Skocz do zawartości
IGNORED

Gdzie naprawię transformator?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam uszkodzony transformator od wzmacniacza Yamahy z uszkodzonym bezpiecznikiem na uzw. pierwotnym. Jaka firma mi to naprawi lub do kogo wysłać w celu naprawy??? Chciałbym wiedzieć jaki może być przybliżony koszt takiego zabiegu??? Może ktoś podpowie.

https://www.audiostereo.pl/topic/170049-gdzie-naprawi%C4%99-transformator/

Nie mam pojęcia...

Ale zaryzykuje stwierdzenie, że jak znajdziesz firmę/osobę która się tego podejmie,  to sam zrezygnujesz jak usłyszysz cenę. 

No i chyba trzeba przy takim zapytaniu dodać więcej danych: jaki transformator EI/troid itd. Fotka, nazwa wzmacniacza

Mam że 20 różnych transformatorów z demontażu sony, demon musicale, są warte tyle ile ktoś za nie da ...

Jak podasz więcej informacji to a nuż ktoś się odezwie, że mu taki zalega

Witam, miałem podobną sytuację z transformatorem w wieży (bodajże Philipsa), tam bezpiecznik znajdujący się w środku transformatora miał wyjścia na zewnątrz- zwora załatwiła sprawę.

47 minut temu, bc_leszcz napisał:

Nie mam pojęcia...

Ale zaryzykuje stwierdzenie, że jak znajdziesz firmę/osobę która się tego podejmie,  to sam zrezygnujesz jak usłyszysz cenę. 

No i chyba trzeba przy takim zapytaniu dodać więcej danych: jaki transformator EI/troid itd. Fotka, nazwa wzmacniacza

Mam że 20 różnych transformatorów z demontażu sony, demon musicale, są warte tyle ile ktoś za nie da ...

Jak podasz więcej informacji to a nuż ktoś się odezwie, że mu taki zalega

X7152A00 taki model. Napięcia: 2x40V, 2x34, 2x16 wszystko ze wspólnym odczepem środkowym

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

11 minut temu, czekin1 napisał:

Witam, miałem podobną sytuację z transformatorem w wieży (bodajże Philipsa), tam bezpiecznik znajdujący się w środku transformatora miał wyjścia na zewnątrz- zwora załatwiła sprawę.

Sęk w tym , że to dziadostwo jest za uzwojeniem wtórnym i nie ma fizyczneg dostepu bez rozebrania trafa

Ukryta Zawartość

Nowy widzę 155 euro . A te dwa białe przewody to od czego po lewej stronie na górze ?

Edytowane przez Rosomak19
Godzinę temu, czekin1 napisał:

A podaj model wzmacniacza lub serwisówkę jak masz.

yamaha ax-497

1 godzinę temu, Rosomak19 napisał:

Nowy widzę 155 euro . A te dwa białe przewody to od czego po lewej stronie na górze ?

Na starym nie ma innych przewodów a cena nowego jest nieopłacalna dla tego wzmacniacza. 

Ile czasu zajęłoby rozebranie takiego trafka (zazwyczaj kilka blach idzie na straty), przeliczenie zwojów, zamówienie  drutu, uzwojenie (jakaś podstawowa nawijarka), zastosowanie folii izolacyjnych, złożenie, próżniowa impregnacja,...?

To teraz mnożymy przez cenę roboczogodziny specjalisty i mamy wynik.

11 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

To teraz mnożymy przez cenę roboczogodziny specjalisty i mamy wynik.

ja to sie dziwilem ze nie moge do taczki/lopaty znalezc za 500 dniówki, póki mnie kierowca ubera nie uświadomił, że wyciąga z luzem 600 i tylko siedzi... :]

Reanimacja sprzętu wymaga niekiedy znacznego wkładu środków.

Jest tu odwrotna zależność kosztów od wieku urządzenia.

Nie można mieć pretensji co do kosztów i w ogóle małej podaży usług.

ja to sie dziwilem ze nie moge do taczki/lopaty znalezc za 500 dniówki, póki mnie kierowca ubera nie uświadomił, że wyciąga z luzem 600 i tylko siedzi... :]
600 przychodu za 12h pracy czyli jakieś 200 do ręki.
31b2eb695596fc7179e23888b41c030b.jpg
8 minut temu, przmor napisał:

600 przychodu za 12h pracy czyli jakieś 200 do ręki.

mowil na reke, kwitow nie widzialem ale za 500 do reki za 8h przy taczce nie chcial

@przmor z tej stawki co jechalem to zakladajac 10h jazdy na 12h zmiane wychodzi przychod na poziomie 1300-1400

Może trafiłeś w jakiś szczyt zapotrzebowania na przewozy. To że w pewnym okienku czasowym jest przychód na poziomie 100zl/h nie znaczy, że jest tak przez cały czas. Gdyby było tak super jak ten gość mówił to by nie strajkowali. EOT.

Tak czy inaczej - w cenie całego tego wzmacniacza nie znajdziesz nikogo kto by to naprawił - łatwiej, taniej i znacznie pewniej jest albo zrobić nowy transformator na zamówienie albo kupić cały drugi wzmacniacz na części i wytargać z niego trafo.

Te bezpieczniki to ostatnia deska ratunku przez pożarem - jak padł, to pewnie uzwojenie i tak było już przegrzane i jest do wymiany - a tego typu transformator to jest w zasadzie jednorazówka - nie da się go sensownie serwisować. Bezpiecznikiem to on jest tylko z nazwy ... nie jest to cześć wymienna, choć czasem w niektórych trafach ma zewnętrzne wyprowadzenia - oddzielne odczepy i jest wpięty w szereg z uzwojeniem pierwotnym - wówczas można się go pozbyć zworą jak już było wcześniej wspomniane.

W troidalnym przewinięcie jest możliwe, choć takie bezpieczniki są zwykle na pierwotnym - a to oznacza całkowitą rozbiórkę trafa ... jeśli rdzeń nie jest jakiś wyjątkowo dobry - wyselekcjonowany, o nietypowym kształcie i przekroju , to i tak nie warto go naprawiać ...

kup sobie drugi a uszkodzony na smietnik

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

39 minut temu, marynarz80 napisał:

kup sobie drugi a uszkodzony na smietnik

kolega dokladnie tak zrobil z jednym kardonem, po roku padl mu procesor i zalowal tego smietnika ;]

Dobra Panowie , dzięki za dobre rady. A trafo i tak będzie reanimowane. Nic nie spłoneło i nie spaliło uzwojenia. Bez jaj... Jak zrobię podziele się informacją a rady typu -wyrzuć kup nowy proszę sobie zachować dla siebie. Ja tylko pytałem gdzie można naprawić trafo i nic więcej

Nie mówię, żeby nowy, ale może tylko dla samego trafo może być sporo taniej:

Ukryta Zawartość

niż reanimacja uwalonego, ale chciałbym się mylić ...

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

13 godzin temu, SebWan napisał:

A trafo i tak będzie reanimowane.

jak znajdziesz kogos kto w rozsadnych pieniadzach to dobrze naprawi to podziel sie prosze wiedza - na dzisiaj to bardzo cenne informacje

Sprawdzales serwisy czy nie maja tego trafa na stanie? Swego czasu obmailowalem serwisy Pioneera i znalazlem oraz kupilem poszukiwane rzeczy. Naprawa/przewiniecie bedzie graniczylo z cudem jak juz Ci przedmowcy napisali, ja dodam, ze to zlacze bedzie kolejnym problemem. Po prostu nikomu nie bedzie sie chcialo bawic z odtwarzaniem tego, z zachowywaniem dlugosci itd. Mozesz jeszcze poszukac tego wzmacniacza poza Polska, Hifi shark pokazal mi kilka w EU. 

3 godziny temu, Daniel_68412 napisał:

jak znajdziesz kogos kto w rozsadnych pieniadzach to dobrze naprawi to podziel sie prosze wiedza - na dzisiaj to bardzo cenne informacje

Jak byłem młody i miałem praktyki w ramach edukacji w technikum, to czasami przynosili nam do roboty takie klamoty.

Zdolny uczeń pod okiem majstra jest w stanie w dwa dni zrobić to jak nowe. Wówczas majster za przysłowiową flaszkę oddawał to klientowi. Ale... warsztat był jako tako wyposażony i... był nieopłacany praktykant,...

Ale było to w PRL`u; nowego nie uświadczyłbyś, ludziom się chciało,... Państwo kształciło fachowców a nie lewackich humanistów...

4 minuty temu, Grzegorz7 napisał:

Ale było to w PRL`u; nowego nie uświadczyłbyś, ludziom się chciało,... Państwo kształciło fachowców a nie lewackich humanistów...

Ja cie prosze, za chwile bede mial na wyposazeniu warsztatu komplet narzedzi do prowadzenia prac budowalnych wszelakich - dalem ogloszenie o przesuniecie rynny o metr to w miesiac zjawil sie jeden ukrainiec ktory jak zobaczyl to uciekl. Obecnie panstwo ksztalci czlowieka, ktory dyskutowac umie na kazdy temat bo nie dotknal sie niczego. Nawet o taczce/lopacie mozna zapomniec. Swoja droga laserem co polecales wyznaczylem spory taras, za pare tygodni wyjdzie jak u niego z precyzja.

Sorka za offtop.

Jak czytam niektóre wasze posty to ręce opadają. Ludzie , trochę wiary w siebie i pozytywnego myślenia. Uzwojenie nie pali się ot tak sobie bo jest zabezpieczone termicznie jak również zastosowano bezpiecznik na pierwotnym. Spokojnie...Co się nie da zrobić, rozebrać trafa? - da się. Wszystko się da jak się chce. Oto kilka fotek z mojej naprawy. 

Ukryta Zawartość

trafo 2.jpg

trafo 1.jpg

trafo.jpg

Finał jest taki że wzmacniacz gra. Koniec tematu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czyli znalazł się dostęp i zabezpieczenie było tak jak być powinno - poza uzwojeniem.

Wypada pogratulować odwagi ... i ciesz się muzyką.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Trzeba mieć chęci a nie odwagę.  Powiem tylko tyle że jak się rozbierze obejmę trafa, trzeba wyłamać ząbki plastikowe pod spodem by wypchnąć zabezpieczenie. Trzeba wydłubać patyczkiem  bezpiecznik zachowując ostrożność by nie uszkodzić uzwojenie, chociaż jest odzielone od bezpiecznika  taśmą lub preszpanem ale i tak trzeba to robić ostrożnie. potem lutujemy przewody, czyścimy izolujemy i gotowe.