Skocz do zawartości
IGNORED

Czym czyścić srebrną płytę czołową ?

borrrys

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio na płycie czołowej mojego wzmaka zauważyłem ciemne i jasne plamy (zapewne działalność mojej 3 letniej córeczki). Próbowałem to zczyścić, ale sie nie udało. Używałem płynu do mycia szyb,

płynu do naczyń, ajax-u.

Nic nie pomogło.

Może znacie jakieś środki, którymi można usunąć plamy, nie niszcząc przy tym płyty czołowej.

Witam

U mnie do czyszczenia wzmaka doskonale sie nadaje Mp-52. Taki produkt szwedzkiej produkcji,idealnie poleruje i czysci takie materialy.U mnie zlikwidowal przebarwienia i roznego rodzaju plamy.

Do kupienia w Astorze za ok 10zl. Pozdrawiam

• Redaktorzy

dawnymi czasy "srebra" najlepiej czyściło się najbardziej chamską pastą do zębów marki Pollena.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Czyści, czyści.... Ja do jasnego, drapanego oraz anodowanego Al, a także do czarnego, używam płynu do okien na szmatce. W skrajnych przypadkach, bardzo tłustych plam, dodaję nieskończenie małą porcję Ludwika czy innego takiego. Podkreślam - astronomicznie wręcz małą ilość, bo inaczej wejdzie w pory i zostanie, a wtedy tylko duża ilość wody może go usunąć.

U mnie tyo działa. W przypadku zabrudzeń trwalszych, jak np. tuszem długopisowym z paluchów - najpierw alkohol izopropylowy.

... poza tym istnieją specjalne środki do czyszczenia stali, aluminium itd Wystarczy wejść do dobrego sklepu z chemią gosp. domowego i się rozejrzeć.

cyt: "Czym czyścić srebrną płytę czołową ?"

Przecież jak wół napisane "...srebrną płytę czołową"

Srebro to srebro, aluminium to ...aluminium, albo glin, tak bardziej z polska, więc nie ma co się dziwić, że ludziska piszą o czyszczeniu srebra.

Bogacz jakiś, pomyśleli. Zamiast zlecić to służbie, sam czyści, ludzki jest, w pracy chce innym ulżyć ;-)

Dzieki.

Widze że kolega, dowcipnis :-), czyta tylko tytuły wątków, bez dalszej tresci, lub bez zrozumienia... trudno, moze to za dużo do czytania....

>inżynier

plyn do szyb nie działa, ludwik też

Zbig, coś Ty! Nawet jeśli nie jest polerowana, to jest pasywowana. Jak zacznie szlifować ściernym bądź co bądź proszkiem, to dopiero sobie "plam" narobi!

Skoro łagodne środki nie zadziałały, to go chemią! Benzyna ekstrakcyjna, aceton... Tylko uwaga na lakier, napisy itp. Tez zejdą.

A czy w ogóle masz pojęcie, od czego to moga być plamy?

cifa a tym bardziej cilita i tym podobnych nie polecam - jest szansa nie tylko że porysujesz ale też nadtrawisz aluminium i będą plamy, których nie zmyjesz :>

-> Borrys

W przypadku drapanego aluminium (w obu kolorach - srebrnm, jak i czarnym) ja robię tak: najpierw delikatną i lekko wilgotną gąbką trzeba przetrzeć powierzchnię (wzdłuż rowków, żeby dość solidnie wyczyścić kurz i inne zabrudzenia ;-) następnie wyrzetrzeć do sucha, a na końcu - miękka szmatka bawełniana oraz... pianka do czyszczenia sprzętu komputerowego (ja stosuję Foamclene firmy Automation Facilities, ale są tez inne - przy okazji działają antystatycznie :-) I klocki świecą się jak psu... nos :-D

Ad "Widze że kolega, dowcipnis :-), czyta tylko tytuły wątków, bez dalszej tresci, lub bez

zrozumienia... trudno, moze to za dużo do czytania...."

Cyt : "Ostatnio na płycie czołowej mojego wzmaka zauważyłem ciemne i jasne plamy (zapewne działalność mojej 3 letniej córeczki). Próbowałem to zczyścić, ale sie nie udało. Używałem płynu do mycia szyb,

płynu do naczyń, ajax-u.

Nic nie pomogło.

Może znacie jakieś środki, którymi można usunąć plamy, nie niszcząc przy tym płyty czołowej."

Konia z rzędem temu, kto wskaże w cytacie, że autor precyzuje, że chodzi mu o inny metal niż ten, o którym wspomna w tytule.

Może to oznaczać, że niektórzy "pisańci" sami nie bardzo znają znaczenie napisanych przez siebie słów, nie wpominając już o rozumieniu tego co piszą...

To chyba kolega jaja sobie robi, wspominając o "zastawach stołowych"

Tak trudno sobie wyobrazić płytę czołową pokrytą elektrolitycznie warstwą srebra?

Bo kolega przyzna chyba, że płytę z jednego "puca" już ...trudniej.

a czasami nie związane z audio :)

to czym byś :-) czyścił srebrną płytę czołową

tą ze srebra to raz

i tą z tzw. "drapanego" aluminium

?

borrrys naprawde ma ututłaną tą ściankę

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.