Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  248 członków

Cyrus Klub
IGNORED

Wzmacniacz Mission Cyrus Two i inne...

Rekomendowane odpowiedzi

A po zalogowaniu na brytyjskiej stronie Cyrusa nie znalazłeś takiego manuala? Jak nie ma to po prostu napisz z prośbą do nich żeby Ci przysłali - nie powinni robić problemu. Kiedyś o coś ich tam prosiłem i miałem pomoc bardzo szybko.

• 2 tygodnie później...

Witam

Czy Cyrus One polubi się z B&W 602.5 s3, źródłem Rotel RCD-02 i okablowaniem w postaci głośnikowego Kimbera 4PR oraz IC VDH The Name lub Chord CobraPlus. Przewiduje dalsze zmiany sprzętowe ale na razie Cyrus miałby grać w zestawieniu jak wyżej.

Pokój 20 m2, muzyka rock/gitarowa/elektroniczna.

Pozdrawiam

A po zalogowaniu na brytyjskiej stronie Cyrusa nie znalazłeś takiego manuala? Jak nie ma to po prostu napisz z prośbą do nich żeby Ci przysłali - nie powinni robić problemu. Kiedyś o coś ich tam prosiłem i miałem pomoc bardzo szybko.

no niestety, spodziewałem się takiej odpowiedzi i niestety trafnie: "There are no user serviceable parts inside a Cyrus product and any servicing or repairs should be carried out only by approved service agents or in the factory. I would recommend contacting your local retailer/distributor to arrange this if your PSX has developed a fault, as we cannot supply service manuals." Ale dzięki za zainteresowanie, pozdrawiam.
  • 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Witam, możecie mi polecić jakiś tuner radiowy najlepiej z pilotem który zagra na poziomie Cyrusa z linka powyżej i jeszcze jedno pytanie jak się mają nowsze modele tunerów radiowych firmy Cyrus czy nadal grają tak samo fajnym dźwiękiem?.

• 1 miesiąc później...

Kvist

Bardzo dziękuję za porady !

Faktycznie , zaraz po wrażeniach z Cyrus One , kupiłem zestaw Cyrus Two z PSX , Zdecydowanie poszerzyła się scena , także na głębokości , dobra lokalizacja i ogólny charakter cyrusowski pozostał . Może odrobinkę stracił na tzw drajwie basu , który w jedynce " był nieco wyraźniejszy , ale też grał bardziej środkiem bez rozwinięcia przestrzeni . Właściwie to jedyna znacząca różnica którą wychwyciłem . Cyrus 1i 2 , posiada ładne wzbogacenie środkowych i dolnych zakresów w energię i nasycenie , co jest trudno spotykana w innych wzmakach " . Drugi element wyróżniający , to duża prawdziwość barwy i naturalności ( czyli ; prawie prawdziwe instrumenty ) , które kojarzyły się jedynie z drogimi urządzeniami / nawet bardzo , o szczegółowości nie wspomnę , dla niektórych nawet może być za dużo / . Z dobrą , ciepłą i rozdzielczą sieciówką ( Acoustics Resorch pro2 ) i z dobrym towarzystwem , nie ma kompleksów w stosunku do drogich wzmacniaczy . Choć ze zmodyfikowaną końcówką Classe nieco traci na możliwościach , ale i cena 10x > wyższa .

Obecnie pozostał mi Cyrus Two bez PSX-a

A że współpracowały razem , sam wzmacniacz nieco szumi / buczy / ? .... Może dlatego , że kondensatory były używane z zasilacza , a nie ze wzmacniacza ? przez wiele lat ...

Pomyślałem o wymianie elektrolitów , choć nie wiem , czy sam dałbym radę to przeprowadzić ?... i czy załatwi to sprawę ?

Kiedyś przeczytałem i zapisałem ;

Kondensator PSU , Panasonic FC , transformator 500W /?/ , diody prostownicze , kondy 15000uF ( ale jakie ? ) , szybkie bezpieczniki cios 4A , transformatory NXT , ... BUV28A PSX /?/ .

Ale przyznam że niewiele mi to mówi .

Jeśli któryś z miłych kolegów posiada wiedzę i chęć przybliżenia tematu ; jak przeprowadzić taką modyfikację ? ( choćby podstawową ) ,

to poproszę o kilka praktycznych wskazówek , ( może namiar do kogoś kto się w tym specjalizuje ? ) )

myślę że na takim forum , może się to bardzo przydać ! ( choć nie wiem czy to nie temat do DIY ? )

Pozdrawiam

post-24196-0-51154400-1447262980_thumb.png

• 2 miesiące później...

Witam serdecznie

Chciałbym dołączyć do klubu. Może trochę przedwcześnie bo mój Cyrus 3 dopiero dziś ruszył w daleką podróż do mnie. W Polsce niestety długo szukałem i nie znalazłem. Później mały epizod z arcamem alpha, który grał pięknie ale niestety kwalifikował się do zwrotu.

Udało mi się wyrwać Cyrusa 3 w stanie określanym jako MINT za całkiem dobrą cenę. Uparłem się na ten model bo a) używam gramofonu. b) żona chciała z pilotem :) więc tylko 3 mi została.

Tak więc leci do mnie Cyrusek. Niestety golas bez pilota i PSX.

W pierwszej kolejności muszę dopasować pilota bo oryginałów nigdzie nie ma. Sprzedawca mówił że u niego współpracował z pilotami: Smart Control by One for All oraz tanim brzydkim Zapperem.

Ja myślałem o czymś takim http://www.ebay.pl/itm/Cyrus-System-Remote-Control-/252224410389?hash=item3ab9bf1315:g:Q8sAAOSwo3pWe-eZ. (Cyrus Avrs-7.2 System Remote Control)

Jednak jest to pilot, który powstał nieco później niż Cyrus 3 i nie mam pojęcia czy będzie z nim kompatybilny. Proszę pomóżcie.

z góry dziękuję

Ajwer

Kvist

Bardzo dziękuję za porady !

Faktycznie , zaraz po wrażeniach z Cyrus One , kupiłem zestaw Cyrus Two z PSX , Zdecydowanie poszerzyła się scena , także na głębokości , dobra lokalizacja i ogólny charakter cyrusowski pozostał . Może odrobinkę stracił na tzw drajwie basu , który w jedynce " był nieco wyraźniejszy , ale też grał bardziej środkiem bez rozwinięcia przestrzeni . Właściwie to jedyna znacząca różnica którą wychwyciłem . Cyrus 1i 2 , posiada ładne wzbogacenie środkowych i dolnych zakresów w energię i nasycenie , co jest trudno spotykana w innych wzmakach " . Drugi element wyróżniający , to duża prawdziwość barwy i naturalności ( czyli ; prawie prawdziwe instrumenty ) , które kojarzyły się jedynie z drogimi urządzeniami / nawet bardzo , o szczegółowości nie wspomnę , dla niektórych nawet może być za dużo / . Z dobrą , ciepłą i rozdzielczą sieciówką ( Acoustics Resorch pro2 ) i z dobrym towarzystwem , nie ma kompleksów w stosunku do drogich wzmacniaczy . Choć ze zmodyfikowaną końcówką Classe nieco traci na możliwościach , ale i cena 10x > wyższa .

Obecnie pozostał mi Cyrus Two bez PSX-a

A że współpracowały razem , sam wzmacniacz nieco szumi / buczy / ? .... Może dlatego , że kondensatory były używane z zasilacza , a nie ze wzmacniacza ? przez wiele lat ...

Pomyślałem o wymianie elektrolitów , choć nie wiem , czy sam dałbym radę to przeprowadzić ?... i czy załatwi to sprawę ?

Kiedyś przeczytałem i zapisałem ;

Kondensator PSU , Panasonic FC , transformator 500W /?/ , diody prostownicze , kondy 15000uF ( ale jakie ? ) , szybkie bezpieczniki cios 4A , transformatory NXT , ... BUV28A PSX /?/ .

Ale przyznam że niewiele mi to mówi .

Jeśli któryś z miłych kolegów posiada wiedzę i chęć przybliżenia tematu ; jak przeprowadzić taką modyfikację ? ( choćby podstawową ) ,

to poproszę o kilka praktycznych wskazówek , ( może namiar do kogoś kto się w tym specjalizuje ? ) )

myślę że na takim forum , może się to bardzo przydać ! ( choć nie wiem czy to nie temat do DIY ? )

Pozdrawiam

Sorry za brak odpowiedzi - bardzo rzadko zaglądam ostatnio no forum.

O modach nic nie powiem - nie jestem elektronikiem, nie znam się.

Dla mnie dwójka z psx'em to jeden z fajniejszych dźwięków za nieduże pieniądze, które miałem w domu. Gdybym miał wolną kasę i znalazł bardzo zadbany komplet z tego samego rocznika to nie bałbym się do tego wrócić. W połączeniu z Arcamem na RingDAD'u, z kolumnami na jedwabnej kopułce i celulozowej membranie (wtedy miałem szkockie Ruarki) grało to prześlicznie.

Pozdrawiam,

kvist.

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Panowie,

Czy Cyrus 8a i 8DAC (w wersji pierwszej) grają dokładnie ta samo? Gdzieś na forum wydaje mi się, że widziałem wpis że lepiej wziąć 8a, lecz kompletnie nie wiem jaka jest tego przyczyna. Będę wdzięczy za jakieś wskazówki.

• 2 tygodnie później...

Ciekawe ile jest warta 1 z pukpkiem i z papierami, właśnie się zastanawiam nad sprzedażą takiej jedynki :).

Obiektywnie, niedawno miałem taka okazję, 650 zeta. Taka okazję miałem też odnośnie 2 ale w kpl z PSX za 1400, przegapilem, do dziś żałuje.

Obiektywnie, niedawno miałem taka okazję, 650 zeta. Taka okazję miałem też odnośnie 2 ale w kpl z PSX za 1400, przegapilem, do dziś żałuje.

Sprzęt jest warty tyle ile chce zapłacić kupujący, ceny np na allegro są z dupy wzięte. Jedynkę w stanie fabrycznym kupilem w 2010 roku co prawda bez pudełka za 600 zl, to co pokazuje allegro, to paranoja, handlarze winduja ceny za szmelc po domniemanych renowacjach i malowaniach, tfu!

Hihi, Mario, a było sprzedawać? Miałeś mojego rodzynka :D

Miałem, docenilem dopiero jak sprzedawałem, jak patrzylem na zasluchanego i oszolomionego kupującego, niestety było za pozno. Ale kto wie, może wrócę do 1 lub 2 jeśli trafi się w unikalnym stanie.

Miałem, docenilem dopiero jak sprzedawałem, jak patrzylem na zasluchanego i oszolomionego kupującego, niestety było za pozno. Ale kto wie, może wrócę do 1 lub 2 jeśli trafi się w unikalnym stanie.

Niestety tak często bywa, że jak człowiek poszukuje swojego dźwięku to ma w krótkim czasie sporo sprzętu to gdzieś umyka esencja tematu audio, czyli słuchanie muzyki. Niektóre klocki sprzedawane są po prostu za szybko. Tak mi się wydaje.

A jeśli chodzi o sprzęt Cyrusa to jak dla mnie ze starszych sprzętów warte uwagi są tylko trzy modele: II+PSX, 3i oraz pierwsza 8 (oczywiście w miarę możliwości z PSX-r).

Pozdrawiam,Cyrusowców.

Jak mi wpadanie w ręce II+PSX to też kupię z sentymentu... kiedyś.

:-)

Niestety tak często bywa, że jak człowiek poszukuje swojego dźwięku to ma w krótkim czasie sporo sprzętu to gdzieś umyka esencja tematu audio, czyli słuchanie muzyki. Niektóre klocki sprzedawane są po prostu za szybko. Tak mi się wydaje.

A jeśli chodzi o sprzęt Cyrusa to jak dla mnie ze starszych sprzętów warte uwagi są tylko trzy modele: II+PSX, 3i oraz pierwsza 8 (oczywiście w miarę możliwości z PSX-r).

Pozdrawiam,Cyrusowców.

Jak mi wpadanie w ręce II+PSX to też kupię z sentymentu... kiedyś.

:-)

Masz racje, człowiek uczy sie na błedach, mam Sugdena Optima80, nie używam ale i nie sprzedam, bo grzech, Naima Naita3 tez grzech sprzedać, gdyby czs sie cofnął "Two" tez bym nie sprzedał. Graty stoją, jeść nie wołają:)

Mam pytanie do klubowiczów

Wyczytałem na forach że Cyrus bardzo ładnie zgrywa się z głośnikami dynaudio a z drugiej strony pojawiają się głosy o zbyt małej mocy i szczupłym basie

Mam dynaudio x12 i myślę o zakupie Cyrusa 8vs

Czy ten wzmacniacz rozrusza membranę muzyka rock z lat 70

Z góry dziękuję za wszelkie opinie

Dobry wieczór!

Właśnie stałem się posiadaczem wzmacniacza Cyrus 6A.

Jest nowy i zapewne musi się wygrzać.

I moje pytanie: ile czasu będzie dochodził do ostatecznej 'formy".

Pozdrawiam

Mm_x

Mam pytanie do klubowiczów

Wyczytałem na forach że Cyrus bardzo ładnie zgrywa się z głośnikami dynaudio a z drugiej strony pojawiają się głosy o zbyt małej mocy i szczupłym basie

Mam dynaudio x12 i myślę o zakupie Cyrusa 8vs

Czy ten wzmacniacz rozrusza membranę muzyka rock z lat 70

Z góry dziękuję za wszelkie opinie

Integrę kalkuluj od razu z PSX-R.

Mam 8vs z psx-r i starsze Vienna Acoustics Mozart. Jak czytałem kiedyś polecane połączenie, ale dla mnie nie jest ono tak do końca trafione. Brakuje mi większej świetlistości i żywości muzyki.Gra to zbyt spokojnie, a więc brakuje trochę uniwersalności.

Gdyby tylko wzmacniacz miał pokrętła barwy ,a tak zmusza do uważnego zestawienia całego toru audio i ciężko coś skorygować.

Psx-r dodaje precyzji ale można przez to odnieść wrażenie że ujmuje basu.

Słuchałem samego wzmacniacza u kolegi na unikatowych kolumnach Noble i grał znacznie dźwięczniej i lepiej niż u mnie. Sceną dorównywał znacznie droższemu wzmacniaczowi YBA, jedynie grał bardziej szorstko podłączony czinczem za 2 zł a Yba Audioquestem Blue Heaven za 1700zł.

Czytałem gdzieś opinie że Dynaudio pasują ale oprócz modelu 42.Ale czy to prawda. Trzeba samemu spróbować,bo dochodzi akustyka i osobiste preferencje.

Edytowane przez dzeus67
  • 2 tygodnie później...

Mam zamiar kupić cd cyrus (używany) do wzmacniacza heed obelisk si, ponoc polecane połaczenie

jaki model polecacie?

co to za model cyrusa daD3 - taki widziałem na alle

znam odniesienia do modeli wzmacniaczy 6a i 8a? ale w przypadku cd nie wiem czy to niski średni modekl w hierarchii cyrusa i kiedy był produkowany

Z góry dziękuję za pomoc

• 1 miesiąc później...

Mam zamiar kupić cd cyrus (używany) do wzmacniacza heed obelisk si, ponoc polecane połaczenie

jaki model polecacie?

co to za model cyrusa daD3 - taki widziałem na alle

znam odniesienia do modeli wzmacniaczy 6a i 8a? ale w przypadku cd nie wiem czy to niski średni modekl w hierarchii cyrusa i kiedy był produkowany

Z góry dziękuję za pomoc

Mam możliwość i przyjemność słuchania tego modelu u bliskiego kolegi. Czytałem, że żaden późniejszy Cyrus będący jego "niby" następcą już tak nie zagrał. DAD 3 długo jeszcze będzie się bronił. Ja jestem zachwycony jego analogowym brzmieniem. Po nim był już tylko dAD 7. Ten na Alledrogo nie jest w idealnym stanie i darowałem sobie zakup. Warto kupić dAD 3 w jak najlepszym stanie, docelowo wymienić laser i cieszyć się dźwiękiem. Lasery są na Ebayu. CDM 12.4. Potem możesz dokupić wzmak Cyrus IIIi i uśmiech nigdy nie zgaśnie na Twojej twarzy:)

kupię wzmacniacz Cyrusa 3 lub wyższy kolor czarny

Może ten ci się spodoba:

http://www.ebay.pl/itm/Cyrus-III-Vollverstarker-FB-BA-/222090685742?hash=item33b5a2ed2e:g:lQkAAOSwy5ZXC703

Mam możliwość i przyjemność słuchania tego modelu u bliskiego kolegi. Czytałem, że żaden późniejszy Cyrus będący jego "niby" następcą już tak nie zagrał. DAD 3 długo jeszcze będzie się bronił. Ja jestem zachwycony jego analogowym brzmieniem. Po nim był już tylko dAD 7. Ten na Alledrogo nie jest w idealnym stanie i darowałem sobie zakup. Warto kupić dAD 3 w jak najlepszym stanie, docelowo wymienić laser i cieszyć się dźwiękiem. Lasery są na Ebayu. CDM 12.4. Potem możesz dokupić wzmak Cyrus IIIi i uśmiech nigdy nie zgaśnie na Twojej twarzy:)

Może ten ci się spodoba:

http://www.ebay.pl/itm/Cyrus-III-Vollverstarker-FB-BA-/222090685742?hash=item33b5a2ed2e:g:lQkAAOSwy5ZXC703

Jaka jest różnica pomiędzy Cyrusem 3 a 3i ?

Jaka jest różnica pomiędzy Cyrusem 3 a 3i ?

Cyrusa 3 nie słuchałem, więc nie będę tworzył legend. Koledzy, którzy mieli lub mają Cyrusy, a mieli możliwość porównań, wybrali zestaw dAD3 + IIIi i te słyszałem z KEF-ami 104/2. Myślę, że taki zestaw niejednego słuchacza nawet dziś jest w stanie zadziwić. Lubię to stare analogowe brzmienie.

• 2 miesiące później...

Panowie, co polecacie jako zestawy do końcowki Cyrus XP. Budżet około 6 tysięcy, mogą być używki. Zastanawiałem się nad Dynaudio Focus-ami, aby mieć pod jednym dachem dwie najprzyjemniejsze kopółki świata :) Tioxid w Zollerach Solution i D28 lub podobną w Dynaudio. Cyrus będzie pracował jako końcówka do kina domowego zasilania z pre-out amplitunera (jeszcze nie wybranego). Generalnie w salonie będzie w większości chodził TV oraz kino domowe, do audiofilskiego stereo mam inny zestaw. Ma grać dynamicznie i przyjemnie dla ucha, bez rozkładania muzyki na detale pierwsze. Zależy mu na naturalnej ciepłej barwie, hiper-stereo rodem z Watersa nie jest wymagane. Muzyka oprócz kina głownie rock i pop.

Szukając info o Cyrusach trafiłem na artykuł w polskim Hi-Fi Choice 9/06. Dotyczy on zestawu Cyrus 8vs z zasilaczem Psx-r ,odtwarzacza Roksan Kandy Mk IIID aby było taniej niż z cd 8x Cyrusa i kolumn Dynaudio Audience 52.

Czy ktoś słuchał Cyrusów z tymi kolumnami?

Czy opis dźwięku nie jest zbyt optymistyczny w gazecie.

W gazecie napisali ze mamy do czynienia z systemem, który zbliża się do ideału,oferując brzmienie klasy Hi-End za cenę przystępną dla większości zwykłych śmiertelników. To jeden z najbardziej niezwykłych systemów marzeń na jakie trafili i najtańszych cenowo jeśli idzie o dźwięk klasy Hi-End.

Hiper-stereo rodem z Watersa bardzo mi się podoba i do takiego grania raczej będę dążył.

Edytowane przez dzeus67
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.