Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  248 członków

Cyrus Klub
IGNORED

Wzmacniacz Mission Cyrus Two i inne...

Rekomendowane odpowiedzi

>broy, 6 Paź 2007, 23:21

>CD6 i 8SE - skoro mają mieć lepsze transporty to dobrze, bo te obecnie montowane w 6s/8x chyba nie

>są najlepsze

Nie przeceniam znaczenia samego transportu w cedeku, ale rzeczywiście te montowane w cyrusie oględnie mówiąc nie odpowidają klasie tego sprzętu :-)

Witam

Wczoraj wygrałem na allegro Cyrusa Two i mam pytanie odnośnie tego oto egzemplarza: http://www.allegro.pl/item250766424_mission_cyrus_2_wzmacniacz_hi_end.html

A mianowicie - co to jest to "oczko" umiejscowione na panelu z prawej strony w górnej części?

Wygląda jak wyjście słuchawkowe, a z tego co wiem Cyrusy Two nie miały tego udogodnienia. Oglądałem zdjęcia cyrusów na angielskim ebayu i żaden nie miał tego "oczka". Może ktoś z was spotkał się z takim dziwnym egzemplarzem?

Z góry dziękuję za odpowiedź

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Wiim Pro Plus | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

Sz@tynbury, 7 Paź 2007, 17:42

>Wczoraj wygrałem na allegro Cyrusa Two i mam pytanie odnośnie tego oto egzemplarza:

>http://www.allegro.pl/item250766424_mission_cyrus_2_wzmacniacz_hi_end.html

>A mianowicie - co to jest to "oczko" umiejscowione na panelu z prawej strony w górnej części?

>

>Wygląda jak wyjście słuchawkowe, a z tego co wiem Cyrusy Two nie miały tego udogodnienia. Oglądałem

>zdjęcia cyrusów na angielskim ebayu i żaden nie miał tego "oczka". Może ktoś z was spotkał się z

>takim dziwnym egzemplarzem?

Było kilka wersji 'dwójki'. W jednej z nich było wyjście słuchawkowe.

There are only two kinds of music - good and bad.

- Duke Ellington -

> abtman, 7 Paź 2007, 16:57

Ja nie robię interesów na audio. Nie muszę, ale jeśli chcesz mogę Ci powiedzieć, w którym sklepie można go kupić, bo rzeczywiście jest na sprzedaż. Poprzedni właściciel zamienił go na dacxp

Dzięki

Też mam nadzieję, że nie był grzebany. Pytałem się wcześniej sprzedawcy - powiedział, że na 99% wszystko jest oryginalne. Stan wizualny jest taki sobie ale najważniejsze jest to czy z elektroniką jest wszystko OK. Chciałbym jeszcze coś zdziałać w kwestii źródła i nie wiem czy zostawić sobie Philipsa 960 i za jakiś czas zlecić tuning jakiemuś forumowemu specowi od Philipsów (po dobrym tuningu podobno gra wyśmienicie), czy sprzedać go i od razu kupić sobie za te pieniądze coś co zagra lepiej od niego. Najpierw posłucham jak się zgrają wszystkie elementy, później podejmę odpowiednią decyzję.

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Wiim Pro Plus | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

• 2 tygodnie później...

dave37

Niby można przemalować ale dla mnie wygląd nie jest ważny, niech sobie będzie odrapany. To tak jak ze starszymi osobami - przygarbione sylwetki, pomarszczone twarze, ale ze względu na swoje doświadczenie życiowe zasługują na szacunek :)

Wciąż czekam na wzmacniacz gdyż poprzedni właściciel dopiero co wrócił z wojaży po górach i wszystko się troszkę opóźniło. Pojutrze Cyrus powinien być już u mnie.

Czytałem o tym, ale na razie mam inne wydatki niestety i w najbliższym czasie nie przewiduję zmian. Gdy już zmienię sobie samochód, pomyślę nad ulepszeniem/wymianą odtwarzacza CD i kupnem standów, gdyż moje obecne kolumny stoją na starych kolumnach :). Cyrusa powinienem mieć za kilka dni.

• 2 tygodnie później...

co ciekawsze sa to slotowe napędy made in teac ( takie jak w Classe )

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Od siebie dodam:

Cyrus III -fenomenalne granie! (na audiowave 141).

Stereofonia, detal, tempo i pazur o jakich ani creek 4330mkII ani MFA1 czy NAD352 można pomarzyć moim zdaniem (te sprawdziłem bo były moją własnością).

Zamienniłem na cyrusaIIIi którego chwalą i co?

i nic... typowe angielskie flaki z olejem ;)

To samo co trzy wymienione powyżej może z lekko zmienionymi proporcjami.

Ale tych co lubią poczuć atmosferę sali koncertowej radzę posłuchać III tak często opluwanej za "niebrytyjskie" granie.

Poluję na dobrze zakonserwowany egzemplarz.

Czy ktoś z kolegów jest zainteresowany integrą Cyrus 8vs? W związku z budową monobloków na icepowerze będę potrzebował preampa i integra nie jest mi już potrzebna. Pytam zanim wystawię na allegro. Sorry za prywatę, ale sądzę że na temat. Aha: cena 3 kzł.

Na pewnej stronie jest ogłoszony Cyrus III za 1100zł.

Mój przyjdzie we wtorek przy dobrych wiatrach. Jeśli się tak stanie, będzie to moja najdłużej realizowana transakcja - bity miesiąc i pół :)

Pozdrawiam

kaziq >>> To co napisales o Cyrus III i jego nastepcy IIIi to kompletne banialuki( bez obrazy) bo jak mozna porownywac III do legendarnego juz wzmaka IIIi ktory to pod kazdym wzgledem bije na glowe poprzednika!

Jest mocniejszy o cale 30 W ma balans i dzwiek bardziej szczegolowy ,kontrolowany ,wyrafinowany a przy tym hektary przestrzeni.

Ogolnie mowiac mialem oba urzadzenia u siebie w domu i jeszcze jeden wzmak ze stajni Cyrusa wiec wiem co pisze i nie jest to tylko moje zdanie a wielu osluchanych ludzi przebywajacych u mnie na odsluchach.

Zestaw Cyrusa ktory posiadalem przeszlo 1,5 roku bronil sie przy tak drogich urzadzeniach ku mojemu i znajomych zdziwieniu iz nawet nie myslalem o jego zmianie.

Dodam tylko ze wzmak Cyrus IIIi + PSXr rozjechal piec Elektrokompanieta ECI-1 jak walec drogowy nie pozostawiajac mu zadnych szans.

Oczywiscie trojka to fajny wzmak tyle ze troszke slabowity i nie tak szczegolowy a w przekazie wcale nie rozniacy sie od reszty stada Cyrusa tyle ze mniej wyrafinowany.

Dokonujac porownan wykorzystywalem kolumny SF Minima Amator ,SF Minuetto,Thiel CS 0.5,JML 906 Signature oraz AN -J/Sp przy tym dodajac zewnetrzny DAC tak do CD dAd1 jak i transportu Audiomeci po tuningu zegara wiec wylapanie roznic bylo dziecinna igraszka.

robix

Chyba dołączam do grona fanów. Od dzisiaj mam Cyrusa ONE. Stan jest bardzo dobry i pięknie gra, wręcz studyjnie. Wszystko jest dla mnie perfekt, choć może napęd w basie mógłby być bardziej żywiołowy. Czy cyrus TWO jest jeszcze lepszy?

Pierwsze wrażenie jak go dzisiaj podłączyłem było ciekawe. Słyszę co jest do wuja wacława! Wszystko daleko bardzo daleko i scena nie rozszczepiona. Okazało się że chwileczkę, się nagrzał w kilkanascie sekund i banan na twarzy. Mało co nie wysłałem kuponu, szczęście się w czas zorientowałem że nie mam kuwety pod fotelem. Może trochę przesadzam, ale atmosfera jak w studiu nagraniowym.

Witam

Wzmacniacz wreszcie do mnie dotarł. Od kilku dni słucham go na słuchawkach z trzema różnymi CD (Marantz CD-73, Sony CDP-790, Tchnics SL-PG490. Kabelki to bardzo stare zwykłe czincze. Luxman L-430 i Cyrus Two grają w podobny sposób - spójnie i gładko (szczególnie w średnicy). Cyrus chyba jest trochę jaśniejszy. Ma także sporą przewagę w kilku aspektach. Ma lepszą przestrzeń, szczególnie głębię. Luxman stawia pierwszy oraz dalsze plany blisko siebie. Cyrus ma lepszą rozdzielczość - poszczególne dźwięki nie zachodzą na siebie i mimo tego że japończyk w swojej cenie pd tym względem prezentował wysoki poziom, różnica jest odczuwalna. Bas bardzo podobny do tego z Luxmana. Nie trzęsie ścianami ale jest lepiej kontrolowany i zróżnicowany. Średnica jest na prawdę magiczna. To właśnie ona oraz przestrzenność dźwięku dają uczucie największych zmian na + w stosunku do Japończka. To są jedynie pierwsze spostrzeżenia "na gorąco". Więcej będę wiedział gdy wepnę Cyrusa w docelowy system i wreszcie będę mógł posłuchać go z kolumnami.

Sz@tynbury, 27 Lis 2007, 23:32

Nie chcę Cię martwić, ale słuchawki są napędzane osobnym układem i nie sposób na podstawie odsłuchu przez słuchawki rozstrzygać o właściwościach integry. Tym nie mniej zapewniam Cię, że to dobrze - np. 8vs jest sam w sobie znacznie lepszy niż jego skądinąd niezłe wyjście słuchawkowe.

Cyrus Two z PSX jest nieporównywalnie lepszy od One też świetnego). W jedynce trochę brakuje skali, choć ma wszystkie zalety tzw. angielskiego brzmienia na czele ze świetnym wokalem najlepiej nim grać na monitorach). To daje mu przewagę nad każdym wynalazkiem z tzw. dużej firmy. Natomiast Two + PSX, to kompletny piecyk mogący zagrać każdą muzykę - także rockowa, do której sie świetnie nadaje. Cyrus III jak dla mnie, to zupełnie inna konstrukcja i zupełnie nie w mój deseń. W trójce scena ucieka daleka, brak pazura i wykopu, jest za delikatny i za mało angażujący. Wg mnie Two z PSX może być nawet wzmacniaczem na całe życie - jedyny mankament, że wtedy jeszcze nie wyposażali wzmacniaczy w piloty.

Czy po cyrus 2 z PSX można się spodziewać większej rozdzielczości jak w cyrus 1? Cyrusek 1 fajny, tylko że najlepsze efekty na moich kolumnach są jeżeli kurek nie przekracza 1/10 skali :) Także trzeba słuchać w nocy, lodówka i piec wyłączone :P Producent podaje taki sam stosunek sygnał szum dla tych dwóch modeli to jest 86dBA, w nowszych już jest więcej, ale parametry techniczne przeważnie bywają złudne.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.