Skocz do zawartości
IGNORED

Vintage i classic audio

stefanB

Rekomendowane odpowiedzi

>Marek-41, 2 Lip 2008, 20:30

myślę, że Redaktor miał na myśli tuning typu : zmiana tranzystorów na lepsze, wymianę kabla sieciowego (bo przecież oryginalny to taki cieniutki od lampki, kompletnie nie audiofilski), gniazd głośnikowych na nowsze itp itd.

Ja w swoim vintage nie zamierzam nic zmieniać dopóki nie będę musiał po prostu zastąpić zużytego elementu innym (oby nigdy to się nie stało)

Wracając jeszcze do kwestii wieku, dzisiaj byłem z wizytą u swojego dostawcy (jedna z największych drukarń na świecie),który chełpił się amerykańską maszyną drukarską z przed 45lat "niesamowite, to ciągle działa i jak drukuje" ja jeszcze dodałem - i jak wygląda :-)

Stafan B>>>

Niestety, nie mam pojęcia ile par RS 2,5 wyprodukowano ? Ale... to ciągle fantastyczne kolumny !

Serdecznie zapraszam na odsłuch!

2,5 to "malutki" brat RS 4,5, co widac poniżej.

Z tym, że 4,5 to już "bomba" na dole (2x30 i zasięg do 24 Hz). Prawdopodobnie musiały grać koniecznie z zewnętrznym crossoverem (podobnie jak najwyższe modele). RS 2,5 mogą się obyć bez niego.

Niedługo będę miał okazję porównać ich brzmienie z równie kultowymi Renaissance 90. Młodszymi o kilkanaście wiosen. Ale i tak zbliżającymi się do pełnoletności.

Boję się obstawiać na cokolwiek...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Niestety - Espilony poszły do W-wy... za grosze. Ale, nic to !

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Redaktor

2 Lip 2008, 20:12

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 1826 / 1601 / 0

I wiecie, co mi jeszcze przyszło do głowy? Sprzętu vintage, w odróżnieniu od sprzętu "grat", nikt nie ośmieli się apgrejdować. Jego się z pietyzmem przywraca do maksymalnie pierwotnego stanu. Dotyczy to zarówno audio, jak i samochodów. Tuning starego jaguara? Wolne żarty. Tuninguje się nowego forda fiestę.

Zbyt ryzykowne to twierdzenie. Czy Pioneer PD 71/9300 ktorego mam po tuningu to grat? Wolne zarty cytuac autora wpisu. Czy FineArts A 9000 ktorego tuningowal lete to takze grat? Przyklady mozna mnozyc. Pozdrawiam.

• Redaktorzy

"myślę, że Redaktor miał na myśli tuning typu : zmiana tranzystorów na lepsze, wymianę kabla sieciowego (bo przecież oryginalny to taki cieniutki od lampki, kompletnie nie audiofilski), gniazd głośnikowych na nowsze itp itd."

Oczywiście. Przyznam, ze stwierdzenie było ogólne, i jak zwykle są od neigo wyjątki, na przykłąd cała seria apgrejdów LP12, w tym niefirmowe. Jednak ogólna zasada jest taka, że spzreętu, który zdobył miano kultowego, się nie "grzebie", najwyżej naprawia i serwisuje. Jest takie przykład: stare końcówki mocy Quad 405, kultowe właśnie. Jedna firma wypuściła gruntowny upgrade, gdzie wymieniano niemal wszytko, z tranzystorami mocy włącznie. Nie chwyciło, opinie były jasne: "to jest co innego".

mike1973, 6 Lip 2008, 13:12

>Witam panów. Chciałbym zapytać czy ktośz panów miał może jakiś kontakt ze wzmacniaczami firmy

>MARCONI.

Jakieś 20 lat temu miałem taki wzmacniacz-PATHE MARCONI.

przepraszam za jakość zdjęć ale zrobiłem je na szybko telefonem. pytam o ten wzmacniacz dlatego że nic o nim nie wiem a liczyłem że grono kolegów takich jak wy zajmujących się tego rodzaju sprzętem cokolwiek mi powie o tym wzmacniaczu. Mój kolega chce go kupić i się zastanawiamy jaki to może być przedział cenowy jaki był kiedyć i co był wart dźwiękowo ten wzmacniacz. Za wszystkie dobre podpowiedzi z góry dziękuję

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mike1973>

garsc danych

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak to też jest Pathe Marconi ale wygląda na to że wiele nazw miał tez wzmacniacz. Wygląda na to że ma 22 waty i bardzo dobrze bo będzie napędzać Kefy Q15. 91DB sprawności i 22 waty mocy w zupełności wystarczy. Mogę napisać że kameralistyka i jazz w małych składach gra świetnie. Do rocka trochę mniej bo chociaż bas bardzo ładny dźwiękowo i nawet dosyć nisko nie boi się schodzić to rytmika i wykop raczej stonowane. Jeszcze raz dzięki za informacje. Pozdrawiam wszystkich.

Jak jakosciowo wypada ten Nordmende?

Trzyma sie? Bo na allegro ktos takiego wystawil i z wygladu mi sie spodobal, ale jak wiadomo, wyglad to nie wszystko:) i ile taki moze kosztowac "na oko"?

Dla Universum produkował tę linię Goldstar.

Fonika robiła dla francuzów wzmacniacze wg dostarczonej przez nich dokumentacji.

Przy okazji, polskie classic audio; PA-428

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

sorry, Nordmende. Nordmende, Uniwersum, Palladium- były to tanie firmy z niemieckich domów towarowych, które zamawiały usługowo u różnych producentów wyroby ze swoim logo. W latach siedemdziesiątych było to jeszcze stosunkowo przyzwoite wykonanie.

Nie wiem jakie miejsce zajmował jakościowo w audio Thomson ze swoimi brandami(Continental Edison,Pathe Marconi, Brandt)zamawiający w Polsce wykonanie różnych urządzeń, ale przypuszczam, że stosował podobną politykę

Tuningi w urządzeniach classic audio to nacechowane brakiem pokory barbarzyństwo. Całkowicie zgadzam się z redaktorem.

Ponadczasowa sława danego urządzenia zwykle wzięła się właśnie z tego, że autorowi udało się "skomponować" coś wyjątkowego.

Zerknięcie do środka wielu kultowych urządzeń bywa zaskakującym potwierdzeniem słów Matti Otali: "Nie ważne kiedy. Nie ważne jak. Ważne by zrobił to facet, który ma czuja."

Ja bym jeszcze dodał- i potwierdzeniem istnienia piewiastka niemierzalnego, może wpływu przypadku, a na pewno rzadkiego talentu do "układania" dzwięku. W każdym razie komuś wyszło i poprawić trudno.

"Przeterminowany" schemat, jakieś- nawet nie metalizowane 5% rezystorki, kondensatory bez złotych napisów, blaszane RCA. Solidnie wykształconemu diy-owi aż się rwą ręce by "przywrócić" to urządzenie audiofilskiej współczesności. Nawkładać BG, jakiś rikenów, tranzystorów o kosmicznej częstotliwości granicznej. Tak łatwo poprawić analityczność, precyzję, zmniejszyć mierzalne szumy.

I utracić wszystkie pozostałe znamiona wielkości.

Choćby wspomniany staruch Quad- on niby nie powinien dobrze grać, a jednak gra.

Należy pamietać też o wielu korzystnych uwarunkowaniach tamtych lat, które stworzyły niepowtarzalne możliwości dla audio- o nieistniejących już ogromnych nakładach na prace badawcze, o wojnie koncernów. Czy o pogorszeniu jakości brzmienia podzespołów (nawrót do topologii New Old Stock nie jest przypadkiem);Ale to dłuższe opowiadanie.

Upgrade zwyczajnego vintage zwykle daje dobre efekty, jeżeli robi to człowiek z głową. Uzyskamy słyszalne polepszenie brzmienia. Jednak jest to ujęcie czysto użytkowe. W ujęciu kolekcjonerskim to barbarzyństwo.

Mam kolegów, którzy ściągają oryginalne żaróweczki ze stanów za sporo kasy, mimo nowego odpowiednika kosztującego złotówkę

• Redaktorzy

"Nordmende, Uniwersum, Palladium- były to tanie firmy z niemieckich domów towarowych, które zamawiały usługowo u różnych producentów wyroby ze swoim logo. W latach siedemdziesiątych było to jeszcze stosunkowo przyzwoite wykonanie."

Byliśmy Chinami Europy, i to nawet z podobnych powodów: porządne wykonanie, tania siła robocza. Tylko o ile Chiny potrafiły pogodzić polityczny komunizm z ekonomicznym myśleniem, naszym władcom nie zmieściło się to w małych główkach.

Przedstawiam moją ślicznotkę:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

To ja dodam zdjecie mojego najciekawszego chyba sprzetu:) sorry za slaba jakosc zdjecia

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kopczas, bardzo fajna ta yamaha. Niedawno na allegro ktoś wystawiał CR 3020 i to dopiero jest coś :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.