak smaku.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

@szymon1977 Gość ewidentnie przyzwyczajony do łomotu na przesterach. Jak się dorwał do korektora w komputerze to myślałem, że mi popsuje te moje monitory. Aż zaczęły charczeć tak ustawił krzywą korekcji. Serio nie wiem co ma w domu, ale chyba nie chciałbym tego u siebie słuchać. 

W dniu 23.03.2025 o 17:12, Bukaj napisał:

Bo już 2k, 3k... to jest dużo za dużo.

Dlaczego? Jakość jest ponad wszystko 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

• Pokaż nowe odpowiedzi