Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny - Wasze konstrukcje DIY

Rekomendowane odpowiedzi

Próbował ktoś robić ten projekt www.diyaudio.com/forums/multi-way/178183-opus-mini-loudspeaker.html ? Mam go poskładanego od kilku dni i mam mieszane odczucia.

Próbował ktoś robić ten projekt www.diyaudio.com/forums/multi-way/178183-opus-mini-loudspeaker.html ? Mam go poskładanego od kilku dni i mam mieszane odczucia.

jakieś zdjęcia? względnie na czym polega to zmieszanie uczuc ;)? jesli chcesz porad lub sugestii, proponuje załozenie osobnego wątku z bardziej dokładnym opisem. pozdro

O fajny projekt odgrzebałeś mógłbyś wrzucić na forum fotki tego co Ci wyszło oraz schematy zwrotnicy itp (wiem że jest na diyaudio) ale nie wszyscy są tam zarejestrowani.

Musi minąć kilka dni przetworniki muszą się wygrzać. Nie wiem co Ci się nie podoba ale jak znam życie to basu brak a wysokie syczą. Poczekaj kilka dni ja mam ER18RNX to bas-reflex dopiero po tygodniu ostrego grania stroiłem. Te głośniki naprawdę muszą się ułożyć.

Kolumny grały dopiero 2 dni więc fakt może jeszcze muszą pograć. Mankamentem jest średnica - jest ciężka głucha, bez życia, lekko wycofana aż się odechciewa słuchać. Bas zdążył już się pojawić a wysokie pomimo tymczasowej zwrotki grają z dużym rozmachem, są bardzo rozdzielcze i ani trochę za ostre (dokładnie to czego oczekiwałem po przesiadce z Morela). Obudowy to 15litrowe paczki po Heco Metas 300, bassreflex strojony na 47Hz. Tweeter narazie przykręcony bezpośrednio do obudowy bez podfrezowania (stare tweetery mialy 94mm średnicy) lecz nie długo podfrezowanie zostanie powiększone.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-25892-0-09669100-1330971787_thumb.jpg

post-25892-0-42333500-1330973175_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Też tak myślę dlatego zastosuje patent Jay'a jak w przypadku zestawu z 27TDFC czyli 3,0 mH kond 16uF i mniejsza cewka na tweeterze

Ja specem nie zwrotnic nie jestem o projektowaniu nie mam zielonego pojęcia. Ale naprawdę wygrzej te przetworniki zanim zacznie zabawę na maxa. I jak ja składałem swój zestaw ER18+27TD, to przeglądnąłem wszystko na polskich forach i ludzie co robili zwrotnice na Jay'u wracali potem do schematu ZAP'cha więc.

Pozatym ja to się nie znam- ale to zupełnie inny tweater czy to tak można się bawić.

PS.: Zwróć też na jakość elementów. Ja na wysokotonówce miałem Niebieske Jantzeny, wywaliłem. Zmieniałem za namową kolegów na Clarity Cap, poprawa drobna ale w każdym aspekcie.

Pozdrawiam

PS.: Z kąd jesteś ? Bardzo jestem ciekaw jak gra ten zestaw. Swego czasu chciałem coś grzebnąć z wysokotonówką, ale nie było żadnych gotowych projektów a nikt nie chciał żadnej zwrotki zaprojektować. Ja bym chciał tego Er18 z jakimś seasem excelem zestawić.

Tak są to dwa różne tweetery o różnych impedancjach znamionowych więc wiadomo zmiany trzeba poprzeć pomiarami. Kondensatory w torze tweetera to narazie kombinacja tanich elementów zbocznikowana Mundorfem Silver/Oil 0,22uF ale docelowo ma byc Clarity Cap ESA.

Jestem z Warszawy.

Witek_z już próbowałem z mniejszymi cewkami tylko za mocno przegiąłem w drugą stronę i dałem 2,2 mH muszę wypróbować na dniach 2,7mH może okaże się ok ale tak czy siak głośniki muszą jeszcze pograć by wprowadzać ostateczne poprawki.

Edytowane przez ruteksen

Tak tak wiem, narazie kombinuje, słucham i szukam złotego środka. Opisałem tylko problem związany z oryginalną zwrotką która de facto może okazać się najlepszym rozwiązaniem tylko potrzeba czasu.

Tak tak wiem, narazie kombinuje, słucham i szukam złotego środka. Opisałem tylko problem związany z oryginalną zwrotką która de facto może okazać się najlepszym rozwiązaniem tylko potrzeba czasu.

Masz więcej pomiarów tych kolumn?

Strojenie na 47Hz jest za wysokie...

Narazie tylko to co widać. Chwilowo nie ma mam mikrofonu żeby zrobić własne pomiary. Co do strojenia BR to robiłem symulacje w WinISD i zalecana obudowa wyszła mi dokładnie 14,9l i 46,89Hz chyba że się gdzieś pomyliłem przy wpisywaniu danych.

Speakerbuilder Pro 2.0 też sugeruje 15 litrów i strojenie na 46-47 Hz - przy ustawieniu "max flat". Ale jeśli basu jest za dużo, bo np. kolumny stoją blisko ściany, zawsze można spróbować przestroić BR niżej. Objawy wskazują na to, że jest trochę za duża kompensacja baffle step. Kiedy robiłem SR71, ostatecznie dałem cewkę 3,0 mH (zamiast 3,3). Zaph dopuszczał nawet zejście do 2,6 mH.

Narazie tylko to co widać. Chwilowo nie ma mam mikrofonu żeby zrobić własne pomiary. Co do strojenia BR to robiłem symulacje w WinISD i zalecana obudowa wyszła mi dokładnie 14,9l i 46,89Hz chyba że się gdzieś pomyliłem przy wpisywaniu danych.

A na jakim wzmacniaczu grasz. Ja wiem z doświadczenia że jeżeli wzmacniacz nie pasuje do kolumn to możesz sobie przeorać całą zwrotnicę a i tak nie będzie grało.

Z pomiarów które wkleiłeś wynika że charakterystyka jest płaska i faza się zgadza a więc problem nie leży po stronie zwrotnicy. Chociaż podział jest bardzo niski i może HDS taki podział wytrzymuje mocowo i ma niskie zniekształcenia ale dźwiękowo nie musi to być wcale najlepsze rozwiązanie. Dzielić powinno się jak najwyżej na ile pozawala głośnik niskotonowy a dokładniej jego charakterystyki kierunkowe.

Ale przede wszystkim spróbowałbym różnych wzmacniaczy.

''Zachecony waszymi zdjeciami postanowiłem pokazac swoja konstrukcje.Jest to kit Dynaudio ,,ARIES"" zbudowany z dwuch esoteców 20W-75 i D-260 Esotec.Jest to obudowa zamkieta z varioventem w środku pomiędzy komorami.Budulec 22mm MDF .Front 3 x 22mm tył 2 x 22mm,góra i dół 3 x 22mm ,szereg wzmocnien.Obudowa zrobiona o wiekszym litrazu niz w projekcie oryginalnym w celu dostrojenia basu do pokoju 18 m3

Korzystajac z okazji chciałem podziekować koledze max-bit za pomoc w kupnie varioventów i koledze EMiL za porady w przebudowie zwrotnicy

Oto kilka fotek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez wojtas75

wojtas75 gratuluje paczek.

Odnośnie mojego projektu pokombinowałem dziś chwilkę i skorzystałem ostatecznie z rozwiązania Zapha i wskazówki Twonka tzn 3,0mH i 12uF zamiast 3,3uH i 20uF co rozwiązało definitywnie sprawę. Dalej już nie zaśmiecam wątku.

Pozdrawiam

Poczekam jeszcze ze 2 miesiące i zaczne je oklejać.tylko nie bardzo wiem jak położyc okleinę w pionie czy poziomie.Pytam dla tego że nie wiem czy to widać na fotkach ale kolumny pochylone są do tyłu tak jak Audio Physic.Wydaje mi się że własnie z tego powodu tak jak i tez z powodu głębokosci lepiej będzie przykleic ja w poziomie(raczej okleina modyfikowana).Zastanawiem sie też nad kolorem .Myślałem ze będzie fajnie wyglądał dąb bielony ,ale decyzja jeszcze nie zapadła ;)

>ruteksen

U Zapha kondensator 12 uF był od początku i nie zmieniał się przy zmianie cewki w zakresie 2,5-3,3 mH - zmieniał się jedynie rezystor tłumiący tweeter. Ale jego zwrotnica była przecież policzona do współpracy z Seasem TDFC. Skoro Ty masz inny tweeter, to po tak dużej zmianie warto byłoby całość pomierzyć - czy coś się przypadkiem nie "rozjechało"...

• 2 tygodnie później...

Wilson Audio robi - z tym, że oni się chwalą, że sami je frezują. Ja na Twoim miejscu bym spróbował. Aha, jeśli BR ma być bardzo długi, obawiałbym się rezonansu piszczałkowego.

rura która mam ma 46mm srednicy wewnwtrznej a chce to wsadzic do obudowy 16l do er18 rnx, głebokosc skrzynki 38cm.

przy okazji mógłbyś doradzić na jaką długość ciąć

Przy objętości 16 litrów i strojeniu maksymalnie płaskim, które wychodzi przy dostrojeniu BR do ok. 44 Hz, WinISD sugeruje długość ok. 130 mm. Opóźnienie grupowe wychodzi na poziomie 12 ms, więc impuls będzie bardzo dobry. Minus 6 dB będziesz miał na 40 Hz, a minus 10 dB na 35 Hz (czyli tyle masz jeszcze szansę usłyszeć w niezbyt dużym pomieszczeniu). Gdybyś chciał dostroić nieco niżej, np. do 40 Hz, długość BR wychodzi ok. 160 mm. Zejście będziesz miał jeszcze niższe, ale ogólnie basu będzie mniej, bo spadek zacznie się już od 100 Hz.

• 2 tygodnie później...

3way na seasach i morelu

A ja będę upierdliwy. Po co ta deseczka pod średniotonowy i wysokotonowy?

Akustycznie bez sęsu. To raczej powinno się wypchnąć niskotownowy do przodu a estetycznie też pod znakiem zapytania.

Mogę się założyć że krawędzie tej deseczki nieźle mieszają w charakterystyce.

3way na seasach i morelu

bingant

Kolejne ładne cacuszka. Widzę inspirację R1 Yoshiego. Zwrotnicy 1 rzędu i wyrównania czasowego na pewno nie zastosowałeś więc co daje wysunięcie wysokotonówki i średniego ?

Pokaż pomiar od 500Hz. Zmotywowałeś mnie do przyspieszenia prac nad nowym projektem. Pozdrawiam.

• Pokaż nowe odpowiedzi