Skocz do zawartości
IGNORED

Brothers in Arms w wersji SACD ! :-)))

jacekm

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/17363-brothers-in-arms-w-wersji-sacd/

A zatem wbrew sceptykom SACD żyje i ma się nieźle!

Audiofili trzeba jednak uprzedzić, że oryginał BIA był DDD i to prawdopodobnie 16 bit/44.1 kHz. Tym niemniej znany producent Michael Bishop twierdzi, że dzięki postępom technologii dźwięk będzie lepszy, poza tym pojawi się mix wielokanałowy.

Pozdr.

D.

On May 9th, 2005, Mercury Records will be releasing a special SACD (Super Audio 5.1 surround sound CD) version of the Brothers In Arms album to commemorate the twentieth anniversary of its release in 1985. The 13 times platinum selling album has clocked up over 20 million sales to date and achieved #1 status in a staggering 22 countries. It remains one of the biggest selling albums of all time.

aTom

Wszystko zależy od punktu odniesienia - ja regularnie czytam opinie o śmierci tego formatu ;-)) stąd cieszą mnie nawet takie drobiazgi jak to, że komuś się chciało remasterować i wydać Brothers in Arms na SACD. To o czymś świadczy - kilku nieźle poinformowanych facetów włożyło w to sporo czasu i pieniędzy. Widzę postęp

Tutaj jest troche wypowiedzi ludzi zajmujacych sie produkcja SACD, dla ktorych wiesci o smierci SACD raczej nie maja pokrycia wrzeczywistosci:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Mały artykół na zadany temat :-)

Ukryta Zawartość

pozdr

Ukryta Zawartość

wolf-> Troche zbocze z tematu. Czy dalej szukasz wzmacniacza wielokanalowego? Jesli tak to moze zainteresuje Cie KorSun D9 Multi-Channel Amplifier . Widomo, ze Mark Levinson sprzedaje wyroby Korsuna jako Red Rose i za duze poeniadze. Za wzmacniacz wzmacniacz M1 chce $5000

Ukryta Zawartość

New York Sound sprzedaje KorSun D9 za $880 plus $250 przesylka. Nie wiem ile bedzie wynosilo clo na przesylke z Chin.

Ukryta Zawartość

Wyglada na to ze Red Rose M1 i KorSun D9 to co najmniej bliscy kuzyni. Nie wiem czy Korsun ma sekcje video tak jak Red Rose, ale liczba przyciskow na plycie czolowej jest taka sama :)

Sporo ludzi kupuje u New York Sound bez problemow. Byc moze taniej jest sprowadzic prosto z Chin, ale to juz moze bardziej skomplikowane niz zakup na stronie NYSound.

No to tyle dygresji, ale przeciez musisz sie przygotowac do Brothers in Arms w wersji SACD.

Pozdrawiam,

Parsec

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pierwsze zdjecie to Red Rose drugie Korsun.

Ukryta Zawartość

post-49-100006809 1170269437_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki. Jak bedę miał możliwość to posłucham. Mam około roku czasu na odsłuch. Teraz muszę kupić STUDIO60 na tyły, bowiem w mch głośniki z różnych parafi sprawdzają się tak sobie ;-(

pozdr

• 4 tygodnie później...

Witam,

Uprzejma (acz dokumentnie niekumata) Pani z Universal Polska poinformowała mnie iż w tym tygodniu dotarła dostawa SACD Brothers in Arms. Przyjechało całe 10szt, łał.

Ponoć w najbliższy wtorek ma dotrzeć kolejna ilość. Niestety kupcy w/w firmy zamówili tylko standardowe wydanie i jakoś nie bardzo przejawiają zainteresowanie wersją digipackową. Ale może jak pare osób przyatakuje telefonicznie lub mailowo...

-> rafal_radom, 17 Cze 2005, 10:33

Ukryta Zawartość

Kiedys się wkurzyłem na polskie koncerny płytowe i teraz kupuję na Necie :-) No ale cóż widocznie w Polsce nie opłaca się handlowac płytkami ;-|

pozdr

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

as, 20 Cze 2005, 20:16

>Już maaaaaaaaaaaam - SACD w wersji LE

Także juz mam :-)

Tak perfekcyjnie fantastycznie niesamowicie nagranej SACD 5.1 jeszcze nie słyszałem. W systemach ze sa łbym centralnym głosnikiem lepiej go wyłaczyć ;-)

pozdr

• 7 miesięcy później...

Parsec, 21 Maj 2005, 02:26

>wolf-> Troche zbocze z tematu. Czy dalej szukasz wzmacniacza wielokanalowego?

Tak:

Ukryta Zawartość

Bede wdzieczny za wszelkie namiary. Jeżeli jeszcze by były z wrazeniami odsłuchowymi byłoby super.

pozdr

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...
  • Redaktorzy

Gdzie wWawie, albo przez net można ww płytkę nabyć i w jakich cenach? W MM na Ostrobramskiej niestety nie mają ;(

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Czy cała ta radość wynika z pojawienia się miksu zylionkanałowego, czy też z poprawy jakości wersji stereo? Jak "wyglądają" ścieżki stereo nowego wydania - jest poprawa w porównaniu do poprzednich edycji?

Swoją drogą, "Brothers" wyszło już w wielu ciekawych wydaniach - remasterowanym z użyciem SBM, w wersji SACD, XRCD, pewno i poczciwe HDCD jest dostępne... Czas pokusić się o bezpośrednie porównania ;)

hmm a ja dzisiaj zakupilem tę płytkę (właściwie powinienem napisać TĘ PŁYTKĘ), jestem juz po paru odsluchach, teraz dla porównania puszczam wydanie cd (nie remasterowane, też ma swoje zalety,ale...wersja 5.1 wymiata). Byłem na obu koncertach Knopflera w Wawie i poczyłem się jakby śpiewał obok mnie

• Redaktorzy

Teo - MCH sucks, ale ....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Już zresztą zamówiłem na stereo.pl, ciekawe ile czasu zajmie Im realizacja zamówienia.

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Fr@ntz: dzięki za linka, ciekawy artykuł ;) Wnioski interesujące: nowe wydanie brzmi świetnie, bo został zrealizowany nowy miks; wersja XRCD jest za to dużo bliższa analogowemu oryginałowi. Lektura uchroniła mnie przed popełnieniem błędu: stojące na półce wydanie XRCD2 zamienić chciałem na zwykłego remastera SBM - a jeśli wierzyć autorowi, ten brzmi okropnie... Dobrze wiedzieć, jakich edycji unikać.

Ciekawi mnie tylko, co kryje się pod wspomnianym w tekście określeniem "Dual Disc" - czy chodzi tu o wydanie DVD-Audio?

• Redaktorzy

Teo- niestety posiadanie przeze mnie Tiny Turner "Private Dancer" na XRCD mogę podzielić na okres przed zapoznaniem się z treścią ww artykułu i po ;(

;))

Fr@ntz

"I am an audiophile"

-> Teo

w związku z tym iż prawa do dystrybucji na terenie Stanów ma Warner (Europa to Universal a więc mamy SACD)

który "lansuje" format DVD-Audio to i taki się również pojawił;

a dualdisc to odpowiednik hybrydy SACD (z warstwą a właściwie stroną CD oraz DVD-Audio)

Ukryta Zawartość

pzdr

Ukryta Zawartość

rafal_radom: dzięki za wyjaśnienie. Ciekawe w takim razie, czy edycje SACD i DVD-A zawierają ten sam materiał (czyli miks, bo formaty różnią się z definicji), czy też i w tym przypadku coś pokombinowano ;)

Ciekawe także, czy nowa wersja "Brothers" ukaże się jako klasyczna płyta CD (wyłącznie CDDA, bez warstw gęstych czy wielokanałowych)?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.