Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  248 członków

Cyrus Klub
IGNORED

Wzmacniacz Mission Cyrus Two i inne...

Rekomendowane odpowiedzi

Sorry jesli sie powtarzam, ale szukam zrodla do Cyrus One/Two, ktore w polaczeniu da lagodny wrecz jedwabny dzwiek. Na razie moim typem jest posiadany i wyselekcjonowany NAD 5425, mysle tez nad Philipsem 304mkII. Prosze o sugestie.

Chwilowo zrezygnowalem z szukania zrodla do Cyrusa.

Kupilem kabelki do Cyrusa One, zobacze jak zagraja, zasugerowalem sie opisami. Jutro odbieram, kupilem na licytacji, jest to Ultralink Challenger.

A ja trochę off topic ... Czy do Cyrus 6 Integrated + CD 6s będą pasowły monitory Mission m32i ? Na razie, na jakiś rok, dwa muszę kupić coś tańszego, a potem... marzę o PMC z zachodnich lub ???? z polskich monitorów.

Pozdrawiam i czekam na jakieś rady !

Słyszałem Missiony z Cyrusem i ... nie podobało mi się. Na "przetrwanie" proponuje znalezc sobie starsze Tannoy Mercury M1, M2, M2.5 i zbierac kase na cos lepszego.

Slyszalem tez Cyrusa z Quadami i tez bylo fajnie.

z tanszych to polecam KEF...grałem z 6 na iq50 - na przetrwanie jest ok:)... PMC to już zupełnie inna bajka... pięknie zgrywją się z Cyrusami... wiem bo właśnie zmieniam GB1i na Fb1i

Witam klubowiczów....a ja chętnie kupiłbym jakiegoś Cyrusa...np. nr 5, jeśli ktoś będzie się takiego pozbywał (najlepiej w idealnym stanie) to chętnie pogadam :)

pozdrawiam wszystkich

Witam i pozdrawiam klubowiczow.

Nabylem zrodlo do Cyrusa Two + PSX. Jest to Mission Cyrus PCM2 mkII.

Sprzet dotrze za kilka dni i jestem mocno ciekaw jak to zagra.

Wtedy bede mogl zdecydowac odnosnie kolumn, czy Epos M5 czy Tannoy M2,5.

• 2 tygodnie później...

Koledzy, moze mialby ktos do sprzedania lub pozyczenia celem sprawdzenia pilot do Cyrusa cd lub systemowy. Nabylem cd PcmIImk2 i mam problem polegajacy na braku pilota.

Kontaktowalem sie z dystrybutorem, wiem, ze jest jedna ogolna systemowka do urzadzen Cyrusa, ale chodzi mi o regulacje wyjscia, a z racji ze jest to systemowka nie wiem czy obsluzy wyjscie, volume

moze byc tylko do glosnosci wzmacniacza a nie cd.

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Odsłuchałem ostatnio interconnect cyrusa za 699 zł. I do mojego systemu się nie wkomponował.Mniejsza scena i brak basu .Za to góra i wokal ok. Zdecydowanie wolę qed silver spiral. Aktualnie testuję psx-r i jestem zadowolony z zmian jakie wprowadził w dźwięku.Nie są one jakieś kosmiczne ale na pewno jest o klasę lepiej. Poprawa kontroli basu , czystszy i lepiej akcentowany dźwięk instrumentów i bardzo podoba mi się wokal.tylko cena jest trudna dla mnie aktualnie do zaakceptowania.Jak oceniacie działanie psx-r w waszych systemach.Czy moglibyście z niego zrezygnować.

• 2 tygodnie później...

Ten temat juz walkowalem i wracam do niego jeszczee raz, a mianowicie chodzi o cd do Cyrusa 1.

Po przeprowadzeniu pewnych testow doszedlem do wniosku, ze wg moich upodoban ma to byc cd neutralny z lekkim wskazaniem na ciepło. Wykombinowałem sobie zeby odtwarzacz byl na TDA1541. Myśle Marantzu CD40,

chodza mi po glowie Philipsy, aktualnie CD473. Czego jeszcze szukać?(w kwocie do 3 paczek).

A moze jakis Denon?, interesowalem sie rowniez Akai'em CD37 oraz 57. Prosba o sugestie i podpowiedzi. Pozdrawiam

Philips CD753

Marantz CD5000

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Witam wszystkich. Dołączam sie do forum z pierwszym postem :)

Ostatnie wpisy dotyczące wtyków BFA skłoniły mnie do wymiany

oryginalnych cyrusowych na furutecha (38 zł/szt).

Podłączam je do wzmacniacza 8 VS2.

Zmiana olbrzymia, niestety w moim przypadku niekorzystna.

Dźwięk stał się przebasowany, zaczęło buczeć, wzmacniacz stracił

kontrole nad kolumnami, ogólnie dźwięk bardziej zamknięty.

Po kilku dniach wróciłem do wtyków cyrusowych. Znowu jest pięknie :)

Myślę że ten efekt mógł być spowodowany specyfiką mojego pomieszczenia

i u Was efekt może być inny - korzystny. Furutechy dodają basu, wiec

jeśli ktoś cierpi na jego brak można założyć ze wymiana przyniesie

pożądany efekt.

Mi się nie udało ale nie oznacza to ze furutechy są złe, po prostu nie

zgrały się w mojej konfiguracji. Szkoda bo mam inne produkty furutecha i jestem z nich bardzo zadowolony.

A spróbuj podłączyć sam kabel bez wtyków. Jeśli usłyszysz jakąś różnicę to napisz. W mojej konfiguracji sam wzmacniacz trochę nie panował nad basem ,dopiero psx-r zrobił porządek.

No cóż. Gnany audiofilską dociekliwością pomęczyłem się trochę i wypiąłem kabelki z mojej 8vs i założyłem z powrotem oryginalne wtyki Cyrusa.Posłuchałem i szybciutko schowałem wtyki do szuflady a w gniazdach wzmacniacza zagościł na powrót goły kabelek Qeda.Wtyki zdecydowanie pogarszają u mnie brzmienie .Zachęcam innych cyrusowców do takiej próby . Może ta drobna ingerencja spowoduje że będziecie czerpać jeszcze więcej przyjemności z słuchania muzyki.

Hej dzeus67 fajnie że u Ciebie to przynosi poprawę brzmienia, jeśli działa to wszystkie chwyty dozwolone :)

Ja natomiast takiego rozwiązania nie testuje z dwóch powodów. Moje kable są zbyt sztywne i co chwila by wypadały. Po za tym mam wewnętrzny opór przed takimi spartańskimi rozwiązaniami :)

Dodatkowo z gołymi kablami podobno trzeba uważać bo z czasem się utleniają i przestają stykać całą powierzchnią, co ma niekorzystny wpływ na brzmienie. Właśnie dlatego kable z wtykami łączy się dodatkowo koszulkami które kurczaka się pod wpływem ciepła powodując szczelna izolacje.

Ja pełnię brzmienia wyciskam stosując inne rozwiązania, niestety dość kosztowne, ale pozwalające zagrać Cyrusowi pełną gębą :)

Oczywiście PSX-R do wzmaka i cd to fantastyczny i oczywisty update. Kolejny olbrzymi update to sieć. Listwa i kable sieciowe, nawet nie jakoś bardzo drogie dają zadziwiająco genialne efekty. U mnie wpięcie do cd i wzmaka podstawowych kabli gigawata spowodowało przejście na druga stronę mocy. Update był porównywalny z wpięciem PSX-Rów. Przede wszystkim krystaliczny dźwięk, odczyszczony z szumów, bas zszedł baaardzo nisko ale jest sprężysty, genialna kontrola, wspaniała, gęsta i wypełniona średnica, powiększenie sceny, świetna lokalizacja, jeszcze lepszy efekt trójwymiarowości, po prostu bajka. Natomiast nie polecam wpinania takich sieciówek do psxrow, u mnie raczej bez zmian, może delikatne podczyszczenie.

Tak mi sie spodobało ze ostatnio zakupiłem do odtwarzacza dość drogą sieciówkę furutecha serie evolution II i to było genialne posuniecie :) niebywała plastyka dźwięku i wzmocnienie tego wszystkiego co pisałem wyżej. Furutecha (rowniez serie evolution) mam interkonekt. Te produkty są magiczne, jeśli tylko ktoś jest w stanie udźwignąć to finansowo to zachęcam do przetestowania.

Ciekawe jakie Wy macie doświadczenia z sieciówkami...

U mnie zupełnie wyeliminowały one cyrusowe mankamenty związane ze zbytnią przezroczystością średnicy i nie dość nisko schodzącym dołem. Dodały tez jeszcze więcej magii w górnych rejestrach, które tak urzekają w Cyrusie :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.