Skocz do zawartości
IGNORED

Jak mocny powinien być wzmacniacz? -ile wat potrzebujesz?

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety nie potwierdzimy tego prostą metoda brania coraz głośniej i obserwowania wskaźnika mocy. 

Co za marnowanie mocy, na oko regulować moc...jak auto bez odcięcia i obrotomierza.

Pół mocy to 3db....jak chcesz te 2/3 ustawić?

4 minuty temu, J.Jerry napisał:

Pół mocy to 3db....jak chcesz te 2/3 ustawić?

A jak chcesz w ogóle 100% ustawić? .. i po co? Przecież wyżej pisałem, że już przy 1W (a nawet 0,1W) tranzystor znacznie mniej zniekształca, więc nie ma potrzeby jechać do 66-75% mocy maksymalnej.

Edytowane przez Kyle
40 minut temu, Kyle napisał:

To trochę jak 1KG nie jest równy 1KG bo "można go zmierzyć różnymi normami".

Nie, to zupełnie nie tak. Zauważyłeś, że jeden i ten sam wzmacniacz ma w tabelce z danymi technicznymi milka różnych liczb przed W?Otóż wzmacniacz ma np 2x40W, ale przy 8ohm, thd ileś tam, mierzone sinusem 1kHz - zmienisz którykolwiek z warunków pomiaru (np puścisz muzykę zamiast sinusa 1kHz) to liczba przed W też się zmieni.

43 minuty temu, Kyle napisał:

🤣

Mocny argument - masz jakiś jeszcze?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

Nie, to zupełnie nie tak. Zauważyłeś, że jeden i ten sam wzmacniacz ma w tabelce z danymi technicznymi milka różnych liczb przed W?Otóż wzmacniacz ma np 2x40W, ale przy 8ohm, thd ileś tam, mierzone sinusem 1kHz - zmienisz którykolwiek z warunków pomiaru (np puścisz muzykę zamiast sinusa 1kHz) to liczba przed W też się zmieni.

No ale do czego niby zmierzasz, bo przed chwilą pisałeś, że 1W to nie 1W.?! Wiem, że moc maksymalna danego wzmacniacza przy np. 0,1% THD będzie inna dla 4 Ohm i inna dla 8 Ohm ... i jeszcze inna dla 1Khz i dla 10 Khz, ... ale co to ma do rzeczy?

Edytowane przez Kyle

No to właśnie cały wywód był o tym moc trana vs lampa.

Trana ustawiasz na wszelki wypadek np. na -10, lampa grasz do max i jedziesz dalej.

W ten sposób masz trana słabszego od lampy.

1 minutę temu, Kyle napisał:

No ale do czego niby zmierzasz, bo przed chwilą pisałeś, że 1W to nie 1W.?!

Nie napisałem, że 1W to nie jest 1W!?

17 minut temu, J.Jerry napisał:

lampa grasz do max i jedziesz dalej.

Lampę włączasz i już nie masz gdzie jechać.

16 minut temu, szymon1977 napisał:

Nie napisałem, że 1W to nie jest 1W!?

No to po co ta komplikacja? (po co piszesz, że "1W mierzony innymi normami, to inna moc" - albo pisz jakoś logicznie, albo nie mieszaj niepotrzebnie).

1W to jest 1W, a to, że dany wzmacniacz maksymalnie odda przy 1% THD inną moc przy 1kHz i inną maksymalnie przy 20kHz bez przekraczania 1% THD, to inna książka, inny kurde gatunek literacki.

Edytowane przez Kyle
26 minut temu, Kyle napisał:

Wyżej masz dowody że bredzisz.

A słuchaj sobie na D klasie.

Ty dopiero dane techniczne mi tłumaczysz...obyś sam je rozumiał.

39 minut temu, Kyle napisał:

A jak chcesz w ogóle 100% ustawić? .. i po co? Przecież wyżej pisałem, że już przy 1W (a nawet 0,1W) tranzystor znacznie mniej zniekształca, więc nie ma potrzeby jechać do 66-75% mocy maksymalnej.

Z tego się bierze słuchanie klasy AB, a potem d.

Teraz rozumiem...jak doszedłeś do wniosków.

21 minut temu, J.Jerry napisał:

Z tego się bierze słuchanie klasy AB, a potem d.

39 minut temu, J.Jerry napisał:

A słuchaj sobie na D klasie.

Do czego tutaj zmierzasz? Dla mnie w sumie klasa wzmacniacza nie istotna - byle rezultaty były jak najlepsze. Czy to AB, czy D - w sumie przy prawidłowej implementacji nieistotne.

To trzeba było tak od razu...że obojętne byle moc i thd.

Dla mnie to bez znaczenia te thd i waty byle dźwięk był mogę się dostosować.

Może niektórzy myślą jak ja kiedyś, że konstruktor czasem nie potrafi zbudować czegoś z małym thd i wielką mocą. Nie opanował tranzystorów, to używa lamp.

Teraz myślę, że dobry konstruktor myśli o dźwięku i skutkiem takiego myślenia są wybory technologii i parametry.

Pamiętam jak moje pierwsze ampy brzmiały z dużymi thd i tylko myślałem jak je zmniejszyć i robić pomiary wszystkich typów zniekształceń. A teraz jak parametry nie są problemem zacząłem naprawdę szanować konstruktorów. Przecież oni mogą osiągnąć parametry jakie chcą, ale pracują nad brzmieniem. Ja oczywiście nie uważam się nawet za przeciętnego konstruktora w kategorii amatorów. Jak sobie pomyślę, co mogą stworzyć elektronicy...tylko rzadko się tu chwalą.

7 minut temu, J.Jerry napisał:

To trzeba było tak od razu...że obojętne byle moc i thd.

Twoim zdaniem parametry kończą się na mocy i THD? ... 🤣

7 minut temu, J.Jerry napisał:

Przecież oni mogą osiągnąć parametry jakie chcą,

No niestety nie jest łatwo zrobić kolumnę/system audio grający (równo, z niemierzalnymi odchyłkami SPL) od 16Hz do 20kHz z niesłyszalnymi THD, poziomami szumów, doskonałymi char. kierunkowymi, impulsowymi itd. itd. itd. ... i to jeszcze w cenie niższej, od ceny nowego auta z salonu.

Edytowane przez Kyle
5 minut temu, tomek7776 napisał:

Kolega Sly 30 takowy posiadał.nawet od 7 Hz.

... tylko po co? 😉 (poniżej 16Hz to już niesłyszalne infradźwięki). Już nawet pomijam kwestię istnienia nagrań z zawartością czegoś poniżej 16Hz (więcej by to bruździło niż było warte zachodu).

Edytowane przez Kyle
2 godziny temu, Kyle napisał:

1W to jest 1W, a to, że dany wzmacniacz maksymalnie odda przy 1% THD inną moc przy 1kHz i inną maksymalnie przy 20kHz bez przekraczania 1% THD, to inna książka, inny kurde gatunek literacki.

Być może cała w tym rzecz. No bo co z tego, że oba przy sinusie 1kHz i takim samym THD mają 2x100W, skoro np przy G1 gitary basowej (48,999Hz) t9 samo THD jeden wyciśnie przy 2x150W a drugi zdechnie przy 2x50W? Nie wiem, tak sobie gdybam.

Edytowane przez szymon1977

2 godziny temu, Kyle napisał:

po co piszesz, że "1W mierzony innymi normami, to inna moc

Tego też nie pisałem!?

Godzinę temu, Kyle napisał:

Twoim zdaniem parametry kończą się na mocy i THD? ... 🤣

No niestety nie jest łatwo zrobić kolumnę/system audio grający (równo, z niemierzalnymi odchyłkami SPL) od 16Hz do 20kHz z niesłyszalnymi THD, poziomami szumów, doskonałymi char. kierunkowymi, impulsowymi itd. itd. itd. ... i to jeszcze w cenie niższej, od ceny nowego auta z salonu.

A ty to wiesz...klasa D...itd

Godzinę temu, Kyle napisał:

... tylko po co? 😉 (poniżej 16Hz to już niesłyszalne infradźwięki). Już nawet pomijam kwestię istnienia nagrań z zawartością czegoś poniżej 16Hz (więcej by to bruździło niż było warte zachodu).

...byłeś...widziałeś...

1 godzinę temu, J.Jerry napisał:

Jak sobie pomyślę, co mogą stworzyć elektronicy...tylko rzadko się tu chwalą.

Widocznie nie maja czym się chwalić. Biorąc pod uwagę jakość tego co jest na rynku to wcale mnie to nie dziwi ...

49 minut temu, szymon1977 napisał:

Być może cała w tym rzecz. No bo co z tego, że oba przy sinusie 1kHz i takim samym THD mają 2x100W, skoro np przy G1 gitary basowej (48,999Hz) t9 samo THD jeden wyciśnie przy 2x150W a drugi zdechnie przy 2x50W? Nie wiem, tak sobie gdybam.

Chyba, powtarzam: chyba aż takich różnic być nie powinno - tak mi sięwydaje. W sumie to nawet nie tyle zdechnie, co po prostu puści pawia w jakimś stopniu większymi/mniejszymi THD (liczę na to, że nie będą to wielkie różnice), ale te 150W da. Trzeba by poszukać pomiarów 😕 

ps. wyspecjalizowane wzmacniacze do każdej sekcji widać są jeszcze lepszym pomysłem, niż sądziłem 🤩

1 godzinę temu, tomek7776 napisał:

nawet od 7 Hz

Dłuższe przebywanie w takiej częstotliwości grozi smiercią.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

15 minut temu, Kyle napisał:

W sumie to nawet nie tyle zdechnie, co po prostu puści pawia w jakimś stopniu większymi/mniejszymi THD (liczę na to, że nie będą to wielkie różnice), ale te 150W da. Trzeba by poszukać pomiarów 😕 

Tak puści pawia Thd których i tak większość nie usłyszy a na końcu co najwyżej wzmacniacz wpadnie w mocny przester lub się wyłączy. 

Ponownie zaproponuję zabawę z pomiarami. Niech każdy zainteresowany ustawi sobie "głośność" na 90db. Pomiar zróbmy Wszyscy jednakową apką. Proponuję: Sound metter; łatwa i przyjemna ...

5 minut temu, szpakowski napisał:

Pomiar zróbmy Wszyscy jednakową apką. Proponuję: Sound metter; łatwa i przyjemna ...

Obawiam się, że czułość mikrofonu w różnych telefonach jest różna.

12 minut temu, Misio38 napisał:

Dłuższe przebywanie w takiej częstotliwości grozi smiercią.

Też mam obawy o wpływ infradźwięków na zdrowie - szczególnie, że mogą mieć ogromne ciśnienia, a i tak ich nie słychać (a wpływ na organizm może być). Tym samym widząc suba, gdzie producent chwali się, że schodzi do kilku Hz, to akurat wzbudza mój niepokój.

Edytowane przez Kyle
5 minut temu, Kyle napisał:

Obawiam się, że czułość mikrofonu w różnych telefonach jest różna.

Myślę że będzie wystarczająco podobna a to będzie tylko zabawa nie profesjonalne pomiary ...

42 minuty temu, szpakowski napisał:

Widocznie nie maja czym się chwalić. Biorąc pod uwagę jakość tego co jest na rynku to wcale mnie to nie dziwi ...

No to jest powód, że dostaną taka opinia.

A co po stwierdzeniu ok. 90db?

21 minut temu, szpakowski napisał:

Ponownie zaproponuję zabawę z pomiarami. Niech każdy zainteresowany ustawi sobie "głośność" na 90db. Pomiar zróbmy Wszyscy jednakową apką. Proponuję: Sound metter; łatwa i przyjemna ...

Czyli zaczynamy od pomiaru głośności nieskalibrowanym urządzeniem, które może dać odczyt o 20dB różny od rzeczywistości - pisałem już, że jak się czegoś nie rozumie, to lepiej nic nie robić, niż robić głupoty?

21 minut temu, szpakowski napisał:

Tak puści pawia Thd których i tak większość nie usłyszy a na końcu co najwyżej wzmacniacz wpadnie w mocny przester lub się wyłączy. 

Patrząc na wykres typowego wzmacniacza tranzystorowego, to jak ten mający 2x100W zagra jak należy, to mający 2x90W już spali gwizdki swoim THD

12 minut temu, szpakowski napisał:

Myślę że będzie wystarczająco podobna

Aw innym wątku wklejane było 20dB różnicy na tej samej apce, ale dwóch różnych telefonach - myślisz, że to wystarczające podobieństwo?

6 minut temu, J.Jerry napisał:

Trzeba było z tym poczekać....teraz nie będzie CD

Nie martw się, on mnie ignoruje mentalnie.

• Pokaż nowe odpowiedzi