Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny - Wasze konstrukcje DIY

Rekomendowane odpowiedzi

Father_PiO te twoje głośniczki koaksjalne są bardzo sexi. Rownież proszę, jak będziesz miał czas o garść informacji na ten temat. Pozdrawiam

Wrzucę, wrzucę. Jak się zbiorę do mierzenia ;-) Na razie grzebię we wzmaku forumowego kolegi, a potem mam modyfikację dipoli w harmonogramie.

A właśnie... Kapelli, nie chcesz mieć dipoli? Chodzi mi o podejście: czy Twoje myślenie jest "zamknięte" do kolumn pudełkowych, czy byłbyś skłonny spróbować OB? Zrobiłbym Ci. Dipole mnie strasznie jarają :-)

Nie chce żadnych cudów dipolowych ;)

Normalne kolumny...

Najchętniej posłuchałbym w jednym pokoju obok siebie SB Acoustic, Daytonów, Founteków i Usherów ;)

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Ok, zrób jak chcesz. Ja tam do pudełek nie wracam, bo tą przepaść jakościową można przekroczyć tylko w jedną stronę, powrotu do podbarwień i dudnienia nie ma.

Czy jest jakiś projekt OB do pokoiku 10m2 ?

Dość karkołomne zadanie. Bez mocnego wytłumienia kilku ścian się nie obejdzie. Szczególnie za kolumnami.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Czy jest jakiś projekt OB do pokoiku 10m2 ?

Nie słyszałem o gotowym, ale ja chcę spróbować zrobić odgrody do komputera - "biurkowe" (mam pokój 9 m kw). Na razie nic nie mówię więcej, bo to odległa przyszłość. Nie chcę pisać na forum o pomysłach, które mogą nie zadziałać. Ale jeśli chcesz, to napisz do mnie na PW.

Father_Pio,

chociaż jak pokażesz jakiś fajny design to kto wie ;)

Chcę żeby to wyglądało też ładnie a nie straszyło po prostu

Edytowane przez kapelli

Szukam czegoś tak żeby na same przetworniki wydać między 1000-1500 zł.

...

Czego szukam - kolumna do pokoju 25m. Sufit wysoki 3,2 metra.

...

Oczywiście najpiękniej ma brzmieć fortepian.

Ciężka sprawa. Mnie niedawno (przy okazji dyskusji

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) oświeciło w kwestii fortepianu - fakt że jego alikwoty, zwłaszcza dolnych klawiszy, nie są dokładnymi harmonicznymi (całkowitymi wielokrotnościami) tonu podstawowego tylko trafiają nieco wyżej (struna staje się tak jakby krótsza dla alikwot) ma ciekawe implikacje. Głównie taką że głoszona przez wielu teza o nieszkodliwości zniekształceń harmonicznych na basie jest nieprawdziwa. Zdudnianie się alikwot fortepianu z harmonicznymi głośnika może powodować nienaturalność brzmienia tego instrumentu odtwarzanego z głośników.

Z pomiarów zniekształceń na basie wiadomo z kolei że między np. 18-tką a wooferem 26cm jest przepaść w ilości harmonicznych przy np. 80Hz. Dlatego właśnie ceniącym brzmienie fortepianu sugerowałbym raczej kolumny na większych wooferach. Niestety czegoś takiego nie da się zrobić tanio i dobrze.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość Cadam

(Konto usunięte)

A co ze zniekształceniami intermodulacyjnymi na niskich częstotliwościach, których poziom jest też wysoki, a ucho bardziej na nie wrażliwe?

W powyższym wywodzie właśnie zakwestionowałem obiegową mądrość o słabej słyszalności harmonicznych. Dudnienia to zresztą ciekawa rzecz, jako że są, było nie było, odejściem od idealnie widmowej natury słuchu człowieka.

Intermodulacja - jest ona mocno skorelowana z harmonicznymi, jako że przyczyną obu jest nieliniowość. Dlatego jeżeli zadbamy o jak najmniejszą ilość harmonicznych, przy okazji niejako dostaniemy mniej intermodulacji.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

chociaż jak pokażesz jakiś fajny design to kto wie

Oczywiście, już lecę, przecież nie mam nic innego do roboty! Kawkę też podać?

Mam pytanie. Jaki głośnik niskotonowy polecilibyście do obudowy zamkniętej. Oczywiście taki około 25cm. Na głośniki niskotonowe mogę wydać 1000-1200pln. Odgrody mnie nie interesują.

Pozdrawiam

Opcjami dość bezpiecznymi, choć jak zwykle nie gwarantującymi udanego projektu, są Seas L26RFX/P, Dayton RS270-8 (bez ekranowania) i Scanspeak 26W8534G00.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Witam wszystkich, dla Diy'owców wrzucam link moim zdaniem wart chwili uwagi lub dłuższej uwagi, jest tam kilka różnych projektów Pana Sumiyamy ;), wątek może jakich wiele ale może ktoś znajdzie coś dla siebie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może to i nie kolumny, ale będą stały tuż obok ;)

Ukryta Zawartość

post-23645-0-14462100-1383673926_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może to i nie kolumny, ale będą stały tuż obok ;)

fajne pionki, a gdzie figury?? no i wystarczyło zrobić osiem czarnych ;) Edytowane przez audiophill666
  • 2 tygodnie później...
Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Szukam głośnika na dolny środek w układzie 4-drożnym, do partnerowania 2-calowej kopułce średniotonowej w paśmie 200-1000 Hz.

Wymagania: 8 cali, efektywność w podanym paśmie minimum 94 dB, rozsądna cena, miła dla oka aparycja :-)

Będę wdzięczny za wszystkie sugestie, kierunki poszukiwań, oferty sprzedaży (na PW) - w ogóle wszelkie przydatne informacje.

moze Beyma 8P300Fe?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez meloV8
  • Pokaż nowe odpowiedzi