Skocz do zawartości
IGNORED

Tanie limuzyny?

Marek68

Rekomendowane odpowiedzi

Moi znajomi blacharze jeżdżą od lat wyłącznie Mercedesami dieselami. W124 200D, 250D. O ile 200D to wg mnie za mało jak na tę masę, to już 250D, a zwłaszcza 300D - palce lizać. Za rocznik 90-93 można spokojnie zmieścić się w 3500/4000 Euro. Jeden znich teraz się przerzucił na okularnika 290TD z 1997 roku. Wyposażony maksymalnie (ze skórą, nawigacją, webasto, automat) kombi wyszedł go 36 tys. zł. Nieźle - uważam.

290 Td i nowe CDi nieźle chodzą, stare 200, 250, 300 D, TD słabowite jak dla mnie ale może i bardziej bezaawaryjne jak te nowe :) Co do Alf to są straszetnie awaryjne niezależnie czy stare czy nowe ;-)

BMW320 - piękne i tanie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zyzio

No właśnie - ja spodziewałem się czegoś podobnego do Twoich przypuszczeń. A tu nie! CDI jeżdżą dzielnie i nie proszą o remont. Podejrzewam jednak, że kłopoty zaczęłyby się przy bardziej ekstremalnych przebiegach niż 300-400 tys. km Z tym, że komu z nas to grozi?

Od lat mam nadzieje na powroc Alfy do stanow. Kiedys, (podobnie jak dzisiaj BMW/Mercedes/Porsche/Volvo) mieli tez zorganizowany odbior w Europie w polaczeniu z Alitalia, ale wloska logistyka nie pofunkjonowala za dlugo, a niedlugo potem Lancia/Fiat/Alfa pozegnaly stany, lub moze to bylo odwrotnie. Teraz niestety pozostalo praktycznie jako racjonalny program tylko coraz brzydsze, coraz bardziej koslawe i nieproporcjonalne BMW, ktore w tym roku kupilem juz po prostu z prawdziwa niechecia, ale z pewna logika. I komu przeszkadzalaby nowoczesna, fabryczna replika/wersja powyzej zamieszczonego przeze mnie unikatu?

josef - ładne i niezawodne auto. Bardzo tanie. Mocny silnik, pełne wyposażenie, marka. 10 letnia 320-ka jest bardziej niezawodna niż nowy Fiat czy Peugeot (chociaż sam unikam starych). Silnik 2.0 to jeden z najlepszych silników BMW, nawet dziś.

Z dresami kojarzy się wiele samochodów, min. Audi, 126p, VW, ale na mnie to wrażenia nie robi.

No i jeszcze jeden plus: można niezłe laski wyrwać. Jak będę starym dziadkiem to kupię Poloneza. Albo Mercedesa. Na razie wolę trochę poszpanować. Bym był zapomniał, bagażnik duży ma.

Po za tym dresa można łatwo rozpoznać. Dres nosi, jak byś nie zauważył.

spokojnie :)

autko niczego sobie - chodziło mi tylko o typowe umiłowanie osobników w dresikach tzn. ABSów do tej marki - białe BMW z neonami od spodu i z głośnym umc umc to piewsze co się nasuwa

Najpierw może tak:

BMW to świetne auta. Zawieszenie. Układ kierowniczy. Praca skrzyni biegów. Silniki R6.

W Polsce pojawiają się jednak conajmniej dwa duże problemy z ich użytkowaniem:

1. Spaprany wizerunek - w burackim herbie każdego dresa jest śmigiełko (jeżeli jeszcze nie posiada BMW, to na pewno ma zamiar)

2. Stan naszych dróg - odbija się bardzo negatywnie na bardzo dopracowanych zawieszeniach i układach kierowniczych

Dlatego właśnie Polak nie będący dresem, a rozważający zakup porządnego auta, częściej wybierze Mercedesa albo Audi. Ponieważ i tak nie ma za bardzo gdzie jeździć, to bardziej od wyrafinowanej techniki liczy się niezawodność i komfort. Takie realia.

Jazz :-)

A można wiedzieć jaki to model sobie zafundowałeś z taką niechęcią?

Modele poniżej serii 5 pewnie nie zaszczyciłeś choćby spojrzeniem? :)

Myślę, że najbardziej pasowałaby Ci seria 6. IMO jedyny (możwe oprócz serii 1) udany model BMW Chrisa Bangle'a.

Tomek7776

HeHe!!! Celowo użyłem akurat takiego sformułowania licząc na odzew! I dobrze!

Odpowiedź nie jest prosta. Otóż sytuacja w czasie się zmieniała. O ile ukierunkowanie produkcji pod konkretną grupę odbiorców do połowy lat 90-tych jeszcze funkcjonowało, to już dziś właściwie (od strony filozofii produkcji) tworzy się auta mające trafić do każdego (jeszcze zostały slogany reklamowe, ale to już "prawie" tylko slogany). Co się z tym wiąże? Ano to, że w stosunku do dziś wyprodukowanych aut Mercedesa, Audi i BMW raczej nie można powiedzieć, że któreś z nich jest bardziej wyrafinowane od innego. Globalizacja Panie, wywiad gospodarczy, itp. Żadna z tych marek nie może już uzyskać wyraźnej przewagi w zaawansowaniu produktu. Dlatego rywalizacja przeszła raczej na sprzedaż, opanowanie rynków zbytu, poprawianie wizerunku i sytuacji finansowej firmy.

Kupilem wiec 530 benzynowy i w dodatku moze cie to zdziwi, kupilem tym razem kombi (z napedem na 4 kola-innego nie ma na rynek usa), glownie poniewaz potrzebuje nieco wiecej miejsca. Cholery mozna dostac z malymi dewiacjami od standardowych opcji na rynek amerykanski. Te samochody sa tak wewnatrz ciemne, chcialem kawalek jasnego drewna (dostepne jako opcja w Europie za te sama cene), ktore i tak juz jest, ale w kolorze ciemnym i dupa blada poniewaz niemiec nie moze przeprogramowac zamowienia i wyjac listwy o innym kolorze. Mialem wspaniala trojke 2004/330, ale ja sprzedalem, natomiast samochod byl jezeli chodzi o proporcje b. ladny. Obecna piatka jest dla mnie czysto praktycznym kombi. Szostka, nie to za te pieniadze i przede wszystkim nie masowo produkowany samochod, ponownie za te pieniadze. No i ten cholerny tyl i znowu brak mozliwosci zmain od wersji standardowej w stanach. Czekam na inny model, w czerwcu przyszlego roku od innego producenta, gdzie kazde zamowienie jest traktowane w trybie indywidualnym. Obejrzalem Mercedesa 350 kombi, ale to naprawde jakis zart gabarytowy. Audi nie ma odbioru w Europie, chociaz wnetrza maja wg mnie piekne w kontrascie do BMW. VW to nie dla mnie ze wzgledu na przedni naped. Technologicznie wszystko juz jest tak zblizone, ze nie ma tutaj zasadniczych roznic.

• Redaktorzy

ceny nie znam, ale limuzyna jest to na pewno: nowa Pabieda:

Ukryta Zawartość

post-2651-100006836 1170269391_thumb.jpg

post-2651-100006837 1170269390_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

cd.

Ukryta Zawartość

post-2651-100006833 1170269395_thumb.jpg

post-2651-100006834 1170269394_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

• 3 miesiące później...

Dawno mnie tu nie było bo zająłem się chwilowo czym innym - tak więc powrót kuchennymi drzwiami. Kupiłem używaną Vectrę - jakoś mam do tego auta przekonanie po grudniowym rolowaniu w służbowej Vectrze, gdy wyczołgałem się przez okno wstałem otrzepałem się, skonstatowałem że nic mi nie jest a potem powiedziałem k...., gdy zobaczyłem co zostało z samochodu. Tym razem też kombi (trzeba gdzieś wozić te psy i wózek:), tyle że wersja sport, motorek 2.5 V6 i parę mniej lub bardziej użytecznych sprzętów na wyposażeniu. Mam nadzieję że będzie się dobrze sprawować. Aaa... i jeszcze dla pań;) z wierzchu czarna blacha, w środku jasna skórka:)))

• 2 lata później...

Kupiłem BMW i to jest to. Kiedyś sam naśmiewałem się z dresów. Dziś "założyłem" go sam i jest mi wygodnie + szybko. Posiadacze nowych samochodów nie tak całkiem tanich marek mogą pocałować w ...... moją babcię z Bawarii. Polecam, może i Wam uda się upolować to cudo.

• 1 rok później...
  • 1 miesiąc później...

Marek68, 27 Mar 2008, 20:27

>Kupiłem BMW i to jest to. Kiedyś sam naśmiewałem się z dresów.

Bo to pozadnie wykonane auta. Bynajmniej te z robione przed 95r. Niesety po wejsciu siodemki E38 i piatki E39 bylo juz gorzej. To juz nie to co E32 czy E34.

?👈

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.