Skocz do zawartości
IGNORED

ATC SCM40A na co zmienić ? Przewrót w moim stereo

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, 

Słuchajcie, czym się zainteresować żeby zaliczyć solidny krok do przodu ? Generalnie kolumny grają bardzo poukładanym dźwiękiem, do którego pewnie się przyzwyczaiłem. Brakuje trochę dołu i takiej mocnej cięższej kontroli na dole, bez dudnienia, wzbudza się. Obecnie dół gra bez takich bolączek. Fajnie jakby kolumny grały dobrze po cichu i głośno bez zniekształceń. Naturalnie zaprzyjaźniony salon namawia żeby odsłuchać SCM50A i to zapewne uczynię ale może są jakieś tradycyjne (nie aktywne) zestawy, które mógłbym obadać  ? Słucham generalnie muzyki elektronicznej, ambient, przestrzennej, trip hop, lżejszego atmosferycznego drum & bass i szeroko pojętego wszystkiego co wpadnie w ucho jak rock progresywny (Tool gra od zawsze i grać będzie). Interesują mnie kolumny i wzmacniacz, reszta toru DAC itp to już inna bajka i to na później. Pomieszczenie to około 18 m2 ale może warto coś też pomyśleć przyszłościowo pod większy metraż. 

pozdr,

Może dołożenie suba by dało to, czego oczekujesz? 🙂

Ogółem przesiadka z SCM40A moim zdaniem to dość trudna sprawa i warto byłoby posłuchać całkiem różnych zestawów. SCM50A to fajne rozwinięcie, ale dobrze byłoby też sprawdzić może jakiegoś Sonus fabera, Viennę (np. Liszt Reference), mimo że nie są to typowe rozwiązania pod Twoją muzykę 😉 Pasywne ATC z Naimami, może Monitor Audio, KEFy się chyba bardziej w to wpasują 🙂 Opcje są, ale osobiście zacząłbym od odsłuchu dość przypadkowych zestawów, by sprawdzić, czy nie chcesz zrobić jakiejś większej zmiany w dotychczasowym stylu grania 😉 W razie czego zapraszam do kontaktu 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

3 godziny temu, Q21 napisał:

Może dołożenie suba by dało to, czego oczekujesz?

Na 18m.kw? No można spróbować. Ale szczególnie w takim metrażu to musi być sub z pełnym DSP żeby kontrolować mody.

Edytowane przez il Dottore

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

20 godzin temu, Q21 napisał:

Może dołożenie suba by dało to, czego oczekujesz? 🙂

Ogółem przesiadka z SCM40A moim zdaniem to dość trudna sprawa i warto byłoby posłuchać całkiem różnych zestawów. SCM50A to fajne rozwinięcie, ale dobrze byłoby też sprawdzić może jakiegoś Sonus fabera, Viennę (np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), mimo że nie są to typowe rozwiązania pod Twoją muzykę 😉 Pasywne ATC z Naimami, może Monitor Audio, KEFy się chyba bardziej w to wpasują 🙂 Opcje są, ale osobiście zacząłbym od odsłuchu dość przypadkowych zestawów, by sprawdzić, czy nie chcesz zrobić jakiejś większej zmiany w dotychczasowym stylu grania 😉 W razie czego zapraszam do kontaktu 🙂 

W tej kwocie jaką chcę przeznaczyć, to warto by było przesłuchać ile się da, to prawda. Lubię szkołę grania ATC stąd 50A są na mojej krótkiej liście. Nie chcę być złośliwy ale nie do końca jestem przekonany, że znacie moje obecne głośniki. Pan na Waszej infolinii wmawiał mi, że mam wbudowany przedwzmacniacz w kolumny i mogę z tyłu kontrolować głośność 🙂 ehhh

Wracając do tematu całkiem przypadkowo słuchałem ostatnio jakieś T+A z końcówką Brystona i grało to na prawdę fajnie. Także rozwiązań jest sporo. 

17 godzin temu, il Dottore napisał:

Na 18m.kw? No można spróbować. Ale szczególnie w takim metrażu to musi być sub z pełnym DSP żeby kontrolować mody.

Oczywiście o subie myślałem i to firmowym ATC. Boję się, że w tych 18 metrach więcej nie wyciągnę z dźwięku. Może bardziej popracować z akustyką. 

Który suby byś polecał jeśli chodzi o DSP ? 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
5 minut temu, chcheckitout napisał:

A coś więcej ?

Revel to jest granie bliższe prawdy. Znam ATC i przez długi czas miałem, to jest granie bez rozdzielczości i słabą sceną ze względu na braki w wysokich tonach. Plus granie wypchniętym środkiem, faworyzowanie średnicy, bas jest fajny. Revel to będzie kompletnie inne granie, ale posłuchaj ich z pół roku i później spróbuj wrócić do ATC.

Kup sobie jakieś małe kolumny np. Opera Prima v2. Posłuchaj ich przez miesiąc. Wróć do swoich ATC. Bądź szczęśliwy. 

Revel to jest liniowe granie bez podbarwień. Pytając twojego pierwszego postu nie jestem do końca przekonany czy to jest to czego szukasz Nie są to kolumny nudne na pewno warte sprawdzenia ale pytanie czy to jest barwa w którą chcesz iść. Mam bowiem wrażenie że ty szukasz czegoś bardziej rozrywkowego przynajmniej jeżeli chodzi o Dolny zakres 

W takim przypadku większe atc były by dobrym pomysłem. Zdaje się że one grały nawet na ostatnim audio show ze wzmacniaczem leema. Bardzo udane połączenie i powiem szczerze że osobiście też bym mógł mieć taki zestaw w domu. 

Wyższe pmc bym wpisał na listę czasem w rewelacyjnych cenach wyprzedaje je na temat audio.

Monitor audio Gold 300

No i faktycznie wyższe modele KEFa 

7 minut temu, Piotr Sonido napisał:

W takim przypadku większe atc były by dobrym pomysłem.

One schodzą do 38Hz @-6dB - nic specjalnego.

3 godziny temu, chcheckitout napisał:

Na taki metraż SVS3000Micro. Wiem, bo mam. 🙂 Masz pełne DSP i sterowanie każdym parametrem apką SVS z telefonu. 

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

3 godziny temu, chcheckitout napisał:

Boję się, że w tych 18 metrach więcej nie wyciągnę z dźwięku. Może bardziej popracować z akustyką. 

Osiągniesz, tylko trzeba ogarnąć podbicia choćby na basie, które przysłaniają dolny kraniec kolumn.

ATC chyba grają dosyć neutralnie - to może Genelec 8351B + Genelec 7370A i po kalibracji zestawem GLM (mikrofon z przystawką jest w dokupowanym zestawie GLM) w punkcie odsłuchowym.

ps. jedyne dobre suby kalibrowalne jakie znam, zgrają się perfekcyjnie z kolumnami produkowanymi przez tego samego producenta, czyli np. Neumann DSP750 + Neumann KH150 + zestaw Neumann MA1 + jakiś interface z wej. phantom do tego, albo zestaw Genelec GLM. Bowers ma jakieś suby kalibrowalne ... ale telefonem - niepoważna firma. Powinni dodawać mikrofon kalibracyjny (ew. dać możliwość zakupu takowego do zestawu) a nie robić sobie jaj. Ta firma to było coś w latach '80.

Edytowane przez Kyle
W dniu 7.05.2025 o 09:48, chcheckitout napisał:

Brakuje trochę dołu i takiej mocnej cięższej kontroli na dole,

A ja się ich kiedyś wystraszyłem do 17m... że będą się wzbudzać... 😉 

Jaki masz zestaw towarzyszący? Bo ja do moich Proxim 3 przymierzałem się z subwooferem (JL Audio, ale nie podobało mi się - dla mnie brak możliwości dobrego zgrania mimo dużych możliwości subwoofera), ale wzmacniacz w klasie A, dac R2R, ustawienia streamera (konieczne było lekkie obniżenie cyfrowego volume bo wyostrzało i wysuszało min bas) oraz kable RCA i USB tak mocno zmieniły balans totalny, że mam wrażenie wręcz nadmiaru basu z jednego 17cm głośniczka w obudowie zamkniętej w 17 metrach właśnie. A stopę perkusji wręcz czuć, gdzie wcześniej jej prawie nie słyszałem...

DSP w subie też nie jest takie kolorowe bo wprowadza opóźnienie..

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

9 minut temu, marcinmarcin napisał:

DSP w subie też nie jest takie kolorowe bo wprowadza opóźnienie..

To nie ma znaczenia, czy będziesz słyszał utwór 20ms później, czy nie. Ważne by GroupDelay było gładkie, a tu korekcja może zrobić cuda.

Może nawet będzie lepiej (to akurat korekcja w monitorach):

8351B_Extended_Phase_Linearity_OFF_GD.pn

8351B_Extended_Phase_Linearity_ON_GD.png

Edytowane przez Kyle
1 minutę temu, Kyle napisał:

To nie ma znaczenia, czy będziesz słyszał utwór 20ms później, czy nie.

Mi wystarczył subwoofer obok żeby się nie zgrywało, miałem wrażenie utraty selektywności, pogrubienia dźwięku. Pisałem też gdzieś że jak był ustawiony w fazie do kolumn to podbijał mi mod na 52Hz o kolejny 7 czy 8dB ale dało się słuchać. Jak ustawiłem 180st to bas szedł od 30Hz, mod się zmniejszył, ale bas był tak zmulony, zmisiowaciały i rozlany że nie szło tego słuchać niestety.... słychać było ze idzie z 2 źródeł.

Teraz, marcinmarcin napisał:

Mi wystarczył subwoofer obok żeby się nie zgrywało, miałem wrażenie utraty selektywności, pogrubienia dźwięku. Pisałem też gdzieś że jak był ustawiony w fazie do kolumn to podbijał mi mod na 52Hz o kolejny 7 czy 8dB ale dało się słuchać. Jak ustawiłem 180st to bas szedł od 30Hz, mod się zmniejszył, ale bas był tak zmulony, zmisiowaciały i rozlany że nie szło tego słuchać niestety.... słychać było ze idzie z 2 źródeł.

... i z tego powodu jestem przeciwnikiem zwykłych, niekalibrowalnych zestawów.

34 minuty temu, Kyle napisał:

One schodzą do 38Hz @-6dB - nic specjalnego.

Ano nic.

Pytanie czy autorowi tego tematu chodzi o niskie zejście czy ilość słyszalnego basu 

Ale faktycznie mocno bym się zastanowił czy w twoim przypadku nie wystarczy po prostu dokupić subwoofer

Tylko z subwooferem nie jest prosta sprawa, jeśli będzie "manualny", bo atrakcje mogą być takie, jakie miał użytkownik @marcinmarcin.

Mogą być. A moze być natychmiastowe rozwiązanie dylematów. 

Dlatego prędzej niż później ten gorący temat zmieni się w

" Wypożycz do domu"

14 minut temu, Kyle napisał:

Tylko z subwooferem nie jest prosta sprawa, jeśli będzie "manualny", bo atrakcje mogą być takie, jakie miał użytkownik @marcinmarcin.

mogłem sobie skorygować mod z Camilla DSP, ale i tak mi się nie podobało...

Nie potrzebujesz nowych kolumn, potrzebujesz subwoferów,lubisz efektowne granie, tak jak ja. Mogę Ci nakreślić kierunek, efekt taki że kapcie ci spadną, koszt około 12 tys. 

6 godzin temu, Ronaldo9 napisał:

Ile takie rzeczy kosztują? 

Ukryta Zawartość

Pytanie czy sub do tych kolumn i poprawiający to co chce uzyskać autor musi kosztować 12k.

2x Rel T7x to wyjdzie pewnie koło 8ki. 

Jeden z przykładów. 

Ukryta Zawartość

Te wofery robią robotę, do tego sztywna obudowa i Crown xti 4000. Jakość basu, zejście, energia jest wprost porazajaca. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Ukryta Zawartość

Pytanie czy sub do tych kolumn i poprawiający to co chce uzyskać autor musi kosztować 12k.

2x Rel T7x to wyjdzie pewnie koło 8ki. 

Jeden z przykładów. 

Ale to cena z uk.Mam studio 2 w 17m.  I nie trzeba mu żadnych sub.

Ukryta Zawartość

20 minut temu, LUKAS 84 napisał:

Te wofery robią robotę, do tego sztywna obudowa i Crown xti 4000. Jakość basu, zejście, energia jest wprost porazajaca. 

Ukryta Zawartość

No ale przynajmniej dwa jak nie 4 na kanał co by obniżyć THD i możliwym częściowym push pulu i ustawiamy je zupełnie po bokach ale w tej samej odległości od słuchacza co główne głośniki 🤫

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

3 minuty temu, ASURA napisał:

No ale przynajmniej dwa jak nie 4 na kanał co by obniżyć THD i możliwym częściowym push pulu i ustawiamy je zupełnie po bokach ale w tej samej odległości od słuchacza co główne głośniki 🤫

Dokładnie, min dwie szt na kanał. Najlepszy, najczystszy subbas jaki kiedykolwiek słyszałem. 

3 minuty temu, Ronaldo9 napisał:

Ale to cena z uk.Mam studio 2 w 17m.  I nie trzeba mu żadnych sub.

Nie trzeba bo pomieszczenie nie za duże i za bardzo ten bas się nie rozwinie w stosunku do włożonych środków nie przekraczających ceny całego zestawu audio

Tylko raz słyszałem dobry bas w 12m2 do 30Hz ale całe pomieszczenie to była jedna wielka adaptacja akustyczna robiona latami (reżyserka pewnego prywatnego studia nagraniowego, właściciel był dyrygentem o ile pamiętam pracującym w Argentynie 

1 minutę temu, LUKAS 84 napisał:

Dokładnie, min dwie szt na kanał. Najlepszy, najczystszy subbas jaki kiedykolwiek słyszałem. 

Przede wszystkim nie są przewatowane, znaczy cały układ drgający jest lekki

i ma supcio odpowiedź impulsową

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

• Pokaż nowe odpowiedzi