Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz 40W o małych zniekszt. TIM

Rekomendowane odpowiedzi

Kolegów którzy chcą porozmawiać na temat innych wzmacniaczy zapraszam do wądku Wzmacniacz tranzystorowy Schemat wart uwagi?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , przeniosłem się by nie zaśmiecać wądku - nie trolowac,i oto też was proszę

Pozdrawiam Bodo_z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bodo_z

I jeszcze jeden układ dużo prostrzy i o rzezcywistych małych zniekształceniach TIM i bardzo szybki, co wynika z jego konstrukcji:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I oczywiście że są tu tacy, którzy będą temu układowi przeciwstawiali coś na kształt EL84, ale oni nie rozumieją, że ten temat dotyczy konstrukcji na elementach półprzewodnikowych. No cóż takie ich prawo. A przecież nie musicie wcale mi przyznawać racji, wystarczy że przyznacie ją moim antagonistom. Przecież mądrzejszych i szyderców nigdy nie braknie.

Ukryta Zawartość

I oczywiście że są tu tacy, którzy będą temu układowi przeciwstawiali coś na kształt EL84, ale oni nie rozumieją, że ten temat dotyczy konstrukcji na elementach półprzewodnikowych. No cóż takie ich prawo. A przecież nie musicie wcale mi przyznawać racji, wystarczy że przyznacie ją moim antagonistom. Przecież mądrzejszych i szyderców nigdy nie braknie.

No cuzsz ja nie mam nic przeciwko, możesz umieszczać posty i obrazki na forum, ale dlaczego nie w wądku który podałwm parę postów wyżej .Ten wątek tyczy się właśnie tej konstrukcji .W tamtym napewno nikt ci nie zażuci zaśmiecania i napewno będą osoby które chętnie omówią zamieszczone przez ciebie schematy.

Panowie, ustalmy parę istotnych spraw - przede wszystkim, kto jest autorem tego układu ?

Pomijam kwestię, czy gra to dobrze, czy tak sobie - na poziomie dostępnych, a gotowych wzmacniaczy audio, choćby "starszej daty".

Temat rozwiązań audio śledzę dość uważnie, i muszę powiedzieć że żadnego przełomowego odkrycia nie było przez ostatnie kilka dekad.

Napiszę całkiem szczerze - to jak wtykanie kolejnych zapałek w gówno, ile by nie włożyć, ostateczny efekt zależy i tak kto te gówno posadził.

Nie rozumiem jednej sprawy - jak ktoś sobie może przywłaszczać projekt, który i tak jest skazany na swoją ułomność, z racji ułomności.

Wybitnych konstrukcji możemy się doszukiwać jedynie w układach pracujących z minimalną ilością elementów wykonawczych - czyli układy Nelsona Passa, i temu podobne konstrukcje.

No cuzsz ja nie mam nic przeciwko, możesz umieszczać posty i obrazki na forum, ale dlaczego nie w wądku który podałwm parę postów wyżej .Ten wątek tyczy się właśnie tej konstrukcji .W tamtym napewno nikt ci nie zażuci zaśmiecania i napewno będą osoby które chętnie omówią zamieszczone przez ciebie schematy.

Chciałem jedynie zwrócić uwagę na to, że układ tu omawiany jest już dość przestarzałym układem i ze względu na swoją konstrukcję (głębokie sprzężenie zwrotne) wcale nie ma małych TIM, a wręcz przeciwnie, duże. Więc po co inwestować w coś takiego? Przecież na tych samych podzespołach (zamiast 2SA... i 2SC... wstawić BC550/560) i można zbudować znacznie lepszy i nowocześniejszy układ. No chyba że ktoś chce wytrwale rozwijać swoje złe skłonności. I to by było na tyle.

Pozdrawiam!!

> Asertywny , szybki Gonzo. <

Nie rozumiem was Koledzy i waszej determinacji w udowadnianiu że konstrukcja tego wzmacniacza, niegodna jest tego forum? , i wypisywanie o przywłaszczaniu sobie projektu ,o zapałkach wtykanych w g..,czy o lepszych wzmacniaczach od tego !.. Ten wątek powstał wiele lat temu , nie ja go założyłem, i tyczy się tego właśnie wzmacniacza. Nie wchodzę zaśmiecać innych wątków moimi wypocinami i przemyśleniami dotyczącymi tej konstrukcji. Na pewno też nie namawiam was byście tracili swój cenny czas na czytanie tego wątku , - na budowanie tej niegodnej dla was konstrukcji, czy na jej udoskonalenie. Wskazałem wam tylko miejsce gdzie wasze przemyślenia będą na pewno na miejscu. To jak potraktujecie mój wpis to jest waszą sprawą . Czyta nas wielu inteligentnych Kolegów ." I to by było na tyle !!."

Edytowane przez bodo_z

Nie rozumiem was Koledzy

A co tu do rozumienia, jesteś na pewno długo dłużej na forum a nie wiesz, że to :polskie: forum. Zawsze znajdzie się taki, który będzie Boga prosił żeby tobie krowa zdechła, a nie jak samemu wyhodować lepszą. Wątek dotyczy tej konkretniej konstrukcji, a co drugi wpis to opowieści o innych konstrukcjach 100x lepszych. Pewnie są lepsze 100x ,ale tutaj nie o tym miałą być mowa.

Meczysz się, próbujesz a na koniec ktoś Ci wklei link do aukcji na ebay, że za 15$ można kupić gotowy chiński przepięknej urody klon.

Ja nie znalazłem Twojej opinii, że to najlepsza konstrukcja na świecie, a tu wokół wszyscy mają najlepsze. Tylko która z tych najlepszych jest najlepsza.

Ja tam sobie pozłocę bolce od wtyczki zasilającej i pokonam wszystkich :))

PS. Widziałem kiedyś człowieka który miał nick 'robiekupeispadam' - czasami mam wrażenie, że takich 'nicków' powinno być więcej tylko ponumerowanych.

Edytowane przez r1212

A co tu do rozumienia, jesteś na pewno długo dłużej na forum a nie wiesz, że to :polskie: forum. Zawsze znajdzie się taki, który będzie Boga prosił żeby tobie krowa zdechła, a nie jak samemu wyhodować lepszą. Wątek dotyczy tej konkretniej konstrukcji, a co drugi wpis to opowieści o innych konstrukcjach 100x lepszych. Pewnie są lepsze 100x ,ale tutaj nie o tym miałą być mowa.

Meczysz się, próbujesz a na koniec ktoś Ci wklei link do aukcji na ebay, że za 15$ można kupić gotowy chiński przepięknej urody klon.

Ja nie znalazłem Twojej opinii, że to najlepsza konstrukcja na świecie, a tu wokół wszyscy mają najlepsze. Tylko która z tych najlepszych jest najlepsza.

Ja tam sobie pozłocę bolce od wtyczki zasilającej i pokonam wszystkich :))

PS. Widziałem kiedyś człowieka który miał nick 'robiekupeispadam' - czasami mam wrażenie, że takich 'nicków' powinno być więcej tylko ponumerowanych.

Jeżeli już to chyba do siebie możesz to odnieść, bo podajesz nawet konkrety - iż ja "proszę Boga", czy "100x lepszych", bądź też "za 15$ można kupić...." itd. I mam gorącą prośbę by BOGA do tego nie mieszać z oczywistych względów!! A jeżeli o mnie chodzi to podałem tylko dwa przykłady, podając jedynie że bardziej sensowne jest robienie lepszego układu. Nikogo do niczego nie przekonywałem ani nie przynaglałem, a jak kto postąpi, to jego sprawa. Doskonale rozumię czego dotyczy ten temat i podanie jedynie przykładu, że coś w odniesieniu jest lepsze, akurat jest na miejscu. Także nie miałem zamiaru nic więcej na ten temat pisać, ale niestety pojawiają się prowokacje typu, że "EL84 jest lepsze", czy też "mi zależy by komuś krowa zdechła". Nie odnosiłem się tu do niczyjego wpisu szanując czyjeś poglądy. Niestety inni już takiego szacunku sobą nie przedstawiają. A szkoda.

Pozdrawiam.

Jeżeli już to chyba do siebie możesz to odnieść, bo podajesz nawet konkrety - iż ja "proszę Boga", czy "100x lepszych", bądź też "za 15$ można kupić...." itd.

Szczegóły uchwycone, a zrozumienie całości :(.

Szczególnie z tym "bogiem" Kolego pojechałeś.

Nie było moim zamiarem rozpoczynanie prywatnych dyskusji wiec robię OFF a koledze bodo_z życzę więcej wpisów na temat projektu który robi, a nie wskazówek co powinien robić.

W przeciwnym wypadku ustalmy w każdej dziedzinie jeden jedyny słuszny projekt - każdy sobie go zrobi i zamykamy DIY.

Edytowane przez r1212

asertywny

Napisałeś:''No chyba że ktoś chce wytrwale rozwijac swoje złe skłonności.

Co w tym złego?Pewnie sam nie wiesz.

Rozumiem,że Ty oczywiście porównywałeś tę końcówkę z tymi które zaproponowałeś.

Witam kolegów

Od paru dni słucham z C6 33p i C2 100p nadal stabilnie jeszcze powalczę by zwiększyć pasmo przenoszenia wzmaka.Tak by nie zmieszać sprzężenia pętli ogólnej. Tak z przekory mimo że dla niektórych zbyt silne sprzężenie dyskwalifikuje konstrukcję.

Witam!

Kolego bodo_z mi nie musisz tego tłumaczyć. Słucham tego wzmacniacza od 1,5 roku i podejrzewam, że Ty również na nowo słuchasz znanych płyt. Głębokość sprzężenia zwrotnego ma decydujący wpływ na stabilność i pasmo przenoszenia wzmacniacza, a przede wszystkim na szybkość. Mnie stan obecny zadowala. Ale może nie mam tak doskonałego słuchu? Czy Koledzy, którzy tak ochoczo wypowiadają się w tym temacie posłuchali tego układu? Na pewno Ty i ja chętnie zaprosimy Ich na małe co nieco w takt ulubionej muzyki?

Pozdrawiam!

2906 music

Gram tym wzmacniaczem od wielu lat , i popełniłem już wiele zmian w tym wzmacniaczu.

Czytając wpisy o niestabilności i innych kłopotach które były opisywane w tym wątku i niedawno powstałym -

"Wzmacniacz tranzystorowy Schemat wart uwagi?".

Postanowiłem zrobić ten wzmacniacz od nowa w wersji oryginalnej ,stosując tylko inne półprzewodniki niż w RE ,

Lecz bez zmian które popełniłem przez lata i przypomnieć sobie czy rzeczywiście było tak źle jak niektórzy pisali.

Zaprojektowałem nową PCB opierając się na zdobytych doświadczeniach.

Okazuje się że niestabilność z którą i ja miałem do czynienia znikła a nowoczesne tranzystory też nie szkodzą wzmacniaczowi.

W artykule było na temat pcb że jest bardzo ważnym elementem konstrukcji i tak jest , niestety zaprezentowane tam pcb też było kiepskie i miało błędy.

Wszystkie wzmacniacze są obarczone jakimiś wadami lub niedoskonałościami , i na pewno jeszcze niema wzmacniacza który by był ideałem ,

ale od czasu do czasu słyszy się opinię że ktoś zbudował genialny wzmacniacz- pojawia się wtedy schemat na forum i zostaje sklonowany.

Dla jednych jest to objawienie dźwiękowe i mają swego GRALA innym króliczek umkną i szukają dalej ,Ja jeszcze nie znalazłem i gonię króliczka

- jest gdzieś blisko niekiedy się o niego otrę ale umyka . I życzę wszystkim by się otarli o króliczka a może da się i złapać

Pozdrawiam Bodo_z.

• 3 tygodnie później...

To jest wzmacniacz z grupy konstrukcji o płytkich lokalnych sprzęzeniach zwrotnych? Wydaje mi się że coś podobnego było też kiedyś w AVT - może jakieś pięc lat po publikacji Klapczyńskiej z RE w 1982 roku? Przy okazji prezentowania AVT całej nimiwiezy DIY.

Z innej beczki, czy ktoś robi w polsce moduły DIY wg tego schematu?

I gdzie można zerknąć na dzieła bodo_z ?

Przy okazji prezentowania AVT całej nimiwiezy DIY.

Były dwa te wzmacniacze w AVT, jeden 30W, drugi 60W z układem servo. Wkleiłem schematy gdyby ktoś sie chciał zapoznać.

Ukryta Zawartość

post-1442-0-83991700-1332657623_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Były dwa te wzmacniacze w AVT, jeden 30W, drugi 60W z układem servo. Wkleiłem schematy gdyby ktoś sie chciał zapoznać.

witam i przepraszam Autora wątku za OT.Chodzi mi o ten cykl artykułów z Audio Video w którym była prezentowana wieża do DIY,nigdzie nie mogę tego znaleść,trafiam tylko fragmenty.Czy ktoś z Kolegów może ma skany całości z opisam a nie tyko schematy?A moze jakiś link którego ja nie umiem wytropić,archiwum AV albo coś podobnego?

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Czyli te z AV to jednak nie była konstrukcja z art. Klapczyńskiej w RE ?

A może AVT-korporacja oferuje gotowe moduły wg tego schematu ?

ps. strona bodo_z nie działa

A moze jakiś link którego ja nie umiem wytropić,archiwum AV albo coś podobnego?

Wyślę Ci za chwilę na maila, jeżeli jest on aktualny (ten z opisu ''o mnie'')

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Niestety Wirtualna zlikwidowała darmowe stronki na swoim serwerze , moja stronka powstała przy udziale kolegi Bardini i to on umieszczał moje wypociny . Zamierzam jeszcze mieć stronkę ale nie wiem kiedy uda się to zrealizować. Większość tego co popełniłem znajduje się w DIY i w Stereo . Niestety wyłowić to z naszego forum jest trudne. I sam mam trudności by znaleźć pewne rzeczy które gdzieś są zamieszczone na naszym forum, choć niektóre też znikły.

Kiedyś to było tylko ; stereo ,diy ,bocznica - było wiele mniej do przeszukania, wiedziałem jak szukać , teraz się gubię.

Pozdrawiam.Bodo.

A jaki preamp do niego i zasilacz ?

DC Servo ? Nie wiem co to ale ładnie brzmi ... nazwa. Gdzie dokładnie znajdę w sieci opis tego wzmacniacza?

A jaki preamp do niego i zasilacz ?

DC Servo ? Nie wiem co to ale ładnie brzmi ... nazwa. Gdzie dokładnie znajdę w sieci opis tego wzmacniacza?

Nie pamiętam skąd to ściągnąłem, ale mogę Ci wysłać na maila, tutaj nie wchodzi ponieważ plik jest za duży.

• 2 tygodnie później...

Wykonałem ten wzmacniacz na PCB projektu bodo, dokonałem niestety kilku modyfikacji. Kiedyś już robiłem ten wzmacniacz w wersji oryginalnej.

Ja go zasilam aż z +-60VDC oczywiście zastosowałem tranzystory na wyższe napięcia.

Brzmienie jest jasne z bardzo szczegółową górą pasma według mnie. Średnica równie czytelna jak górne rejestry. Mimo ogólnie jasnej barwy dźwięk nie jest szorstki

albo jakiś świdrujący uszy. Na pewno nie jest to ciepłe kluchowate granie. To chyba coś w stronę klocków Rotela. Do tego całości dopełnia nisko schodzący i bardzo punktowy , krótki bas. Do dynamicznej muzyki (jakiś trash np.) jest idealny.

Według mnie całe brzmienie tego wzmacniacza dyktuje stopień napięciowy. Raz robiłem wersje z oryginalnym stopniem prądowym teraz jest modyfikowana i brzmienie nie zmieniło charakteru. To tyle, może kogoś to zachęci do przetestowania tego układu.

Witam, ja wykonałem ten wzmacniacz bodajże w 1986 roku jak ukazał się schemat w Radioelektroniku. W tym czasie były problemy ze zdobyciem trazstorów mocy (par komplementarnych o większej częstotliwości granicznej), więc stosowałem 2N6488, 2N6491, potem kupiłem w Niemczech BD249C, BD250C. Następnie to były Angielskie EC961R, EA961R, na początku lat 90 pojawiły się w sklepach dobre tranzystory kilku firm, ale najtańsze to Toshiba 2SC3281, 2SA1302. Były to oryginalne teraz w większości to chńskie podróby, ale takie czasy. To jest prosty wzmacniacz o wejściu niesymetrycznym po wzmacniaczu rożnicowym znajduje się koskada ktora zwiększa liniowoś jednak brak wtórników emiterowych(układu ze wspólnym kolektorem) praktycznie nie wplywa na zmniejszenie charakterystyki przejściowej (zwiększenie wspóczynnika SR) wzmacniacza. Wtórniki polawiają się po koskadzie pracujące w klasie a a dalej trojka w układzie tranzystorów końcowych ze wspólnym emiterem, rzadko stosowana, daje to bardzo małe zniekształcenia a efekt jest najlepszy przy dobrym parowaniu tranzystorów. Osobiście stopień napięciowy zasiliłem napięciem stabilizowanym większym o 8 voltów od napięcia zasil. tranzystory mocy. Również ważna okazała się zmiana sprzężenia zwrotnego, wyeliminowałem kondensator eletrolityczny który jest elementem nie liniowym i wprowadza duże przesunięcie fazy sygnału na niskich częstotliwościach, w zamian zastosowałem układ integratora(tzw. DC SERVO). Tranzystory w stopniu napięciowym rownież zostały zmienione ponieważ podwyższyłem napięcie do +-50v a napięcie dla tranzyst. mocy okolo45 bez obciązenia. Również ważne jest ustawienie większego prądu spoczynkowego w tedy znikształcenia przejścia przez zero przy małych mocach nie występują, rownież częstotliwość graniczna tranzystorów przy większym prądzie dużo wzrasta. Jednak trzeba uważać na bezpieczną pracę tranzystorów, więc zastosowalem uklad kontroli temperatury radiatorów. Konstruowałem jeszcze kilka wzmacniaczy o dużo lepszych parametrach, trnzystory typyu MOSFET mają o rząd wielk. krotsze szasy przelączania,więc przy dobrze zaprojektowanym układzie napięciowym,stosowaniu całkowitej symetrii, separacji wtornikami poszczególnych stopni, stosowanie lokalnych sprzężeń, jak również układ korekcji stopnia wyjściowego daje wspaniałe rezultaty.

• 0

• 5 miesięcy później...

Konstruowałem jeszcze kilka wzmacniaczy o dużo lepszych parametrach, trnzystory typyu MOSFET mają o rząd wielk. krotsze szasy przelączania,więc przy dobrze zaprojektowanym układzie napięciowym,stosowaniu całkowitej symetrii, separacji wtornikami poszczególnych stopni, stosowanie lokalnych sprzężeń, jak również układ korekcji stopnia wyjściowego daje wspaniałe rezultaty.

Kurde, Ty masz łeb chłopie!

alrob

Ja wtórników nie stosuję , mimo że teoretycznie braiki fetów należy sterować z jak najniższej impedancji.

Ale jeżeli sterownik ma wystarczająco niską imp.sterowania to wtórniki nie sa potrzebne.

W dobrym układzie symetrycznym servo na grzyba , nigdy nie miałem potrzeby stosować.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Może tak chlapnę, ni z juchy, ni z pietruch, jak to się mówi.

Ale, zastanówcie się Panowie, dlaczego na wyjściu Tripatha i w kl.D, oraz IcePowerach są stosowane mosfety, a nie bipolarne.

Bo są sterowane napięciowo a nie prądowo : )

No i są szyyyyybsze.

Aczkolwiek niestety większośc mosfetów ma spore stany załączenia.

Niski próg Vgs ma bardzo duże znaczenie na liniowość pracy i w sumie na wzmocnienie ...symetrię wyjścia itp.

• Pokaż nowe odpowiedzi