Skocz do zawartości
IGNORED

pytanie o paradigm monitor 9

konradwo

Rekomendowane odpowiedzi

witam!

Mam takie pytanie:

Przymierzam się do zakupu kolumienek jak w temacie, będą grały (przynajmniej przez jakiś czas) z AX-596 + CDX-596

Czy ktoś może mi powiedzieć jakie są istotne różnice pomiędzy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

poza ceną oczywiście ;)

Chodzi mi o to, czy na sprzęcie jaki posiadam odczuję wyraźną różnicę w dźwięku?

Słucham popu, rocka, czasem techno aczkolwiek zdarza się coś lżejszego

Do jakiej ceny opłaca się licytować te pierwsze?

Jeśłi ktoś ma jakieś info,linki itp. do takowych kolumn to będę wdzięczny za podesłanie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/17260-pytanie-o-paradigm-monitor-9/

pierwsze to monitor 9 najstarsza wersja v.1 (chyba) a drugie to najnowsza wersja V.4. Różnice w dźwięku pewnie są ale charakter dźwięku powionien byc podobny. Najlepiej idź do sklepu posłuchaj i zdecuduj czy to jest to o o co ci chodzi (sam miałem kiedyś paradigmy monitor 3 v1 i się ich pozbyłem). Na pewno basu będiesz miał duużo za to stereofonia moim zdaniem raczej słaba i troche stłumiona średnica.

ja sluchalem troche paradigma i to moja ulubiona firma chyba , bas ma swietny w tej cenie nie znajdziesz nizszego i miekkszego basika reszt zaelzy od gustow , wysokie sa raczej lekko ostrawe ale w miare mi sie podobaja sluchalem raczej wersji v3 v4 jeszcze nie sluchalem bo to nowosc ale chyba w stosunku do v3 nic nie wymyslili a roznica miedzy v1 moze byc taka ze te pozniejsze wersje beda miala poprawiony bas tzn nizszy i pewnie leciutko mocniejszy doskonalszy noi reszte pewnie tez miedzy v3 a v4 nie podejrzewam zadnego zbytniego skoku ale miedzy v1 to juz moze byc znaczac roznica glowy nie dam bo v1 nie sluchalem nigdy ale rozwaz ceny i narazie za pareset zloty warto licytowac chyba

Witam

Sam zastanawiam się nad kolumnami Paradigm (Studio 60) i grzebiąc po internecie

w poszukiwaniu cen lepszych niż na Allegro znalazłem taką firme:

Ukryta Zawartość

za Paradigmy Studio 60 chcą 4599zl (po zapytaniu mailem), to sporo taniej niż na aukcjach.

Może i na Monitor 9 dadzą dobrą cene.

popek

Ukryta Zawartość

Moim zdaniem różnica w seriach v1 i v3 jest spora. Porównywałem bezpośrednio Monitory 3.

Monitor 3v3: dużo większy bas (dla mnie aż za duży), lepsza stereofonia, lecz te same braki w średnicy jak w v1.

a więc nie zaszkodzi zapytać w tej firmie, może cena będzie korzystna, chociaż nie sądzę by mój budżet wystarczył na nowe 9...

->misiowiec

Wiem, że masz Yamaszkę i chyba podobne preferencje brzmieniowe, nawet raz pozwoliłem sobie zagadać do Ciebie na GG ale chyba Cię nie było...

a czy wogóle opłaca się przymierzać do 9 czy do takiego sprzętu wystarczą 7? jest spora różnica brzmieniowa między nimi?

może lepiej szukać nowszych 7 niż starszych 9?

Konradowo

Starsze modele graja troche inaczej.Nie wiem jak to jest z Monitorem 7/9,choć myśle,że zmiany poszły we wszystkich modelach w podobnym kierunku.Monitor 3v.2 gral zbyt ostro(gorny zakres) Basu było sporo ale w 3 v.3 jest IMO lepiej kontrolowany,scena też wydaje się inna , w 3v.3 jest wiecej informacji i czuje się większą głebię. Tendencji do poprawy w dzwięku nie wyczułem( in Plus a przeciwnie), pomiędzy 3v.3 a 3v.4(tyle,ze te drugie były nowe i nie wygrzane).

Co do uwag do średnicy i basu monitorów, to warto nabyc kabelek głośnikowy Klotz LY225t 2x2.5mm.Góra (mniej ostra), czytelność średnicy większa i delikatniejszy bas(może dlatego wyrażniejsza średnica).Na tym przewodzie porównywałem z JBL Nortridge e 30. Bez zastanowienia oddałem JBL .

Rzecz gutu , to fakt.

widzę że paradigm dziś na topie, chyba ze 4 wątki na górze :)

nie będę się w takim razie zbytnio przypalał do tych v1 bo nie mam możliwości odsłuchu, chyba, że cena nie będzie zbyt wysoka

jakieś 3-4 tyg. temu słuchałem Paradigm Monitor 9v.4 w Polpaku i moim zdaniem są to kolumny niskich lotów o bardzo ostrym, wręcz natarczywym charakterze. Nie wiem jak brzmią 9v.1 ale raczej podobnie. Brzmienie serii monitor określiłbym jako festyniarsko-odpustowe ale zobaczcie ile ludzi się na takich festynach gromadzi więc nie zamierzam innym gustów zmeniać tylko ostrzegam że z naturalnym dźwiękiem wspólnego Paradigm ma niewiele przynajmniej w serii Monitor-a sam miałem Monitor 3v.1 i pośpiesznie się ich pozbyłem bo aż uszy bolały a tych recenzentów z prasy to bym na Sybir wysłał!! Jeśli chodzi jednak o muzykę rozrywkową to nie ma co przesadzać z ich krytyką bo łupnąć to potrafią. Rozrywkowa muzyka tak ale na Paradigmach rocka radzę nie słuchać, bo sam niedawno szukałem kolumn do takiej muzyki i najgorsze wrażenie zrobiły właśnie Paradigm 7 i 9. Seria studio za to jest wyśmienita....

konradwo nie lcuhaj tego co tu pisza biegnij czym predzej do polpalku i poluchaj ich , kazdy ma inne gusta i sugerowac sie tym co napiszemy na forum nie nalezy , jak ci sie spodobaja to je kupisz muszisz sam ocenic , mi sie pradigm podoba w dzwieku pomimo tego co mowia , i kolumny trzeba oceniac uchem swoim a nie tym co o nich pisza , juz tego doswiadczylem

Już dość długo posiadam Paradigm monitor 7v3 i powiem tak. Przechodziłem na nie z dość kiepskich polskich kolumn i na początku byłem paradigmami zachwycony. Na dzień dzisiejszy twierdzę, że kolumny efekciarsko grają własnym dźwiękiem.

Z ostrą górą się nie zabardzo zgadzam, co nie zmienia faktu, że brakuje im w tych rejestrach analityczności. Być może w moim przypadku jest to wina wzmacniacza. Generalnie słucham muzyki na systemie słuchawkowym. Kolumny zmieniałem tylko dlatego, że po zdjęciu słuchawek i kożystaniu nadal np: z radia niepotrafiłem starych poskich gniotów słuchać.

Generalnie jak chcesz mieć detaliczny dźwięk to serię Paradigm monitor odradzam.

W moim przypadku Paradigmy grają ze wzmacniaczem Marantz PM6010OSE i są połączone kabelkami DNM RESON.

Przed kupnem kolumn dobrze ich posłuchaj i to wygrzanych egzemplarzry, bo moje przez tydzień diametralnie zmieniały brzmienie. Nie daj się nabrać na pierwsze wrażenie jakie Paradigmy potrafią wywrzeć.

Pozdrawiam

hehe na studio raczej mnie nie będzie stać...

Rzecz jasna, że gusty są różne, mi akurat nie zależy na super detaliczności i neutralności.

Gdyby tak było to z tego co tu wyczytałem szukałbym raczej jakiegoś NADa + monitorki Tannoy

Ale w moim przypadku tak nie jest, lubię mocny bas, Yamaha jest ponoć trochę rozlazła (jeszcze tego dobrze nie sprawdziłem...) więc przydałoby się moim zdaniem coś, co będzie miało dobrze kontrolowany i szybki bas

Góra nawet jeśli jest trochę za ostra a średnica cofnięta to mi nie będzie przeszkadzać, i tak będę się musiał przez jakis czas odzwyczajać od całkowitej nienaturalności i podbić pewnych częstotliwości (z jakimi miałem kontakt u znajomych, na imprezach, a przede wszystkim a samochodzie bo to u mnie i tak 75& słuchanai muzyki...) więc może całkowity szok nie jest wskazany ;)

Zostawiam te stare paradigmy bo gość chce za nie 1,5k a podobne poszły kiedyś znacznie taniej...

Poza tym nie posłucham sobie ich wcześniej.

Z tego co widzę w Krakowie nie ma Polpaku (albo jestem ślepy)

Wie ktoś może gdzie mogę znaleźć Paradigmy w Kraku/Tarnowie? Mile widziane również adresy komisów ;)

Najlepiej byłoby je wypożyczyć do domu, zawsze to jest odsłuch na spokojnie i przede wszystkim we własnym pokoju, a to jakie znaczenie może mieć akustyka pomieszczenia doświadczyłem już niejednokrotnie...

IMHO można wybrać w tej cenie inne kolumny, które będą lepsze pod każdym względem, również i w zakresie basu. Oczywiście decyduje odsłuch, ale nie ograniczaj się do odsłuchu Paradigmów, porównaj też z czymś innym żebyś miał jakieś rozeznanie.

i tak też zrobię. Poprostu jestem wstępnie ukierunkowany na te kolumienki.

A odsłuchy pokażą, chociaż wydaje mi się, że z tego co wszyscy piszą ich charakter będzie mi jednak odpowiadał.

Myślałem o porównaniu z Wharfedale, Dali, a może Maestro? chociaż to już chyba trochę niższa klasa?

Z Maestro 130 ja porównywałem moje Paradigmy i powiem szczerze, że to tamte dopiero warczą. Paradigmy przy nich grają subtelnie. Posiadają o wile lepiej kontrolowany bas, nie wspomnę już o tekturowej średnicy z Maestro. Jednak Maestro trzeba porównywać z kolumnami o połowę tańszymi.

Pozdrawiam

Maestro to nie jest dobre porównanie. Mają skaszanioną aplikację głośników i gównianą tytanową wysokotonówkę nienadającą się w ogóle do układów dwudrożnych. Radzę porównać z Acoustic Energy Aegis Evo 3, poza lekkim rozjaśnieniem nie mam do nich żadnych uwag krytycznych w tej cenie.

zgadzam się w 100% ze zdaniam fabianka

sam kiedyś wpadłem w "pułapke paradigmową" po super recenzjach w prasie poszedłem kupic swoje "pierwsze prawdziwe kolumny" posluchałem kilku modeli w sklepie i byłem zachwycony dźwiękiem Monitor 3v.1 od pierwszej minuty - uznałem że ten dźwięk jest po prostu najlepszy na świecie i pozbawiony wad (a słuchałem ich może z 5 minut). Niestety im dłużej ich łuchałem tym gorsze miałem o nich zdanie.

Tajemnicą ich wysokiej sprzedaży jest chyba właśnie takie efekciarskie brzmienie i chwytający bas (sprężysty, nocny z wykopem) na który łapią się początkujący "audiofile" później zaczynają jednak stwierdzać że muzyka to nie tylko bas.

w Krakowie paradigmy mają w Nautilusie (ul. Malborska) jak tam bedziesz posłychaj też Celestionów F30 (na nie własnie wymieniłem Paradigmy)

bas też niczego sobie choć może nie tak efekciarski i z kopem troche mniejszym jak w paradigmach ale pozostałe pasmo bez porównania lepsze (szczególnie średnica), dźwięk oderwany od głośników (głośniki fajnie znikają z pokoju) z dobrą stereofonia, wysokie tony łagodniejsze i nie są "przyklejone" do tweeterów jak w paradigmach. Nie są to głośniki do robienia imprez w remizie ale do słuchania muzyki znacznie lepsze od paradigmów a do tego tańsze.

ale dajcie spokoj jak ktos wychodzi z altusa to przeciez nie odrazu musi rzucac sie na subtelne glebokie wody kupujac polaudiofilskie kolumny , ja mysle ze paradigm mu sie spodoba , oczywiscie nie przecze powinien porownac z innymi , niech tak zrobi zycze my najleprzego w jego wyborach :) ale nadal nie odrzucalbym paradigma jesli chlopak lubi bas , wiem ze bas to nie wszytko ale chyba powoli rozwiajamy sie w muzyce , moze dojdzie do wniosku za pre latek ze paradigm jedna nie spelnia wszytkiego i bedzie mial juz bardziej wypracowany gust siegajacy wyzej i latwiej bedzie mu wybierac :) wniosek posluchalbym tych paradigmow na twoim miejscu z twoja Yamaha , oczywiscie nie odrzucam innych kolumn ale tylko posluchaj nic nie tracisz (oczywiscie nie ktory powiedza ze procz czasu , no ale to zrozumiale :)

Witam.

Za kilka dni jadę kupic monitory 9v4, miałem je w domu przez kilka dni wypożyczone do odsłuchu i powiem tak... nie każdy jest audiofilem z krwi i kości... są to naprawde dobre kolumny z tym że przed kupnem proponuje w miarę mozliwości wypozyczyc je do domu i odsłuchać ich w pomieszczeniu w którym będą grały!!! Fakt faktem że mogły by byc detalicznie doskonalsze ale nie są to az takie uchybienia... rozumiem że ktoś słuchał 100 kolumn i paradigmy przy nich wypadają gorzej ale dlaczego nikt nie pisze o ich zaletach tylko o samych wadach...???

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) poczytaj tu konrad moze coś ci to pomoże ale i tak najpierw posłuchaj, są to kolumny do słuchania konkretnych gatunków muzyki i tutaj kolumny wymienione przez niektórych userów po prostu się gubią przy monitorach...

ja należę do grupy zwolenników paradigma, aha i monitory 9v4 mozna kupic za 2800 a może i taniej wystarczy pogadać ze sprzedawcą... ja je kupije włsnie za 2800 pozdrawiam

Ukryta Zawartość

jeszcze jedno, zapomniałem dodać że mozna je dac komuś kto je "przerobi"... wymiana co niektórych "bebeszków", wiem ze tu na forum McGywer robi takie rzeczy prawda...??? Zabieg skuteczny i dużo wnosi...

a co do rozwijania osobowości audiofilskiej to kazdy powinien sam szukać "swojego" brzmienia...

nie zrozumcie źle moich słów ale ja należę do osób które w co niektórych sprawach nie słuchaja nikogo!!! po prostu sam musze zobaczyć, posłuchać, itd. kazdy ma inne uch o myśle że doradzanie typu "nie kupuj tego bo to totalne przereklamowane g..." jest bez sensu... trzeba iśc i samemu posłuchać...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.